No, ko smo ravno pri kompleksih in kritični masi ter podobnih stvareh... Mhm, kdor je prebral pismo od Tomažiča in današnji odgovor v Sobotni prilogi nanj bo gotovo vedel o čem pišem;sicer pa malo osvežitve:).
Tomažič s svojo teorijo zagovarja, da smo potomci Venetov, se pravi, da mi na tem ozemlju bivamo že od vekomaj /pardon približno od leta 1200 BC/..Se pravi tu ni govora o kakšnih rimskih vplivih, Slovanih ali čem podobnim, preprosto mi smo zaključena celota, avtohtoni prebivalci, ki niso in ne dopuščajo integracij preko našega ozemlja... In tu se lomijo kopja... Zakaj? Ker jezik sam, ker kultura sama, arheologija in vsi indici, vse zabeležene zgodovinske okoliščine jasno pričajo, da prvič: noben narod /narod kot ga poznamo danes!/ ni absolutna zaključena celota, se pravi avtohono prebivalstvo... Bila so , so se in se bodo še dogajala preseljevanja...
drugič: da smo veliko bolj potomci Slovanov nam priča že naš lastni govorni jezik, da o kakšnem načinu predsedovanja pod lipami(se pravi vaške demokracije) ne govorim... Zakaj pravim, da se lomijo kopja? Zato, ker se sedanji prebivalec tega ozemlja(ki je bilo nekoč Ilirsko, pa rimsko,Gotsko, Langobardsko, bizantinsko in nenazadnje slovansko) sprašuje: kdo za vraga pa so bili moji predniki? Ne govorim o slovenski zgodovini /specifično to pomeni o zgodovini tega ozemlja na katerem bivamo/ niti ne govorim o zgodovini Slovencev /narod kot narod Slovencev je prvič zapisano in uporabljeno šele v 16.stoletju/ ampak sprašujem se kdo so naši predniki.. ČE namreč mi nimamo jasne ozaveščenosti, in je nočemo imeti /ali pa tudi ne moremo??../, da bi presodili in ovrednotili preteklost iz katere izhajamo, kako bomo potem lahko kritično presojali sedanje in vsa prihodnja stanja.. Kane nekje pravi: kdor kontrolira preteklost bo vladal prihodnosti, kdor vlada prihodnosti, je osvojil preteklost... Kakšno za vraga? Kdo je naš prednik? ... Osebno menim, da moramo upoštevati vse preselitvene tokove, da smo po krvi torej zlitina germanske, romanske, morda celo azijatske /Huni!/ s prevlado slovanske krvi, po identiteti, ki jo, bom rekel, odražamo danes, po jeziku, ki je gotovo ključna ločnica pa zagotovo prevladuje slovanska kri.. S to razliko, da ne upoštevam toliko J Slovanov ampak Z Slovanov ...
V čem je point tegale? V tem, da je v ljudstvu še vse preveč takih Tomažičev, ki se opirajo nekih nedogmatičnih teorij, ki ne temeljijo na kakih resničnih temeljih.. V tem, da je v narodu še vedno tista prelomljenost in sledenje mitom... Da si še vedno nismo na jasnem, da smo nekdo, če smo osvojili strateško zelo pomemben prostor, kljub številčnosti, s katero se kar naprej obremenjujemo.. Je pač tako, da je stare mite in teorije kaj težko zrušit, a jih moramo, če hočemo graditi lepši svet... ČEravno se komu zdaj stoži po bivšem režimu ali pa po Mariji Tereziji..tisti časi so minili ... In treba jih je ovrednotiti v vseh plateh... Tudi poboje, tudi eksekucije... Tudi medvojna grozodejstva...Pa naj še kdo reče,da ni potrebno pospravit temeljito kar še ni pospravljeno, in za kar sam menim, da še ne bo tako kmalu..Morda ko bom kdaj praded?

)..TOrej point je zopet v dokazu za našo prvič morda neosveščenost, drugič za to, da država sama ne stori v tej smeri ničesar in tretjič, če pa že stori pa ljudje sploh nočejo videti, da je še drugačen pogled, še druga opcija... IN smo spet pri našem kompleksu...

Ali pa morda ne?
Se oproščam vsem, ki sem jim bil predolg, in tistim, ki dokazov ne marajo..Vseeno morda se je pa ja kdo kej naučil?

...