titud wrote on 16.03.2010 at 11:51:29: Nekako mi zgleda, da posredna in neposredna vloga tvojega partnerja v sanjskih ritualih, da bi se v sanjah vzpostavila (ali reproducirala) potrebna fascinacija (začarnost/očaranost) z oblastjo/močjo (tvojega partnerja?), ki je sicer nujno zrežrana, a to ne spremni dejstva, da je v odnosu nujno potrebna in v tem smislu kot potreba pristna/spontana...
murileon wrote on 16.03.2010 at 10:27:02:Jonasova oprava spominja na uniformo, kar kaže na potencialno agresijo, brzdano z zunanjo podobo in otroško infantilnostjo, ki je skrita za kreativnostjo. Zelo zanimive sanje, ki kažejo na to, da po navadi zelo dodelano ravnovesje ni čisto varno pred nagoni in nezavedno ustvarjalno agresijo, ki je posledica melanholije in kompleksnosti in lahko deluje tudi uničujoče in razdiralno, če ni ozaveščena in osmišljena. Izpod infantilnega kreativnega ravnovesja je pokukala surova nezavedna dinamika.
Točke, ki jih je izpostavil Titud - najprej igriva spontanost, nato ritual, v katerem se izpostavi oblast/moč, so ključne. Prav tako to, kar je izpostavil Murileon - kreativnost oz. ustvarjalna agresija, čeprav so pri Murileonu nekateri elementi narobe razumljeni.
Na teh točkah lahko povežem večji niz svojih sanj z močnejšo simboliko, vključno z današnjimi, v katerih je moj sosed iz otroštva postal znan pisatelj, poleg njega pa se zdi, da še cel niz ljudi okrog mene piše in objavlja knjige. V nekih drugih sanjah je moj sošolec iz osnovne šole ustvarjalen pisatelj. V realnosti sta oba moška notranje močna človeka, seveda pa sta daleč od kakšnega ukvarjanja z umetnostjo. Pisateljevanje zame drugače simbolizira ustvarjalno moč.
Vprašanje ustvarjalne moči je zame povezano z obdobjem, ko sem bila tarča izjemne destruktivnosti okolja in je bila ta moč s tem bistveno oslabljena. Kar nekaj mojih sanj se ukvarja s poskusom ponovne vzpostavitve ravnotežja, v smislu moči in upiranja zunanji destrukciji, en tak primer so sanje o Dresdnu. V mojem primeru je vzpostavljanje zdrave agresije nujno za ravnovesje in ustvarjalno moč - sile, ki jih Murileon razlaga kot destruktivne, brzdane ali prikrivane, so v bistvu sile, ki se šele vzpostavljajo, so ustvarjalne, prispevajo k ravnotežju, nujna podlaga zanje pa je moč oz. pridobitev nadzora nad življenjem (v tem smislu oblast nad lastnim življenjem)
Temeljni ključ za razumevanje je tu vrsta sanjskih likov, ki izražajo moj spremenjen odnos do vprašanja moči in ustvarjalne agresije. Vsi liki - sosed, sošolec, Jonas, ena izmed sošolk v sanjah o mostu (druga ji je podobna, le daje veliko bolj nežna in ranljiva), so bili nekoč zame nekoliko pregrobi in preveč direktni (za okolico sicer ne), ampak to je bil v bistvu moj problem. Ni naključje, da se ravno ti liki pojavljajo v mojih sanjah kot simbol moči in/ali ustvarjalnosti in konec koncev igrive spontanosti - to troje je namreč povezano.
Če se vrnem na Murileonovo razlago in če se po eni strani strinjam, da ima vsaka moč seveda teoretično poleg ustvarjalnega tudi svoj razdiralni potencial, po drugi strani te razdiralnosti Jonasa v mojih sanjah po neki zdravi logiki ne vidim, ker kaže na nek čisto drug energetski potencial, tako kot sanjski elementi v sanjah o Dresdnu.