Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 3 4 5 
(Read 46328 times)
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #60 - 12.03.2010 at 11:01:38
 
Po moje ni nujno, da se sanje nanašajo na nek ekspliciten dogodek prejšnjega dne. Dovolj je nek sicer zavestno neopazen 'trigger', ki seže dovolj globoko v osebno (ali kolektivno) nezvedno, da se  to potem spontano vpokliče v sanjsko zavest.

Serija iger v tvojih sanjah, v kateri igralci odigrajo svoje vloge povsem brezhibno, me spominja na ene svoje sanje, v katerih sem se počutil povsem avtentičnega, ko sem na nekem družabnem dogodku brezhibno odigral vlogo, ki mi jo je določila/namenila žena, čeprav se nanjo nisem niti pripravljal niti nisem vedel v naprej. Šlo je za neko vrste sprotno spontano  improvizacijo in sinhronizacijo v obojestrnasko zadovoljstvo.

Lahko da je tako pri meni kot pri tebi šlo zgolj za kompenzacijo potrebe po ugajanju oz. uživanju v spontani igri, ki jo v real lajfu ne izživiva v taki popolnosti, vendar je zanimiva sanjska izkušnja avtentičnosti užitka, ki tako popolnost obljublja in jo s tem dela realno možno tudi v real lajfu.  

   
Back to top
« Last Edit: 12.03.2010 at 12:50:50 by titud »  
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #61 - 12.03.2010 at 15:17:14
 
Hvala za razlago. Zelo dobro si mi pokazal na element spontanosti. Verjetno se lik Jonasa nanaša prav na simboliziranje igrive spontanosti. Ta lastnost mi je pri njem všeč, pa je verjetno jaz nimam dovolj.

Sicer imam raje sanje, ki so jih sprovocirali konkretni dogodki, ker mi je v sekundi vse jasno. Sanje z nekimi močnimi simboli so bolj zagonetne in si je treba vzeti čas zanje. Simbolika barv me že nekaj časa preganja, pa je nisem še čisto razrešila. Najbolj nori odtenki modre in občasno zlata. Si je kdo s tem kaj pomagal?


Back to top
 
 
IP Logged
 
murileon
YaBB Moderator
*****
Offline

I Love YaBB 2!
Posts: 749
Kamnik
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #62 - 16.03.2010 at 10:27:02
 
Quote:
Sanjala sem sanje, ki jih nekako nisem mogla povezati z dogodki prejšnjega dneva. V sanjah se je precej dogajalo, spomnim se samo določenih delov.

Bili smo na nekakšnem družinskem praznovanju in bila sem navdušena nad svečano, razkošno obleko sestrične mojega partnerja (na začetku sanj naj bi šlo za njeno birmo oz. neko dogodek, ki je predvideval zelo svečana oblačila). Najbolj me je navduševala barva te obleke, bil je čudovit odtenek turkizne barve.

V nadaljevanju sanj naj bi šlo za organizacijo iger, ki naj bi bile odprte za vse. V eni od iger so nastopili igralci na konjih in udeležil se je je tudi Jonas. Pravzaprav se njega edinega spominjam, kako je izgledal na konju. Bil je precej mlajši kot sedaj in vitek, v elegantnem temno modrem oprijetem suknjiču z zlatimi gumbi.  Pomislila sem, da morajo biti te igre izziv zanj, da se jih je udeležil.

Sledila je neka zelo zanimiva igra, ki jo je moj partner dokumentiral tako, da je fotografiral vsakega akterja posebej in na zadnjo stran fotografije napisal dialoge, kar se mi je zdela zelo posrečena in dobra ideja.

V zadnjem delu sanj, ki se ga spomnim, so snemali film s kopico otrok - to je bil tudi del te prireditve. Otroke so dali na neko visoko galerijo, kjer so se ti otroci smejali in noreli, ker so bili prvič prisotni pri takšnem snemanju. Jaz sem tudi prvič gledala, kako snemajo - zato mi je bilo zanimivo opazovati dogajanje.

Komentar: ob zapisovanju sanj sem se spomnila, da se del sanj sicer veže na to, da sem se prejšnji dan kar zabavala ob opazovanju otrok pri igri (čeprav ne vem, da bi bilo res toliko drugače kot sicer). Partnerjeva sestrična ima tudi majhne otroke, z njimi se tudi občasno dobimo, samo ni bila prisotna prejšnji dan. Sem pa pomislila nanjo, da bi se kaj dobili. Presenetil me je pojav Jonasa in konj. Konje sicer obožujem, Jonas je pa takšna kompleksna osebnost, čeprav mi v sanjah deluje pozitivno.

V bistvu so to ene sanje o igri, bega me samo to, da se ni prejšnji dan dogajalo nič takšnega, da bi se mi prav moralo sanjati.Jonas, kot kompleksna in bolj melanholična osebnost, verjetno težko najde izzive. Sanje kažejo na infantilno prijetno nedolžno otroško igro, na nedolžno nenevarno a kreativno partnerjevo dokumentiranje dogajanja in na čudovito zunanjo podobo partnerjeve sestrične, ki služi svečanosti, praznovanju, zunanjemu blišču. Na eni strani lep estetsko otroško kreativni svet, na drugi strani melanholična kompleksnost na ukročenem konju, pripravljena na izzive. Izzivi prinesejo nepredvidljivost, ki jo simbolizirata komleksen Jonas in nagonska nepredvidljiva žival konj. Jonasova oprava spominja na uniformo, kar kaže na potencialno agresijo, brzdano z zunanjo podobo in otroško infantilnostjo, ki je skrita za kreativnostjo. Zelo zanimive sanje, ki kažejo na to, da po navadi zelo dodelano ravnovesje ni čisto varno pred nagoni in nezavedno ustvarjalno agresijo, ki je posledica melanholije in kompleksnosti in lahko deluje tudi uničujoče in razdiralno, če ni ozaveščena in osmišljena. Izpod infantilnega kreativnega ravnovesja je pokukala surova nezavedna dinamika.
Nekoč sem od nekoga, ki Jonasa pozna, slišal, da je precej melanholičen. Mogoče je tvoje nezavedno ujelo to njegovo lastnost. Jonas je odličen, prvovrstni klovn, za katere je značilno depresivno ozadje.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #63 - 16.03.2010 at 11:51:29
 
Namen barv in oblačilnih  kreacij je v začaranju pogleda. Temu služi tudi (igralčeva) mimika in organizacija igralsekga spektakla, v katerem so konji in otroci takorekoč nepogrešljiv dejavnik. Seveda ima ta začarnost svoj namen. Dvorni protokol, med katerega spadajo vojaške parade in slavnostni sprejemi v razkošnih tolaetah in navušeni otroci služi pač očaranosti nad oblastjo. Namen dokumnetiranje protokola je  v ohranjanju fascinacije v času, v  trajnemu podoživljanju in reinterperpretaciji rituala. Nekako mi zgleda, da posredna in neposredna vloga tvojega partnerja v sanjskih ritualih, da bi se v sanjah vzpostavila (ali reproducirala) potrebna fascinacija (začarnost/očaranost) z oblastjo/močjo (tvojega partnerja?), ki je sicer nujno zrežrana, a to ne spremni dejstva, da je  v odnosu nujno potrebna in v tem smislu kot potreba pristna/spontana...            
Back to top
 
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #64 - 18.03.2010 at 09:08:32
 
Zelo zanimivi razlagi.

Da še malo izpostavim lik Jonasa.

Ta lik se mi je pojavil v sanjah zdaj že tretjič. Sicer zelo redko sanjam znane osebe, zagotovo pa ne večkrat, z izjemo tega primera. Nisem kakšen fan Jonasa, nimam nič z njim, na zavestni ravni se nisem kaj posebej ukvarjala z njim, niti mi ni blizu, očitno pa je moje nezavedno prav v njem našlo nek material za povezavo z mojimi psihičnimi vsebinami.

Bom opisala še moje prve sanje, kjer se pojavlja in ki so v bistvu v določenih elementih podobne  že opisanim.

V sanjah sem v stanovanju v bloku, kjer sem preživela svoja otroška leta, vstopi Jonas s snemalno ekipo (mislim, da mu odpreta moja starša, mogoče pa odprem jaz, tega se ne spomnim) in me pozdravi, rekoč, da snemajo dokumentarec o otroških sobah. Moja starša stojita na hodniku in se ne vpletata v dogajanje. V sanjah se zavedam, da mi je nekoliko antipatičen (kar je v budnem stanju res) in predstavljam si, da bo zaradi tega komunikacija povsem neuspešna. Nato se zgodi nekakšen psihični preobrat. Odločim se, da za odprtost, empatijo do njega, ga nekako toplo sprejmem. In od tu naprej teče prijetna komunikacija. Vstopimo v otroško sobo in po toliko letih se spet razgledam po njej, tudi ostali se ogledujejo - rečem, da se ji pozna, da že leta ni bilo nikogar v njej, ostali se strinjajo, vidim nabrano pajčevino in nekakšen nered, sicer pa je takšna, kot se je dejansko spomnim iz preteklosti. Pogledam tudi skozi okno, na ulico, tudi tam je vse tako, kot je bilo. Se mi zdi, da se je že večerilo.

Jonas reče, da bo treba počistiti to pajčevino in urediti sobo, naredi en tak hecen, simboličen  zamah in vsi se ob tem zabavamo. Ponovno ogledovanje sobe mi postane užitek, občutim neko navdušenje. V sobi je prijetno vzdušje, klepetamo o tej sobi in tu nekje se sanje končajo.

V nekih drugih sanjah, ki so zelo kratke, pa se Jonas pojavi kot v nekakšnem napetem akcijskem filmu. Neki hudi kriminalci, zločinska mafija, ga poskušajo na vse načine uničiti in v sanjah se bojim zanj, zdi se mi nemogoče, da bi preživel vse te napade, pa vendar izgleda neuničljiv, kot kakšen super heroj. Bistvo sanj je, da preživi.

Ko bom imela več časa, bom napisala še razlage na vse to.
Back to top
 
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #65 - 20.03.2010 at 13:06:03
 
titud wrote on 16.03.2010 at 11:51:29:
Nekako mi zgleda, da posredna in neposredna vloga tvojega partnerja v sanjskih ritualih, da bi se v sanjah vzpostavila (ali reproducirala) potrebna fascinacija (začarnost/očaranost) z oblastjo/močjo (tvojega partnerja?), ki je sicer nujno zrežrana, a to ne spremni dejstva, da je  v odnosu nujno potrebna in v tem smislu kot potreba pristna/spontana...            


murileon wrote on 16.03.2010 at 10:27:02:
Jonasova oprava spominja na uniformo, kar kaže na potencialno agresijo, brzdano z zunanjo podobo in otroško infantilnostjo, ki je skrita za kreativnostjo. Zelo zanimive sanje, ki kažejo na to, da po navadi zelo dodelano ravnovesje ni čisto varno pred nagoni in nezavedno ustvarjalno agresijo, ki je posledica melanholije in kompleksnosti in lahko deluje tudi uničujoče in razdiralno, če ni ozaveščena in osmišljena. Izpod infantilnega kreativnega ravnovesja je pokukala surova nezavedna dinamika.


Točke, ki jih je izpostavil Titud - najprej igriva spontanost, nato  ritual, v katerem se izpostavi oblast/moč, so ključne. Prav tako to, kar je izpostavil Murileon - kreativnost oz. ustvarjalna agresija, čeprav so pri Murileonu nekateri elementi narobe razumljeni.

Na teh točkah lahko povežem večji niz svojih sanj z močnejšo simboliko, vključno z današnjimi, v katerih je moj sosed iz otroštva postal znan pisatelj, poleg njega pa se zdi, da še cel niz ljudi okrog mene piše in objavlja knjige. V nekih drugih sanjah je moj sošolec iz osnovne šole ustvarjalen pisatelj. V realnosti sta oba moška notranje močna človeka, seveda pa sta daleč od kakšnega ukvarjanja z umetnostjo. Pisateljevanje zame drugače simbolizira ustvarjalno moč.

Vprašanje ustvarjalne moči je zame povezano z obdobjem, ko sem bila tarča izjemne destruktivnosti okolja in je bila ta moč s tem bistveno oslabljena. Kar nekaj mojih sanj se ukvarja s poskusom ponovne vzpostavitve ravnotežja, v smislu moči in upiranja zunanji destrukciji, en tak primer so sanje o Dresdnu. V mojem primeru je vzpostavljanje zdrave agresije nujno za ravnovesje in ustvarjalno moč - sile, ki jih Murileon razlaga kot destruktivne, brzdane ali prikrivane, so v bistvu sile, ki se šele vzpostavljajo, so ustvarjalne, prispevajo k ravnotežju, nujna podlaga zanje pa je moč oz. pridobitev nadzora nad življenjem (v tem smislu oblast nad lastnim življenjem)

Temeljni ključ za razumevanje je tu vrsta sanjskih likov, ki izražajo moj spremenjen odnos do vprašanja moči in ustvarjalne agresije. Vsi liki - sosed, sošolec, Jonas, ena izmed sošolk v sanjah o mostu (druga ji je podobna, le daje veliko bolj nežna in ranljiva), so bili nekoč zame nekoliko pregrobi in preveč direktni (za okolico sicer ne), ampak to je bil v bistvu moj problem. Ni naključje, da se ravno ti liki pojavljajo v mojih sanjah kot simbol moči in/ali ustvarjalnosti in konec koncev igrive spontanosti - to troje je namreč povezano.

Če se vrnem na Murileonovo razlago in če se po eni strani strinjam, da ima vsaka moč  seveda teoretično poleg ustvarjalnega tudi svoj razdiralni potencial, po drugi strani te razdiralnosti Jonasa v mojih sanjah po neki zdravi logiki ne vidim, ker kaže na nek čisto drug energetski potencial, tako kot sanjski elementi v sanjah o Dresdnu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #66 - 18.08.2010 at 08:13:27
 
PREHOD

Prvega dela sanj se slabo spomnim. Je noč in manjka kakšna ura do novega leta. Na trgu pred Univerzo v Ljubljani (na lokaciji, kjer gradijo podzemno parkirišče, le da je v sanjah trg še cel) nas je skupina ljudi, kamor nas je pripeljal vodič z nekim vozilom. Tu nas izkrca in reče, da gre zdaj domov, proslavljat z domačimi novo leto. Malce sem zbegana, ker ne vem, kaj naj bi tam počeli.

Nato smo v nekakšnem prehodu, ki pelje skozi neke jame. Pojavi se moj sošolec iz osnovne šole, ki me ljubeče objame in nas vodi naprej skozi tisti prehod. Sošolčev objem je zelo prijeten, ampak presenečena sem nad njegovo gesto in začudeno vprašam, kaj je zdaj to, ta sošolec mi ni bil nikoli prijeten in kaj počne v mojih sanjah. Nato si razložim, da je verjetno nek aspekt moje osebnosti. Nekje v tem delu sanj se zavem, da sanjam. Sem tam, kjer spim, partner spi poleg mene, ampak okolica je drugačna, še vedno daje vtis nekakšne jame, ki jo prežema komaj vidna modrikasta svetloba. Zdaj se zavedam, da so vsi liki in dogajanja okrog mene sanjski. Opazujem jih z neko radovednostjo, moram pa vložiti določen psihični napor, da si te like lahko poljubno približujem. Spomnim se neke rumene puhaste živalice, ki si jo ogledujem z vseh strani, nato se od nekod pojavi lik ženske, ki se rokuje z mano, potem zagledam lik smehljajočega se starčka. Na koncu vidim posnetek sebe, ko se pogovarjam po telefonu (ta prizor naj bi bil enkrat posnet s kamero, kar sicer ne drži) in z zanimanjem opazujem tudi ta posnetek. Vidim prav določene podrobnosti na sebi, ki jih sicer ne morem.

Na koncu se na področju, kjer spiva s partnerjem, začne premikati neka senca, vse postane zelo čudno in me prestraši, skušam ugotoviti, kaj je, nato začne okolica zopet dobivati podobo iz budnega stanja in se tudi zbudim.

Komentar: tisti del sanj, v katerem se zavedam svojega sanjanja, je v pomenskem smislu nekoristen. Ampak prvič po takšnem tipu sanj sem zaslutila, da je to morda potencial v energijskem smislu. Že nekaj dni, če ne tednov, sem slabo spala in bila energetsko izčrpana. Te sanje pa so pustile v meni neko zelo močno energijo, kot da bi si napolnila baterije.

Prvi del sanj pa mi je simbolno in energetsko zelo zanimiv. Predvsem lik sošolca, njegova realna osebnost, njegov odnos do življenja, ki je zagotovo povezan z nekim prehodom. Takšen tip sanj zanika predpostavke, da so sanje brez pomena, ker je njihova izpovedna in simbolna moč neverjetna.
Back to top
 
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #67 - 19.08.2010 at 08:13:54
 
Še en del sanj naslednjega dne.

DELFINI

Z družino smo v nekem obmorskem mestecu. Najprej hodim po plitvini toplega morja in se spuščam v morje po stopnicah. Nato se pojavi na obali tuja turistka, tudi z majhno hčerko. Obe prikličeta k obali delfine, kot da to počneta vsako leto, ko prideta na počitnice. Pripeljem svojo hčerko, da se igra z njimi, eden od delfinov me igrivo poboža s smrčkom. Ob obali jih je zdaj vse polno, priplavajo pa tudi kiti. Eden izmed kitov se znajde na obali in iz njega skoči popolnoma živ delfin.

Back to top
 
 
IP Logged
 
murileon
YaBB Moderator
*****
Offline

I Love YaBB 2!
Posts: 749
Kamnik
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #68 - 20.08.2010 at 09:13:47
 
Zgleda, da so se res pojavile neke nove energije, ki ti polnijo baterije. Verjetno je pot do vpogleda v spremembo v simbolu sošolca, kaj si v njem videla prej in kaj je v sanjah. V realnosti ga verjetno nisi videla čisto objektivno, ampak si na njega  projicirala kake svoje vsebine. Turistični vodič in njegov umik je tudi zanimiv. Njegova odgovornost bi verjetno bila, da poskrbi za turiste, on se pa pred vrhuncem umakne. Turizem se ti v sanjah nenehno ponavlja Smiley. Domnevam, da je turizem tvoja profesija ali pa si pogosto turistka. V simboličnem smislu pa bi turizem lahko predstavljal pasivno prepuščanje in opazovanje z varne razdalje; delfini morajo sami priplavati, da jih doživiš; vodič ne opravlja svojega dela.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: plesnamesecu
Reply #69 - 20.08.2010 at 16:09:49
 
jes nisem vidla nič takega, kar po moje sama nisi opazila..
univerza - šola, učenje, novo leto - časovni prehod
prehod v novo obdobje (visoko šolo življenja?), brez vodiča, ker ga več ne rabiš. študij se od srednje šole razlikuje po neobveznosti. sama si ga izbereš, sama se odločaš, če sploh, kolk in kam boš hodila in kdaj in katere izpite boš delala. samoodgovornost za lastno (nadaljno) pot.
jame po moje pomenijo podzavest. lik sošolca to potrjuje, ker prihaja iz osebne zgodovine, iz neke baze iz preteklosti. naše podzavesti so polne preteklih vtisov in preraslih zavedanj, ki jih je treba predelat na novo. objem, četudi si nista bila blizu, mogoče razlaga, da te bodo objele tud kdaj neprijetne stvari, ampak da so tud te tvoje in je treba do njih vpostavit nekakšen al pa drugačen odnos.
nakar se zaveš da sanjaš. to se mi zdi pomemben prelom v zavesti. budne sanje same po sebi se men tud ne zdijo prov nekej zanimive al pa same po sebi koristne, sam to, da se zgodijo prvič se mi zdi pa zlo pomembno. to dodaja duhovni vidik. mogoče dodatno simbolizirajo neko duhovno prebujanje? v budnih sanjah opazuješ ljudi in sebe.. tukej sem se spomnila na lik 'neosebnega opazovalca', o katerem govorijo v duhovnih tehnikah. če se lahko odmakneš od sebe in drugih in opazuješ, se globlje spoznaš in poznavanje samega sebe pomeni tud večjo integriteto.
boš 'zabredla' globoko vase? če se boš tako odločila, bi lahko.. al pa mogoče sploh ne moreš da ne bi in je to samo info, kje si in da si že noter..
(a se spomniš enih sanj, v katerih si 'darovala' hrano nekemu staremu možu na nekem hodniku.. men se je že takrat zdelo, da si na neki poti v globine, iniciantka)

delfini nej bi pomenili igrivost, igro z življenjem, kiti modrost iz globin(?). dve mami-hčeri. eni kličeta delfine. mogoče se jih bosta vidve tud učili?  delfin iz kita, kaj si ti, s katerim se lažje poistovetiš? ono drugo ti mogoče manjka al pa je potencial ki se ga ne zavedaš prav, pa ga imaš.

na prvo idejo tole..
dobre sanje Smiley
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
plesnamesecu
Ex Member
Re: plesnamesecu
Reply #70 - 23.08.2010 at 10:21:25
 
Hvala za komentarja, me je kar presenetila njuna pronicljivost, oba sta koristna, tako da je vedno tudi kaj, česar sama nisem opazila.

Tudi meni se zdi, da lokacija, kjer nas pusti vodič, nekaj predstavlja v simbolnem smislu. Najprej sem tudi razmišljala o Univerzi, ampak zgovorno mi je to, da je tam, kjer gradijo podzemne garaže in potekajo arheološka izkopavanja, v sanjah vse po starem. Nato pa me sošolec pelje v nekakšno podzemlje. Verjetno gre za simboliziranje prelomnice med starim in novim. Stari vodič verjetno nima več koristne vloge, zato se pojavi novi. I guess....
Back to top
 
 
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5749
Dolenjska
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #71 - 23.08.2010 at 20:37:21
 
Quote:
Verjetno gre za simboliziranje prelomnice med starim in novim. Stari vodič verjetno nima več koristne vloge, zato se pojavi novi. I guess....

Človeka vodijo neka prepričanja in miselni vzorci.

Verjetno bo res nekaj na tem, da si prišla do določenih spoznanj in te sedaj vodijo nova prepričanja.
Back to top
 
 
IP Logged
 
murileon
YaBB Moderator
*****
Offline

I Love YaBB 2!
Posts: 749
Kamnik
Gender: male
Re: plesnamesecu
Reply #72 - 24.08.2010 at 07:20:40
 
Robi wrote on 23.08.2010 at 20:37:21:
Quote:
Verjetno gre za simboliziranje prelomnice med starim in novim. Stari vodič verjetno nima več koristne vloge, zato se pojavi novi. I guess....

Človeka vodijo neka prepričanja in miselni vzorci.

Verjetno bo res nekaj na tem, da si prišla do določenih spoznanj in te sedaj vodijo nova prepričanja.


....in nezavedno....
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 3 4 5