titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Po daljšem času nekaj sanjam podobnega, bolj posamezne skevence, ki se pobvezujejo v zgodbo, a so precek intenzivne, tako da me 'držijo' tudi v polsnu, ko se jim še ne morem izvit, a se jim hkrati trudimdoločit pomen. Prvi del je bil itak bolj podoben halucinacijam kot sanjam, najbrž kot posledica dejstva, da sem moral zvečer vzet antibiotike in protibolečinske tablete zaradi manjših zdravstevnih težav (v otroštvu mi je vročina v kombinicaji z antibiotiki pogosto povzročila haluciniranje v budnem stanju).
Prvi del: Vozim se v prometni gneči (nekje v območju priklopa avtoceste na celovško v šentvidu). Opazujem semafor, njegove luči (mislim da rdeča) mi vzbudijo vzneseno vzdušje, sploh jih ne jemljem kot opozorilne znake ampak so čisto brez pomenov, zame imajo zgolj v estetsko funcijo. Semafor tudi blago niha, kot da bi bil živo drevo.... Ko speljem preko ljubljani, se hkarti z avtom pomika tudi vsa okolica v vidnem polju, ki je nenako zgoščena in počasna (kot bi bil podvodni slowmotoin), kar me navadaja z mirom in vse-enostjo. Tako stanje se mi zdi malo nenevadno, zato pogledam na uro, ki se ne premika (kaže neko uro nič minut nič sekund), miruje tudi kazalec za hitrost na neki številki (mislim da 60), vendar zaradi premikanja okolice hkrati z avtom nimam občutka hirosti. V avtu ne občutim želje/namena/potrebe, da bi bil kam namenjen, zgolj uživam v tej premikajoči se sedanjosti (morda kot neke vrste kompenzacija za popoldansko stresno prebijanje do ordinacije, kamor sem bil naročen in sem zaradi prometa zamujal).
Drugi del: Sem v akvariju v velikosti bazena, okrog mene plavajo vse mogoče tropske ribice. Skušam se ene dotaknit, vendar gre roka kar skoznjo. Spoznam, da so ribe hologrami, da sploh ni vode in da sem v le virtulanem akvariju. Razočarn se pritožim nekomu v belem na robu akvarija, da to ni nobena avtentičnost, ki so jo obljubljali. Mi razloži, da je namen doživeti avtentičnost s pozicije ribe in ne človeka. Za ribo je voda tako elementarno okolje kot za ćloveka zrak, ne čuti njene mokrokote, v njej lahko diha in se normalno giblje - enako kot človek na suhem. V naslednji sceni sem na robu akvarija/bazena z našpičenim debelim kolom (podobnim tistim ob cesti, ki jih postavijo pred zimo za plužnje snega). Z njim nameravam nabost kakšno večjo ribo in s tem prverit avtentičnost akvarija, saj bi po moji logiki zdaj, ko sem izven njega in zrem vanj z avtentičnostjo človeka in ne ribe, morala biti v njem voda, ribe v njej pa prave. Hočem tako eno napičit, pa kol ne prodre vode, ki deluje kot neprebojna opna. Skočim v akavrij, v skušam palavt kot po vodi, a nisem ne moker niti je ne morem pit niti mi ne daje upora za plavat niti se ne morem vanjo potopit... Začnem tokrat kar sam v sanjah (ali polsnu) razmišljat, da gre morda še vedno za neke vrsto sprevrnjeno občutje izkušnje ribje avtentičnosti iz prejšnje scene ... da se mi hoče dopovedat, da riba naše človeško okolje občuti tako kot sem jaz 'njihovo' vodo... kot nekaj, v kar se ne da 'penetrirat'...
|