Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 16:49:17:Fajn bi že bilo, če bi bilo vse možno, samo kot dobro vemo, to ne drži, saj na omejitve naletimo prav povsod.
Tako je naprimer Pi lahko samo 3,14159.. ne več, ne manj in iz te dokaj banalne omejitve sledi še nešteto drugih omejitev, ki na prvi pogled s to sploh ne zgledajo povezane.
kot naprimer katere omejitve konkretno izvirajo iz te konstante?
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 16:49:17:"Spoznanje", da je vse mogoče, pa v bistvu sploh ni spoznanje, ampak blodnja, od katere ni kakšne večje praktične koristi.
jst sem trditev "vse je mogoče" označil kot filozofijo in to zame tudi je. ovreči je ne moreš ker bi moral ustaviti čas in tako dokazati da "nekaj ni mogoče in tudi nikoli ne bo". zate je pa seveda lahko tudi, kar se mene tiče, tudi nekoristna blodnja
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 16:49:17:Po vseh poteh ne moreš hkrati hoditi. Izbrati si moraš pač eno, se omejiti in po tisti zakorakati.
hmmmm, sicer ne vem, s čim ima zdaj to veze, ampak, ok... praviš, da "si moram izbrati eno pot in se nanjo omejiti"? hehe...ok... kadar mi nekdo reče, da nekaj "moram", mi takoj začne utripati ena rdeča lučka

a moram razumeti pot dobesedno in si jo predstavljati dvo ali trimendizionalno?
ali lahko dodam še vsaj četrto dimenzijo?
koliko dimenzij imajo križišča, če seveda obstajajo?
so cilji zaporedni? so cilji v večih dimenzijah?
se zemljevid vseh poti in ciljev, če sploh obstaja, spreminja s časom?
a obstaja možnost, da je neka pot ciklična in da nikoli ne prideš na cilj?
je gibanje konstantno ali je pospešek odvisen od doseženih ciljev?
si jo lahko predstavljam metaforično in zato še bolj abstraktno?
je bolj važna pot ali je bolj važen cilj?
kot vidiš so taka pavšalna navodila "kaj nekdo mora" relativna, subjektivna, stvar osebnih prepričanj in osebne percepcije
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 16:49:17:Kdor si izbere kar vse poti, običajno tudi nikamor ne pride.
kdo si pa izbere vse poti?
Bardo_Thodol wrote on 23.12.2006 at 16:49:17:Ko so naprimer spoznali, da je hitrost svetlobe končna in da ima točno določeno vrednost, ki se ne spreminja, so s tem izmed vseh neštetih poljubnih možnosti izločili vse druge
(v bistvu so se morali omejiti na le eno vrednost - cca 300.000 km/s).
Vendar se ta omejitev sploh ni izkazala toliko kot omejitev, kolikor kot močno orodje pri nadaljnjih spoznanjih, do katerih brez tega predhodnega spoznanja sploh ne bi mogli priti.
hmmmm, saj jaz nisem napisal, da hitrost svetlobe ni končna, niti nisem napisal, da se mi zdi katerakoli izmerjena konstanta omejitev, tako da ne vem kaj bi rad povedal, na kaj se to nanaša. naštevanje nepovezanih dejstev namreč ni debata.
pa če boš še petič napisal, da bo Pi vedno Pi, ti že vnaprej petič povem, da "ja, prav se strinjam". ampak so what? pač ja ok, geometrija. tudi zlati količnik je velikokrat vsebovan v stvarstvih narave, ni pa zakon, ni nujno, da mora biti *vse* narejeno po zlatem količniku in tudi ni