Sem se ob vsem tem barvitem šeranju in odzivih
spomnila na tale članek, ki je šel z mano ... Evo nam sken.

ARS
Duhovna rast ni nič drugega kot to, da se učimo ljubiti sebe. Lahko?Simptomi notranjega miruVARJA KALIŠNIK
Polet, rubrika Znamenje, 20. julija 2006Se že sliši tako, je pa v resnici drugače. Ko imamo radi sebe, potem ne moremo več delati v službi, kjer nas ne spoštujejo in kjer ne zaslužimo dovolj. Ne moremo biti del partnerske zveze, v kateri ni medsebojne ljubezni, zaupanja, radosti ... Človek, ki ima rad sebe, je sposoben sebe sprejeti v vseh svojih senčnih in sončnih lastnostih. Pomeni, da ve, kaj so njegove lepe lastnosti, in še bolj pozna one druge. Svojih senc ne sprejema kot dejstvo, še manj jih zavija v papir žrtve, raje poskuša najti pot iz bolečin in povečati čas, ko je v radosti. Tega ne počne tako, da krivi drugega za svoje bolečine, ampak si odkrito prizna, katere njegove boleče lastnosti so ga pripeljale v tak položaj. Spet ne zato, da se okrivi, temveč zato, da jasno vidi svoj položaj. Prepoznava svoje potrebe in ve, da je sam odgovoren za njihovo izpolnitev. Te odgovornosti ne nalaga drugim.
Pravi: »Sebe ljubim že toliko, da lahko ljubim tudi tebe in da ti povem resnico o svojih čustvih.« Torej deli resnico o sebi in ne manipulira, ne zanika, ne igra vloge žrtve in ne nadzira položaja. Tak človek pomaga drugim tako, da ne pričakuje nič v zameno.
Tak človek lahko odprto sprejme ljubezen in je ne odkloni, ko mu jo ponudijo.
Ob tem ste verjetno pomislili, da je nihče ne odkloni. Pa ni res. Kolikokrat ste, kadar vam je nekdo podaril nekaj nepričakovanega, pomislili, kako bi mu lahko vrnili njegovo dobroto? In prav to je ta misel. Če mi nekdo brezpogojno nekaj daruje, ne potrebujem ničesar vrniti. Če pa me je strah, da bom ostala dolžna, ali pa se ukvarjam s tem, kaj si bo oni mislil, če mu ničesar ne vrnem, bom pristala v lastni bolečini. Je mar to namen darovanj? Da vas nekdo s svojim darilom potisne ob zid? Zagotovo ne, in če je, potem je bolje, da darilo zavrnete. Manj vas bo bolelo. Oni? Bo že moral sam ugotoviti, kaj se dogaja.
Kolikokrat ste, kadar vam je bilo nekaj silno všeč, najprej pomislili na ceno? Rekli ste: »Super je, to bi rada imela, ampak poglej ceno!« To pomeni, da ste odklonili ljubezen zato, ker ste zanikali svojo potrebo. Pred njo ste postavili ceno.
In še nekaj: človek, ki ljubi sebe, lahko loči ljudi po tem, kako ravnajo. Skratka, loči med osebnostjo in dejanjem. Pomeni, da ne obsodi človeka po samo enem dejanju. Ve, da je vsakdo zmotljiv, da lahko ima vsak od nas slab dan ali je pač slabe volje.
Človek ob ljubezni do sebe pravi: »Midva sva ločena, sva dve osebi, vendar sva si enaka. Zato prevzemam odgovornost za svoje odzive in ti hkrati puščam odgovornost za tvoje.«
In kaj se zgodi, ko začne človek res živeti takšno življenje?
Nič.
Razen tega, da v sebi začuti popoln mir. Potem začne razmišljati spontano in ne na osnovi strahov izkušenj. Uživa vsak trenutek. Ne čuti potrebe po tem, da bi sodil druge ali da bi interpretiral dejanja drugih. Izgubi potrebo po konfliktih. Velikokrat v sebi občuti potrebo po tem, da je hvaležen za vse, kar obstaja in kar se mu dogaja. Ima občutek povezanosti z drugimi in z naravo. Pogosto dobi napad smejanja. Občuti potrebo po tem, da dovoli, da se stvari dogodijo, in ne, da jih izsili.
Če imate takšne simptome ali vsaj enega, morda več, potem ste na dobri poti. Na poti proti neizogibnemu - ljubezni do sebe. Ta pomeni prehod. Prehod iz pogojne ljubezni v brezpogojno.
Kaj je ena in kaj druga?
Pogojna ljubezen je to, kar bolj ali manj prav vsi mi v resnici živimo, brezpogojna pa je raj, po katerem ravno tako vsi mi strastno hrepenimo.
Brezpogojna ljubezen je popolna širitev in ni niti čustva niti čustvena reakcija, ampak stanje.
Ko smo v brezpogojni ljubezni, čutimo občutek odgovornosti do tega, da vedno izberemo pravo rešitev za vse vpletene v naši zgodbi. Ko pokažemo na svoje pomanjkljivosti in pomanjkljivosti drugih, to storimo tako, da nikogar ne prizadenemo, ampak obogatimo in navdihnemo z željo po spremembi. Tako pomagamo sebi in drugim. Opogumimo druge, naj se ukvarjajo s svojimi navadami in razvadami, zato da postanejo močnejši, skratka, kažemo jim pot v moč. Pomagamo pa jim tako, da nimamo potrebe po sprejetju. To pomeni, da lahko povemo nekaj, za kar že vnaprej vemo, da bo prijatelja zabolelo in da tega noče slišati, brez olepšav in tako, da ga ne ranimo. Pomagamo tako, da drugemu namenimo moč, ljubezen, spoznanja in znanje, ki jih imamo sami. Ne bojimo se, da bo zato postal močnejši od nas in nas prevladal. Vidite, to bi bil egoizem. Samo to. Skratka, če vem, kako sem lahko močnejša, mirnejša in bolj ljubeča, vendar tega svojega načina ne podelim z drugimi, ker nočem, da imajo vse to, kar imam jaz, pomeni, da sem egoistka. Če počnem nasprotno, pomeni, da imam rada sebe in drugega.
Brezpogojna ljubezen da moč, da resnično vidimo, kaj je povzročilo neko stanje: da vidimo skozi zunanjo realnost, da vidimo resnične potrebe sebe in drugega, brez kritiziranja in sodb. Da vidimo temeljno dobroto v ljudeh. Ljudje v brezpogojni ljubezni vidijo svoje napake in jih popravljajo z radostjo. Vedo, da imajo napake, in jih ne skrivajo ter olepšujejo, še manj z njimi bičajo druge. Sprejmejo se v vseh svojih senčnih in sončnih lastnostih ter iščejo pot iz bolečin. Naredijo ravno tisto, česar drugi ljudje ne bi. Pomeni, da ko pomislijo na nekaj, česar ne bi nikoli storili, na primer skok s padalom ali tek na maratonu, se odločijo narediti ravno to. Dobro vedo, da za vsako takšno trditvijo tičijo varno skrite senčne lastnosti.
Skratka, vedno se ukvarjajo s svojimi čustvenimi in miselnimi vzorci, čeprav zaradi njih ne zapadejo v boleče položaje. Nenehno se imajo na prepihu.
Zdravilo ljubezni do sebe je vaja, ki na prvi pogled deluje preprosto in smešno. Skratka, glejte se v ogledalo in na glas izgovarjajte besede: Rada/rad se imam. Vsak dan vsaj pol ure.
Presenetili vas bodo stranski simptomi tega zdravila. Poskusite.
ARSkin PS: Članek je tudi na Spletnem delu, a zaklenjen:
http://www.delo.si/index.php?sv_path=43,49&so=Polet&da=20060720&ed=&pa=43&ar=4e1...