MicroB
1

I Love YaBB 2!
|
Spoštovani!
Sem mikrobiologinja. Slučajno sem naletela na ta forum. Z grozo prebiram vašo debato. Dolgo časa sem si zatiskala oči, da pri nas ni tako... pa vendar! Slovenci smo na tem področju preveč nezaupljivi, prevečkrat sklepamo le po enem ali dveh primerih (kot so opisani na strani pozitivk), laično razmišljamo, predvsem nasedamo šarlatanom in drugim mazačem. Ljudje pisarijo po takšnih forumih brez kakršnekoli podlage, upam, da ni pregrobo, če rečem da pišejo neumnosti! Najbolj me je pretreslo to, da je nekdo napisal, da ne želi, da mu vbrizgavajo bacile, žive, ali mrtve. Ne vem, ali bi se smejala ali jokala. Morda je moje dojemanje preveč čustveno, a že nekaj časa nisem v stiku z ljudmi, ki teh reči ne poznajo in sem zato toliko bolj presenečena. Kaj je sploh cepivo? Kaj virus? Bakterija? Bacil? Na kakšen način poteka imunski odgovor v primeru cepljenja ali akutne okužbe? Koga cepiti, koga ne? Mislim, da vam za zrelo debato močno primanjkuje DEJSTEV. Pričevanja in zgodbice niso dejstva. Tudi jaz bi rekla, ne nasedajte zdravnikom, ker tudi njihov študij obsega zelo zelo malo imunologije in mikrobiologije. Predklinika šepa. Prva tri leta vsi študentje prespijo, ker to bojda ni zanje (biokemija, biologija celice itd. ...) in ravno to botruje takšnim napakam, ki jih počno gospodje v belem. V Sloveniji ustreznega profila poklica, ki bi lahko presojal, katero cepivo da in katero ne in koga cepiti, pravzaprav ni. Zdravniki nimajo ustreznega znanja o mikroorganizmih, toksinih, imunskih odgovorih glede na biokemično specifičnost cepljenega, mikrobiologom pa šepa znanje na področju medicine. Stopiti bi morali skupaj, pa to velikokrat preprečijo že tekmovalnost med študijem in razni več- ali manjvrednostni kompleksi obeh skupin študentov. Sama sem nekoč spremljala pričevanje g. Aloisa Kolarja na televiziji. Povedali so, da lahko njegov e-naslov dobim v uredništvu. Poklicala sem jih, posredovali so mi naslov gospoda Aloisa in pisala sem mu. Kratko, prijazno pismo, če mi lahko obrazloži nekaj stvari, ki jih zagovarja kot dejstva. Odgovora nikoli nisem dobila, čeprav nisem izdala svoje stroke, niti nestrinjanja. To se mi ne zdi ravno višek medsebojne komunikacije. Pa še beseda ali dve o cepivih. Sama nikoli nisem bila cepljena proti oslovskemu kašlju (Per), ker je to pediater ob mojem rojstvu še v prejšnji državi odsvetoval. Bila sem nedonošena, s krivo hrbtenico in dihalno stisko ob rojstvu. Podrobna analiza cepiva in mojih značilnosti je pokazala, da bi cepivo lahko povzročilo paralizo. Poudarjam, analizirali so posamezen primer in se odločili za posamezno vakcino. Na ostale predpisane oz. priporočene nalezljive otroške bolezni sem cepljena, brez posledic. Kasneje sem pri 15 letih prejela še tretjo, dodatno dozo proti tetanusu (Te), z lažjimi, pričakovanimi posledicami (otrdelo mesto vboda, slabo počutje), vendar sem, zahvaljujoč temu cepivu, danes še z vami. Pri 18 letih sem se cepila proti hepatitisu zaradi odhoda v rizične dežele. Posledic nisem imela. Med študijem sem cepivo ponovila, poleg tega pa smo se cepili še proti klopnemu meningoencefalitisu. Tudi tu ni bilo posebnosti. Pred vsako vakcinacijo sem seveda preučila možne posledice, se pogovorila s kolegi in zdravniki in izbrali smo možnost, ki je najmanj tvegana. Proti gripi se ne cepim, ker menim, da ni vredna tveganja (pri mojh letih... za starejše je gripa lahko usodna in je cepljenje priporočljivo), čeprav je to zelo nizko. Upam, da sem v komu prebudila kanček dvoma o škodljivosti cepiv. Svoje otroke bom najverjetneje cepila, če le zato ne bo prehudega tveganja. Seveda priporočam posvet in temeljito analizo ob kakršnikoli nejasnosti. Predvsem si morate ob tako pomembnem koraku zagotoviti popolno medicinsko oskrbo in svetovanje, ne glede na preobremenjenost in dolge čakalne vrste. Mikroorganizmi niso barabe. Brez velike večine ljudje ne bi mogli živeti. Ne bojte se jih preveč, ker vam prav v tem trenutku rijejo po očeh in pazijo, da kakšen patogen iz zraka ne povzoči vnetja.
Lep pozdrav.
P.S.: Ne vem, če se bom na forum še vrnila, dostopna pa sem po e-pošti.
|