Mateja B. wrote on 22.12.2005 at 11:49:23:Bog – s tem mislim tisto najvišje, kar zaobsega vse in v čemer vse je – je onkraj dobrega in zlega.
Če Bog zaobsega vse in v cemer je vse, pol je tud dobro in slabo v Njem.
Quote:Onkraj opredelitev. In ni oseba, ampak je nekaj abstraktnega. Raje rečem Duh, se mi zdi primerneje.
Če je Bog onkraj opredelitev, zakaj ga pol opredeljujes z zanikanjem, da je oseba?
Quote:Lahko pa se najbrž prikaže tudi skozi osebo, če je tistemu, kateremu se prikaže, tak način dojemanja bližji. (Moj brat, ko je bil kaka dva dni v komi, ga je na primer doživel kot vseobsegajočo brezosebno in brezoblično prisotnost, pa je bil vzgojen po krščansko, kjer je bog razumljen kot oseba, ne pa kot brezoseben absolut.)
Ta izkusnja, ki jo je imel tvoj brat je le en aspekt Boga, Absolutne resnice. Taka izkusnja je sama po sebi popolna, a je le delno doživetje Boga.
Quote:Boga je mogoče spoznati tako, da ga doživiš, ne pa da razumeš nek opis, koncept boga. Lahko pa ga najbrž doživiš tudi na podlagi koncepta, ki resnično ga dojameš šele, ko dobiš tudi izkušnjo.
Se strinjam.
Quote:V kakšni pojavni obliki si ga predstavljaš (mogoče tudi to, kako ga doživiš), pa je odvisno od prikaza in predpostavk posamezne religije in posameznika.
Če si nekdo Boga predstavlja na podlagi sklepanja iz znanja in izkusenj, pridobljenih skozi materialna čutila, ki so seveda omejena, je taka predstava oz. koncept le umska spekulacija.
Boga se da doživet le z razodetjem, tj. po Njegovi milosti. Dozivimo ga skozi nas pravi-jaz (atmo), ki je tako kot Bog transcedentalen, spiritualen, zavesten. Z materialnimi cutili, materialnim umom ter materialno inteligenco (mrtvo materijo) se ne da spoznat niti Boga niti nasega pravega-sebe.
Tolk kokr se je nekdo iz pravega-sebe predal Bogu, tolk se mu Bog po svoji milosti razodene.
Quote:Po moje ljudje potrebujejo predstavo o bogu kot osebi zato, da imajo model, kateremu se poskušajo približat. (Krščanskemu bogu na primer pripisujejo vse dobre, lepe lastnosti, ki veljajo za ljudi, le da so pri njem potencirane do najvišje mere, celo do neskončnosti.) Z nekakšno neopredeljivo vseobsegajočnostjo si najbrž v življenju večina ljudi težko kakor koli konkretno pomaga.
Bog je tako večna Vrhovna osebnost (en aspekt) kot tudi vseprežemajoča večna esenca vsega kar je in ni. Je vseprisoten, a hkrati ima obliko. Je Vsemogočen.
Quote:Še najbolje zame opiše ta najvišji princip taoizem (po novi transkripciji daoizem). Če koga zanima pregled daoizma, Knjige premen (tudi praktičen preizkus tega oraklja) in primerjava daoističnih nazorov s Heraklitovim – o tem sem pred leti pisala v diplomi z naslovom Premene v daoizmu:
http://www.gape.org/mateja/files/Premene_v_daoizmu_dipl.doc Zame pa Boga najbolj opise Vedska literatura (še posebej Bhagavad Gita in Šrimad Bhagavatam) skupaj z razlago pravih slug Boga, ki so Boga v Njegovi popolnosti po Njegovi milosti spoznali.
Quote:Naj bo bog v vas in vi v bogu.
To je ze itak. Ampak če hočmo odstrant ves strah (probleme) in dobit popolno zadovoljstvo, mormo postat popolnoma zavestni Boga in s tem tudi pravega-sebe v odnosu do Boga in Njegove energije v razlicnih aspektih.