Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 33
(Read 120167 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Zoran Kanduč - Onkraj zločina in kazni
Reply #90 - 27.08.2005 at 12:17:13

Lilith wrote on 27.08.2005 at 10:44:50:
Tule se ne da vleči paralele iz naslednjega razloga: promiskuiteta vedno pomeni tudi neodnos, med tem ko je odločitev za predzakonsko abstinenco lahko zelo resna in odnosna in je spolnost v tem kontekstu nadgradnja odnosa.
Resni nameni pa se po moje izključujejo z zavajanjem. Zavajanje mi gre bolj zraven k neresnim namenom oz. figi v žepu.

Tukaj si pa nekoliko brcnila mimo - bi reku odnos z nekom, ki ne vključujefuka, je enak vsem drugim odnosom, tako kot je fuk brez nekih resnih kao namenov promiskuiteta.

Ko namreč govoriš o gradnji odnosa (m/ž), tam upoštevaš vse faktorje, ki v neki obliki obstajajo tuidi v ostalih odnosih (recimo sprejemanje, spoštovanje, občudovanje, simpatičnost...), ki jih imaš z ljudmi okrog sebe, šele s fukom pa zadeva postane to, kar naj bi partnerska (m/ž) zveza bila - brez fuka to pač v realnosti ne gre (seveda pa gre imaginarno, ali če hočeš romantično). Razen, če fuk romantiziraš kot najvišjo stopnjo odnosa, vendar je potem najbrž nujno vsekakor pa zelo verjetno, da si na koncu razočaran.

Če lahko za promiskuiteto rečemo, da je popolna odsotnost (dobrih) medčloveških odnosov in spremljajočih faktorjev in zato nekakšno nenormalno stanje, potem nek partnerski (m/ž) odnos brez fuka ni nič manj nenormalno stanje kot promiskuiteta - je samo res dober odnos med dvema osebama, manjka pa mu tista bistvena komponenta, ki bi ga razlikovala od ostalih dobrih odnosov (četudi se ji reče slab fuk).

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #91 - 27.08.2005 at 15:17:01

A veš, da si v bistvu povedal isto kot jaz.
Poglej, o čem govoriš v svojem tretjem odstavku:

t wrote on 27.08.2005 at 12:17:13:
Če lahko za promiskuiteto rečemo, da je popolna odsotnost (dobrih) medčloveških odnosov in spremljajočih faktorjev in zato nekakšno nenormalno stanje, potem nek partnerski (m/ž) odnos brez fuka ni nič manj nenormalno stanje kot promiskuiteta - je samo res dober odnos med dvema osebama, manjka pa mu tista bistvena komponenta, ki bi ga razlikovala od ostalih dobrih odnosov (četudi se ji reče slab fuk).

uživajte!

Točno o tem sem govorila - da tega ne gre enačiti in primerjati preprosto zato, ker je eno "neodnos" drugo pa "odnos".

Enačiš lahko kvečjemu na podlagi istega kontinuma količine seksa - ker je oboje ekstrem - a to v kontekstu, ki ga jaz izpostavljam - torej odnosnosti - sploh ni pomembno.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #92 - 27.08.2005 at 17:34:11

Jest bi na tem mestu raje primerjal vzdržnost pred poroko in instant poroko iz zaljubljenosti, kjer po par dneh in nočeh norega seksa letiš nemudoma k matičarju, preden sploh lahko spoznaš še vse ostale stvari, ki lahko in bodo vplivale na odnos. Dobri nameni so prisotni, odnos je v tej fazi čudovit, zakaj se potem ne bi kar takoj poročil?

Na drugi strani velja, da je spolnost prav tako pomemben del partnerskega odnosa, zato je sklepanje trajne zveze in dajanje zaveze, preden se spustiš v to podobno ali še celo hujše kot namerno izogibanje drugim vidikom, ki tvorijo odnos.

Ne vidim pa prav ničesar slabega v tem, da se odnos gradi postopoma in se strinjam, da pritiski nimajo v tem kaj iskat.

bp
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #93 - 28.08.2005 at 09:31:33

Lilith wrote on 27.08.2005 at 15:17:01:
A veš, da si v bistvu povedal isto kot jaz.
Poglej, o čem govoriš v svojem tretjem odstavku:

Točno o tem sem govorila - da tega ne gre enačiti in primerjati preprosto zato, ker je eno "neodnos" drugo pa "odnos".

Enačiš lahko kvečjemu na podlagi istega kontinuma količine seksa - ker je oboje ekstrem - a to v kontekstu, ki ga jaz izpostavljam - torej odnosnosti - sploh ni pomembno.

O "neodnosu", dveh oseb lahko govorimo samo dokler sta ti dve osebi vsaka v svojem (vzporednem) vesolju, v trenutku, ko se srečata pa dobimo odnos, ki je lahko dober ali slab in seveda vse kar pride vmes, čez ali pod - nikakor pa ne moremo več govoriti o "neodnosu" (vkolikor seveda ne pristanemo na neko vrednotenje in nam ta beseda omeni samo oceno na naši vrednostni lestvici - spolni odnos je potemtakem zate "neodnos"?).

Zato lahko govorimo o spolnih in drugih odnosih, od medčloveških do medrružinskih ali medržavnih, prostorskih, medvrstnimi in tako dalje.

Odnos je po defoltu, razmerje, ki se se vzpostavi med dvema subjektoma ali objektoma ali med subjektom in objektm.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #94 - 28.08.2005 at 10:47:21

Lilith wrote on 27.08.2005 at 10:44:50:
Tule se ne da vleči paralele iz naslednjega razloga: promiskuiteta vedno pomeni tudi neodnos, med tem ko je odločitev za predzakonsko abstinenco lahko zelo resna in odnosna in je spolnost v tem kontekstu nadgradnja odnosa.
Resni nameni pa se po moje izključujejo z zavajanjem. Zavajanje mi gre bolj zraven k neresnim namenom oz. figi v žepu.

s promiskuiteto sem tle misla na bolj intenzivno menjavanje spolnih partnerjev, se pravi ljudi, ki vzpostavljajo medsebojno samo seksualne odnose, kot tud one pare, ki se dogovorijo za svobodno menjavanje spolnih partnerjev v okviru njunega odnosa.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #95 - 29.08.2005 at 09:20:10

picola wrote on 26.08.2005 at 21:05:10:
Strinjam se s tabo, ko praviš,da resnica boli.To je res. Ampak...kot je že x omenu, se pri preveč grobem podajanju 'resnice' pojavi odpor,zanikanje.itd. Zdej odvisno kaj hočeš s tem podajanjem resnice dosežt. Al samo to, da pač nekomu nekaj poveš in si misliš uh kolk sem jst pameten in faca, ker si upam nekomu zabrusit v obraz, da je tak in tak ali pa je namen kritike dosežt to, da človek spremeni svoje obnašanje-to zadnje pač zahteva od kritika malo več taktnosti, če želi, da s svojo kritiko doseže svoj namen. Dajanje kritike je zame tudi (velika) umetnost. Po moje je bolje,da si bolj blag, saj jo še vedno lahko pojačaš, če vidiš, da nisi učinkovit, če pa udariš na vso moč lahko po večini pričakuješ obrambni zid (in velikokrat tudi napad-temu se pa še nikol ni reklo konstruktivna komunikacija).

glede tega imam jaz precej bolj krut pristop. Da je resnica zadela na pravo mesto, mi pove le odziv. Oseba, ki je osebnostno zadosti zrela, zna priznati zmoto in iti naprej. V zanikanje bežijo nezrele osebnosti. (verjetno tudi jaz kdaj reagiram "nezrelo")

Tako da, to je tudi razlog moje neposrednosti in pomanjkanja leporečenja - moj namen ni nikoli iz človeka dobiti priznanja, ampak povedati resnico.

(čisto tko btw. ko sem na tem forumu prvič omenila kmetijske subvencije, so v kar fino planili po meni, da ne vem kaj govorim ... danes to idejo že bolje "sprejemajo") - tako da očitno deluje
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #96 - 29.08.2005 at 12:26:42

Se strinjam s t-jevo tezo, da  šele spolna  prakasa definira odos za monogamen oz. promiskuteten.

Tko  da če je   možen monogamen partnerski  odnos brez seksa med partnerjema, potem na tej osnovi ni mogoče izključevati tud možnosti, da je nujn odnos hkrati tudi poligamen, le da noben od njiju ne prakticira spolnosti tudi z drugimi.

V real lajfu je po moje kar dost takih sicer partnesrskih odnosov,  v katerem  partenarja, ki med sabo ne sekskasta, v prav zaradi ostotnosti seksa v odnosu definirata odnos za monogaem, čeprav eden od njiju ali celo oba sicer  seksata  z drugimi ali pa vsaj bi,   če bi  tako naneslo.

Monmogamnost zato po moje sama po seb ne more biti merilo 'zdravja' nekega odnosa in bi jo blo v tem smislu smiselno zapovedovat ali jo vsaj jemat  za vzor tud če ga bi ga blo v praski neogoče dosegat. Ravno obratno, šele če se v praksi monogamnost pokaže kot temelj odnosa, pokaže svojo pravo vrednost.  V tem smislu bi jest hkrati strinjal tako s tistimi, ki si ne dajo zrelativivizirat pomebnosti  prakticiranja monogamnosti za trajnost in zdravost svojega partnerskega odnosa kot tistimi, ki tko kot kadunc prisegajo na to, da je praksa najboljši pokazatelj vrednosti nekega prepričanja. V bistvu oboji govorijo o istem. Ne  pa bi se mogel strinjati s tistimi, ki prisegajo na  pomebnost  monogamansoti za osebnostni razvoj v odnosu samo zato, ker   lastne sekusulne prakse sploh nimajo, ali pa monogamnost  poveličujejo  samo zato, ker oni ali njihovi partnerji  fukajo (ali pa imajo to vsaj namen počet) tudi  v drugih partnerskih  razmerjih, pa jih  ta razmerja očitno ne  zadovolijo posvem v njihovi  osebnostni rasti in razvoju.

Po moje ma vsakdo, ki stagnira v monogamnem razmerju in vskado, ki stagnira v poligamenih razmerjih,  pravico najt tako spolno prakso, v kateri ne bo več stagniral. Zdej bi bil pa po moje res že cajt, da se to prizna človeku tkorekoč  za temeljno osebno pravico in svoboščino, seveda pod pogojem, da se s tem pravico ne omejuje pravice drugim  partnerjem, predsem pa da se tudi  potomcem prizna do varnega in ljubečega okolja. Tako okolje pa se potomcem lahko zagotovi le, če so spočeti v za njegove starše izpolnjujočem in ljubečem razmerju, pa naj si bo kakršnolili že so si ga izvolili izbrati.
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #97 - 29.08.2005 at 16:48:43

sinjeoka wrote on 26.08.2005 at 15:30:25:
če se z zakajem strinjam

se pri načinu zataknem pri:

Resnica boli!

Laž pa je običajno sladka. (predvsam samoprevara)

jaz pač govorim o sebi
in tudi ko poskušam razumeti in se vživeti v druge, pač izhajam iz sebe

in zase, če se odkrito pogledam, VEM, da je precej odvisno od načina - mogoče, žal, še več, kot od 'zakaj-a'

v tej luči pač vidim tudi druge ... lahko mi poskušajo dopovedat, da njim način ni pomemben, ampak, kolkor sem se poskušala v to vživet, mi ne rata

drgač pa ... jaz nisem opredelila, kak način mi bolj odgovarja  Wink
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

m
5
p

Reply #98 - 29.08.2005 at 19:04:06

sinjeoka wrote on 29.08.2005 at 09:20:10:
glede tega imam jaz precej bolj krut pristop. Da je resnica zadela na pravo mesto, mi pove le odziv. Oseba, ki je osebnostno zadosti zrela, zna priznati zmoto in iti naprej. V zanikanje bežijo nezrele osebnosti. (verjetno tudi jaz kdaj reagiram "nezrelo")

Tako da, to je tudi razlog moje neposrednosti in pomanjkanja leporečenja - moj namen ni nikoli iz človeka dobiti priznanja, ampak povedati resnico.

sicer ti je picola super povedala o načinu, sam tole še dodam

sem si tud jaz pred časom zastavila kot eno taglavnih vrednot iskrenost - in če jo tule pogledam v luči govorenja resnice, se mi še vedno zdi, da je dosti več vredno, kadar človek govori resnico o sebi, kot o drugih

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #99 - 29.08.2005 at 21:49:47

m wrote on 29.08.2005 at 19:04:06:
sem si tud jaz pred časom zastavila kot eno taglavnih vrednot iskrenost - in če jo tule pogledam v luči govorenja resnice, se mi še vedno zdi, da je dosti več vredno, kadar človek govori resnico o sebi, kot o drugih

Bravo.
Še sploh, če zmore pogum, da jo pove...sebi.
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #100 - 30.08.2005 at 01:10:02

sinjeoka wrote on 29.08.2005 at 09:20:10:

(čisto tko btw. ko sem na tem forumu prvič omenila kmetijske subvencije, so v kar fino planili po meni, da ne vem kaj govorim ... danes to idejo že bolje "sprejemajo") - tako da očitno deluje

Lepo si tole napisala. Vendar mi še vedno nekaj ostaja nerazjasnjeno. Če te prav razumem, je tebi pomembna samo resnica in ni važno na kakšen način je sporočena sogovorniku? Če se je na žaljivo podajanje resnice odzval na 'nezrel' način je to zgolj in samo njegov problem? Ali je delno problem tudi od tistega,ki je užalil (pa čeprav je povedal resnico)?
Iz tvojega posta lahko razberem,da je vseen na kakšen način je podana resnica,zrel človek bo že odreagiral na pravi način(pa tut če mu zabrusiš,da je kreten,ki nima tri pike v glavi)?
Ne vem...meni je za razliko od tebe očitno veliko bolj pomemben način podajanja informacij...(Miška je o tem večkrat tut pisala) Tko kot je m povedala...
*v tej luči pač vidim tudi druge ... lahko mi poskušajo dopovedat, da njim način ni pomemben, ampak, kolkor sem se poskušala v to vživet, mi ne rata *(ker opažam tut pri tebi osebno velikokrat užaljenost,če ti je kaj sporočeno na preveč žaljiv in neposreden način-kar je meni precej normalno,saj tudi sama delujem tako in kolkr znam opažat večinoma delujemo tako...)
Kar se pa tiče kmetjiskih subvencij bi te pa prosila,če mi daš link od tam,me za štos zanima na kakšen način si podala resnico o tej temi... Wink
Aja,še nekej...po mojem mnenju in opažanju se je tvoje podajanje resnice od pred nekaj mesecev nazaj kr veliko spremenilo in  komunikacija tukej na forumu je tut dokaz za to(razen med vama s t-jem), saj imam občutek da veliko bolje komuniciramo med sabo (če želiš bolj zrelo)...-še en dokaz,da mora vsak naredit en korak,da se stvari izboljšajo
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #101 - 30.08.2005 at 11:06:59

Če mogoče ni nihče opazil ...

ste se zapeli pri argumentu kaj je bivanjski imperativ ... volja množice ali resničnost neke Prasile (narave, Alaha, Boga, življenja samega ...); po drugi strani pa se je našel kot očitek o profesionalni deformiranosti dotične osebe, ki takemu imperativu nasprotuje, ker pač ima vpogled v določeno empirijo človeškega bivanja. Pri čemer se "profesionalna deformiranost" zerudcira samo na profesionalni aspekt dotične osebe, oziroma totalno negira dejstvo fda oseba živi in dobiva izkušnje tudi izven profesionalizma.

Glede na to, da se tudi sama poklicno ukvarjam z določenim vidikom patologije človeških odnosov, mi je nekako jasno kako so sprejeti dobronamerni nasveti že znotraj mojih najbližjih. Oziroma, da je glavni problem pri patologiji odnosov to, da včasih iščemo rešitev potem, ko smo prestopili point of no return in se zato škode ne da več popravit.
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #102 - 30.08.2005 at 12:41:39

picola wrote on 30.08.2005 at 01:10:02:
Lepo si tole napisala. Vendar mi še vedno nekaj ostaja nerazjasnjeno. Če te prav razumem, je tebi pomembna samo resnica in ni važno na kakšen način je sporočena sogovorniku? Če se je na žaljivo podajanje resnice odzval na 'nezrel' način je to zgolj in samo njegov problem? Ali je delno problem tudi od tistega,ki je užalil (pa čeprav je povedal resnico)?

jaz sem se pa ob temle vprašala še nekaj drugega... ker načela ponavadi veljajo za vsa področja življenja ... kolk je recimo komu vseeno, na kak način mu je izražena ljubezen, al pa kaj tretjega?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #103 - 30.08.2005 at 13:04:07

sinjeoka wrote on 30.08.2005 at 11:06:59:
Če mogoče ni nihče opazil ...

ste se zapeli pri argumentu kaj je bivanjski imperativ ... volja množice ali resničnost neke Prasile (narave, Alaha, Boga, življenja samega ...); po drugi strani pa se je našel kot očitek o profesionalni deformiranosti dotične osebe, ki takemu imperativu nasprotuje, ker pač ima vpogled v določeno empirijo človeškega bivanja. Pri čemer se "profesionalna deformiranost" zerudcira samo na profesionalni aspekt dotične osebe, oziroma totalno negira dejstvo fda oseba živi in dobiva izkušnje tudi izven profesionalizma.

Dobr analiziran,  ampak jest bi pravo dilemo postavu  drgač, ker obstoja prasile ni po moje pod vprašj niti kanduč, ampak je postavu le  tezo,  da se prasila realizira skoz množico in ne skoz posamenega nosilca. Pri tem je to množico potavu na raven, ki bi lahko konkurirala prosvetljenemu posameznemu nosilcu inn s tem,   da je snel averolo razsvteljenja  posamezniku in ga s tem profaniral, v bistvu množico posvetil.   Tko da probelma protislone realizacije prasile  ni razrešu ampak konflikt clo zaostru, kar  je zmotilo lilith.

Nekonfliktno se  prasila lahko realizira po moje le, če se   resničnost prasile  ne more utelesit samo v enem  posameznem  nosilcu niti skoz množico pojmovano kot  ta posamezni  nosilec,  ampak  samo  v množici posameznih  nosilcev.  Ker je  tej množici  vsak posamezen nosilec resnice  v mnogih vlogah (profesionalni, družinski, spolni,  nacionalni...),   je vsak sam pr seb najprej prisiljen iznajt način,  da  ne zapade v shizofrenijo, tko kot je  taka množica nosilcev resnic prisiljena najt nači, kako ne past v anomijo. Duh časa je tako neke vrste  izraz posameznikovega bega pred shizofrenijo in množice pred anomijo,  vedno trenutna/aktualna  oblika  vračanja v  preteklost, ko je bilo vse eno.  

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #104 - 30.08.2005 at 13:20:06

m wrote on 30.08.2005 at 12:41:39:
jaz sem se pa ob temle vprašala še nekaj drugega... ker načela ponavadi veljajo za vsa področja življenja ... kolk je recimo komu vseeno, na kak način mu je izražena ljubezen, al pa kaj tretjega?

Mogoče se tvoja dilema razvija iz precej neposrečene podlage. Na eni strani picola obsoja forumsko komunikacijo - ki pa je po mojem mnenju izrazito neodnosna oz. veliko veliko manj odnosna kot komunikacija v živo. (Ko hoče kdo z menoj preko mailov kaj razčiščevati, mi je takoj jasno, kaj lahko od njega pričakujem).
Na drugi strani pa vstopiš ti, ki želiš potegniti primerjavo z zelo močno odnosnim - z ljubezenskim odnosom, kakršnim že koli (partnerski, prijateljski, starševski).

To dvoje za moje pojme ne gre enačiti, ker preko internetnih forumov ti lahko vsak naloži vse, kar mu pade na pamet, da bi olajšal svoje frustracije, in te potem tudi odreže;  v dobrem odnosu pa stvari ne potekajo takole. Seveda to ne pomeni, da tudi v realnem (nevirtualnem) svetu ni teh "neodnosov" kot jih jaz poimenujem. Ampak obstaja vsaj možnost za kaj drugega (kaj več).
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 33