Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 12 13 14 15 16 ... 33
(Read 120777 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Zoran Kanduč - Onkraj zločina in kazni
Reply #195 - 04.09.2005 at 12:17:17

Lilith wrote on 04.09.2005 at 11:58:13:
t, jaz mislim, da ti ne ločiš naslednjih dveh pojmov: laž in zavajanje.

Če govorimo resnico, z namenom, da bi drugega zavajali, to ni laž, ampak je preprosto - zavajanje.

Če govorimo neresnico, z namenom, da bi koga zavajali, pa je to laž.

Hočem ti povedati, da resnica/ laž ni stvar bolj ali manj "moralnih" motivacijskih vzgibov, pač pa vsebine povedanega.

Ti pa svojo tezo razvijaš iz predpostavke, da človek ni svoboden oz. avtonomen - še posebej pa se to potrdi, ko uporabiš prispodobo sodišča.

In kot je miha povedal - manipulativni folk lahko potem dreza po tvojem intimnem življenju - in ker se skušaš tej temi izmikat, si lažnivec. No ja, saj pri takšnih se res ne splača biti vljuden, raje se jih skensla oz. pošlje, kamor spadajo.

Ravno to ti govorim: puščavnik ni govoril resnice. Njegov stavek ni bil resničen, saj ni imel nobene veze s konkretno situacijo. Poleg tega, da je vedel za pravi odgovor, je odgovoril z neresničnim stavkom. Glede na to, da je sam pri sebi premleval, kaj naj odgovori, je njegov stavek popolna laž (saj je videl in je govoril) - torej je zavajal z neresničnim stavkom: lagal. Da bi bil njegov izrečeni stavek "O, lovec, kdor vidi, ne more govoriti, kdor govori, ne more videti." resničen, bi moral biti tiho (ker je videl srno), ker pa je govoril in videl srno se je u bistvu v istem stavku "zmotil" kar dvakrat)

Prav tako nisem govoril o neavtonomnosti, temveč o tem, da so merila za resničnost ali neresničnost ponavadi absolutna - da je kontekst tisti, na podlagi katerega se določa ali je nek stavek resničen ali ne.

In seveda sem tudi večkrat poudaril, da je puščavnik poleg svojega zavajanja in laganja imel tudi druge možnosti: da je tiho, ali pa da pove, zakaj ne bo odgovarjal na vprašanje ali pa da pove, kaj si misli o tem spraševanju; vendar se je zavestno odločil za zavajanje in za laž.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

miha--
Guest

Reply #196 - 04.09.2005 at 14:23:11

Bamby wrote on 04.09.2005 at 03:39:34:
A želiš povedati, da rad počneš neumnosti?

Sorry,mogoče bi beseda "brezveze" bila boljša.
Ti bom odgovoril na vprašanje z vprašanjem Smiley
Če bi ti jaz reku da sva s prijateljem razpravljala o nečem; bi ti razumela da sva vsak povedala 1-2 stavka?

In še , ali se ti zdi smiselno razpravljati o Dalaj Lamovi dilemi (kaj bi, kaj ne bi naredu, bi ohranu vest, itd..) ?

Back to top

IP Logged

Bamby
5

No pain no gain

Reply #197 - 04.09.2005 at 15:12:05

Quote:
Sorry,mogoče bi beseda "brezveze" bila boljša. ...

Aha, popravljaš,
Torej, ali s popravkom želiš povedati, da raje počneš brezvezne stvari kot pa neumne?  Cheesy
Back to top

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)

IP Logged

Bamby
5

No pain no gain

Reply #198 - 04.09.2005 at 15:21:43

Samo trije (ali štirje) stavki, ki veliko povedo o tebi.

Quote:
In tvoj zgornji post je zopet čista manipulacija.

Aha, čreda se je začela zbirati v reševanju “časti hiše”.
“Zanimiv” način “argumentacije”: ko je edini argument obtožba IN obtožba edini argument. Logični IN, če ti je to kaj znano, če ni, vprašaj gapeja on bi moral vedeti saj se zdi, da je računalničar. Gapeja ne t-ja, za slednjega je to preveč težko vprašanje, t ne obvlada še osnov številčnih sistemov.

“Zopet” (najmanj dvojina). Torej DOKAŽI (poudarek je na DOKAŽI), kje sem ČISTO manipuliral, da ne bo izpadlo, da samo ČISTO manipuliraš.

Quote:
Zate je t manipulator, za nekoga drugega to ni.

Sem to že dokazal (da je t včasih manipulator) s primeri, za tebe pa je to očitno zadeva “navijaško politične” opredelitve. Ti kar bodi navijač samo potem ne vpletaj trditev, ki jih ne dokazuješ. Bodi samo to kar si, to je navijač: “Dajmo t, dajmo t, dajmo t, daj ga t, daj ga t, daj ga, dajmo naši …”

Quote:
Zate je t manipulator, za nekoga drugega to ni. kakor sta zame manipulatorja ti in Sinjeoka, za nekoga drugega le to nista.

Še enkrat:Tukaj navajaš kot edini argument obtožbo IN obtožbo kot edini argument. V prispodobi, napisal si samo: “Dajmo naši, …”

“Sta manipulatorja”. To je pa že množina (za manipulacije namreč, ne za št. oseb)
Kot prvo, zakaj ne napišeš vzdevkov drugih pravilno. Razumem, pomanjkanje koncentracije.
Kot drugo, postavil si trditev v katero si vpletel še eno osebo in sedaj zahtevam (ker je to obrekovanje brez dokazov), da jo DOKAŽEŠ.
DOKAŽI (poudarek je na DOKAŽI), kje se je sinjeoka izkazala za manipulatorja. Navedi in DOKAŽI tri primere (množina). Isto, navedi in DOKAŽI tudi za mene.

Ali pa se opraviči.

Quote:
Svet se vrti, pa čeprav je 43 km manj okrogel.  Grin

Pišeš neumnosti ...

Vrteti (se) = (glagol)

Okroglo = (pridevnik, geometrična lastnost )

... različna pojma

Vrtenje ni pokazatelj za lastnost okroglosti!!!

Kaj so tvojega idola t-ja učili (toda ne naučili, poudarek na: ne naučili) o tem na filozofski fakulteti:

t wrote on 19.03.2005 at 14:33:56:
Vrste logičnih napak: h.) IGNORATIO ELENCHI (zgrešena poanta)      Primer: “Ljubljana je megleno mesto. Ni res, to je mesto dobrih šol in pridnih, delovnih ljudi.”

Tudi ringlšpil (ali celo kocka) se vrti pa ni okrogle oblike prav tako kot Iga (ki se vrti v začaranih krogih navijaštva). Ali: “Iga se vrti kot kuzla v košari”

Bolj se potrudi.
Če boš še v bodoče pisal taka skrpucala kot je ta tvoj post ti ne bom odgovarjal.
Jaz grem sedaj kolesarit in pridem nazaj pozno zvečer, ti pa do takrat  premisli in DOKAŽI  svoje trditve. No lahko tudi v roku enega tedna ali celo pozneje vendar pa se potem  spodobi, da se do takrat ne oglašaš več pod to temo.
Back to top

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #199 - 04.09.2005 at 15:33:15

Bamby wrote on 04.09.2005 at 15:21:43:
Bolj se potrudi.
Če boš še v bodoče pisal taka skrpucala kot je ta tvoj post ti ne bom odgovarjal.
Jaz grem sedaj kolesarit in pridem nazaj pozno zvečer, ti pa do takrat  premisli in DOKAŽI  svoje trditve. No lahko tudi v roku enega tedna ali celo pozneje vendar pa se potem  spodobi, da se do takrat ne oglašaš več pod to temo.

So me naučili, da se s polpismenimi osebki ne more racionalno razpravljati, zato mi je popolnoma vseeno, če mi ne odgovarjaš.

Oglašal pa se bom kadarkoli se mi bo zahotelo in seveda tudi kjerkoli.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

miha--
Guest

Reply #200 - 04.09.2005 at 16:16:24

Bamby wrote on 04.09.2005 at 15:12:05:
Aha, popravljaš,
Torej, ali s popravkom želiš povedati, da raje počneš brezvezne stvari kot pa neumne?  Cheesy

1) Če bi ti jaz reku da sva s prijateljem razpravljala o nečem; bi ti razumela da sva vsak povedala 1-2 stavka?

in ne, spet si narobe razumel.
Probaj razumeti besedo bolj v kontekstu, kot pa dobesedno. Vse piše, samo prebrat je treba.
Samo očitno tebi ni, da bi razumel moje sporočilo.Bolj ti je važno vzet iz konteksta besede, in odgovarjat na njih.
Primer:
Zalili smo uro. Šli smo na kavo.

odgovor:  "zalili smo uro"
a zalil ste uro al kaj? a ste s škafom pršli al ste kar šlauf napelal?

Če bi hotel razumet moje sporočilo, bi defenitivno razumel kontekst, če si vsaj pismen. Sicer je pa to tipično forumovsko obnašanje.. vzet en tekst iz konteksta (tako izgubi pomen in dobi drugega) in potem replayat na ta tekst
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #201 - 04.09.2005 at 16:26:57

Bamby wrote on 04.09.2005 at 15:21:43:
Samo trije (ali štirje) stavki, ki veliko povedo o tebi.

Aha, čreda se je začela zbirati v reševanju “časti hiše”.
“Zanimiv” način “argumentacije”: ko je edini argument obtožba IN obtožba edini argument. Logični IN, če ti je to kaj znano, če ni, vprašaj gapeja on bi moral vedeti saj se zdi, da je računalničar. Gapeja ne t-ja, za slednjega je to preveč težko vprašanje, t ne obvlada še osnov številčnih sistemov.

“Zopet” (najmanj dvojina). Torej DOKAŽI (poudarek je na DOKAŽI), kje sem ČISTO manipuliral, da ne bo izpadlo, da samo ČISTO manipuliraš.

Sem to že dokazal (da je t včasih manipulator) s primeri, za tebe pa je to očitno zadeva “navijaško politične” opredelitve. Ti kar bodi navijač samo potem ne vpletaj trditev, ki jih ne dokazuješ. Bodi samo to kar si, to je navijač: “Dajmo t, dajmo t, dajmo t, daj ga t, daj ga t, daj ga, dajmo naši …”

Še enkrat:Tukaj navajaš kot edini argument obtožbo IN obtožbo kot edini argument. V prispodobi, napisal si samo: “Dajmo naši, …”

“Sta manipulatorja”. To je pa že množina (za manipulacije namreč, ne za št. oseb)
Kot prvo, zakaj ne napišeš vzdevkov drugih pravilno. Razumem, pomanjkanje koncentracije.
Kot drugo, postavil si trditev v katero si vpletel še eno osebo in sedaj zahtevam (ker je to obrekovanje brez dokazov), da jo DOKAŽEŠ.
DOKAŽI (poudarek je na DOKAŽI), kje se je sinjeoka izkazala za manipulatorja. Navedi in DOKAŽI tri primere (množina). Isto, navedi in DOKAŽI tudi za mene.

Ali pa se opraviči.

Pišeš neumnosti ...

Vrteti (se) = (glagol)

Okroglo = (pridevnik, geometrična lastnost )

... različna pojma

Vrtenje ni pokazatelj za lastnost okroglosti!!!

Kaj so tvojega idola t-ja učili (toda ne naučili, poudarek na: ne naučili) o tem na filozofski fakulteti:

Tudi ringlšpil (ali celo kocka) se vrti pa ni okrogle oblike prav tako kot Iga (ki se vrti v začaranih krogih navijaštva). Ali: “Iga se vrti kot kuzla v košari”

Hvala, bamby.

Zelo lepo si mi pokazal, da s tabo nima smisla izgubljat časa.

Čreda? Katera čreda? Jaz ne pripadam nobeni čredi. In tudi nimam namena branit t-ja. Saj ni nič storil takega, da bi ga bilo treba branit.

Se mi ne ljubi zdaj odpirat še tisti topic o oktoberski revoluciji in prebirat tvoje in Sinjine manipulacije.

Tule včasih kaj preberem, pisat se mi preveč ne da. Zakaj ne? Ker vsako pisanje manipulatorji sprevržete in potem manipulirate. Zadnje čase se odzovem le na kakšno manipulacijo (laž?) Sinjeoke. Nazadnje tisto, ko je v topicu o Telekomu trdila, da še niso nikoli izplačali devidend. Nato se je vlekla ven z vsemi sredstvi.

Aja, kadarkoli kaj napišem, za mnenje ne sprašujem gapeta ali t-ja. Ali ti sprašuješ Sinjo? Deluješ namreč kot njen psiček.

A si na glavo padel? A ne ločeš več črno od belega? A sem kje omenil, da ima vrtenje zemlje kakršno koli zvezo z njeno obliko. Hotel sem ti povedati, da se zemlja vrti(saj se, a ne?) , pa čeprav ti še toliko nakladaš o manjku 43 kilometrov.

Aja, kje si videl, da mi je t idol? V svoji prenapeti in oholi betici? V bistvu se s t-jem strinjam v dokaj malo stvareh. P večini pa ga niti ne berem, ker me filozofija ne vleča najbolj. Sem bolj praktik.

Lepo se imej, bamby, pa pazi na cesti, ko kolesariš, da te kakšen divjak ne zbije, ker so jih naše ceste prepolne.

LP Iga
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #202 - 04.09.2005 at 16:29:01

Quote:
Če bi hotel razumet moje sporočilo, bi defenitivno razumel kontekst, če si vsaj pismen. Sicer je pa to tipično forumovsko obnašanje.. vzet en tekst iz konteksta (tako izgubi pomen in dobi drugega) in potem replayat na ta tekst

Tako lahko najbolje manipulira.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #203 - 04.09.2005 at 17:21:42

miha, osebno menim, da je tvoj tekst razumljiv in najverjetneje tudi prav razumljen.
Si pa ob tem bil še "opozorjen", da debata očitno ni tako zelo neumna oz. brezvezna, saj s svojo lastno udeležbo to v bistvu zanikaš. (Ali pa dejansko rad počneš neumne/brezvezne stvari).
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

miha--
Guest

Reply #204 - 04.09.2005 at 19:01:42

oj Lilith.
Veš da včasih rad počnem brezvezne stvari. Danes sem recimo lupil krompir. Men se zdi lupit krompir brezveze.

Povedal sem svoje mnenje (3 vrstice). Temu jaz ne rečem da sem razpravljal o te stvari.

Hotel sem povedat: predmet razprava je izmišljena situacija(bolj natačno reakcija puščavnika) , ki nikoli ne more zaobjeti resnice. Zato kakršnakoli analiza te reakcije ne bo opis resnice.
Iz izmišljotine lahko pride karkoli. Zato se mi zdi(ko ste omenjali resnice) vredno omeniti, da verjetno kakršnakoli razprava in analiza problema ne bo prinesla resnice. In iz tega vidika(vidika resnice) je rezultat brezvezen oz neumnost.

Ravno to je dobra stran izkušenj. So resnične. In zaradi tega mislim, da se moramo prvotno učit iz izkušenj - vse ostalo je največkrat zavajujoče (ne pa vedno)

sicer je pa un taprvi point dobro viden v primer dalaj lama. Kaj pa ti misliš Lilith, bi razprava o dalaj lamovi dilemi kaj dobrega rodila?
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #205 - 04.09.2005 at 23:15:03

Tale debata se mi zdi res zanimiva, kaj za vraga nas žene, da debatiramo o priliki iz daljne tradicije, ki je sploh ne poznamo, o neki povsem abstraktni stvari kot je resnica tako zavzeto, kot lahko samo teologi ali menihi preučujejo posamezen aspekt kakšne izjave svetega moža in tehtajo njegove vplive.

Zakaj je vloženo toliko truda v razpravo o tako abstraktni stvari kot je resnica?

Razprava se je začela pravzaprav z "biti resničen", kar morda sploh nima neposredne povezave z resnico. Biti resničen, če sem prav razumel, pomeni slediti svojim notranjim vzgibom brez oziranja na zunanje vplive. Lahko je izgovor za neprilagajanje in trmasto oklepanje škodljive drže, lahko je motivacija za vztrajanje v težki situaciji. Oseba, ki se znajde v situaciji, kjer težko usklajuje informacije iz okolja s svojo držo, bo verjetno poskusila marsikaj, da bi se prepričala, da se v tej drži splača vztrajat. Načinov za to je veliko, med drugimi seveda tako njuejđerski kot tudi oldejđerski bullshit, kup gurujev in slabo razumljenih naukov, vključno z uporabo znanstvenih terminov in teorij v napačnih kontekstih.

Seveda pa bi bilo še najlepše, če bi lahko pokazali, da je naša drža ustrezen odziv na dogajanja v okolici oz. z drugo besedo, da poznamo resnico, da pravilno razumemo, razlagamo in reagiramo na dogajanje okrog sebe. Debata o resnici je v tem primeru debata o pravilnosti in upravičenosti naše drže.

Debata verjetno niti ne bila potrebna, če bi bili v svojo držo zares prepričani, prepričevat sebe v pravilnost lastne drže pa najverjetneje pomeni, da v to pravilnost vendarle nismo povsem prepričani, da obstaja pri tem še vedno zdrava mera dvoma, ki nam omogoča, da se primerno odzivamo na spremembe v okolici.

Nekako nima smisla primerjat med seboj različnih katera drža je boljša, ker so neprimerljive. Katera drža je boljša, drža brezkompromisnega neodgovornega kritika, ali železne device? Morda cinika?

Iz take razprave pa se po mojem mnenju vendarle da potegnit korist. V nasprotju z našimi pričakovanji, se ta ne skriva v večji gotovosti, v brezpogojni utrditvi drže, ampak nasprotno, v tistem delu, ki nam omogoča, da svojo držo preverimo v luči novih spoznanj in informacij.

V dvomu.

bp
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #206 - 05.09.2005 at 08:38:27

Quote:
Debata verjetno niti ne bila potrebna, če bi bili v svojo držo zares prepričani, prepričevat sebe v pravilnost lastne drže pa najverjetneje pomeni, da v to pravilnost vendarle nismo povsem prepričani, da obstaja pri tem še vedno zdrava mera dvoma, ki nam omogoča, da se primerno odzivamo na spremembe v okolici.

Bp, na nivoju zgolj posameznika bi ti lahko pritirdila.
Zanemaril pa si dejstvo, da je človek socialno bitje, ki ima določen ( minimalni sicer, a vendarle) vpliv na obstoječi duh časa. Po moje je tisti, ki dopušča neumnost, ravno tako soodgovoren za stanje družbe kot je tisti, ki neumnost zganja.

Tako lahko tudi posameznik, ki je zelo prepričan v svoj prav, pri sebi sklene, da bo dal en prispevek k spreminjanju obstoječega duha, ki kot vsi socialni pojavi funkcionira po principu "če neumnost/laž dovolj dolgo ponavljaš, postane modrost/resnica".

Miha, zame je debata izmenjava mnenj. Tudi eno trivrstično mnenje soustvarja debato.
Kar se tiče smiselnosti debate, pa mora vsak zase poiskati odgovore, menim, da tle ni univerzalnega odgovora, ki bi veljal za vse, iz preprostega razloga, ker z različnimi motivi vstopamo v debato (od tega "da nam prođe vrijeme", preko lastnih iskanj do spreminjanja stanja družbenega duha).
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #207 - 05.09.2005 at 08:43:09

Quote:
Tale debata se mi zdi res zanimiva, kaj za vraga nas žene, da debatiramo o priliki iz daljne tradicije, ki je sploh ne poznamo, o neki povsem abstraktni stvari kot je resnica tako zavzeto, kot lahko samo teologi ali menihi preučujejo posamezen aspekt kakšne izjave svetega moža in tehtajo njegove vplive.

Zakaj je vloženo toliko truda v razpravo o tako abstraktni stvari kot je resnica?

Razprava se je začela pravzaprav z "biti resničen", kar morda sploh nima neposredne povezave z resnico. Biti resničen, če sem prav razumel, pomeni slediti svojim notranjim vzgibom brez oziranja na zunanje vplive. Lahko je izgovor za neprilagajanje in trmasto oklepanje škodljive drže, lahko je motivacija za vztrajanje v težki situaciji. Oseba, ki se znajde v situaciji, kjer težko usklajuje informacije iz okolja s svojo držo, bo verjetno poskusila marsikaj, da bi se prepričala, da se v tej drži splača vztrajat. Načinov za to je veliko, med drugimi seveda tako njuejđerski kot tudi oldejđerski bullshit, kup gurujev in slabo razumljenih naukov, vključno z uporabo znanstvenih terminov in teorij v napačnih kontekstih.

Seveda pa bi bilo še najlepše, če bi lahko pokazali, da je naša drža ustrezen odziv na dogajanja v okolici oz. z drugo besedo, da poznamo resnico, da pravilno razumemo, razlagamo in reagiramo na dogajanje okrog sebe. Debata o resnici je v tem primeru debata o pravilnosti in upravičenosti naše drže.

Nekako nima smisla primerjat med seboj različnih katera drža je boljša, ker so neprimerljive. Katera drža je boljša, drža brezkompromisnega neodgovornega kritika, ali železne device? Morda cinika?

Iz take razprave pa se po mojem mnenju vendarle da potegnit korist. V nasprotju z našimi pričakovanji, se ta ne skriva v večji gotovosti, v brezpogojni utrditvi drže, ampak nasprotno, v tistem delu, ki nam omogoča, da svojo držo preverimo v luči novih spoznanj in informacij.

V dvomu.

bp

Zelo dobro napisano.

Kar se drže tiče, kakšno je prav zavzeti, je zame pomembno, da je zunanja drža skladna s tem, kako živi tisti, ki jo zagovarja. Takrat je resničen. Ostalo je nakladanje, izmikanje, nategovanje, laganje, tako drugih kot sebe. Takšna neskladna situacija najverjetneje nastane zaradi negotovosti, nezaupljivosti, strahu.

Navzven zavzeti držo npr. železne device, jo zagovarjati, povzdigovati v vrednoto in častiti z vsemi možnimi sredstvi, živeti pa v  za današnji čas čisto  običajnem partnerskem odnosu je neizmerna dvoličnost. Takšna drža ni samo izmikanje ali prikrivanja, je čista laž.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #208 - 05.09.2005 at 08:43:51

Quote:

V dvomu.

Jest se nagibam k temu, da je razpravo o svetnikovi izjavi treba postavit v kulturni kontekst. Težko je zanikat , da je bla  njegovem kontekstu očitno resnična in nekao težko je prezret, da je v našem vsaj  dvomljiva. Če izajve ne bi ble vezani na kulturtni kontekst, bi ble že pred vsaj pred 5000 leti  v začetku pismenih kultur   lahko popisane vse resnične izjave z večno veljavnostjo. Lahko clo  da v  zadnjih 50000 letih nismo v temu fondu večno veljavnih izjav dodali nobene druge izjave s težo večne resnice, ampak od kje kar naprej pol dvom, da je res tako.  V vedah, svetem pismu, budističnih spisih, koranu  je nemogoče najt izjavo, ki lažna ali vsaj dvomljiva v njihovem kontekstu, a v konkretnem življenju je vsaka od nih vsak hip na živi preizkušnji in s tem podrvžena dvomu. Vsak živ vernik v izajve, zapisne v svetih spisih,  je v bistvu največji dvomlljivc v te izjave. To ni samo značilnost samo  naše moderne dobe (npr. od razsvetljenstva naprej), ampak vsake modrene vsake dobe, ker ma vsaka doba svojo moderno, ki jo kreirajo tisti, ki dvomijo. Res da je blo vse že povedano, a  to se mora vsakič znova povedat na novo. Omenjeni puščavnik je bil  za svoj čas nedvomno inovator, saj je se je moral tkorekoč iz nule pod velikim stresom izmislt odgovor, ki bo hkrati inovativen in ne bo v nasprotju  z večno  resnico, kakor jo mu razdeva bog. Po moje nas v tej debati navdihuje njegova inovativnost,  s katero je spravu skup izjavo, ki je očitna bla v kontekstu s preobstoječo  resnico, samo da te izjave jest iz svojga konteksta  ne vidim več kot takšne. On je svoje uspešno opravu, mi delamo zdej to  še vsak zase.
Back to top

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #209 - 05.09.2005 at 08:56:52

titud wrote on 02.09.2005 at 14:02:31:
Starčev stavek je tako izven konteksta, da je (vsaj zame, ki  sem pač butast ali pa funkcionalno nepismen) neresničen.

Imo, če že kje, se kaže butastost prav tu. Da če nečesa ne razumemo, potem to za nas ne obstaja.

Quote:
Starec bi očitno moral biti res zelo  drugačen od lovca, da bi govoril resnico in ne samo zavajal z blebatnejm. Vsaj iz konteksta zgodbe mi ta različnost ni razvidna.  

Lovec je bil pravzaprav bog, ki je le preizkušal puščavnika in je vedel, kje je srna, kot je nekdo v tej debati že razmišljal. Iz tega je spoznanje, ki se je puščavniku porodilo ob molitvi: "O, lovec, kdor vidi, ne more govoriti, kdor govori, ne more videti", popolnoma v kontekstu in resnično. Grin (for the last time)

Quote:
Jaz ko vidim morem  govoriti  in ko govorim morem videti. Kako je z vami?

O resnično videnem ni moč govoriti razen v prispodobi.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 12 13 14 15 16 ... 33