Včeraj je bil v Preverjeno prispevek o zalezovalcih - t.i. oboževalcih, ki postanejo nadležni. Ponavdi postanejo negativno nastrojeni, če se jih zavrne.
Prosnik (psiholog) je razlagal, da gre najverjetne za razvajene ljudi, ki so jim starši odstranjevali vse ovire v življenju, pa sedaj niso zmožni vzdržati frustracije (neke odklonitve). Rekel je tudi, da ne vstopat v osebni kontakt z njimi, ker je to njihov namen. Pa da pri nas premalo resno jemljemo to vrstno nadlegovanje, pogosto se nam storilci celo smilijo, kar je povsem narobe (s tem se v celoti strinjam

) Bilo je tudi govora o tem, da včasih pomaga le, če se žrtev odseli, zamenja službo, spremeni telefon.
Po moje je bilo v oddaji premalo razloženo dinamsko ozadje na ta način motenih ljudi. Napr. nesposobnost vstopanja v pravi odnos oz. sposobnost zgolj parcialnih odnosov, kar pomeni, da nadlegovalec niti ne bi zdržal osebnega kontakta oz. bi takrat prišlo do acting outa, kar zna bit nevarno (zanj ali za nas). Pogosto se tudi dogaja, da tako motenemu človeku postanemo obešalnik za negativne projekcije lastnih slabih vsebin - če projicira vse svoje slabo na nas, je lahko on dober (lep primer so t.i. internetna nadlegovanja - tudi na gapetu smo jim pogosto priča, ko nek anonimen gost prične zasledovat enega od članov in neumnosti pisat).
Mene pa sedaj zanima, ali imate sami izkušnje z tovrstnimi nadlegovalci in ali imate kakšno mnenje, kaj jim v glavi dogaja in kako se jih rešiti?
Jaz sem v življenju na ta račun že nekajkrat zamenjala telefonsko, ampak to je tudi vse, kar sem pripravljena storiti. Vse ostalo bi reševala z neposrednim kontaktom v smislu poslati kroglo v koleno nadlegovalca (če ne bi zaleglo, pa še malenkost više in bolj proti sredini) - v mlajših letih pa sem dotičnim primerkom poslala pobrite tipe z basebolsko palico - in povem vam, zaleglo je.
Ker jaz osebno veliko raje tvegam en tak acting out, ko se nadlegovalcu morda celo utrga, kot pa da bi morala bežat iz svojega življenja.