mit je ena zelo zanimiva zadeva
po eni stani je zelo trdno strukturiran, kar se tiče funkcij in mest, ki jih zasedajo akteriji v samem mitu
po drugi plati pa za tem dokaj monotonim in trdnim "jedrom" tiči enormno pomenov
in spet, po eni strani je čisto enopomenski (kot prvo branje)-- s tem izvršuje funkcijo v smislu "od nekdaj je tako bilo in tudi sedaj je", se pravi, na delu so neka večna nespremenljiva dejstva in kot tak je "nazadnjaški" in cel kup avtorjev je, ki ga uporabljajo v slabšalnem pomenu, kot nekaj kar ljudi drži v stanju kjer so, jih drži na mestu, v tem smislu je mit celo lahko nekaj lažnega, pretvarja se, da je neka kozmologija, (kot da bi simuliral nek red od prazačetka) .... in cela serija znanstvenih odkritij gre ravno "proti mitu", se pravi se mitu postavlja nasproti -- sem spada tudi kritika kapitalistične potrošniške družbe, kot tiste, ki "zlorablja" mit, se pravi že to dano mitsko strukturo -- sem spada tudi kritika mita kot "slabega" zgodovinskega dejstva in tu se mit zoperstavljajo zgodovini (pri čemer ima, ironično sama zgodovina kolikor je pisana s strani človeka dostikrat ravno ta mitološki status)
po drugi strani pa je mnogopomenski, ne da se ga fiksirat z enim samim pomenom in včasih se celo kakšnemu znanstveniku zazdi, da je v kakšnem mitu tudi zakodirano znanje (posvečeno znanje) in dejansko je bilo veliko poskusov in nekateri so bili uspešni; dobesedno: zgodovinska dejstva zakodirana v mitu, pa ne samo to ... ravno Jung je pokazal še na druge dimenzije mita in mitskih figur, v smislu nekega "višjega" pomena (ali pa "globljega"), ampak ta izraz je zelo zavajajoč, saj o tem na ta način Jung ni govoril
recimo, sam princip sinhronosti to onemogoča: človek je po tem principu vse hkrati; višje, nižje, širjava, daljava, globina, plava, leta in živi v hiši....je buden ko sanja in sanja ko je buden
samo po tem fantastičnem Jungovem principu odpadejo vsa komunikacijska sredstva, ki jih človek iz dneva v dan izumlja, samo če bi zaupali temu principu, bi odpadli vsi strahovi pred padcem v brezno, v nič, ali v vse, v bit
Jung je po moje s tem princpom v svoji teoriji postavil temelje za prehode v vse dimenzije hkrati
///ampak seveda, so nekaj takega pogruntal že prej, na Kitajskem, knjiga premen, ki je čudovit "stroj", ki deluje po principu sinhronosti, pa mogoče še prej, pa prej, kdo ve kdo, pa kdo ve kje, morda je ravno to tisto, kar meni mistično izveni, ko rečem: kozmos, ali ko me fascinira že sam pogled na nočno nebo polno zvezd ....///
pri mitu, kot tudi pri književnosti, poeziji (seveda tudi pri dobrem slikarstvu ...), se pomeni plastijo, na voljo imamo neskončno branj in bralec je že vračunan v samo strukturo, se pravi, ko beremo, odkrivamo plast za plastjo in spet: tudi odvisno kje in kdaj beremo, kakšen je naš interes ob branju in seveda a beremo prvič, drugič ... in hkrati skozi kakšno vnaprejšnjo vednost, izkustva beremo ...
zdaj ravno berem od Gastona Bachelarda Poetiko prostora ... (on je najbolj znan po ti. "epistemološkem rezu"), in glej kaj je on rekel takoj na začetku knjige:
"Filozof, ki je svojo celotno misel oblikoval tako, da se je loteval temeljnih tem filozofije znanosti, ki je kar najbolj dosledno sledil osi dejavnega racionalizma, osi racionalizma, ki ga poraja sodobna znanost, mora, če želi proučiti probleme, ki jih zastavlja domišljija, pozabiti svoje znanje, prekiniti z vsemi navadami filozofskega raziskovanja. V tem primeru kulturna preteklost ne šteje; dolgotrajni napori povezovanja in konstruiranja misli, napori, ki trajajo tedne in mesece, so brezplodni. Treba je biti navzoč, navzoč v trenutku podobe ..."
In pazi ... kasenje celo govori o odnosu med "novo poetično podobo in arhetipom, ki drema na dnu nezavednega" ... pa da bo moral pojasniti, da ta odnos ni zares kavzalen ...
osvobajajoče
(vse v tem postu je moja osebna (intimna) interpretacija, ni šolska in ni cenzurirana, ... skratka

)