exodus wrote on 08.11.2004 at 11:54:49:O teh tvojih "visjih nivojih" pa, kaj naj recem.... Saj je v redu, da spregovorimo tudi o religioznih vprasanjih in kaj pokramljamo, ampak potem ne vidim razlike med tabo in med enim fanatičnim kristjanom ali islamskih fundamentalistom, ki je dogmatik kot ti, le da tam Palestinec verjame, ce se dvigne v zrak v avtobusu, polnem Izralcev, da bo prisel v nebesa, ti pa govoris v isti simboliki, ko nonstop uporabljas besede, kot so "prizemljeni", "visji nivoji", "fizično bitje"... Razumeš, to je fanatizem, če totalno padeš v to, pa začneš govriti take stvari, da duševni bolniki na višjih sferah in naj bi jih pošiljali k šamanom. Lepo te prosim, snow, pomisli, kaj govoriš, ne pa da imaš recimo za neumnico mene in Lilith, ki je psiholog in bi ti o teh rečeš gotovo vedela več razložiti, ker je v tej stroki, zakaj te je tako "odneslo", da si razum spustil na pašo.
Nič nimam proti strokovnjakom kot Lilith,ampak jaz gledam na te reči na ta način... Kako bo nekdo mene zdravil, če sam ni bil v takšnih stanjih kot jaz? Imajo psihologi in psihiatri kakšne prakse da sami doživijo določena stanja? Če sami niso bili tam, kako bodo pol druge pripeljali od tam ven? To je isto kot da bi prebral kuharsko knjigo in potem učil kuhat. Ne gre a.
Šamani morajo, kot je že 2227 napisal, če hočejo postat šamani, iti skozi taka (za nas) grozljiva (ali pa ne, kot vzameš) stanja da vejo kolko je ura ko se nekomu to dogaja. Plus to da so toliko senzibilni ter čutijo in imajo možnost vpogleda v človeka.
In jaz stojim za tem kar govorim ker se mi dogajajo podobne stvari, zadnje čase celo bolj kontrolirano kot včasih

Niso te izkušnje tako globoke kot jih ima kdo bolj izkušen, ampak dovolj da sem si ustvaril zadostno sliko o stvari. Tako da kar govorim, govorim iz izkustev, ne iz knjig in lastnih razčlenjevanj in filozofiranj kot ti, exo.
Btw, razum ni vedno tako uporaben kot misliš, zato ga ne postavljaj na prvo mesto. Razum velikokrat zajebe vso situacijo. Z razumom se več kot do filozofiranja ne da pridit, za jit malo globlje moraš razum pustit za sabo.
Tako da mal razmisli o tem tvojem razumu
Quote: V šamanskih inicijaciacijskih krizah je mnogo stvari,ki so blizu psihopatološkim pojavom, čeprav šaman ni duševni bolnik. Duhovna izkustva duševnih bolnikov so sicer zelo podobna religijoznim izkustvom mistikov,vendar pa jim manjka čista kvaliteta (samo)zavedanja in kosistentna ego struktura, v katero bi se lahko po končani mistični ekstazi vrnili.
Ali kot pravi Eliade: duševni bolnik je pravzaprav"neuspeli" misitik. Šamani svet duha obvladajo, zmožni pa so ga tudi konstuktivno povezovati zmaterialnim, fizičnim načinom živlenja, česar seveda ne moremo reči zaduševne bolnike, kakor tudi ne za mnoge duhovne iskalce, ki so obtičali na obrobjih duhovnih poti.
200% true