Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 12 13 14 15 
(Read 71147 times)
Loops of Infinity
Ex Member
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #195 - 09.11.2004 at 08:40:48
 
Mae wrote on 08.11.2004 at 18:45:24:
v podporo 2227; tudi sama sem slišala to verzijo, namreč, če se ti zgodijo ene energije, ko si sam na nekem nizkem zavestnem nivoju, potem ne veš kaj bi s tem počel in temu se reče bolnik, ko pa se ti energije zgodijo, ko si "visoko razvit" in veš kaj se ti dogaja, to je pa potem ...

nekako tako.


Razmišljam takole: če vemo, kaj se nam dogaja, potem ni vhoda za mistiko. Lahko si stanje razlagamo po svoje, pa vendar, a to pomeni, da je tako?

Imo, mistik biti pomeni, da človek več ne potrebuje tega, da ve kaj se mu dogaja, se ne boji, zavest ima budno z notranjo držo vedca, da je življenje skrivnost.

Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #196 - 09.11.2004 at 09:06:58
 
Mae wrote on 09.11.2004 at 08:36:29:
Ja, večina ljudi postavlja center moči izven sebe, torej zaupajo, da jih bo ozdravilo nekaj izven njih. Od tod verovanja v različne oneje. Če torej nekdo že samo verjame, da ga bo neka neškodljiva vraža ozdravila, lahko zadeva celo deluje, četudi na informacijskem nivoju. Placebo & stuff. Da sploh ne omenjam, da energije so in da valda učinkujejo tako in drugače ...


To, da posedujemo vedenje,  da energije so in da učinkujejo, še ne pomen, da posedujemo tud ustrezno  znanje in vedenje o tem, kako učinkujejo na nas tukaj in zdaj. Šamanizem  je po moje prava zakladnica  bogstvo znanj in vedenj o univerzalnih  energijah, vendar so  ta znanja konkretno uporabna le znotraj kulturnih okolij, v katerih so nastala. Če je neka skupnost utemljena na neki magijski sugestiji in ne na racionalno organizarnih institucijah in nacinalno/ekonomskih korporacijah, pol tud induvididalna terapija na podlagi magije posameznika ne more ozdravit stresov,  travm, depresij in sploh psihoz,  ki mu jih kot posamezniku  povzroča vpetost v  tako moderno kulturno okolje.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #197 - 09.11.2004 at 09:55:46
 
Quote:
Razmišljam takole: če vemo, kaj se nam dogaja, potem ni vhoda za mistiko. Lahko si stanje razlagamo po svoje, pa vendar, a to pomeni, da je tako?

Imo, mistik biti pomeni, da človek več ne potrebuje tega, da ve kaj se mu dogaja, se ne boji, zavest ima budno z notranjo držo vedca, da je življenje skrivnost.Dobr povedan. Za to, da zaupaš mističnemu, po moje potrebuješ ogromno vedenja oz. polno zavest o  tem, kaj se ti dogaja. Ker glih  to vedenje, da se ti  življenje dogaja kot neobvladljiva skrivnost,  mistika ločuje od norca, ki si skreira življenje v glavi  po svoje samo  zato, da bi ga obvladal oziroma  da ga ne  bi  več strašilo svojo skrivnostnostjo, ki je v bistvu enako kot mistik ni sposoben  dojet.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
Loops of Infinity
Ex Member
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #198 - 09.11.2004 at 12:19:43
 
En zanimiv kos intervjuja z A. Grabarjem:

Nekateri se celo življenje mučijo z vprašanjem identitete, predvsem pa muči mlade ljudi. Zakaj, in kaj je to identiteta?
Kot je v tem vesolju vse relativno, je relativna tudi vsaka identiteta. Vse obstaja na račun svojega nasprotja. Identitete nam narekuje okolje, ter naša dovzetnost in naša hotenja. Tako se v prostoru prepletajo slučajne identitete nekega časa. Kot na jesen, ko padajoče listje nosi veter in se ustvarja nostalgija skozi čas nekih identitet. Če bi to lahko videli kot film, bi videli nešteto zgodb, oblik in načinov človeka, vendar ne bi našli sebe v nobenem izmed obstoječih načinov. Zato se od začetka človeškega rodu vsak človek išče v bistvu, ki je skupno vsemu. Čeprav vsak človek živi neko identiteto, vsakdo globoko v sebi čuti, da je vsaka samo navidezna in začasna.

Zakaj se s temi težavami najpogosteje srečujejo ravno mladi ljudje?
Ker so prisiljeni v to. Ko zapiha veter in zaveje njihova doba, se morajo na nek način uravnotežiti in najti v prostoru in času, v katerem živijo. Zato iščejo ustrezno identiteto lastnega preživetja. Če bi življenje popolnoma spoznali in ga sprejeli, se bi razvezali in identitete ne bi potrebovali. Ker pa smo znotraj dogajanja, nas s pojmom obstoj dogajanje samo prisiljuje v neko identiteto.

Kakšni bi bili, če pojma identitete ne bi poznali?
Skrajni. Kdor identiteto živi popolnoma, je norec. Kdor jo živi samo kot izposojeno oblačilo, je uravnotežen in normalen. Tisti, ki se v oblačilu počuti kot prevelik jaz, je agresor. Komur pa je oblačilo samo sredstvo za obrambo svojega obstoja, je najbolj normalen človek.
Brez identitete ne bi obstali, ker bi se znašli v breznu vprašanja, kamor bi brez odgovora tonili.

Norec, agresivnež, normalnež; kar nekaj imen za eno samo bitje. Kaj danes pomeni biti normalen?
To je večno vprašanje. Normalnega ne morete najti nikjer in v nobeni obliki. Vsaka oblika je samo potovanje skozi več ali manj ugoden navidezno umirjen obstoj. O normalnosti se človek, vedno kadar je sam, sprašuje globoko v sebi. Ta navidezni obstoj nam narekujejo neka fiziološka zadovoljstva. To je tako kot bi čakajoči na lastno normalnost, živeli neko vzporedno normalnost. Vsi smo čakajoči in samo upamo lahko na dan, ko jo bomo našli. Tako ves človekov svet teče vzporedno.

Ali smo nori?
Ne, samo vzporedni smo.
Normalno je tisto, kar naj bi živeli, da bi lahko eksistirali v okviru neke družbe in njenih zahtev.
To ni normalno, to je vzporeden način bivanja. Pri sebi pa vsakdo išče mesto normalnosti in miru. Normalnost lahko imenujemo mir, lahko sreča ipd.

Torej bi naj vsakdo v sebi našel svojo normalnost?
Tako je. Iščemo pa jo drug po drugem v dopuščanju in ljubezni.

Veliko je ljudi, ki jih drugi označijo, kot nore.  Kako bi vi opredelili pojem norost?
Kadar ne živite več vzporedno, ampak padete v nasprotno stran in se popolnoma uživite v svojo vlogo, ter jo imenujete normalnost, takrat ste gotovo nori.

Ali bi lahko povedali kaj več o pojmu vzporednosti?
Vsi načini človekovih opredelitev življenja, so vzporedni načini. Danes je torek. To je samo vzporeden pojem za neko življensko funkcijo. Na ta torek se dogaja marsikaj. Zjutraj so se odprle šole, ljudje so odšli v službo itd. Vse to so vzporedni ali človekovi pojmi.

Vzporedno s čim ali s kom?
Vzporedno z nami ali našo stvarnostjo. Tako, da dejansko življenje vzporejamo z lastnimi pravili. Dokler so ti vzporedni pojmi zajeti v logiko, v sočutje, v humana pravila itd., vzporedni svetovi delujejo smiselno in urejeno. Kadar pa v njih prevlada neko striktno prepričanje, ti vzporedni svetovi podivjajo in takrat so nemiri, krize in vojne.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #199 - 09.11.2004 at 14:58:58
 


Tole od Grabarja  bi bolj spadalo v kakšen poseben topik na temo idetitete (nekaj sem pred kratkim na to temo razmišljal v pozitivkah). Nesposobnost ustvarjanja lastne  identitete posameznika zihr pahne v brezno depresije. Jest bi to  nesposobnost navezal na nesposobnost posameznikove  idetifikacije z etičnimi/estetskimi vrednotami skupnosti, ki naj bi ji pripadal. Ker pa  te vrednote v skupnosti niso jasno in nedvomno izražne, se posameznik z njimi pač ne more identificirat.  Ker skupnost te funkcije ne opravlja,  je atomizirana družba pač  iznajdla način, kako  delat folk 'normalen' ne da bi si vsak  izoblikovak lastno identiteto. Ta 'normalnost'  je precej zombijevska,  a boljše od družbe  pač ne moremo pričakovat. Ta atomiziranost družbe in odsotnost skupnih vrednost pa vendarle odpira tud možnost, da se iz 'vzporedne' normalnosti vzpostavi neposredna  'normalnost', ki izhaja iz   posameznikovega neposrednega odnosa s konkretnim drugim in je  vzpostavljena   'drug po drugem v dopuščanju in ljubezni' kot slikovito pravi  Grabar.    
         
Back to top
 
 
IP Logged
 
japka
5
*****
Offline


Posts: 1457

Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #200 - 09.11.2004 at 15:01:09
 
Dober intervju Loops of Infinity ...
Lilith, tisti stavek je izrekel Mircea Eliade (1907-1986), razpredal pa je Vili Ravnjak.

Mircea Eliade
http://www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm
Back to top
 

5 krat na dan
 
IP Logged
 
Mae
5
*****
Offline


Posts: 818
Universe
Gender: female
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #201 - 09.11.2004 at 18:23:44
 
titud wrote on 09.11.2004 at 09:06:58:
Če je neka skupnost utemljena na neki magijski sugestiji ..., pol tud induvididalna terapija na podlagi magije posameznika ne more ozdravit ...  in sploh psihoz,  ki mu jih kot posamezniku  povzroča vpetost v  tako moderno kulturno okolje.      


Ne razumem zakaj ne. Torej racionalno bitje (bitje vpeto v moderno kulturno okolje) ni zmožno zaupat mističnemu? Ali bitje vpeto v moderno kulturno okolje ne more apriori posedovat vedenja ...

A smo zdej tuki pršli skupi al ne? Loops pravi, če poseduješ vedenje ... potem ni vstopa v mistiko torej ne mormo govort o mistiki, ti praviš, če posedujemo vedenje potem lahko govorimo o mistiki ... now, which is it ??

Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
exodus
Ex Member
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #202 - 09.11.2004 at 19:40:52
 
Quote:
"Ja, kdo pa je to spisal? "

A ne bi vsebine malo premislil, in potem komentiral, ne pa da se obešaš na avtorstvo in avtorjevo strokovnost?
(Pred časom si pisal da naziv pred imenom ne šteje toliko ker tudi kdo ki ni Dr. lahko napiše kaj zelo pametnega, zadnje čase so ti pa nazivi glavni keč.)
Wink  Grin

hvala 2227 ali 2228 , vse si povedal...


p.s.
Mimogrede, avtor je
resen,
strokovnjak,
dramaturg,
dramatik,
scenarist,
publicist,
gledališki pedagog,
učitelj in terapevt ezoteričnih veščin,
in ja, tudi avtor antropološkega dela.Tu sem te čakal, si se kar sam izdal, ko si rekel, da je ta človekučitelj EZOTERIČNIH veščin... to mi vse pove, za razliko od tvojega članka pa sem se jaz skliceval na priznanega slovenskega psihoterapevta in psihologa dr. Praperja, ki pa hvala bogu ni noben izoterik, šaman in še bi se našlo, sicer bi ostal brez licence ali bi zgubil na ugledu in verodostojnosti, če bi se s temi rečmi bavil....  Grin Wink
Back to top
 
 
IP Logged
 
exodus
Ex Member
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #203 - 09.11.2004 at 19:47:40
 
Mae wrote on 08.11.2004 at 18:45:24:
v podporo 2227; tudi sama sem slišala to verzijo, namreč, če se ti zgodijo ene energije, ko si sam na nekem nizkem zavestnem nivoju, potem ne veš kaj bi s tem počel in temu se reče bolnik, ko pa se ti energije zgodijo, ko si "visoko razvit" in veš kaj se ti dogaja, to je pa potem ...

nekako tako.ja, že to velja, tako kot za kristjana kot pribito drži, da je Jezus umrl na križu za naše grehe in ga je rodila "devica"...

To velja v ožjem krogu tvojega versko obarvanega filozofskega nazora, ampak tu ni OBJEKTIVITETE in znanstvenega pristopa, ker gre za kvazi metafizicno razglabljanje. Za biologa je jeabsurd, da bi ženska lahko "brezmadezno" spocela, tako kot Jezusova mati, za kristjana pa je to fakt... Pa najsi je znanstvenik religiozen, denimo musliman, je to huda nestrokovnost, če bi vpletal Alaha in širiatsko pravo v to, da bi hotel recimo usmrtiti znanstvenike,  ki recimo delajo poskuse z embrionalnimi celicami, ker bi pač on to smatral za greh...

Back to top
 
 
IP Logged
 
Sn0wBall
Ex Member
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #204 - 09.11.2004 at 20:24:46
 
jst bom kar neki offtopic izjavu zdej

-obstajajo newagerji ki so v duhovnosti ker bi radi resnično prišli do svojega bistva, do svojega pravega jaza in uporabljajo znanja in tehnike ki so jih že drugi odkrili...sej zakaj pa bi iskali novo če je staro uporabno in zakaj bi uporabljali samo ena znanja, če so vsa uporabna
-obstajajo newagerji verniki, ki verujejo resnicami katere jim servirajo tisti ki se resnično iščejo + resnicam ki jih servirajo eni ki bi radi nekam prišli, ampak ne pridejo dlje kot do teorije

-bili so šamani ki so res počeli to kot pravi titud
-so tisti ki uspešno prenašajo ljudi okoli, sej se ve da enih ni težko zajebat in mu prodat kilo zemlje in mu rečt da bo 20 let uspešen na vsih področjih (na koncu tudi bo, sugestija dela čudeže Grin)
-so "šamani" začetniki ki nekaj znajo, ampak premalo da bi   se lahko resno ukvarjali s temi zadevami in to prakticirali tudi na drugih
-se pa tudi najde šamane ki z različno kombinacijo tehnik zelo kompetentni in obvadajo stvar in jim gre zaupat

-so ljudje ki so resnično verni v svojo izbrano vero,ter se preko svoje vere iščejo in na koncu celo najdejo..resnico, sebe, kogarkoli (prava pot za pravega človeka)
-so ljudje ki so verni in so ovce

-in na koncu so ljudje,ki so zaradi čudnih spletov okoliščin najprej bili zelo verni, potem se jim je njihov svet porušil in so postali tako zelo racionalni da ne verjamejo v nič drugega kot znanost...in obratno, tisti ki so iz znanosti padli v globoka verovanja, sam da teli niso tolk kritični, ker že v osnovi premorejo tolk racionalnega uma (ker so bili prej v znanosti), da se jim kaj hudega v duhovnosti ne more zgoditi

in tako pač je...
Back to top
 
 
IP Logged
 
japka
5
*****
Offline


Posts: 1457

Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #205 - 09.11.2004 at 20:57:35
 
Exorcist ti mene neizmerno zabavaš.
Si ekspert v iskanju šivanke in v nenehnem "zabijanju".

Tisti stavek je izrekel Mircea Eliade, razpredal pa je Vili Ravnjak. Seveda zate to ni nič.

Quote:
A ne bi vsebine malo premislil, in potem komentiral, ne pa da se obešaš na avtorstvo in avtorjevo strokovnost ?
(Pred časom si pisal da naziv pred imenom ne šteje toliko ker tudi kdo ki ni Dr. lahko napiše kaj zelo pametnega, zadnje čase so ti pa nazivi glavni keč.
Tudi kakšna ženica na tržnici ti zna povedat kakšno takšno da boš ti Exorcist mel kaj delat pol lifa preden ti bo dano da boš v nulo štekno.
Lips Sealed


Sem pa vesel da si tu pa da si kot si.

Mir s tabo
Smiley
Back to top
 

5 krat na dan
 
IP Logged
 
japka
5
*****
Offline


Posts: 1457

Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #206 - 09.11.2004 at 21:00:05
 
in tako pač je...
Grin
Back to top
 

5 krat na dan
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #207 - 09.11.2004 at 21:00:47
 
Mae wrote on 09.11.2004 at 18:23:44:
Ne razumem zakaj ne. Torej racionalno bitje (bitje vpeto v moderno kulturno okolje) ni zmožno zaupat mističnemu? Ali bitje vpeto v moderno kulturno okolje ne more apriori posedovat vedenja ...

A smo zdej tuki pršli skupi al ne? Loops pravi, če poseduješ vedenje ... potem ni vstopa v mistiko torej ne mormo govort o mistiki, ti praviš, če posedujemo vedenje potem lahko govorimo o mistiki ... now, which is it ??Misticizem ni nekaj,  kar bi nam  bilo v naprej dano in do česar bi lahko dostopali na kulturno nepogojen način. Arhaična oseba svojega notranjega monologa ni znala pripisati sama sebi, ampak ga je doživljala kot dialog z bogom. To ji je predstavljalo trajen izvor, v stresih stanjih pa tudi navdih za presežno čustvovanje nedoumljivega/neizrekljivega/mističnega. Z ekspanzijo pisave kot preverljivega in bolj brezosebnega medija ter številčno rastjo socialne skupnosti, ki je postavila pod vprašaj hierhijo  halucinatornih izkušenj, se je razvilo samo-zavedanje modernega človeka. Ta do nedomuljivega ne dostopa več skozi totalno religijsko doživljanje sveta, saj   nereligiozni mistik  na svet ne gleda  kot na nekaj  vsega prezira vrednega. Moderen mistik izhaja iz drugačnega  odnosa do prostora oz. narave, ki mu ne predstavlja več nerazložljive skivnosti in iz drugačnega odonsa  do časa, ki ga ne pojmuje več ciklično. Skratka, misticizma jest ne bi mistificiral, ampak bi mu citrano po tomcu pripisal točno določeno mesto in vlogo : ...  skratka ali ne bi  bilo znastveno legitmneje skušati mistično izkustvo najprej pojasniti s trikom v možganih, preden se oprimemo vseobsegajočih praznin, gromskih tišin in nadmaterialnih duhovnsoti, ki nam jih šepetajo neizrekljive razlage mistične ezoterike. Dilema skratka ni, kot nas skuša prepriačati avtor [peruš]: predstava o misticizmu kot izkustvu božanskega vs. predstava misticizma kot zablodi in samoprevari. Obstaja še tretja, znanstveno že raziskana pot, o mističnih stanjih kot reprezentacijah duševnosti, ki nimajo jasne reference ne v zunanjem svetu ne v notranjih spominskih skladiščih, do česar pride v izjemnih telesnih okoliščinah. Ker so vse naše prezentacije posredovane, ker torej v svetu kot takem ne vemo ničesar, težko razločujemo realne in halucinatorne reprezentacije. Še več: ker so halucinantne zaznave v primerjavi z vsakdanjimi po pravilu jasneše in barvitejše, nas to lahko napelje na sklepanje, da smo prišli v stik z neko višjo realnostjo. Dilema torej ni več božansko vs. prevarantsko, amapak razumevanje ali mistificiranje specifične oblike reprezentacije.

Mistična izkušnja je  specifična oblika reprezentacije realnosti, ki jo določa naša aktualna  kulturna izkušnja, saj realnost izven naše kulturne izkušnje ne obstaja. O tej iskušnji obstaja enako vedenje kot ga je imel šaman ali prerok o svoji kulturni izkušnji. Naše aktualno vedenje ni nič večje ali manjše, ampak drugačno, zato upravičeno dajemo  drugačen pomen  tudi mistični izkušnji sami.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Mae
5
*****
Offline


Posts: 818
Universe
Gender: female
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #208 - 10.11.2004 at 08:38:19
 
titud wrote on 09.11.2004 at 21:00:47:
Misticizem ni nekaj,  kar bi nam  bilo v naprej dano in do česar bi lahko dostopali na kulturno nepogojen način.

Mistična izkušnja je  specifična oblika reprezentacije realnosti, ki jo določa naša aktualna  kulturna izkušnja, saj realnost izven naše kulturne izkušnje ne obstaja. O tej iskušnji obstaja enako vedenje kot ga je imel šaman ali prerok o svoji kulturni izkušnji. Naše aktualno vedenje ni nič večje ali manjše, ampak drugačno, zato upravičeno dajemo  drugačen pomen  tudi mistični izkušnji sami.    


Oblika reprezentacije realnosti, tuki se strinjam, enako menim, da je karma en filter skozi katerega filozofiram. To je ok. Pa vendar obstaja neko kolektivno ne/zavedno iz katerega tudi črpamo, ni potrebno, da je vsaka stvar neposredna izkušnja. Tako danes mladim ljudem ni treba več na dolgo in široko razlagati kaj je to dos pa fortran ipd., ker to v momentu zapopadejo, and more ... Poleg tega pa verjamem, da so tudi razne t.i. iniciacije ravno način priklopa na točno tisto "drugačno" vedenje, and more ...
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Napačno svetovanje - depresija
Reply #209 - 10.11.2004 at 09:45:35
 
Mae wrote on 10.11.2004 at 08:38:19:
Oblika reprezentacije realnosti, tuki se strinjam, enako menim, da je karma en filter skozi katerega filozofiram. To je ok. Pa vendar obstaja neko kolektivno ne/zavedno iz katerega tudi črpamo, ni potrebno, da je vsaka stvar neposredna izkušnja. Tako danes mladim ljudem ni treba več na dolgo in široko razlagati kaj je to dos pa fortran ipd., ker to v momentu zapopadejo, and more ... Poleg tega pa verjamem, da so tudi razne t.i. iniciacije ravno način priklopa na točno tisto "drugačno" vedenje, and more ...


Drugačna kulturna izkušnja daje drugačen pomen temu  kolektivno nezavednemu. Mistične izkušnje ne mistificira, ampak jo postavlja v racionalnejši kontekst, ki usteza doseženi stopnji samozavedanja.  Seveda je vpliv tudi povarten in mistična izkušnja ta racionalen kontekst tudi spreminja, amak to ne pomeni, da  avtentična mistična izkušnja naš moderni  kulturni kontekst mora nujno zminirat oz. vrnit  na stopnjo zavesti človeka v  arhični skupnosti. Prav tej  potebi po vračanju v predcivilazijsko stopnjo človekove zavesti je izražena v obujanju šamanskih tehnik in tej ideji se moj   moderen z raciom in samozavedanjem obdarjeni um  upira z vsemi štirimi.  
Back to top
« Last Edit: 10.11.2004 at 14:30:03 by titud »  
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 12 13 14 15