Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 20 21 22 23 24 ... 28
(Read 97189 times)
Miska
5

Re: Posilstvo
Reply #315 - 11.08.2004 at 10:03:14

picola wrote on 30.07.2004 at 06:28:39:
Sinjeoka,se zelo strinjam z vsem,kar si napaisala,se pravi,posiljevalci si zaslužijo kazen zaradi njihovega delikta,faza katarze je nujna pred sprejemanjem(kar govori tudi Miška,kolikor jo jaz razumem) ...,ne strinjam se s tabo samo v tem,da ne ločiš dejanja od osebe.

»Človekovo vedenje ničesar ne pove o samem človeku

Pri pogojni ljubezni je vedenje pomembnejše od človeka in od odnosov med družinskimi člani. Vsak otrok, in tudi vsak odrasel mora glasno povedati: »Moje osebnosti ne ocenjujte po mojem vedenju«. Večina odraslih se težko sprijazni z dejstvom (in ga tudi sprejme), da človekovo vedenje še ničesar ne pove o samem človeku. Človekovo vrednost in pomen navadno presojamo glede na njegovo vedenje. Toda človek je obstajal že pred vedenjem. Kadar imate radi dojenčka, ga imate radi zato, ker je edinstven, ker diha, misli in čuti. Zelo težko bi rekli, da ga imate radi zaradi vedenja (vemo, da se dojenčki vedejo na bolj ali manj določen način). Zelo pomembno je, da ne zamenjujete človeka in njegovega vedenja. Vsak človek, pa naj bo otrok ali odrasel, je dragocen in vreden ljubezni, in prav nič (naj se vede še tako nizkotno) mu ne more odvzeti te brezpogojno pozitivne ocene.

Na začetku kariere, ko sem še učil svetovalce, ki so delali v centrih za žrtve posilstva, je ena od svetovalk izrazila sovraštvo do posiljevalcev. Prijazno sem jo vprašal: »Če sovražite moškega (ali žensko), ki je nekoga spolno zlorabil, v čem se torej razlikujete od njega (ali nje)? Kadar sovražite človeka, ste čustveno nasilni do njega. Povsem sem razumel in tudi sprejel svetovalkino sovraštvo do posilstva (torej do vedenja), ne pa do posiljevalcev. Tistim, ki so telesno, spolno ali čustveno zlorabili otroke, mladostnike ali odrasle, dam jasno vedeti, da povsem preziram njihovo dejanje in da morajo prevzeti vso odgovornost za to, kar so storili. Vendar pa jim dam tudi vedeti, da jih imam rad in da jih spoštujem kot ljudi. Razložim jim, da se zavedam, da je njihovo dejanje posledica dejstva, da so jih v otroštvu prizadeli odrasli, ki žal niso znali ravnati bolje. Edini način, da tistim, ki zlorabljajo drugega ali sebe, pomagamo do ozdravitve, je, da jih globoko in brezpogojno ljubimo.«

Iz knjige Otrok in samozavest, dr. Tony Humphreys
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #316 - 11.08.2004 at 10:53:41

Miska wrote on 11.08.2004 at 10:03:14:

Pri pogojni ljubezni je vedenje pomembnejše od človeka in od odnosov med družinskimi člani. Vsak otrok, in tudi vsak odrasel mora glasno povedati: »Moje osebnosti ne ocenjujte po mojem vedenju«. Večina odraslih se težko sprijazni z dejstvom (in ga tudi sprejme), da človekovo vedenje še ničesar ne pove o samem človeku. Človekovo vrednost in pomen navadno presojamo glede na njegovo vedenje. Toda človek je obstajal že pred vedenjem. Kadar imate radi dojenčka, ga imate radi zato, ker je edinstven, ker diha, misli in čuti. Zelo težko bi rekli, da ga imate radi zaradi vedenja (vemo, da se dojenčki vedejo na bolj ali manj določen način). Zelo pomembno je, da ne zamenjujete človeka in njegovega vedenja. Vsak človek, pa naj bo otrok ali odrasel, je dragocen in vreden ljubezni, in prav nič (naj se vede še tako nizkotno) mu ne more odvzeti te brezpogojno pozitivne ocene.

Na začetku kariere, ko sem še učil svetovalce, ki so delali v centrih za žrtve posilstva, je ena od svetovalk izrazila sovraštvo do posiljevalcev. Prijazno sem jo vprašal: »Če sovražite moškega (ali žensko), ki je nekoga spolno zlorabil, v čem se torej razlikujete od njega (ali nje)? Kadar sovražite človeka, ste čustveno nasilni do njega. Povsem sem razumel in tudi sprejel svetovalkino sovraštvo do posilstva (torej do vedenja), ne pa do posiljevalcev. Tistim, ki so telesno, spolno ali čustveno zlorabili otroke, mladostnike ali odrasle, dam jasno vedeti, da povsem preziram njihovo dejanje in da morajo prevzeti vso odgovornost za to, kar so storili. Vendar pa jim dam tudi vedeti, da jih imam rad in da jih spoštujem kot ljudi. Razložim jim, da se zavedam, da je njihovo dejanje posledica dejstva, da so jih v otroštvu prizadeli odrasli, ki žal niso znali ravnati bolje. Edini način, da tistim, ki zlorabljajo drugega ali sebe, pomagamo do ozdravitve, je, da jih globoko in brezpogojno ljubimo.«

Iz knjige Otrok in samozavest, dr. Tony Humphreys

meni se zdi primerjava med nekajmesečnim dojenčkom in odraslim posiljevalcem nevzdržna, da ne rečem raje perverzna ...

...recimo, da še nisem doživela, da je bil posiljevalec dojenček ... če pa se mi bo to kdaj zgodilo, pa bom odreagirala kot to ti predlagaš...

...se vidi, da je avtor te misli moški Grin
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #317 - 11.08.2004 at 11:33:20

menda ja ne,

tudi obnašanje ribe nam ničesar ne pove o ribi sami ???

Čeprav se strinjam, da nam obnašanje človeka najbrž ne pove vsega o njegovi osebnosti pa vsaj meni pove popolnoima dovolj, da vem s kom imam opravka, oziroma da vem, ali bi še hotel imeti opravka z nekom, ki se obnaša na načine, ki jih ne odobravam. Ma mi je popolnoma vseeno za prekrasne osebnosti posiljevalcev, saj ne odobravam tega na kakšen način se njihova osebnost izkazuje.

(če se ne motim je osebnost samo ime za skupek človekovih lastnosti in navad, ki si jih je nabral tekom svojega življenja - vse to pa se izkazuje predvsem skozi dela in nedela)

Zato nam lahko obnašanje pove marsikaj o vsakem človeku samem (ne pove pa o človeku kot vrsti - tu se strinjam) - vsaj dokler mu ne pogledam neposredno pod kožo.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #318 - 11.08.2004 at 11:37:39

t wrote on 11.08.2004 at 11:33:20:
menda ja ne,

tudi obnašanje ribe nam ničesar ne pove o ribi sami ???

Čeprav se strinjam, da nam obnašanje človeka najbrž ne pove vsega o njegovi osebnosti pa vsaj meni pove popolnoima dovolj, da vem s kom imam opravka, oziroma da vem, ali bi še hotel imeti opravka z nekom, ki se obnaša na načine, ki jih ne odobravam. Ma mi je popolnoma vseeno za prekrasne osebnosti posiljevalcev, saj ne odobravam tega na kakšen način se njihova osebnost izkazuje.

(če se ne motim je osebnost samo ime za skupek človekovih lastnosti in navad, ki si jih je nabral tekom svojega življenja - vse to pa se izkazuje predvsem skozi dela in nedela)

Zato nam lahko obnašanje pove marsikaj o vsakem človeku samem (ne pove pa o človeku kot vrsti - tu se strinjam) - vsaj dokler mu ne pogledam neposredno pod kožo.

uživaj!

yes  yes   yes

še moj podpis, če dovoliš
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #319 - 11.08.2004 at 16:50:23

Grin Grin Grin Grin
Mi se ne bomo nikol najdl...Ma sej ni važn... Grin
Kot sem že napisala,moje mnenje je,da vsako prepričanje pritegne svojo izkušnjo...Tako,da...Pa ne mislim samo na posilstvo,tukej bolj mislim na ostale dele naših življenj,v katerih se zrcali podobno prepričanje...Jst v glavnem vem, da nimam težav z nasilnimi ljudmi,skoraj(!) jih ni v mojem žiivljenju.Nikjer pa ne piše,da jih ne bom imela...In takrat se bom mogoče res spraševala o svojem sedanjem prepričanju.Vseen pa sem prepričana,da če bi hotla živet naprej in če bi hotla sestopit iz položaja žrtve,da bi mogla razmišljat na točno ta način(ker močno dvomim,da se bi mi agresor opravičil).Še prej pa bi ga seveda hotla javno linčat,mu odrezat jajca,ga prbit na križ in kar je še teh katarzičnih stvari...ampak slej ko prej oprostit...na žalost.Al pa na srečo.
Eh,ponavljam se že.
Ostali bomo vsak na svojem bregu in brezveze,da drug drugega prepričujemo v nekej.Itak ni še noben na tak način spremenu svojga razmišljanja(vsaj jst ga nisem, no).
Kot sem rekla,vsak ma svoje izkušnje glede na prepričanje... Smiley
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #320 - 11.08.2004 at 18:39:09

Še nekej bi želela povedat.Ful bi me zanimal,kaj si drugi mislite o vsem tem.Mogoče bom pa potem kej mnenje spremenila.
Titud?Gape?Bp?Kali?Miro?Stojči? itd.
Razumem,da vas ta debata pač ne zanima(al pa kej druzga),zato pač ne sodelujete v njej...bi bla pa ful vesela,če bi še kdo kej povedov,ker mogoče se pa res motim...Nikol se ne ve...Mogoče mi bo pa kdo še tretjo varianto povedal?
Wink
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Miska
5

Reply #321 - 11.08.2004 at 19:01:17

Hmm… prav ti, Sinjeoka, praviš:

sinjeoka wrote on 09.08.2004 at 11:40:54:
včasih bi bilo fino, da bi kdo malo bolj natančno bral...

Lahko tale tvoj stavek v tem primeru uporabim zate tudi jaz?

sinjeoka wrote on 11.08.2004 at 10:53:41:
meni se zdi primerjava med nekajmesečnim dojenčkom in odraslim posiljevalcem nevzdržna, da ne rečem raje perverzna ...

Ne gre za tovrstno primerjavo. OK, bom poskusila razložiti še drugače: Sinjeoka, ta posiljevalec - mar nekoč ni bil tudi on dojenček? Miceno, nedolžno, čisto bitje? Ki je potem zaradi spleta okoliščin, zaradi staršev, ki žal niso znali in zmogli drugače, postal to, kar je postal? Misliš, da bi ta posiljevalec, če bi imel kot dojenček možnost izbire, res izbral takšen način vedenja? Misliš, da bi si res želel tega? Verjetno ne, ane? Lahko torej v tem posiljevalcu izločiš tisto njegovo bistvo, vidiš v njem samo tistega čistega, nedolžnega dojenčka, ki je nekoč bil? Konec koncev je le to res on – vse ostalo mu je bilo na nek način vsiljeno. Lahko vidiš v tem posiljevalcu samo ta njegov del? Če ga zmoreš videti – to je tisti del, ki je vreden in dragocen. To je tisti del, zaradi katerega jaz posiljevalca samega poskušam ne obsojati. To je isti del, za katerega tale dr. Tony Humphreys pravi:

Vsak človek, pa naj bo otrok ali odrasel, je dragocen in vreden ljubezni, in prav nič (naj se vede še tako nizkotno) mu ne more odvzeti te brezpogojno pozitivne ocene.

In prosim – loči to od njegovega dejanja…

Aja - pri tem izključujem tisti način razmišljanja, da si duša svoje starše izbere še pred rojstvom. Točno takšne, ki ji bodo vtisnili točno takšne vzorce, ki so v skladu z njenim poslanstvom. Zato, da se bo v življenju učila presegati ravno to. Bože ne daj, da v tole zgodbo privlečem še tole… Grin

...recimo, da še nisem doživela, da je bil posiljevalec dojenček ... če pa se mi bo to kdaj zgodilo, pa bom odreagirala kot to ti predlagaš...

Saj veš – katerakoli tvoja reakcija na karkoli je tvoja izbira in tvoja odločitev. Ni moj namen prepričevati te v kakršenkoli drugačen način razmišljanja ali reagiranja. Je že tako, da je le lastna izkušnja tista, ki nekaj šteje. In šele takrat, ko boš sama doživela, da morda pa tale tvoj način razmišljanja in reagiranja le ni najboljši, boš želela spremeniti to…  Smiley

...se vidi, da je avtor te misli moški Grin

Khm, khm… sem šla zdajle prav pred ogledalo… si moreš misliti, da sem v ogledalu zagledala – žensko? Grin Grin
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #322 - 11.08.2004 at 19:06:06

Čeprav se strinjam, da nam obnašanje človeka najbrž ne pove vsega o njegovi osebnosti pa vsaj meni pove popolnoima dovolj, da vem s kom imam opravka, oziroma da vem, ali bi še hotel imeti opravka z nekom, ki se obnaša na načine, ki jih ne odobravam. !

Glej, t – ne govorim o tem, da moraš pa zdaj spuščati v svojo bližino ljudi, katerih načinov obnašanja ne odobravaš. Ma, kje pa! Tule se tudi jaz popolnoma strinjam s tabo. In nikakor si tudi jaz ne želim živeti s posiljevalcem, seveda ne. Ves čas se trudim povedati nekaj popolnoma drugega. In prosim tudi tebe – poskusi razumeti tisto, kar želim sporočiti...

Je res, se strinjam s tem. Vendar kakršnokoli obnašanje še ne pomeni tudi obsodbe človeka. Njegove osebnosti. Ali njegovega bistva, jedra, če tako hočeš. Obsodi njegovo dejanje, obsodi njegovo vedenje, če želiš. Ne obsodi pa njegovega bistva.

Aja, pa še nekaj – kako ti pogledaš človeku neposredno pod kožo?  Shocked

Ma mi je popolnoma vseeno za prekrasne osebnosti posiljevalcev, saj ne odobravam tega na kakšen način se njihova osebnost izkazuje.

Bom zdajle malce zlobna:

gape wrote on 29.07.2004 at 15:53:56:
VSEENO ALI VSE JE ENO

Da ljudi ne bi zmedel ta izraz, naj povem nekaj o tem. Ne gre za to, da si v apatiji in rečeš "vseeno mi je". Vsi ljudje kdaj pa kdaj tako pravijo, v resnici pa so do stanja "vse je eno" neznansko daleč. Ljudje bi radi, da jih stvari ne bi več motile, da ne bi bili v reakcijah, včasih bi tudi radi, da bi jim, kadar gre za druge, bilo vseeno. Ampak - reči, da ti je vseeno in biti v stanju, ko je vse eno, je ogromna razlika. Večinoma so ljudje, ki za neko stvar pravijo "vseeno mi je", krepko razburjeni zaradi te stvari - pa tega nočejo pokazati. To pomeni, da v resnici tlačijo stvari vase, skušajo se kontrolirati. To so v resnici silno občutljivi ljudje, ki jih lahko prizadene ena sama beseda o pravem (ali nepravem) času. Le njihov izgovor je, da jim je vseeno. To je kontrola, tlačenje, s tem pa ničesar ne rešijo, temveč odlagajo smeti tja, kjer ne bi smele biti. Ko ti je res vseeno, tudi veš, da je VSE ENO. VSE JE ENO! To pomeni to: enost, povezanost, ljubezen. Da bi ti bilo zares vseeno, moraš biti čist, brez ega, brez čustvenih blokad.

Ko razbijemo ego, to še ne pomeni, da smo se očistili. Ko razbi-jemo vazo, ni več cela, ko razbijemo ego, ni več cel, ostanejo pa koščki, zato so tudi vse blokade šibkejše, niso več povezane. Potem jih je lažje odstraniti, a še vedno nagajajo. Ko odstranimo iz čustvenega telesa vse blokade, zaživimo v enosti, zavestno. Takrat nam je vseeno. Takrat namreč sprejemamo ljudi takšne kot so, brez obsodb. In v nas ni več kančka strahu - zato nam je vseeno. Dokler pa nas je strah, da ne bomo mogli preživeti sami ali pa ne vemo, kam bi s svojimi silnimi strastmi, smo še daleč od čistosti. Drugače rečeno, dokler potrebujemo drugo bitje, nismo svobodni. Ravno to pa je cilj.

Nisem ravno prepričana, da gre glede na tvoje reakcije vsaj v tej temi pri tebi za »vse je eno«. Ostane torej še tista druga možnost – morda bi se bilo pa dobro vprašati, zakaj je temu tako?  Wink

Uživaj tudi ti!
Back to top

IP Logged

Miska
5

Reply #323 - 11.08.2004 at 19:09:34

Lilith wrote on 11.08.2004 at 11:37:39:
yes  yes   yes

še moj podpis, če dovoliš

Ahh… Grin Lilith, tebi bom pa na konkretnem primeru poskusila razložit, kako tak način razmišljanja izgleda:

Lilith wrote on 10.08.2004 at 14:35:43:
Jao, pa kaj je res treba z vsemi idioti v rokavicah delat?  ??? Roll Eyes

Jaz osebno recimo ne odobravam takšnega načina vedenja. Ljudi, ki določajo druge ljudi na podlagi nekaj zapisanih besed za idiote si v svoji bližini ne želim, niti jih vanjo ne spuščam (se v njej niti ne pojavljajo). Ampak to še nikakor ne pomeni, da v svojem bistvu tudi človek, ki uporablja takšen način vedenja, ni vreden in dragocen!

Morda je zdaj tole ločevanje med vedenjem in osebnostjo lažje razumljivo?  Wink

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #324 - 11.08.2004 at 19:49:38

Miska wrote on 11.08.2004 at 19:09:34:
Jaz osebno recimo ne odobravam takšnega načina vedenja. Ljudi, ki določajo druge ljudi na podlagi nekaj zapisanih besed za idiote si v svoji bližini ne želim, niti jih vanjo ne spuščam (se v njej niti ne pojavljajo). Ampak to še nikakor ne pomeni, da v svojem bistvu tudi človek, ki uporablja takšen način vedenja, ni vreden in dragocen!

Jest ti pa recimo ne verjamem, da v svojem zivljenju nikdar ne izbiras, komu bos posvetila svojo pozornost, ker enostavno ne (z)mores vsem ljudem posvetiti enake oz. zadostne. Skratka preprican sem, da tudi ti poklasificiras ljudi, glede tega koliko casa jim bos lahko posvetila. Ce ne v zasebnem zivljenju, pa v sluzbi.

Sicer pa tudi tvoj zgornji zapis potrjuje, da ljudi le razvrscas v razrede, samo da za le te uporabljas malo lepsa imena.

Jest vidim (tiho) oznako idiot za nekoga, kateremu ne zelim posvetiti pozornosti predvsem kot stvar (slabega) okusa, seveda ce se sicer ne vpletam v njegovo zivljenje na noben nacin, kaksne hujse skode pa zaradi tega ne vidim.

lp bp
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #325 - 11.08.2004 at 20:52:01

Miska wrote on 11.08.2004 at 19:01:17:

Ne gre za tovrstno primerjavo. OK, bom poskusila razložiti še drugače: Sinjeoka, ta posiljevalec - mar nekoč ni bil tudi on dojenček? Miceno, nedolžno, čisto bitje? Ki je potem zaradi spleta okoliščin, zaradi staršev, ki žal niso znali in zmogli drugače, postal to, kar je postal? Misliš, da bi ta posiljevalec, če bi imel kot dojenček možnost izbire, res izbral takšen način vedenja? Misliš, da bi si res želel tega? Verjetno ne, ane? Lahko torej v tem posiljevalcu izločiš tisto njegovo bistvo, vidiš v njem samo tistega čistega, nedolžnega dojenčka, ki je nekoč bil? Konec koncev je le to res on – vse ostalo mu je bilo na nek način vsiljeno. Lahko vidiš v tem posiljevalcu samo ta njegov del? Če ga zmoreš videti – to je tisti del, ki je vreden in dragocen. To je tisti del, zaradi katerega jaz posiljevalca samega poskušam ne obsojati. To je isti del, za katerega tale dr. Tony Humphreys pravi:

ne, žal v odraslem človeku ne vidim več dojenčka, kot je to bil ...

zakaj... skozi vzgojo se opravi proces učenja in pobiranja kulturnih vzorcev (brez tega človeštvo ne bi bilo to kar) ... potem se pa v obdobju adolescence zgodi proces individualizacije ... in ravno proces individualizacije je tisto, kar človeku dopušča, da vzorce, ki jih je pobral bodisi obdrži, bodisi zavrže (zato pa so mladoletniki taki uprniki), ker postavijo vzorce na preizkušnjo ...

...in proces individualizacije je tisto, ki  iz neodgovornega deteta naredi osebo, ki mora sprejemat posledice (dobre in slabe v enaki meri) za svoja dejanja

...individualizacija je torej proces ozaveščanja vzorcev ...
...seveda individualizacija ni omejena zgolj na adolescenco, ampak se pri ozaveščenem človeku dogaja skozi vse življenje ... jaz takim ljudem parvim, da lajf jemljejo s kritično distanco

Aja - pri tem izključujem tisti način razmišljanja, da si duša svoje starše izbere še pred rojstvom. Točno takšne, ki ji bodo vtisnili točno takšne vzorce, ki so v skladu z njenim poslanstvom. Zato, da se bo v življenju učila presegati ravno to. Bože ne daj, da v tole zgodbo privlečem še tole… Grin

ljudje so se pripravljeni odreči le tistim vzorcem, ki delajo zgago v življenju ... z drugimi besedami ... so moteči za družbo ali za posameznika ... skratka ko zaradi teh vzorcev trpijo negativne posledice ... ker ta negativna posledica je le simptom, ki ga povzroča vzorec...

in zato je kazen za zločinca tisti primeren feedback, da zločinca opozarja, da nekaj ne dela prav...

ljubezen ... ne rečem, da zločinec ni vreden ljubezni, toda najprej mora za svoj zločin plačati kazen, se pokesati in se spremeniti ... šele nato si je zaslužil ljubezen

Khm, khm… sem šla zdajle prav pred ogledalo… si moreš misliti, da sem v ogledalu zagledala – žensko? Grin Grin

in misel si ti samo povzela od dr. Humpreys Tony-a

pa daj preveri, če ta teorija ne izvira iz 70ih in 80ih let, ko so se vodilni psihologi in psihiatri zavzemali za permisivno vzgojo...(kar je bilo razumno v duhu tistega časa, danes pa se je družbena klima spremenila in od tod tudi sprememba paradigme)
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #326 - 12.08.2004 at 08:06:21

Po vsem dosedaj prebranem še enkrat - yes, yes, yes!
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #327 - 12.08.2004 at 08:23:20

t-ja za predsednika  8)
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #328 - 12.08.2004 at 08:54:46

Miska wrote on 11.08.2004 at 19:09:34:
Jaz osebno recimo ne odobravam takšnega načina vedenja. Ljudi, ki določajo druge ljudi na podlagi nekaj zapisanih besed za idiote si v svoji bližini ne želim, niti jih vanjo ne spuščam (se v njej niti ne pojavljajo).

Aleluja...Miška je spregledala. 8)
Ja, saj o tem govorim ves čas, da se je treba vedno znova opredeljevat, in tudi klasificirat, vrednotit...kaj je zate dobro....in potem ukrepat- butla pač ne spustiš v svojo bližino.

PS: Nič skrbet...Lilith je zadnja, ki bi silila v tvojo bližino. 8)
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #329 - 12.08.2004 at 09:14:05

Lilith wrote on 12.08.2004 at 08:54:46:
- butla pač ne spustiš v svojo bližino.

Za biznis je pa to slabo.
Z butli se da veliko zaslužit ...

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 20 21 22 23 24 ... 28