Mnenja sem da so hierarhija duhovnikov/ kler + verniki = Crkev
V tej skupnosti je odgovoren kler ker vodi, odloča o tem kaj je resnica, kaj greh, za vse vernike, privržence ki sprejemljajo naj hierarhija namesto njih misli.
hierarhija odloča skozi lastno interpretacijo Svetega pisma.
Izviren kler v prvi Crkvi je tudi odločal pak on ni bil kot je danes... Tolik žar spomina na Kristusa..., revščina, skromnost, žrtev in... čudeži...
Resnično, resnično, povem vam:
kdor vame veruje,
bo tudi sam izvrševal dela,
ki jih izvršujem jaz;
pa še večja ko ta bo izvrševal,
ker odhajam jaz k Očetu. Janez 14,12
Po moje Papež bi bil nezmotljiv če res danes vidim dela Svetega Duha, Boga pri njem, kot je to bilo pri 12 učencev...
Tu v tej topiki se povedalo že o različnim napakam in neznanjo hierarhije v preteklosti, po mojem to bi bilo nemogoče če je Papež nezmotljiv!
Vse kar je res dobro je treba priti iz znotraj duše človeka
pak hijerarhiji duhovnikov je danes preveč važen kaj je zunaj... zakaj blesteče obleke, zakaj poudarjanje obreda?
Vendar sreča je da dosti vernikov najde, izbira in sledi kaj je še dobro ostalo.
Ampak kaj z velikim ostankem vernikov in z toliki neverniki ?
So seveda sami odgovorni ampak zanje je tudi odgovoren Papež in njegova hijerarhija -
če sprejmeš oblast sprejel si tudi veliko odgovornost
Samson, Reply #30 on: 05/13/04 at 21:38:51
Quote:Zgleden kristjan, hm, to je pogojeno z okoljem, v katerem je. Bil bi tisti, ki bi znal izžarevati Kristusov nauk v konkretno okolje v takšni interpretaciji, da bi ga okolje razumelo.
Se strinjam, ... pak ta želja... interpretiranje... lahko vodi tudi v pogrešek, pak morda in namerno v laž ..
Koliko skrivnosnega ima v Vatikanski kleti?
Koliko pri duhovnikim?
To ne pride proti 'navadnem' folku, narodu ...
primer - jaz bi rada brala celoten življenjepis Sv. Auguština, Sv Tome Akvinskog, Sv Franje Asiškeg pak se zdi da če sem duhovnik pustim to kar hočem, izbiram delček,
hijerarhija hoče dati ven tisto kaj interpretira da je treba iti ven
Ve kdo nekaj o tem ali je resnica da je v obdobju cara Justinijana car Papežu ukazal če ne bo vrekel iz Svetega pisma stavek (plural) o reinkarnaciji da ne bo hijerarhija dobila oblast, moč (ali kaj drugega kaj je hotela imati v to vreme) ?
Vključivanje ali ne številnih apokrifnih spisov v Biblijo odločalo je o tem kaj kristijani danes berejo kot kristijansko avtoriteto No. 1
Kaj če so o tem odločali tudi zmotljivi kot nezmotljivi Papeži + in svetovni močnici?
Kje je celotna resnica? Ali morda bo nekaj treslo oblast hijerarhije? Zmanšalo resničnost, verodostojnost, ali kaj... ???
Hoteli oni ali ne priznati- človek se razvija
evolucija, fizička in duhovna, obstaja
Če ne bo več razvoja, več otprtosti, iskrenosti ( tudi ljubezni ) v kristijanskimi hijerarhijami, (a največ je treba to v RKC ) bo manj in manj privrženecev, kot danes, so večinoma tuki samo kot tradicionalen verniki, samo so zunaj tu - to se seveda ne šteje!
Ali samo vernik sam ima krivdo za to?

LP
p.s.
moje mnenje