Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 8
(Read 40686 times)
A.
Ex Member
Definicija odprtosti
01.03.2004 at 09:12:32
 
tale forum oz ljudje na njem smo usmerjeni v odprtost zato imamo včasih probeleme s tem kako postavit meje odprtosti, kdaj kaj zapret, zaključit, dokončat, da nebi izpadli kot zaprti. Se pravi, da nas nebi označili za neodprte.

Sem opazil, da nam manjka dobra definicija odprtosti, ki bo varovala naš namen in man omogočala svobodo ustvarjanja in delovanja in dotok novih in dobrih stavri, energije in ljudi.

DOBRA DEFINICIJA ODPRTOSTI, POMENI TO, DA TI OMOGOČA, DA SI ODPRT ZA DOBRE STVARI IN TO DA SE ZAPREŠ ZA OSTALE, KI NISO TVOJE IN KI TI NE OMOGOČAJO SVOBODNEGA USTVARJANJA ZATO, DA LAHKO PRIDEJO NOVE DOBRE STVARI IN JIH SPET ODPREŠ ZA VSE LJUDI.

torej lahko rečemo za dobro definicijo odprtosti, da velja:

odprt sem za dobre stvari, zapiram pa stare in odslužene stavri, tako da lahko se lahko v celoti odprejo nove in dobre stvari.
Back to top
 
 
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: Definicija odprtosti
Reply #1 - 01.03.2004 at 11:32:40
 
Smiley
DEFINICIJA OPEN SOURCEA, ALI ODPRTOSTI NAJ BO ZA NAS:

1 NAŠI POSTI NAJ IZHAJAJO IZ NAŠIH RESNIC, KI JIH VSAK OD NAS DOŽIVLJA.

(pišimo samo iz svojega znanja, iz svojih izkustev, ki ne vsebujejo opredelitev kakšen kdo od sogovornikov je, ali ni, ali bi moral biti)

2. NAŠI POSTI NAJ BODO POZITIVNI IN ZA NIKOGAR ŽALJIVI

(naše želje so, da nihče nikogar ne žali, ali pljuva nanj kdor pa to počne, naj se zaveda, da s svojim početjem v osnovi ruši namen tega foruma.
Naš osnovni namen je, da se med seboj bolje spoznamo in razširimo krog svojih prijateljev.

3. NE POZABIMO, DA SO NAŠI POSTI LAHKO ZA NEKOGA KORISTNI

(drug drugemu lahko s svojimi nasveti pomagamo, pri odkrivanju samega sebe, ali odpravljanju težav v katere je kdo zašel, ali pa podelim kako pozitivno informacijo, ki bo nekomu polepšala dan.

Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Shocked Shocked Shocked Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss

ps.
slaba navada je železna srajca
in hudo nalezljiva, kot kaka gripa,
eden začne svinjat,
pa se kar vsuje plaz,
če on to lahko počne,
zakaj ne bi še jaz? Shocked Roll Eyes Shocked Kiss Kiss Kiss
Back to top
« Last Edit: 02.03.2004 at 21:22:17 by stoychi »  

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
A.
Ex Member
Re: Definicija odprtosti
Reply #2 - 01.03.2004 at 15:46:50
 
uh stojči to si sicer z dobrim namenom spisal samo to je bolj definicja tvojega načina dela.

drugač bi moral spisat v množini, bolj na odprtost ne tolk na resnico ker ma vsak svojo veš in je jeba, če se o tem menmo kdo ma prav.
Back to top
 
 
IP Logged
 
N.
4
****
Offline


Posts: 342

Gender: female
Re: Definicija odprtosti
Reply #3 - 01.03.2004 at 15:50:54
 
Quote:
DOBRA DEFINICIJA ODPRTOSTI, POMENI TO, DA TI OMOGOČA, DA SI ODPRT ZA DOBRE STVARI IN TO DA SE ZAPREŠ ZA OSTALE,


Tole se pa izključuje. Rajši reči, da kako biti samo odprti za dobro, in spet, kaj je to dobro, za koga dobro; za slabo pa zaprt.
Odprtost je znak trenutka (pa še enega trenutka pa še enega trenutka... pač nek čas, potem pa nisi več odprt - za bilo kaj, dobro slabo). Ne moreš biti hrati odprt in neodprt. Zato, ker ti nek dogodek občutiš enostransko, kot dober-in si odprt, kot nedober-in se zapreš.

Zato, priznajmo si, tko ali tko vsak ve, da za vse ne moremo biti odprti, v tem konkretnem primeru za vsak način pisanja, in zakaj bi lagali. Komu lagali. Tisti ki prvič pokuka na ta forum, in se še nikoli ni na ta način seznanil z neko "duhovnostjo" bo vedel, da ne moreš biti za vse odprt, oz. ves čas odprt... tako da...

Za kaj biti odprt za kaj pa ne, kje so tiste meje, to je zdaj vprašanje.
Back to top
 
 
IP Logged
 
N.
4
****
Offline


Posts: 342

Gender: female
Re: Definicija odprtosti
Reply #4 - 01.03.2004 at 15:53:32
 
stoychi wrote on 01.03.2004 at 11:32:40:
Smiley
DEFINICIJA OPEN SOURCEA, ALI ODPRTOSTI JE ZAME:

2. MOJ POST JE POZITIVEN IN NI ZA NIKOGAR ŽALJIV

(


Dodaj, da si to želiš in upaš pri pisanju, da boš to dosegel,pa bo že bolj točno. Ali ne?
Back to top
 
 
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: Definicija odprtosti
Reply #5 - 01.03.2004 at 19:32:12
 
Smiley
ok sem popravil, mislim, da je zdaj dosti boljše, kratko, jedrnato in jasno, če so še kakšne pripombe veselo na dan z njimi. Kiss
Back to top
 

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Načela odprte družbe
Reply #6 - 02.03.2004 at 09:05:10
 
1. Svet pogovorov ustvarja virtualno izkušnjo globalne družbe . Globalnost  sama po sebi pomeni, da je vanjo vse vključeno oz. da ničesar ne more obstajat izven nje. Globalnost pomeni vseključljivost  oz. odprtost  za vse al pa o njej ne moremo niti govorit.

2. Globalna izkušnja se mora zavedat svojih lastnih omejitev.  Izkušnja globalnost ne more zadovoljit potreb posameznika po pripadnosti, zato svet pogovorov ne more postati skupnost. Preveč je živopisen, preveč je različnih kultur, tradicij, svetovnonazorskih opredelitev in duhovnih praks.  

3. Odprtost oz. vsevključljivost  ne  izhaja iz izoliranega  posameznika ampak iz njegove  vpetosti  v primarno družbeno okolje. Mir, osebna svoboda, strpnost, sočutje do sočloveka in okolja, ljubezen… so tako  posameznikove osebne kot univerzalne skupne vrednote članov globalne odprte družbe, ki se uresničujejo v  Svetu  pogovorov.

4. V primeru konflikta  morajo skupni interesi dobiti prednost  pred posamičnimi osebnimi  interesi. Ker pa  ni neodvisnih kriterijev in absolutnih avtoritet, ni mogoče, vedeti, kaj skupni interesi so. Zato se posameznik  lahko vključuje v simulacijo odprte družbe na Svetu pogovorov  le pod pogojem, da prizna lastno zmotljivost. Zmotljivost pomeni, da nihče nima monopola nad resnico in da je skupen interes   mogoče oblikovati le s postopkom poskusov in zmot.

5. Zmotljivost  in v primarno skupnost vpet posameznik z univerzalnimi vrednotami,   sta osnovna predpogoja za funkcioniranje  Sveta pogovorov kot virtualne simulacije odprte globalne družbe. Njeni člani  se zavestno odločijo, da  načelo zmotljivosti in vpetost posmeznika  sprejmejo kot same po sebi razvidne resnice.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: Definicija odprtosti
Reply #7 - 02.03.2004 at 09:42:01
 
titud ... jest bi rajši o slovenski družbi govoru klele, namest globalni ... čeprov zadost dobr odseva tudi globalno ... ne pa primarno ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Definicija odprtosti
Reply #8 - 02.03.2004 at 10:57:32
 
gape wrote on 02.03.2004 at 09:42:01:
titud ... jest bi rajši o slovenski družbi govoru klele, namest globalni ... čeprov zadost dobr odseva tudi globalno ... ne pa primarno ...


Sprašuješ, kako bi na forumu deloval princip: razmišljamo globalno, delajmo lokalno?

Po mojem ne morem prav delovat lokalno, če nimam razdelanga globlanega principa. Na svetu pogovorov bi po mojem moral  razdelovat bolj  globalni princip delovanja kot  lokalnega, ki ga lahko itak  vsak prakticira  v svojem  primarnem  okolju (državi, firmi, šoli,  partnerskem odnosu,  družini...)  Na forumu se razjebemo koj, ko oba principa stlačmo v isti koš: ko od  globalnosti pričakujemo,  da nas bo osvobodila navezanosti/ujetosti v zaprte  sitsteme primarnih skupnosti in zato vanjo vlagamo nerealna pričakovanja, ki jih ni mogoče uresničit globalno ne da bi s tem izgubl ideal o možnosti obstoja odprte  globalne družbe (simulirane na forumu); ko  od primarnih  skupnosti začnemo  zahtevat, da se bodo pokoravle načelom odprtosti in zmotlljivosti, kar ne  pomeni drugega kot njihov razpad, saj čist na primarnem nivoju  človek v vendarle mora imet vero v svojo popoplnost  in nezmotljivost.

Tko da prehod iz globalnosti v lokalnost in obratno mora potekat ob zavedanju, da globalnost ni neka na racionalnih ali iracionalnih  odločitvah  posameznih skupnosti ustanovljena nad skupnost (napr. ena svetovna država  ali svetovna družina), ampak samo odprta družba z vedno zmotljivimi skupnimi interesi,  na  katere se prav zard priznavanja svoje zmotljivosti ne smemo nikol nekritično vezat in jih komerkoli uturavat kot univerzalne.  V globalni družbi v bistvu ne bi smele veljat  nobene druge temljene vrednote kot že  veljajo v primarih skupnostih,  samo da na teh vrednotah zaradi povratnih učinkov  ni mogoče utemljevat interesov, ki bi veljale enako  za vse. Pravila delovanja ima vsaka skupnost svoja  in če želi svet pogovorov delovat lokalno pol mora dopustit, da vsaka primarna skupina deluje čist po svojih pravilih na način, ki ne  ruši globalnega koncepta foruma. To, da je forum slovenski oz. lociran v neki državi, samo po seb še ne pomen, da je lokalen oz slovenski: vsaj jest njegovo vrednost zase vidim  njegovi globalnosti, ne lokalnosti, zato tud tolk poudarjam njegovo odprtost.    
Back to top
« Last Edit: 02.03.2004 at 15:21:47 by titud »  
 
IP Logged
 
Gru Gru
5
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: Definicija odprtosti
Reply #9 - 02.03.2004 at 15:21:19
 
Jaoj, stojči, spet tvoja rdečina.... RH.... Grin Grin Grin

preveč Siddartho poslušaš...  Grin Grin Grin...


No vsaka definicija je pogojena z osebo, ki jo želi pogojit. Tako da odprtost je precej s tem povezana.

To je edina resnica, in tako kot jo nekdo drug definira jo jaz pač ne.

Se pa neke skupine lahko združijo po načinu svoje odprtosti.

Npr: Nacisti so imeli zelo malo odprtosti, in so jo zoževali, tem bolj so zavzemali sosednje države. Ko so videli, da sami ne bodo zmogli sveta premagat, so se odprli proti Italijanom in Japoncem....

Ali tudi, različno so odprti razni duhovni učitelji, skupinice, nekje jim je vseeno če kadiš, drugje sploh član ne moreš postat....

itd....

Meni osebno je še najbliže - po čutenju - definicija Jezusa. Ampak do tja je še daleč, se jo pa nekak zavedam, tud tega da do nje pridt ni simple.

Torej definicija odprtosti.... Nastavi še desno lice....  Grin Grin Grin

se ve
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Definicija odprtosti
Reply #10 - 02.03.2004 at 15:51:19
 
Jezus je tipična žrtu napačnega razumevanja odprtega delovanja oz. prenosa univerzalnih vrednt na lokalno ravnen. On je s svojo zavestno izbiro žrtvovanja svojim rabljem  sicer dokazal, da njegovo  poslanstvo nikol ni blo  v tem, da bi naredu eno zarotniško skupnost, ampak le  tem, da bi  folku olajšal  delovanje v  svojih primarnih skupnostih z razširitvijo zavedanja na njihovo  globalno povezanost. Cerku je popularnost njegovga univerzalnega nauka izkoristla za svoje sektaške namene in za ambicijo, da zgradi univerzalno cerku kot skupnost pravovernih in ne za razlago  globalnosti kot  odprte družbe zmotljivih posameznikov, vpetih  v primarne skupnosti.  
Back to top
 
 
IP Logged
 
klimax
3
***
Offline

there is moment as you're
waking, when you become
aware of the real world
around you, but you're
still dreaming
Posts: 176

Gender: male
Re: Definicija odprtosti
Reply #11 - 02.03.2004 at 16:44:46
 
titud:
to je pa za v okvir Wink

meni se zdi to globalno povezovanje, kot izraz ljubezni, nekaksna absolutna resnica, ceprav je se vedno samo resnica do katere prides cist subjektivno, zatorej je vedno samo v relativnem odnosu z absolutno...

zato se mi, da je bilo "znanje" kot ga je cerkev hotela ohraniti v svetem pismu ze takoj na zacetku obsojeno na propad, saj se take absolutne resnice nikoli ne mors priuciti z znanjem, ampak jo lahko dozivis samo na svoj nacin z izkusnjami in zavedanjem, ravno zaradi tega ker si z absolutnim vedno v relativnem odnosu.
Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Definicija odprtosti
Reply #12 - 02.03.2004 at 17:25:45
 
klimax wrote on 02.03.2004 at 16:44:46:
titud:

zato se mi, da je bilo "znanje" kot ga je cerkev hotela ohraniti v svetem pismu ze takoj na zacetku obsojeno na propad, saj se take absolutne resnice nikoli ne mors priuciti z znanjem, ampak jo lahko dozivis samo na svoj nacin z izkusnjami in zavedanjem, ravno zaradi tega ker si z absolutnim vedno v relativnem odnosu.


hm...kaj res?  Undecided
Je znanje, shranjeno v kakršni koli obliki, res obsojeno na propad, ker ga v danem trenutku še ne znamo, nismo sposobni ali nočemo uporabiti?
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Definicija odprtosti
Reply #13 - 02.03.2004 at 19:46:32
 
A., Stoycchi,

Meni se zdi, da bi vidva rada semle zapakirala forumski bonton, samo meni nalepka odprtost zraven  ne pase povsem.

Odprtost je lahko cisto abstrakten pojem, ki je nastal skozi stevilne vsakdanje metafore. Razpravljat o odprtosti je enako enostavno kot razpravljat o ljubezni (po mojem mnenju prakticno nemogoce). Mogoce bi se naslo kaj, kar bi lahko bilo skupno vsem primerom (recimo da odprtost izkljucuje vnaprejsnje zavracanje, ali da odprtost  pomeni da se ne uporablja argumentov proti osebi ampak proti temu kar je oseba izjavila / naredila) ali pa tudi ne.

Tako da je ponavadi za karkoli dobro zadevo omejiti na kaksno cisto konkretno problematiko, ali zelo jasen problem, potem je pogovor bistveno lazji.

Recimo na odprtost za drugacne poglede, odprtost za spremembe ipd.

Vama zelim, da uspesno ujameta to izmuzljivo odprtost.

bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
stoychi
5
*****
Offline

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Posts: 1616
Postojna
Re: Definicija odprtosti
Reply #14 - 02.03.2004 at 21:16:28
 
Smiley
iz moje prakse lahko povem, da obstajajo dve vrsti ljudi, ki komunicirajo preko forumov.

Eni mislijo, da s tem ko so anonimni si lahko dajo duška in si privoščijo, da obkladajo kogarkoli kakorkoli hočejo in na kakakršenkoli način


in drugi, ki komunicirajo, preko foruma, kot bi sogovornik sedel nasproti njim in jim gledal v oči.

Za mene je druga varianta dosti prijetnejša in poštena, ker ko se ta dva človeka spoznata se razveselita, medtem, ko je prvima dvma običajno nerodno.

Imel sem priliko, da me je nekaj ljudi na nekem forumu ne da bi me poznalo žalilo in poniževalo, kolikor se je dalo.

Vsakega od njih posebej sem javno povabil na razgovor ob točno določeni uri na določen kraj, naj pridejo in mi v oči povejo, kar jih teži.

Misliš, da je kdo od njih prišel?

Niti eden sam.

Človek dobi kar nekak vtis, da bolj ko se nek človek nečesa boji, več si upa preko interneta blatit in poniževat nasprotnike. Mogoče tisti, ki žali doživi občutek trenutne zmage, ki pa je dolgoročno nedvomno zanj hud poraz, ker lo človek komunicira z drugimi, vedno komunicira tudi sam s sabo zato vedno predlagam nasvet:

IMAŠ PRAVICO BITI PRIJAZEN  
Back to top
 

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 8