stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Ko sem nekoč nekje postavil trditev, da je vegetarianstvo, še bolj presnojedstvo, v prvi vrsti instinktiven pobeg pred jodom v jedilni soli, so me skoraj virtualno pribili na križ. Praksa pa mi vsak dan potrjuje pravilnost moje trditve, posebej pri vegetarijancih, kajti presnojedcev je še zelo malo. Vsekakor pa je njihova teorija in praksa uživanja surove hrane pravilnejša od kuhanega vegetarianstva, kajti v surovi hrani vsaj biokoda ni spremenjena. Osnovna napaka vegetariancev je v tem, da jedilne soli, ki so jo prej z mesom uživali, vsaj kar se natrija tiče, v zadostni količini, ne nadomestijo takoj vsaj z dobro soljo. Tako se sčasoma toliko podsolijo, da obupajo in se vrnejo na star način prehranjevanja, ali pa zbolijo. V tem primeru pa je biodieta z zdravo soljo najboljši način, da ostanejo vegetarijanci in čimprej obnovijo iztrošeno zalogo mineralov, ki je tudi edino jamstvo za resorbcijo vitaminov, tudi železa in drugih elementov, iz hrane, kajti le pravilni pH-ji to omogočajo. V nadaljevanju pa seveda, da po končani biodieti uživajo vsaj dobro najboljšo naravno sol, ki se dobi na tržišču. Na količini in ceni soli pa se ne da prihraniti nič, pa četudi bi stala en gram en gram zlata, tako kot nekoč v zgodovini. Sol je vrednejša od zlata, pravi kruto resnična, lepa, češka pravljica. Tako, da cena morale je res mala.
|