Angel
5

The Voice of an Angel
Kranj
[color=Blue][/color] Naj najprej odgovorim Mirotu. Saj imaš prav, da mladim res gre že na kozlanje določen vzgojni načrt, pa zraven še teženje staršev. Popolnih otrok ne more imeti nihče, pa naj se še bolj trudi, nemogoče je. Comp piše, da so droge problem posameznika, da tisti, ki zabrede v njihov svet ima probleme sam s seboj, ne pa z drogami...imaš prav Comp, samo kako naj se najstnik zadrži vplivu okolice, ki ga k drogam še napeljuje in zavaja, pa je najprej stvar vzgoje, potam pa šele posameznika. Mladi, pa ne malo jih je, saj beremo še krute članke o tem, so danes podvrženi neki maniji, če pogledaš samo rave partije. Koliko je tam reciva najstnikov, ki sprva kot iz firbca in šele potem filinga vzame estazy, prestopi mejo resnične zabave z neko omamo, poje še večjo dozo in se znajde v bolnici. Brala sem sedaj pred kratkim zgodbo dekleta iz Velenja, ki baje ni bila nikoli uživalka drog, pa niti na reve partije ni nikoli hodila, pa je zaužila preveliko dozo in pristala v nezavesti...naj so ji drogo podtaknili ali ne, kdo bi vedel resnico? Zdržati nekaj ur pa še naslednji dan v nekem stilu rava, biti naspediran ali ne...saj mularija to sama se najbolj ve. Meni so všeč trenutni trendi in akcija :"Z glavo na zabavo", kjer mediji in celotna ekipa na zelo lušten način najstnike prepričuje v katastrofo alkohola, dela akcije po Sloveniji, deli reklamo in mlade usmerja v nek nov način razmišljanja, da se tudi brez alkohola da prav lepo zabavati, pa naj bo to diskoteka ali ne vem kakšen kljub. Vsaka čast organizatorjem, pa še sponzorjem, saj je njihov namen ne samo poučen ampak tudi občudovanja vreden. Torej vidite, da se tudi s pravilno vzojo da nekaj doseči. Družina pa naj bo kot osnovna celica, žal ni več to, kar je nekoč bila, starši zaradi preobilice svojih problemov ne vidijo niti sebe, kaj šele najstnika, ki se sam tolče na poti v odraslost. Vsaj prisluhniti mladim in jih razumeti, pa je osnova vsake vzgoje, saj zato pa otroke tudi imamo. Z vsako stvarjo je tako, če jo prepustimo usodi in sami sebi, veste, kaj sladi. Me ne bo nihče prepričal, da so mačji morilci imeli doma kakršno koli pozornost. Žal ne, pozabljeni so bili že v osnovni vzgoji ljubezni do živali, ki jim jo starši niso ne povedali ali kakorkoli posredovali. V zavodih z vzgojno moteno mladino so žal primeri mladih zasvojencev, ne samo drog, tudi alkohola. Pomagati mladim zasvojencem je sizifovo delo, saj ko zapuste obzidje zavoda ponovno zabredejo na ista pota...In nekaj, kar me je pred časom najbolj pretreslo je zgodba obupane deklice, nima niti sedemnajst let. O nasilju v družini beremo vsak dan, grozljivo pretresljive zgodbe so to. V družini kjer botruje alkohol, pretepa oče najstniško hči, lastno ženo in še dva njena mlajša brata. Vsi sosedje to vedo, ve socialna služba, vedo na urgenci, kjer je mlado dekle vsakodnevno na šivanju ran in glihanju polomljenih kosti...pa nihče ne stori nič. Ne socialna služba, ki kakor nima pristojnosti rešiti tako kalvarijo, ne sosedje, ne mati...Kaj naj k temu napišem? Samo to, da sem govorila s socialno delavko, ki pravi, da ima takih primerov v našem mestu blizu sto...In kako dragi moji, mi lahko kdo napiše-da ni družina osnovna celica mladih? V današnjem času? Kdo pa je kriv v teh primerih? Oče, ki je v deliriju alkohola vsakodnevno pretepal in zlorabljal lastno hči? Družba, ki je tako humana, da si zatiska oči? Bi si želela samo to, da se otroke takim staršem oduzame, ker niso vredni imena oče...ali pa mati! In na koncu. Ja, lahko je naštevati samo pereče probleme, rešitev pa ne...je rešitev, vem, spremeniti v začetku v osnovi take straše, pa uno bedno socialno službo, ki tega imena ne zasluši in povrniti mladim tisti del življenja, ki so ga vredni živeti. Samo to. lp Angel*
|