Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 
(Read 21960 times)
ana
5
p

Kranj
Re: O mačjih morilcih
Reply #45 - 19.04.2002 at 07:43:41

Angel* wrote
Q
Sodijo lahko vedno samo tisti, ki imajo otroke ob sebi, razumeti otroško du...
Q

Takole jaz mislim: sodil naj ne bi nihče.

Potem bi rekla še to (tako pač mislim): če imaš otroke ob sebi, to še ne pomeni nič. Zmožnost sočutja, vžiljanja v čustva drugih, njihovo razumevanje in sprejemanje je tisto, ki ti da kvaliteto v odnosih.

Spomnila bi na dva zelo vpijoča primera:
Dave Plzer (upam, da je priimek pravi) avtor knjige Otrok brez imena in še dveh nadaljnih. Njegova mati je imela mislim da pet sinov, njega je mučila kakih pet let. Ena najhujših zlorab v Ameriki.
Potem pred kratkim obsojena ameriška mati, ki je v kopalni kadi lepo eden za drugim utopila vseh pet svojih otrok.

In bi rekla, da tudi pri nas ne majka zlorab nad otroki. Samo to, da imaš otroke ob sebi, ne pomeni nič.
Back to top

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.

IP Logged

N.
4

Reply #46 - 19.04.2002 at 08:53:33

Hej, Ana.
Glede sodbe, sem se spomnila na tale rek: Še Bog sodi človeku šele po njegovi smrti, kaj mi daje torej pravico, da bi mu jaz prej.

In brala sem knjigo od Dave Pelzer-ja. In bila do konca pretresena.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #47 - 19.04.2002 at 09:25:44

/Upam, da bodo čim prej ljubili življenje dovolj, si odpustili, da bodo lahko s sočutjem ljubili tiste, ki to najbolj potrebujejo/

....LJUBITI življenje še ne pomeni sprejemanje starih vzorcev, ki so prepoznani kot zgrešeni ....
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #48 - 19.04.2002 at 09:50:59

[color=Blue][/color]No, naj nadaljujem, ker sem brala vaše komentarje. Imeti otroka ob sebi in biti starš za vas nekatere ne pomeni nič, lahko pa napišem, da se vseeno malo motite. Študentke v kolonijah so vedno bile še samske, brez otrok, pa je njihovo vzgojno pedagoško delo z otroci marsikdaj pogorelo. Kar niso imele filinga za nežne otroške duše. Mogoče so v bistvu jemale svoje delo le kot delo in vir zaslužka, nemalokrat pa smo morali posredovati pri totalno nepadagoškem pristopu do otrok. Bi ne opisovala primeov, ker jih je bilo preveč. Študentka difa, nikoli je ne bom pozabila, je bila vsako jutro naspediranan z nekimi telovadnimi vajami, otroci so jo po treh tednih kolonije zasovražili, ob odhodu pa ker je zgubila stavo, je sama tekla častne kroge okoli našega naselja...razumeti otroka pomeni tudi, da sam nisi pozabil otroka v sebi...spomniti se norčavosti, ki smo jih vsi počeli, kot otroci, spomniti se občutkov tesnobe, strahov, ki smo jih vsi doživljali pomeni razumeti otroke. Ne rečem, pa saj sem pisala o tem, če ste le brali, da je ljubezen do otroka, naj bo to svojega ali tujega, nujna za vsako delo z njim. Priznam, žal poznam pedagoge, ki v bistvu ne marajo otrok, sfalili so v svoji izbiri do poklica, uničujejo jih, mantretirajo v šoli, gnjavijo po domače povedano, slabi vzor so jim, pa še kaj...kdo ve zakaj opravljajo tak poklic, ko pa bi bilo boljše, da bi si izbrali kaj drugega. Delo z ljudmi, ne samo otroci, delo z najstniki zahteva kot osnovni pogoj, da imaš ljudi rad. In tako kot z vsako stvarjo v življenju, je delo pedagoga ne samo služba, ampak zahteva marsikdaj še dodatne ure premišljevanj doma. Ko ste ravno omenjali ljubezen...ne vem zakaj so straši omenjenjih mačjih morilcev sfali v osnovi...jim niso vcepili osnove ljubezni do živali? So v pomanjkanju časa sfalili pri nadzoru? Torej, kot lahko vidite, ljubezen seže tako daleč, da preseže še smrt. Zakaj imamo 4 samomore na teden med mladimi? Kakšno pomanjkanje starševske ljubezni pa je to? Kadar ljubezen dajemo pravilno, združuje, gradi, brani in štiti. Je koncentrirana energija, ki nima mej. Prava starševska ljubezen ni nikoli ljubosumna, ali posestniška pa tudi pogojev ne postavlja. Mislim, da živimo življenje za življenjem, da bi se naučili o ljubezni in jo videli izraženo na različne načine, v različnih okoliščinah. Le kako drugače bi lahko cenili vse podobe svojega bitja?
Naj zaključim, če je bil moj stil pisanja komu antipatičen, naj ga ne bere. Vedno izražam samo svoj pogled na stvari in svoje mišljenje. Rada berem vaše odgovore, čeprav marsikoga ne razumem, kaj je sploh hotel kdo povedati. Miro tisto, kar sem pisala in naj bi mladim šlo na kozlanje, pa le argumentiraj, ker ne vem, kaj si mislil.
Lep dan vam želim še naprej!
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

ana
5
p

Kranj
Reply #49 - 19.04.2002 at 09:59:59

oprosti, Angel, a če sem te prav razumela, hočeš med drugim povedati tole: šele ko imaš svoje lastne otroke, si sposoben razumeti soljudi, si sočuten in veš, kako vzgajati?
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #50 - 19.04.2002 at 10:14:06

[color=Blue][/color]Samo delno Ana. Druga stvar pa je ljubezen do njih, sem pisala. In tisto, da sami ne pozabimo otroka v sebi...tri stvari so Ana.
lp
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #51 - 19.04.2002 at 10:58:10

Na kratko, angel*ca, ker tud jest ne bi  rad ostal nerazumljen, čeprav ne pričakujem odobravanja.

Pedagogika je zame stroka, družben načrt kako otroka  čim bolje usposobiti za to, da se doseže cilj, npr. da bo otrok zarastel v človeka, ki bo družbi enkrat v korist in ne breme.  Gre predvsem za socilaizacijo, ki tolerira iduvidualnost ali navidezno celo spodbuja, če je usmerjena v družbeno sprejemljive cilje. Dobi pedagog določena pooblastila in je seveda bolj učinkovit, če intmno verjame v svoje družbeno poslanstvo in ima otroke tudi iskreno rad. Ampak to je predpogoj uspešnosti vsake službe.

Družina oz. starševstvo pa zame ni oziroma ne bi smel bit noben projekt, v katerem naj bi imel vsak  v naprej določeno vlogo in pooblastila za uresničevanje nekega skupnega  cilja. Dom naj bi bil predsem gnezdo, kjer zakoni zunanjega sveta ne veljajo in  kjer vsak član  svoje zatoščišče najde. Kjer je sta samo ljubezen  pa zaupnost doma in kjer je avtoriteta na podlagi stroke pa ugleda pa dnarja pa izobrazbe en navedn larifari. Za kozlat, kot  miro pravi.

Če takega gnezda  tastari ne znamo mulcem splest, se bodo kot ptički brez perja prezgodaj v prepad pognal al pa sicer uspešno vzletel, a nikol več vrnil. Bodo družino za propalo zadevo razglasli  pa na smetišče zgodovine poslal ali pa celo življenje ene plane o idealnem domu pa družini goijil, ki se jim ne bodo nikol uresničili, ker jim bo zmeraj tko kot njihovim tastarim nekaj umanjkal.
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #52 - 19.04.2002 at 11:15:28

[color=Blue][/color]Zdej pa ne vem...a pišem res tko nelogično...družina je v bistvu projekt, čeprav je beseda bolj bedna. Vsak ima svojo vlogo, pa če se še tako bedno sliši. Mati je v osnovi mati, je lahko tudi oče hkrati, pa ji slej ko prej pri vzgoji neki sfali. Gnezdo praviš, kjer otroke naučimo za lajf. Ja kaj sem pa jaz pisala? No, poenostavila bom. Brez načrta ti nobeden ne more zgraditi dobre hiše, pa naj se še tako trudi. Jaz se z pedagoškimi načrti vedno manj strinjam, ker otroke prej zavirajo, kot pa naučijo razen balasta še kaj omembe vrednega za v lajf. Potem pa je to na vlogi matere ali očeta. Eni majo doma žal slab načrt, vlog sploh več nimajo, ker nimajo ne časa, ne energije za mulce. In potem se zgodi, kar se...v omenjenem primeru pobijalcev mačkov, so pa sfalili vsi. Šola, starši pa, ker svoje vloge žall zaradi pomanjkanja časa še meli niso. In to je to. Žal.
lp
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #53 - 19.04.2002 at 12:15:19

...praviš da dom predstavlja gnezdo, kjer zakoni zunanjega sveta ne veljajo ...se pravi vzgajaš oz. pripravljaš otroka za zunaj, znotraj pravila itak ne veljajo, mu dajaš nasvete, kako naj se obnaša, da se mu bo dobro godilo ... mu že zgodaj daš vedet, naj se pripravi na življenje z dvojno moralo ...   ???
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #54 - 19.04.2002 at 12:19:39

Saj sploh ne, da bi bilo karkoli off topic Grin, ampak tole iz threada Naše živali prenašam sem - da ne pozabimo, kaj je bistvo - o sočutju Vesolja (mucov):

"Cats are meditators and help balance the energies of the planet. Their energies are more closely related to Feminine Energy. It is most important for all cats to be allowed to touch the Earth whenever they feel a need to do so. This is part of our work. We work closely with the Earth Mother who is our Goddess. They are also greeters, healers and companions for people. We sing to you with our purring. Our purring is calming and soothing to humans. We often come in incarnation to help a specific person. Often, we are abandoned and rejected by the very person we have come here to help. Cats often take into their bodies a lot of negative emotions and energies from their person and from their surroundings. This helps their caretaker tremendously; as it lightens their load. It often prevents many health problems for them. We consider ourselves "buffers" for mankind. "

Back to top

IP Logged

ana
5
p

Kranj
Reply #55 - 19.04.2002 at 12:24:32

Angel wrote on 19.04.2002 at 10:14:06:
[color=Blue][/color]Samo delno Ana. Druga stvar pa je ljubezen do njih, sem pisala. In tisto, da sami ne pozabimo otroka v sebi...tri stvari so Ana.
lp
Angel

Angel, a velja vsaka do ene tretjine ali procenti niso važni ? Je kaka stvar bolj pomembna od drugih dveh?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #56 - 19.04.2002 at 13:00:38

Quote:
Gnezdo praviš, kjer otroke naučimo za lajf.

Tko, v real-lajfu,   sprejemam pa po mojem tud delam  skor vse tko, kar napišeš, angel*ca. Amapk  lajf je le  približek tega, kar odzad čutim, da bi moralo bit. Zato se tle gor trudim, da bi tisto odzad ozavestu pa tako laži v lajfu sprovedu. Ker u lajfu ravno zarad približkov stvari ponovad slabo lavfajo.  Mi je zato žal, da dlako v jajcu iščem, ampak zato smo tle gor,  da se da drug drugmu pustimo  ozavestit. Al kaj?

Glej, gnezdo sem zato za prispodobo vzel, ker je noter mehko pa toplo pa skor nič placa, zato v njem ne moreš nič drugega počet kot drug k drugmu stiskat. Ni torej tako narjeno zato, da bi se v njem učili ali se z njim navzven petelinili, ampak da bi se v njem na varnem pa skrivnem  crkljali. Ne gre samo za fizično varnost pa toplino, ampak predvsem čustveno zavetje pa duhovno širino. Da si  doma lahko otroc vzamejo dost časa pa placa, da prebavijo vse zunanje izkušnje pa drile, ne pa da jim tastri določamo, kaj se morajo še naučit pa kam morajo kaj popredalčkat, da jih bomo pol pa imeli radi.  Mi jim lahko kvečjemu ene mitske dimenzije zadev prikažemo, z eno brezpogojno ljubeznijo vse zadeve pkrijemo. Ampak zato moramo sami v ta mit verjet pa ga živet. S partnerjem ali brez, z otroci al brez, saj če je  tak  dom v teb,  si lahko v njem tud sam.  Za vsakega, ki ga iskreno rab, pa se v njem brezpogojno plac  najde. Kot v uni pravljici o mojci pokrajculji...

Mačjih pa drugih morilcev se  v takih gnezdih po mojem enostavno ne bi moglo zvalit. Tolk za konc, da ne bom čist out off topic.  
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #57 - 19.04.2002 at 14:53:42

[color=Blue][/color]No, pa naj zaključim tudi jaz. Ugotovila sem, da so najboljši starši tisti, ki so širokosrčni in imajo veliko interesov, kar jim daje večjo sposobnost razumevanja, ko dajejo navodila. (naj ostane ta beseda, čeprav je bolj bedna). Pomembno je, da starši s svojimi otroki delijo svoje izkušnje iz odraščanja. Duhovno življenje otrok tolikokrat spregledamo, ali pa zanikamo njegov obstoj. Poučevati otroke, da so duhovna bitja, ki se učijo samozavedanja, je res težko. Otroci so zelo občutljivi in jasnovidni. Predusem jih ne smemo nikoli razvrednotiti in odvračati od sebe. Prvi najboljši način učenja je s pomočjo zgleda, z drugimi besedami otroke učimo že s tem, kako sami živimo svoje življenje. Otroci znajo to neverjetno posnemati. Ljubiti in spoštovati moramo sami sebe, če lahko pričakujemo, da bo tako ravnal tudi naš otrok. Zanje smo ogledalo zunanjega sveta in pokazati jim je treba vrednote in načela, po katerih želimo, da bi živeli. Če pijemo ali se drogiramo, lahko pričakujemo, da bo tudi naš otrok počel isto. Če preklinjate in se jezite nad drugimi, pričakujete, da bo otrok šel po vaših stopinjah. In če zaničujete sami sebe, ste dostikrat potrti ali pa ves čas delate ali kupujete stvari in le malo časa posvečate duhovnim vrednotam, je verjetno, da jabolko ne bo padlo daleč od drevesa. Otroka s tem, da rečete eno, storite drugo, zmedete, poleg tega pa vam čez čas bo več zaupal.. ena od prvih stvari, ki se je morajo otroci naučiti, pa je spoznaje, da ne živijo v popolnem svetu. Čeprav se našemu človeškemu razumu življenje ne zdi vedno pravično, se na duhovni ravni vse dogaja z nekim namenom. Vzpodbujajte otroke, da s svojo voljo spreminjajo stvari, ki jim niso všeč, da bi svet postal boljši. Naučite  pa jih, tako kot smo se sami, da morajo izhajati iz notranjosti, iz njihovega lastnega zavedanja. Otroci so sposobni s prirojeno modrostjo in danimi talenti gledati kasneje na življenje na samosvoj način. Lahko jim pomagamo samo tako, da vplivamo na nekatere dele njihovega vedenja, ne bomo pa jih mogli oblikovati točno tako, kot sami želimo. Nikoli pa jih ne smemo primerjati z drugimi, kajti vsak otrok je sam svoj, primerjave nikoli niso realne. Vsak otrok ima svojo vrednost, vedno se spomnim na to, enkratni so, posebna bitja, nastali iz naše ljubezni. To njihovo enkratnost in prisotnost med nami ne smemo nikoli ne zatirati, ne omaloževati.
Samo to sem vam imela namen še napisati.
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #58 - 19.04.2002 at 16:07:56

vida wrote on 19.04.2002 at 12:15:19:
...praviš da dom predstavlja gnezdo, kjer zakoni zunanjega sveta ne veljajo ...se pravi vzgajaš oz. pripravljaš otroka za zunaj, znotraj pravila itak ne veljajo, mu dajaš nasvete, kako naj se obnaša, da se mu bo dobro godilo ... mu že zgodaj daš vedet, naj se pripravi na življenje z dvojno moralo ...   ???

Ups, tale vidin  ??? sem pa  spregledal. Ga pa ne jemljem kot očitek, saj priznam, da gre res za ene vrste dvojno moralo.  Bolje osotnost morale.  Res ne vem, čemu služi to, če je dom le  mikro kopija tistega, kar vlada  zunaj. A bom  zato doma otroka (al pa  partnerja al pa samega sebe)  trpinču, da  bo(m) bolj odporen, da  bo zunaj manj bolelo? A če ga (al pa me) zunaj totalno sesujejo, al bo(m) zato tud doma pa v seb en ničvreden podn?  Nekje človek  mora imet  zapik, gnezdo, fizično in duhovno avtonomijo. Ne plac za potuho, amapak sočutje. Ker potuha je dvojna morala, eno čutenje za enega, drugo za drugega. Najhujša je dvojna morala znotraj doma, ta mačke pobija.
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #59 - 19.04.2002 at 16:18:07

Ej, ej zakaj obračaš moje besede? Potem pa res dobijo drug pomen... Pa kje sem pisala o dvojnih merilih? Ne mi kopirat nek tekst, jaz to še znam ne, kaj čem, pa saj vem kaj pišem...kakšna dvojna načela? Dej preber še enkrat!
Zdej pa res ne vidim več smisla...pa ne bom pisala dvakrat eno in isto...pol se bomo pa vrteli na enih in istih besedah. Nc jasn...al pa če začnem pisat o filingu mačkov na ljudi, pa zakaj so oni domače živali, pa da se mi še smiljo ful...se mi. Dvojna načela? Sej so najprej starši dolžni za vzgojo otrok, pol pa šele kdo drug...drugače je škoda, da otroke sploh imajo, naj si kupjo mačke...
lp
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6