Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 
(Read 10567 times)
bogglefreak20
3
***
Offline


Posts: 180

Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #15 - 05.09.2003 at 16:50:44
 
To, da se drugi najbrž ne bi strinjali z mano, je posledica tega, da drugi morda v Ki Aikidu iščejo kaj drugega. Eni morda hodijo na treninge le zato, da bodo nabrali malo fizične kondicije in jim mogoče duhovni razvoj ne pomeni nič ali pa se jim zdi, da jim Aikido tega ne more dati. Drugi imajo spet svoje razloge za trening. Kakor komu. Ne počutim se vzvišenega nad nikomer. Vesel sem, da sam dobim to, kar iščem, vse ostalo pa dejansko ni moja stvar. Komur odgovarja, bo treniral, sicer pa ne. Že ves čas poudarjam, da v Aikidu lahko vsak najde kaj drugega.

Kar se tiče pa truda na drugih področjih, pa to pomeni, da se trudim izogibati navadam, ki jih pojmujem kot slabe, da poskušam delati tisto, za kar menim, da je dobro v najosnovnejšem pomenu besede. Na vsakodnevni bazi, v stiku s kolegi, prijatelji, domačimi, pa tudi do sebe spreminjam odnos.

Aikido mi že nudi to, kar sem napisal, da od njega pričakujem. Zaenkrat še v majhnih "dozah", ampak dovolj, da me spodbuja k nadaljevanju treninga. V prihodnosti pa pričakujem še več. Če bom to dobil ali ne, pa ostaja vprašanje.
Back to top
 

Beatus, qui venit in nomine Domini!
 
IP Logged
 
BRUS-LI
5
*****
Offline

sanje so več kot sanje...

Posts: 665

Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #16 - 05.09.2003 at 18:41:06
 
SE PRAU DA JEST ....k pa delam realne borilne sporte.....ne samo mahanje u zrak.....jest pa ne fašem nč od tega KIJA......verjetno bi me prej kkšn zadeu z bejzbol KIJEM kt pa da bi vame KI prletu...........ker KI dobis samo z AIKIDOM........
pa dejmo probat nehat ta bulšit prodajat že enkrat........

tut če sem snažilka na srednji naravoslovni šoli- bežigrad-usmerjeno šolstvo....he, he.....tut pol po moje fašem KI......al je to za une poduhovljene.....u glavnem kaj je recept da jest ta KI poabsorbiram...........a smem sploh kej seksat..........a se lahko samozadovoljujem..........a smem čitat sobotno prilogo..........al bo dost če čitam Pesem ptic trnovk in gledam ričarda čemberlejna.

he, he

lp

brus-li
Back to top
 

Kar 1 neumen dobro naredi, 100 pametnih zlepa ne popravi...
BRUS-LI  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #17 - 05.09.2003 at 21:38:43
 
xe xe xe ... ki je kulj ...bogglefreak20 wrote on 05.09.2003 at 11:10:13:
Začel bi že s tem, da po mojem prepričanju človeka sestavljajo trije deli:
- telo
- razum ali intelekt
- duša ali duh.

Po mojem je duša tista, ki je gonilo vsega skupaj in "prebiva" v telesu.

Razum potrebujemo zato, da izvršuje naše misli in namene, ki so po mojem produkt duše, NE razuma.

lepo si napisu bogglefreak20

bom mal pripomnu, če ne zameriš ...
teh lojtrc obstaja morje ... 'tvojo' bi jest nekako tkole postavu:
- telo
- čustva
- razum
- intelekt
- um
- duša
- duh
lahko da je drugačen vrstni red, lahko da se prepletajo itd

gredo pač nekako tko po vrsti ...

duhu jest rečem višji jaz
v duši so zapisani podatki o inkarnacijah

zato ni gonilo duša ampak višji jaz.

misli pomoje niso produkt duše, ampak telesa in pripadajočih nižjih nivojev. verjamem tudi, da so povečini zbujene s strani tistih s katerimi smo povezani. lahko so misli zbujene tudi s strani višjega jaza ... to že ni več misel, ampak je kanaliziranje, sploh če te misli sproti materializiraš.

razum je zame vmesnik, podobno kot um ... višji jaz komunicira samo z umom.

čustva pomoje ne izhajajo iz duše, niti iz višjega jaza.

ne gre se pomoje tolk za kontrolo, kot za čimbolj neoviran pretok, kanaliziranje, materializacijo ... energije iz zgornjih svetov v materijo.

ta energije se lahko manifestira na miljon načinov ... samo človek pa ima možnost odločanja o vrsti manifestacije.

telo uporablja (skuša) višji jaz


intelekt je fajn orodje ja ... ni pa cilj ... niti pod razno ne ... te matematke in podobna sranja v šoli ti samo azcementirajo neko resnico v glavo ... bolj ko kontrola popušča, bolj vidiš, da itak nič ni res ... če le pogledaš iz druge perspektive.
k sm jih že glih na kup nabral
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=86;sta...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Amstel
5
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #18 - 06.09.2003 at 20:59:17
 
http://www.cdk.si/du/Uvodniki/Uvodniki.htm#030425

Duhovnost je individualna in univerzalna: je osebno zorenje in je družbeno zorenje. Duhovnost ni posebno področje, ni doktrina ali vera, marveč nekaj, kar je že v ljudeh, v globinah zavesti. Duhovnost lahko prebujamo, gojimo in ji odpiramo možnosti v novih pristopih k vzgoji, zdravju, sociali, umetnosti, znanosti, politiki, ekonomiji, ...


Sama beseda duša (pa tudi duh) ima isti koren kot dih. Stara ljudstva so si potemtakem kot dušo predstavljala tisto, kar od znotraj oživlja človeka. Kot veter veje skozi liste, da trepeta, tako človekova duša diha skozi človeka in ga oživi, da se giblje, govori, čuti.

Človek je živ le toliko, kolikor se zaveda. Torej daje duša človeku moč zavedanja in je izvir zavesti. Stari grški filozof Sokrat je dejal, da mora človek slediti glasu duše v sebi, ki te opozarja, kaj je prav in kaj ne.

Duša je izvir višjih sposobnosti, kot so intuicija, umetniški navdih, etika ter višjih čustev, kot so nesebična ljubezen, sočutje, požrtvovalnost, pa tudi izvir genialnosti, ki so jo izražali veliki umetniki, znanstveniki in filozofi. Predvsem pa je izvir samozavesti in samospoštovanja. Duša je človekov notranji zaklad, ki ga mora odkriti vsakdo sam.


Duša ni oblika, ni telo, marveč je tisto, kar se izraža skozi obliko, skozi telo. Duša ni misel, ni čustvo, ni zaznava, ni delovanje, marveč je tisto v nas, kar misli, čustvuje, zaznava. Duša je zavest, je opazovalec.


Ko se zavest poisti z zaznavo, z mislimi, s čustvi, z delovanjem, potem reče: "Jaz sem to telo, jaz sem te misli, jaz sem ta čustva." Pod vplivom te subtilne idenitifikacije zavest izgubi sposobnost nevtralnega opazovanja in s tem svoj naravni mir, ker jo notranje psihološko doživljanje potegne v svoj vrtinec.


Zato ima duša, čeprav ena, dvojno naravo. Pod vplivom identifikacije s psihološkimi vsebinami se doživlja kot osebnost, to je zavest omejena, pogojena s predstavami, ki plava s tokom dogodkov. Kadar z meditacijo ali na drug način popusti ta primež, doživi svoj lastni notranji mir in se doživi kot tiho, svobodno zavest, ki je nepogojena s predstavami in nevpletena v življenjski nemir.   
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #19 - 07.09.2003 at 02:53:38
 
ok, večina se nas nekako strinja s tem, da smo mi duša in ne materialno telo

zmotna identifikacija je torej posledica materialne narave, iluzije oz. maye, dušo(nas) torej prekriva materija (grobo in subtilno) telo, in zaradi tega ne vidimo stavri takšnih kakršne so, ampak jih vidimo "popačene"

ampak jaz bi rad povdaril nekaj: če se npr. naša identifikacija sebe(stopnja zavesti), trenutno nahaja na točki -10 (da smo popolnoma poistoveteni z materialnim telesom) in pomeni točka 0 stanje, v katerem se popolnoma zavedamo, da mi nismo materialno telo, to še ni konec naše poti....

namreč, če se strinjamo, da nam naše subtilno telo(mind) kaže popačeno sliko, odsev, potem moramo tud vedeti, da obstaja nepopačena slika.....kar pomeni, da naš končni cilj ne more bit samo točka 0(meditativna praznina,osvoboditev od materije), ampak moramo spoznat tud nepopačeno sliko.......namreč, če se v popačeni sliki vidi delovanje in ljubezen potem mora tud njen izvor(nepopačena slika) to vsebovat

torej naš cilj bi moral biti točka +10, kjer je ljubezen in je tudi delovanje, ampak takrat ta ljubezen ni pogojena, ampak neomejena (ne omejuje je več materija)

hočem torej povedat, da samo spoznanje, da mi nismo materialno telo še ne pomeni vsega, spoznat moramo tud kaj mi smo, torej kakšno je naše izvorno delovanje, kdo je izvorni objekt naše ljubezni, skratka spoznat moramo tud Njega

in zdaj odkrito poglejmo kako stvari stojijo: mi na vse kriplje poskušamo prilezt do točke 0(osvoboditev od materije), čeprav vemo, da imamo zelo popačeno sliko in bomo potrebovali kar nekaj časa (življenj) da bomo do tja prizlezli, če sploh.....imamo pa tud na razpolago znanje o Njem, skratka orodje s katerim lahko zvemo kdo je On, in kaj je tisto kar nam onemogoča to neomejeno ljubezen do Njega....skratka na voljo nam je znanje, ki prihaja direktno od Njega(zaradi Njegove miilosti in ljubezni do nas) in ni omejeno tako kot smo mi trenutno....

in zato vsaj jaz raje sledim neomejnemu znanju kot pa omejenemu

nekateri včasih pravijo, da striktno sledenje nekemu določenemu znanju lahko pripelje do "omejenosti" individuma in z tem se deloma strinjam, ampak sledenje neomejenemu znanju ti to neomejenost tudi prinaša

in seveda imamo tud svobodno izbiro (čeprav omejeno), zato jo je treba pravilno izkoristit

kako pa jo izkoristit na pravilen način ?  vsak iskren se bo pomoje strinjal, da nam le-ta omogoča ljubezen (med dvema, ki se združita v eno, oziroma dva sta eno in hkrati različna) in da je to njen glavni namen in da je ona tud glavni krivec, da nas prekriva iluzija
Kiss
LP
Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #20 - 07.09.2003 at 11:05:28
 
mind wrote on 07.09.2003 at 02:53:38:
ok, večina se nas nekako strinja s tem, da smo mi duša in ne materialno telo

namreč, če se strinjamo, da nam naše subtilno telo(mind) kaže popačeno sliko, odsev, potem moramo tud vedeti, da obstaja nepopačena slika


s prvim se jest ne strinjam
nismo duša
v duši je samo zapis o individuumu, vseh prejšnjih inkarnacij in zdajšnje. v duši je tudi zapis, kaj idividuum že ve - zna. zna to znanje uporabiti v življenju - modrost.
mi smo pak višji jaz.

drugo pak:
um odraža tisto kar mi še nismo, kar še ne znamo - vemo.
temu vsemu jest na kratko rečem ego.
um je samo najsubtilnejša manifestacija tega 'neznanja'.
tko da ... ne gre se za popačeno sliko ampak za ogledalo, ki odseva samo tisto česar ni (v duši).
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #21 - 07.09.2003 at 12:46:54
 
gape:
Quote:
s prvim se jest ne strinjam
nismo duša
v duši je samo zapis o individuumu, vseh prejšnjih inkarnacij in zdajšnje. v duši je tudi zapis, kaj idividuum že ve - zna. zna to znanje uporabiti v življenju - modrost.
mi smo pak višji jaz.mind:
Quote:
vsaj jaz raje sledim neomejnemu znanju kot pa omejenemu  


o "onkraj materialnih" vprašanjih jaz z mojim pogojenim mindom raje ne špekuliram, in pač verjamem tistim, ki so svoj odnos z Bogom že v popolnosti realizirali oz. Njemu samemu


Quote:
drugo pak:
um odraža tisto kar mi še nismo, kar še ne znamo - vemo.
temu vsemu jest na kratko rečem ego.
um je samo najsubtilnejša manifestacija tega 'neznanja'.
tko da ... ne gre se za popačeno sliko ampak za ogledalo, ki odseva samo tisto česar ni (v duši).lahko to malo bolj razložiš, kaj si mislil ?
LP
Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
BRUS-LI
5
*****
Offline

sanje so več kot sanje...

Posts: 665

Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #22 - 07.09.2003 at 13:51:24
 
pa so duhovci spet topic kikslni...pa sej to bi blo treba spet nekam drgam postaut....poglej jih nirvanarje ....kako so agresivni....kt lijane u dzungli ....vse prepletejo...povsod pridejo...sploh jih ni treba klicat......kar sami pridejo na pomoc....kt NATO.............he, he

lp

b
Back to top
 

Kar 1 neumen dobro naredi, 100 pametnih zlepa ne popravi...
BRUS-LI  
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #23 - 07.09.2003 at 15:12:22
 
brus-li:
Quote:
kako so agresivni


če se tebi zdi razmišljanje in pogovarjanje o tem kdo smo, zakaj smo, od kod smo, kaj je duhovni razvoj, ipd., kar se nanaša na vse plati človeškega življenja agresija, potem je pač to tvoj problem

glavni point tega foruma je, kot tudi sami ustanovitelji povdarjajo, spoznavanje

in če jaz pač napišem kdaj v kakšno temo, ki se sicer ne nanaša na temo topica, z željo po spoznavanju ima to pomoje prednost pred priporočilom naj se držimo teme topica

ali naj vedno ko hočem nekaj napisat odpiram nov topic, oziroma raje naj sploh ne pišem ?

sicer pa če se kdo ne strinja s tem, lahko tud zbriše poste ki se ne nanašajo striktno na temo zarad mene, če ima to možnost in če mu zdi  to v skladu z namenom foruma


LP
 

Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #24 - 07.09.2003 at 15:35:33
 
bi težko reku da sm kej mislu mind ... blj sm napisu ... od kje je pršlo pa nebi razpravlju, tko kt nebi razpravlju z bruslijom kje lahko kaj pišem ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Amstel
5
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #25 - 07.09.2003 at 16:24:18
 
mind wrote on 07.09.2003 at 02:53:38:
moramo spoznat tud nepopačeno sliko


če/ko kdo vidi stvari, kot so, je že "tam čez". Kako je tam čez, pa si pač ne bom predstavljala, ker sem v svojem umu omejena.
Moj cilj je ozaveščanje. Kolkr mi pač znese.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #26 - 07.09.2003 at 21:18:03
 
amstel:
Quote:
če/ko kdo vidi stvari, kot so, je že "tam čez".


obstajajo pa tud takšni, ki so "tam čez" in z Njegovim pooblastilom poučujejo nas v materialnem svetu brez da bi materialni svet imel nanje kakršenkoli vpliv

v Vedah tud On sam podrobno razlaga, kako lahko prepoznamo takšne osebe, torej kakšno je njihovo delovanje in kakšne simptome kažejo navzven

takšnih oseb sicer ni veliko

Quote:
Kako je tam čez, pa si pač ne bom predstavljala, ker sem v svojem umu omejena.


ko se mu boš popolnoma predala, takrat boš vedela....ampak to ne pomeni da trenutno ne moremo imet neke predstave...kot sem že v prejšnjem postu omenil sta delovanje in ljubezen prisotna tudi "tam čez" in zato si lahko predstavljamo kako je "tam čez"

tam je čista medsebojna(ti in On in posledično ti in vsi ostali) neomejena ljubezen, trenutno pa naša svobona izbira še ni dosegla svojega namena

On je nas ustvaril zaradi Njega ne zaradi nas in zato si ne moremo domišljati, da bomo poplnoma zadovoljni brez, da bi izpolnili namen našega stvarjenja, to je da se Mu ponižno predamo in uživamo v večni ljubezni  Wink


Quote:
Moj cilj je ozaveščanje. Kolkr mi pač znese.
 

vso srečo

ampak kot že rečeno, ko/če boš vse ozavestila(prišla do točke 0), tud neboš trajno zadovoljna(ker se boš spet rodila v materialnem telesu) ker ne boš izpolnila svojega namena, to je združiti se z Njim v eno(ljubezen)

SmileyLP
Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
swm
Ex Member
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #27 - 07.09.2003 at 21:28:09
 
mind wrote on 07.09.2003 at 21:18:03:
v Vedah tud On sam podrobno razlaga, kako lahko prepoznamo takšne osebe, torej kakšno je njihovo delovanje in kakšne simptome kažejo navzven


kašne simptome kažejo? kako jih loh prepoznamo?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
5
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #28 - 07.09.2003 at 21:31:37
 
mind wrote on 07.09.2003 at 21:18:03:
ampak kot že rečeno, ko/če boš vse ozavestila(prišla do točke 0), tud ne boš trajno zadovoljna (ker se boš spet rodila v materialnem telesu) ker ne boš izpolnila svojega namena, to je združiti se z Njim v eno(ljubezen)Kaj predlagaš?  Cheesy
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: Duhovni razvoj - ?
Reply #29 - 07.09.2003 at 23:57:34
 
Swm, simptomi so npr. popolna nenavezanost na materialne stvari, neomejena ljubezen do Njega in posledično vseh ostalih, ponižnost, sočutje, posedovanje znanja o Njemu….in to ne le na papirju zapisano ampak dejansko delovanje na takšen način. Takšnih, ki vedno in vsak trenutek delujejo na takšen način je zelo malo.

Npr. tud Jezus je eden izmed takšnih velikih »bhakt«, drugač pa obstajajo tud zdaj živeči verodostojni učitelji….no, jaz se nisem dobil Njegove milosti spoznat takšno osebo, ker še ne delujem na način, ki bi omogočala ljubezen z Njim, se pa trudim v tej smeri.

Drugač pa si lahko tole prebereš:

Finding A Qualified Guru: The Search Within


--------------------------------------------------------------------------------

BY SWAMI B.V. TRIPURARI
EDITORIAL, Jan 16 (VNN) — (from Sanga)

Should we look for anything less than the most qualified person when we look for our spiritual guide? Certainly not. The difficulty, however, arises when we look at our own self. It is said that "it takes one to know one." What is the aspiring disciple's capacity to recognize a qualified devotee? This must be considered.

The scripture gives us general observable criterion, that of 'brahma-bhuta' or 'brahma-nishtham', which consists of joyfulness (prasannatma), absence of hankering and lamentation (na socati na kanksati), and equal vision (samah sarvesu bhutesu). This speaks not of the highest qualifications, but of those that amount to a transcendental passport, while the visa is yet to come (visate tad anantaram.) Yet even these symptoms are not always observable.

One of Srila Prabhupada's disciples once asked if she could paint a picture of Srila Prabhupada. He agreed and gave her a photo of himself, one in which he appeared very grave. After some time, Srila Prabhupada asked her about the painting and she replied that she had not proceeded because in the photo Prabhupada looked sad. "Sad?" he replied, "That was a moment of ecstasy."

Surely he was joyful (prasannatma, more rasananda), but this kind of joy requires philosophical, if not spiritual, eyes to see. What then to speak of observable evidence of any higher attainment? 'Atah srikrsna-namadi na bhaved grahyam indriyaih', as one cannot see Krishna with material senses, so one cannot understand a 'mahabhagavata' in the highest sense of the term without having considerable spiritual attainment oneself. Again, it takes one to know one. A person who has conclusive evidence as to the spiritual attainment of his guru, is indeed qualified himself to do the work of guru. We bow down to him.

Once Srila Sridhara Maharaja spoke of three types of guru. The first type has two feet in the spiritual world. The second has one foot here and one foot there. The third has two feet here but both eyes always there. A scriptural reference in support of this notion appears in Sri Jiva Goswami's Bhakti-sandarbha. Jiva Goswami describes three types of mahabhagavatas.

The first, 'bhagavat-parsada-deha-prapt', is situated in the spiritual world in his spiritual form while appearing in the material world. Narada Muni after he received his siddha deha is an example of this kind of mahabhagavata. Such souls are very rare, 'sudurlabha bhagavata hi loke'. The second, 'nirdhuta-kasaya', does not have material conditioning but has not yet realized his siddha-deha. Sukadeva Goswami is an example of this kind of mahabhagavata. The third, 'murcchita-kasaya', is still under the dim influence of the sattva-guna, yet has the Lord as his only goal in life. Such devotees still have desire and samskaras (material impressions) in their hearts, yet due to the force of their devotion, these impurities are supressed. Narada Muni, before receiving his siddha deha, is an example of this kind of mahabhagavata. He had a mystic darsana of Sri Krishna, only to have the Lord disappear and tell him that he would not have his darsana again until he was completely pure.

Jiva Goswami's explanation is supported in a general sense by the Bhagavad Gita. In 2.59, Arjuna asks about the charateristics of a realized soul (sthita prajna). Krishna proceeds to answer Arjuna, describing a gradation of sthita prajna. This explanation applies to both those in the jnana marg and those of the bhakti marg.

>From Jiva Goswmai's explanation we can also understand Srila Prabhupada's apparently contradictory statements about the qualities of a mahabhagavata found throughout his books. At one time he speaks of the first type, at another of the second, or third. Which shall we choose? Which will we be able to recognize, when furthermore, if they are preaching, they will be functioning as madhyama-adhikaris?

Over lifetimes we have acquired sukrti, 'bhakty-unmukhi sukrti'. Proportionate to our sukrti, we are qualified to connect with the transcendental realm and its ambassadors. Qualification of guru is an important consideration, yet no less important is the qualification of the disciple. The absolute truth is not in shortage of qualified representatives. It is we who must qualify ourselves to recognize them, and this requires all of the sincerity we can gather. And this, our sincerity, truthfulness, is all we have.

As like attracts like, our sincerity in connection with our sukrti will attract a representative of Godhead. Our sincerity may be great, and our sukrti small. This also must be considered. One may drive a Cadillac, another a Volkswagen. The driver of the Volkswagen may press the accelerator to the floor, giving all his sincerity, while the driver of the Cadillac may be stepping on the brake. One may have more sukrti than another; the other may be exercising greater sincerity. In this way there is much to consider. It is not black and white. Yet surely our sincerity will not fail us, for it will bring us closer to the Lord, albeit sometimes in a roundabout way. And we are not to argue with that. It is his will about which we are inquiring.

Sometimes in the name of generating faith, we affect the opposite. Comprehensive knowledge of scripture is necessary. Anyone can quote scripture to support his point of view, but few approach the scripture to have their views altered, what to speak of realizing the scripture's purport. Those who lack faith in others, often pass on only doubts rather than faith in the name of preaching about the qualifications of guru. If you yourself doubt that there is anyone advanced enough to do the work of guru, how can you preach to others? This is the logic of Srila Prabhupada. He would say, "Just see the foolishness in this. By thinking there are no advanced devotees one can hear from, one inadvertently proclaims oneself to be the most advanced."

This is the typical thinking of the kanistha-adhikari. He passes his doubt on to others. They, in turn, imbibe that consciousness and go out to scrutinize all prospective gurus, thinking, "I must have the most qualified guru." Often the unconscious underlying mentality is this search is "because I am so qualified." With this mentality, we will never find a qualified guru. A mahabhagavata we should search out, no doubt. But the search must begin within ourselves.

LP
Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3