---
Moneypenny, 10/21/04 :
Ti si čisto skrenil s smeri....
Brezmadežno spočetje: lepo da ti je jasno da je to Marijino spočetje in ne njeno spočetje Kristusa. Dogme so zato da jih pač sprejmeš in ne analiziraš. Ljudje smo pač taki da nujno rabimo analizo vsega, kar ponavadi predstavlja težko breme, sploh pa kar se vere tiče. Vera je brezpogojno verjetje v nekaj brez vprašanj. Takoj ko se pojavijo vprašanja že izgubiš smisel.
Deviškost Marije je na višji ravni, ne pomeni zgolj deviškost katero mi pojmujemo v vsakdanjem življenju in je večkrat stvar posmeha. treba je pač vzeti vse metaforično, da se pravi pomen pokaže. Pri tej deviškosti ni nobenih bioloških problemov.
Sprašuješ tudi zakaj so v Cerkci sami moški. Cerkev je edina institucija, ki že 2000 let obdrži svoj obstoj, a mi lahko še kakšno institucijo pokažeš, ki ji to uspeva? Zakaj? Ker upošteva tradicijo že od začeta; od Jezusa Kristusa in apostolov in to nadaljuje. Vsaka nova stvar/ukinitev celibata, duhovnice.../ bi uničilo linearnost institucije. Ženske v Cerkvi imajo enako pomembne naloge kakor moški, sama se nisem nikoli manjvredno počutila.
Pač treba je stvari sprejeti....
---
No lepo.. že in sama mislim da hierarhija RK cerkev želi naše brezpogojno verjetje

katero ti omenjaš.. hm.. Ja, to je všeč vsem ki rada manipulirajo ljudim.. Pak moj posmeh ni zato ker menim da je brezpogojno verjetje slaba stvar, nikakor. Verjetje je moč..
Kakšnem avtoritetu pač naj verjamem?
---
'' (...) upošteva tradicijo že od začeta; od Jezusa Kristusa in apostolov in to nadaljuje. Vsaka nova stvar/ukinitev celibata, duhovnice.../ bi uničilo linearnost institucije.''
---
Bardo_Thodol je že odgovoril:
''Cerkev, kot institucija se je pa v dvatisočletni zgodovini tudi stalno spreminjala in danes ne moremo več trditi, da je enaka, kot je bila pred dvatisoč leti''
---
Torej, tudi niti ti ne poznaš najbolj zgodovino RKC.. (kot jaz tudi ne

). Pak ni lahek verjet instituciji katera je bila toliko nasilna, katera je v zgodovini mogla ljudi in knjige sežigat na grmadi, u vojne hodit in ubijat ljudi v Kristusovo ime, katera spremenja kdaj bo celibata a kdaj ga ne bo, katera določa dogme katere ni mogoče izmisliti brez domišljije.. (ali katere se določajo zarad ... hm.. ) .. itd.. Če bi danes hierarhija RK cerkve končno malce postala kot je izviren kler v prvi Crkvi bil... Revščina, skromnost, žrtev - tega niti danes zopet ni, kot vglavnem je preveč malo bilo v dolgem časo zgodovine RKC. Ljudje pa jemljejo to kar se ponuja... ne vedo za bolje (?)
Zanima me ta dogma - brezmadežno Marijino spočetje. Zakaj je RKC potrebovala to dogmo in kje naj v Svetem pismu najdem 2 besede o Marijinem spočetju, npr spričevanje, napovedovanje? Ne poznam najbolj Staro zvezo, mogoče ima nekaj, mogoče se motim... Pak besede Sv pisma katere iskam morajo se nanašati LE na Mariju, ženu , torej ljudsko bitje katero je spočelo Jezusa.
Ve kdo o tem ?
---
''Deviškost Marije je na višji ravni, ( ... ) Pri tej deviškosti ni nobenih bioloških problemov. ''
---
???
Deviškost Marije, v stiko z spočetjem Jezusovim , omenjajo evangelisti Matej in Luka.
Evangelisti Janez in Marko ne ukvarjajo se z tem, verjetno ker njimi zadeva Jezusevega spočetja in rojstva ni bila tolik važna kot jim je bilo pomembno spričevanje o življenju in učinkovanju Kristusovem.
Zmisel Marijine deviškosti ni navajan ali razlagan specialno, zarad tega verjamem da deviškost katera se tuki omenja se nanaša baš na biološko stanje. Deviškosti se omenja kot dokaz, spričevalo da je pri Jezusovem spočetju učinkoval le Božji Duh. Spričevalo da pri Jezusovem spočetju ni učinkoval zemaljski oče Jožef, torej moški, človek ni učinkoval biološki, fizično. Le je sodelovala Devica Marija in Božji Duh.
(.......) je Bog poslal angela Gabrijela k devici v galilejsko mesto Nazaret. Devici je bilo ime Marija. (.....) Luka 1,26-27
(....)Vzel je svojo ženo k sebi. Čeprav z njo ni imel zakonskih razmerij, je kljub temu rodila sina, kateremu je dal ime Jezus. Matej 1, 24-25
Vse to se je zgodilo, da se je spolnilo,kar je bil Gospod napovedal po preroku; ''Devica bo spočelain rodila sina, ki se bo imenoval Emanuel, kar pomeni: Bog z nami.'' Matej 1,22
Vendar, strinjam se da obstaja višja raven. Vse tuki v 'mayi' je simbol nekatere višje narave... devičanstvo Marije je mogoče simbol nedolžnosti duše. Nedolžna duša je nujna za rojstvo duha... Mnenja sem da brezmadežno Marijino spočetje ni bilo nujno, mogoče je Marija le živela dovolj brezmadežno da bi bilo možno rojstvo človeka- Jezusa, ki je izbiran kot fizično jedro naj bi mogel priti Mesija- Kristus.