Rumena (jao, jaz sem še zadaj sto let

)
Quote:Tanka črta obstaja med spoštovanjem in zanikanjem osebne časti. Ko se premikamo naprej v tisočletje, si ne moremo privoščiti nadaljnega vlaganja energije v kompromitiranje svoje časti.
Nikoli ne kompromitiraj sebe, tudi za poročenega partnerja ne. Razlog je v dejstvu, da ne moreš načeti osebne časti ne da bi oškodoval svojo energijo."
kompromitírati -am dov. in nedov. () zmanjšati, odvzeti ugled, veljavo komu z razkritjem resničnih ali namišljenih dejstev
část -í ž () 1. občutek velike etične, moralne vrednosti; dostojanstvo, ponos/ ugled, veljava, dober glas
2. priznanje velike vrednosti ali veljave; spoštovanje, slava/ nav. mn. dejanje v znamenje spoštovanja
3. služba ali naslov, ki vzbuja poseben ugled in spoštovanje
ponôsen -sna -o prid., ponôsnejši 1. ki ima občutek velike etične, moralne vrednosti/ nav. ekspr. ki vsebuje, izraža tak občutek
2. v povedni rabi, v zvezi z na zelo zadovoljen zaradi pozitivnih lastnosti a) samega sebe: če sem se spomnil na svoje ravnanje, sem bil ponosen nase / ponosen na svojo hrabrost, uspehe / ponosna je na svoje lepe lase / lahko smo ponosni na svojo preteklost / delavci so ponosni na svojo tovarno / ekspr. biti ponosen na svojo angleščino znanje angleškega jezika b) koga drugega: biti ponosen na sina
3. ekspr. mogočen, veličasten
Ni mi dobro jasno, kaka je razlika med med častjo in egom? Tu je govora o osebni moči, a ne? Uporabi in zlorabi?
No sej bom kaj zgruntala, če pa kdo že ve, pa bi bila vesela, če bi delil ...