Quote:zelo bi priporocu da si vzamete cajt in preberete tist angleski text. znotri boste zvedl o tem kdo smo zares, in kje se to kaze v vsakdanjih ilustracijah. ko dojamemo point ilustracije se lahko posvetimo pripadajoci praksi s katero bomo realiziral sebe in s tem se nam bojo izpolnile tud vse nase najbl notranje zelje po vecnosti, znanju in zadovoljstvu hkrati.
Ja, sem si vzel nekaj časa in celo prevedel ta tvoj angleški text. Upam da nisem kje preveč kiksnil mimo. Če sem, me popravi.
Zavest ne obstaja le kot eno-dimenzionalna točka, dvo-dimenzionalna črta, ali tri dimenzionalna stvar. Je štiridimenzionalna. Vsaka dimenzija predstavlja globjo izkušnjo Sebe, kar vključuje budno stanje, sanjanje, doživetje globokega spanja. Čeprav so prve tri dimenzije materialne in je četrta transcendentalna (transcendent=Freud banished for many people the belief that a transcendent (=greater than all others) authority exists to which mankind is accountable for its actions.), vsaka od njih če jih ustrezno analiziramo nam kaže pot proti globji izkušnji izkušnjevalca-sebe.
Kako nam torej lahko ta stanja zavesti (budno,sanjanje,globok spanec) pokažejo globjo zavedanje narave obstoja ? Kot take nam lahko to razkrijejo le, če jih analiziramo iz filozofskega in ontološkega vidika. Drugače so ta stanja (budno,sanjanje,globok spanec) le stanja povzročena v iluziji (maya). Ta stanja nimajo ničesar skupnega z Resnico o Sebi, kot to da so to stanja, v katerih obstaja duša, katera se ne zaveda svojega izvora. Odgovor na gornje vprašanje se torej skriva v analiziranju, kaj nam ta stanja povedo, v smislu obstoja zavesti v teh dimenzijah.
Če v budni dimenziji zavesti razumemo vse tri dimenzije zavesti (budno,sanjanje,globok spanec) v ontološkem smislu, bomo našli dokaze temelječe na izkušnjah in ne le na goli teoriji. V iskanju dokazov lahko pridemo do najglobješih izkušenj o naravi stvarstva, ki se realizira v četrti dimenziji. Ta četrta dimenzija, tako kot ostale tri, je lahko preučevana v budnem stanju zavesti v smislu našega učenja. Učenje osredotočeno na zavest nas lahko pripelje oz. nam kaže pot do ultimativnega zavedanja.
Vsi smo že izkusili budno in sanjsko dimenzijo zavesti. V teh stanjih duša izkusi fizično in psihično realnost. V globokem brezsanjskem spancu, ko fizična in psihična dimenzija izgineta, mi nadaljujemo naše doživljanje, naše izkustvo. Ko se zbudimo, se spominjamo, da smo spali vredu. Spomnimo se lahko le tega, kar doživimo oz. izkusimo. Spominjanje mirnega doživetja v brezsanjskem spanju nam kaže megleno, čeprav zanesljivo doživljanje duše, obstajanje neodvisno od misli in objektov misli.
Misli in objekte doživljamo kot ločene ene od drugega, vendar eden brez drugega ne more obstajat oz. nima smisla. Iz tega lahko sklepamo na obstoj področja iz katerega oba izhajata in kjer prenehata biti oz. nista razdvojena (nonduality). Ko se misel in objekt misli združita,srečata takrat »vemo«. Kot vemo iz doživljanja sebe je področje globokega spanca, zavedanje sebe, neodvisno od misli in telesa, področje iz katerega kasneje izhajajo misli in objekti, ki povzročajo svet dvojnosti. V globokem spancu presežemo fizično in psihično dimenzijo zavesti in takrat smo povsem mirni. Vendar v tej realnosti ne moremo ostati, niti spoznavati te realnosti v popolnem zavedanju. Kljub temu pa lahko to realnost označimo kot čista zavest. Ta dimenzija je več kot le moralna teorija/ideja katero je predstavil Kant. To je dimenzija, ki jo lahko dosežemo z temeljito miselno vadbo, katera nas pripelje do spoznanja mentalne in fizične popolnosti sveta.
Ko presežemo telo, spoznamo moč misli, in ko presežemo/gremo čez moč misli, spoznamo Sebe. Sebe lahko dosežemo le če ne treniramo le telesa v smislu njegovih zahtev ampak moramo trenirati tudi misliti. Dušo moramo torej spoznati, ne le razmišljati o njej.
Vendar kako lahko mi in zakaj sploh poskušamo priti preko tretje dimenzije, in tako poskušamo najti sebe? Kaj v našem doživljanju oz. izkušnjah v budnem stanju zavesti nas vodi k temu, da verjamemo, da obstaja dimenzija zavesti, ki je globje/beyond/preko nas? Mi vsi obstajamo v nas samih kot nedualne/enost-ne enote zavesti. V tem smo si enotni, vendar ne moremo zanikati, da čeprav smo si enotni v tem da imamo zavest in želje, si vsi ne želimo enakih stvari. Če obstaja nekaj, kar si vsi želimo je to združitev/bližina/(communion=to get very close to someone or something by exchanging feelings or thoughts ) med seboj, in ne za ceno nas samih.
Communion vključuje priznavanje skupnih potreb. Celo več od tega, vključuje razumevanje da bodo te potrebe realizirane s priznavanjem nečesa večjega/greater od nas.Živeti skupaj pomeni žrtvovanje/(giving ourself) sebe. To žrtvovanje doseže svoj zenit v ljubezni. Misteriozno, spoznavamo da nam žrtvovanje sebe prinaša tudi samooskrbo (nourished ourselves=to provide (people or animals) with food in order to make them grow and keep them healthy ).Takšno doživljanje sebe v budnem stanju nam kaže na to da obstaja dimenzija zavesti, kjer na podlagi žrtvovanja dobimo nekaj več, nekaj globjega. Ta globja izkušnja oz. doživljanje je skupen faktor stvarstva. Če je temu tako moramo to iskati v sebi, globje od objektov in misli. Od tretje dimenzije zavesti moramo iti globje, v četrto dimenzijo zavesti.
Četrta dimenzija je podlaga/ground/temelj of our existence/našega obstoja. Vedatin-u se kaže na različne načine, ali kot nediferencialna/undifferentiated/homogena/neločena zavest, ali kot razmerje z vsevišnjim/ z bogom. V iskanju cilja, Gaudiya Vedatins uči, da je ljubezen močnejša/nekaj več/greater od nas in je najvišja oblika Boga, in nekaj s čimer je tudi Bog sam motiviran. Ne-dualna zavest Vedanta filozofije se lahko realizira takrat,ko spoznamo, da ne pripadamo samo sebi in nič ne pripada nam. Če obstaja katera stvar za katero lahko upravičeno rečemo, da nam pripada, je to takrat, ko smo žrtvovali Sebe za ljubezen do Boga in takrat lahko rečemo »on je naš«.
Če je realizacija Boga četrta dimenzija zavesti je Gaudiya Vedatin`s idea o ljubezni do Boga, v kateri Bog postane naš revolucionarna. Gaudiya Vedatin nas hoče popeljati celo globje od četrte dimenzije. Tukaj mi bos moral malo pomagati aryan-nikakor ne morem tega spraviti v slovenščino---------((If we resign our souls to becoming God's own, he takes the role of our maintainer. However, if he is ours, he is then subordinated to our love such that his Godhood is suppressed by that love. This is the Krishna conception of Godhead, one in which God appears not as God, nor finite souls as finite souls. Both interrelate intimately as lover and beloved, Krishna and his gopis, beyond any sense of each other's ontological reality, yet beyond the material illusion as well. This dimension of love of Godhead is thus justifiably termed by the Gaudiya Vaishnavas as the fifth dimension, turya-titah, the dimension of the soul's Soul.))--------
Q: Ali obstaja kakšen boljši dokaz za obstoj četrte dimenzije zavesti kot je tale:«Ko se zbudim se spominjam, da sem dobro spal« ??
A: Nisem prepričan da razumete ta dokaz. To je edini dokaz, ki se pojavlja v sveti litelraturi, kot vsakodnevni dokaz za dimenzijo zavesti, ki je globješa/beyond kot budno stanje in sanjanje. Preprostost tega dokaza se kaže v tem, da se nekdo ne more spominjati nekaj česar ni doživel. Ko se zbudimo iz globokega spanca (brez sanj) se spominjamo, da smo takrat obstajali (smo dobro spali) pa čeprav nismo bili zavestni v fizični in mentalni dimenziji zavesti. Torej obstajajo tri dimenzije zavesti (budno stanje, sanje, globok spanec) Tretja dimenzija zavesti nam razkriva Sebe, ki funkcionira v sanjskem in budnem svetu, nezavedajoč se, razen telesa in mind-a, da je perceiver= a person who becomes aware of through the senses/sprejemalec.
Četrta dimenzija zavesti je tista v kateri je Jaz, beyond mind an body, kot kaže dokaz globokega spanc, transcendiran, sprejemalec se identificira z sprejemnikom in individualna duša se združi z Bog-Bog zavestjo. Po Gaudiya Vedanta, je ta združitev eno v ljubezni. Jaz je žrtvovan in le tako lahko postane celota-eno, tako kot smo že spoznali, da žrtvovanje sebe v ljubezni pomeni nastanek celote.
Razen zgornjega teoretičnega primera se transcendentalni Jaz kaže v resni duhovni vadbi. Svetniki med nami so najboljši dokaz za to.
Hmm, ok morem reči da se kar strinjam s tem, čeprav je pomoje zavest razdeljena v strokovnih krogih tudi drugače.
Jasno mi je tudi, da za dosego ljubezni je potrebno žrtvovato sebe, čeprav se mi še vedno zdi, da to ni žrtvovanje v pravem pomenu besede, kajti ko to počnem se zavedam, da bom s tem (tudi jaz) nekaj pridobil.Torej osnovni cilj je nekaj pridobiti.
Moti pa me edino ena stvar in sicer pojmovanje Boga kot nek neko osebo. Strinjam se, da smo odvisni od njega ampak jaz si še vedno predstavljam Boga kot nek skupek zakonov po katerih se uravnava celotno vesolje oz. svet. In nevem zakaj ne bi mogel ljubiti (in žrtvovati sebe) tem zakonom ?
titud:
Se strinjam, vedno nekako skačem iz ene skrajnosti v drugo, in to me lahko izčrpa
Verjetno je res boljsa neka srednja pot, kjer imaš pogled na obe strani, in se lahko iz obeh strani polniš, brez, da bi zgubljal energijo. In se mi zdi, da ja to res en način, kjer postaneš bolj dovzeten za obe skrajnosti h katerima te potem vleče brez izgubljanja energije. Ampak problem je ta, da morem najprej postati bolj občutljiv na izgubo energije....da začutim to in nekaj spremenim....ker dostkrat spregledam to izgubo in me potem kar naenkrat doletijo posledice te izgube
little star wrote:
Quote:Sicer pa, se opravičujem, da nekaj nakladam; to, kar sem napisala sem vse nekje prebrala, in zdajle in tu priznavam, da pojma nimam, kdo sem in zakaj sem in kam grem.
no, nekaj pojma verjetno le imaš, drugače pa se lahko tolažiš s tem, da nisi edina zvezda, ki sveti na nebu, nas je še veliko
LP