Quote:man = manas = um, zavest, jaz
tra = trayate = osvobajanje
mantra = formula (zvoka, misli) ki nas osvobaja.
avtosugestija = mantra, le da se "avto" (to kar "sem" oz. to kar mislim da sem) razlikuje. telo izvaja svojo molitev (dej mi za jest) , um izvaja svojo molitev (dej mi povej to in ono), soul pa ma svojo molitev (hocem ljubiti in biti ljubljen in to vecno, kar nam niti telesna niti miselna/umska sfera ne more omogocit).
ce jaz jem jabolko narisano na papirju, ali pravo jabolko je "preizkusena" razlika se men zdi, ceprav lahko recemo da je oboje jabolko.
aryan,
moja priljubljena mantra, kadar res ne znam seštrikat vseh koncev med sabo se glasi takole: "jest grem spat".
ponovim jo pa samo enkrat ali dvakrat in to na glas, in zanimivo, navadno bolje deluje, ce je še kdo v moji bližini. cez par uric sem kot nov, z osvobojenim umom in vcasih celo s kakšno zanimivo idejo.
kar se jabolk in hrušk tice, ce bi pogledal fotografijo mene v postelji med spanjem, takrat skoraj gotovo ne bi spal (razen ce ne bi vsega skupaj sanjam), in niti malo me ne bi zmedlo, ce bi zraven isto fotografijo gledal še kdo in rekel, "lej ga kako spi". Saj je res vcasih težko, pa vendar jabolk, simbolov, slik, opisov, razredov in kategorij ne tlacim vedno v isti žakelj.
Kategorije in simbole pa imamo v zahodni filozofiji ja lepo razdelane že ene 2500 let, da nam niti ni bilo treba po pomoc na vzhod, kot marsikje drugje. v zadnjih desetuh letih so spet postale zanimive za lingviste inu filozofe, prav pri receh o katerih govoriš ti - telo, um, zavest.
in glej si ga no, kaj so ti lingvisti in filozofi odkrili. Ta naša univerzalna zavest, naš um, tako locen od našega telesa ves cas razmišlja v kategorijah, ki so v svojih osnovah tako zelo osnovane na naši telesnosti, na naši fizicni pojavnosti, na naših preživetvenih nagonih, na naši orientaciji v dvodimenzionalnem prostoru v katerem se navadno gibljemo, na naši živalskosti ce hoceš. Naš um torej, ne obstaja kot nekaj locenega od telesa, saj ves cas razmišlja v okvirih telesa. In to celo brez tega, da bi se pri tem kaj dosti spušcali v mehanizme kako deluje.
Aja, jaz zase mislim, da sem brezdušen

Me je nekaj ljudi na forumu že prepricevalo v nasprotno, pa ne prepricalo. Jim pa seveda tudi jaz na vse nacine poskušam pokazati moje poglede

Najdeš pa tuki gor tud modela, ki je brez ega, egoless pikca

, njega namrec sploh (vec) ni, so samo (še) stvari, ki jih morajo drugi naredit zanj

Tako, da po mojem vzhodne idelisticne filozofije in sistemi in ideologije, malo starejše, kot tudi tiste malo mlajše, po mojem mnenju pocasi izgubljajo svojo moc grajenja skupnosti in uravnavanja življenja posameznika. Delno, ker se same profanizirajo, saj je vstop v Oshov ashram zelo podoben ogledu Disneylanda, vsaj kar se procesov, organiziranosti in locenosti od ostlega sveta tice. Delno zaradi tega, ker so dostikrat komplicirane, pa potem rabiš vse življenje študirat ali pa preživljat bolj ali manj pooblašcene interprete, ki pa morajo za svoj obstoj znat vse skupaj še dodatno zakomplicirat. Delno pa zaradi tega, da pocasi na zahodu izgubljajo svojo "novost" in "svežost" in izgubljajo pozornost (medijev), delno, ker na vzhod vdira potrošništvo ki ruši na teh temeljih postavljene skupnosti, in na koncu, ker jih bo po mojem prepricanju in moji veri prej ali slej zamenjal humanizem.
Jih je pa vseeno dobro poznat in se od njih ucit in se ti zahvaljujem, ker si nam tukaj eno vsaj v majhni meri poskusil predstavit.
lp bp