Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 24620 times)
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5749
Dolenjska
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #15 - 24.09.2002 at 19:51:16
 
Quote:
torej dejansko mora hudiča izganjat tisti ki ga je ustvaru ... exorcist.


Quote:
Zlo bo izgnalo zlo.


Tudi zlo je simbol, ustvarjeno z namenom, da se dosežejo določene reakcije, predvsem strah in še več dvojnosti.

Če ne bi bilo strahu, bi se vsi imeli radi.

Torej, kdo ne želi, da se imamo radi ? Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
5
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: eksorcizem
Reply #16 - 24.09.2002 at 22:35:04
 
Samson wrote on 22.09.2002 at 22:32:55:
No, mogoče bi tudi na tej strani exorcist našel kaj dela. Vsaj kakšne nadvse moteče sledove bi videl. Mar ne, gape


Samson, postajaš mi zabaven. }Smiley

Robi wrote on 24.09.2002 at 19:51:16:
Če ne bi bilo strahu, bi se vsi imeli radi.Torej, kdo ne želi, da se imamo radi ? Smiley


Strah kot nasprotje ljubezni, good point.

Bojte se, bojte zlodejčka... bi si kdo mel roke.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #17 - 26.09.2002 at 11:49:14
 
Quote:
Oboje cerkvi dokaj dobro uspeva zato, ker je to tako pojmovanje zla sama ustvarla. In kar je sama ustvarla,  temu lahko vlada.


Quote:
verjetno ... ta del mi glih ni jasn ... namreč, je zadnjič model mislm da psiholog povedu lepo, da on tazga človeka dejansko ne more zdravit, da se mora povezat z exorcistom, saj je ta 'obsedenost' povzročena s strani dogme in resnic ki jih tam slišijo ljudje ... torej dejansko mora hudiča izganjat tisti ki ga je ustvaru ... exorcist.


To  je mogoče zastopit tko, kakor da je cerkev ustvarla zlo. Milsim da je robi to zagrabu, kar v bistvu ni to. Zlo kot ena odsotnost luči al pa nižja vibracija al pa - v razmerju do + dejansko obstaja. Cerkev ga je samo 'zapakirala', 'zakodirala' v svoj celovit vrednostni sitem kot eno izmed  dogem o hudiču, zato je dejansko pooblaščena, da ga 'odkodira' pa 'razpakira' kot dogmo, če se je v vernikovi psihi kam zataklna pa nekotrolirano okrog luta. Pa ne samo vernikovi, v naši na splošno, saj je naša kultura prepojena z reigioznim pojmovanjem zla v obliki hudiča, zato majo exorcisti dost dela. Morda med 'neverniki' še več , saj so tle dogme med sabo zarad odsotnosti ritualike, ki jih utrjuje, bolj ohlapno povzane in si še laže neartikulirano kontrirajo. V lažjih oblikah je to shizofrenija pa paranoja, ki so jih v večini primerov še da laično al pa s s pihoterapevtovo pomočjo pa kemijo obvladat, tovrstne obsedenosti pa ne oz ne tolk dobr kot tist, ki se na tovrstno obredje spozna.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: eksorcizem
Reply #18 - 22.11.2002 at 23:50:48
 
Hi,

Zanimiva razprava o izganjanju hudica, pa zlu itd.
Bi se jaz podal svoj pogled na zadevo.

Zlo je za Zivljenje samo v bistvu zelo pomembna zadeva. Veckrat sem ze poudaril, da je bistvo harmonizacija zivljenja oz. ravnovesje. Zdej, ce bi bilo na svetu samo dobro bi se to dobro slej ko prej izpridilo. V svojem razvoju bi doseglo stopnjo, ko bi le se sluzilo samemu sebi.

Tako bi kristjan nastavljal svoje lice toliko casa, dokler mu ne bi bili izbiti vsi zobi iz celjusti.

Tako je glavna naloga zla, da celo zadevo uravnovesi. S svojo krutostjo pozene ljudi v gibanje. Lahko podam dober primer balansiranja dobrega in zla.

Na univerzi so stari profesorji zadovoljni s svojim polozajem. Lepo bi dremali do penzije, ce se nebi pojavili studenti, ki bi zahtevali spremembe.

Tako, so profesorji prisiljeni slediti toku casa, vendar po drugi strani s svojimi zakoni se vedno omejujejo studente, da ne zapadejo v svojih zahtevah v popolno anarhijo. Ce zelijo opraviti studij, se morajo podrediti dolocenim zakonom.

Z drugimi besedami povedano. Potencialno inertna forma profesorjev je spravljena v gibanje s silo studentov.  Potencialno slepa sila studentov je prizemljena s formo profesorjev.

Tako je zelja po napredku nadleznih studentov zlo za profesorje. Inertnost profesorjev pa je zlo na studente. Vsi skupaj pa se zenejo naprej.

To je t.i. negativno zlo, ki ga luciden clovek zna opaziti povsod na vseh ravneh svojega zivljenja in ga izrablja kot gonilo silo, namesto da bi se boril proti njemu.

Zato tudi pravijo, da je vsaka, se tako slaba stvar za nekaj dobra.

Pri pozitivnem zlu pa je zadeva malce drugacna. Tu gre za dinamicno zlo, ki ni omejeno oz. balansirano. Tu gre npr. za korupcijo policije, ko sodni sistem kot protibalans ne deluje.

To zadevo lahko prenesemo analogno tudi v duhovno sfero. Npr. custva so omejena s umom. Fizicno rast omejuje fizicna smrt. Tam kjer nastopa cista sila, jo omejuje cista forma. Nastopi navidezno mirno stanje. Vendar to ni tisto inertno stanje. To je stanje uravnotezenih sil, ki stalno delujeta ena proti drugi, vendar, ker sta uravnotezeni vlada navidezen mir.

Ko ena od teh dveh sil prevlada pride do porusitve ravnovesja. Jez se porusi in voda vse poplavi. To je znacilno predvsem za verske fanatike. Njihova custva niso uravnotezena z razumom, saj ga oblika verovanja odpravlja. Takrat tak clovek postane zgolj igraca priliva slepih sil, ki ga premetavajo sem ter tja. Tak clovek najde v temu izvoru slepe, neuravnovesene sile silno moc, ki je navadnemu cloveku ponavadi nedosegljiva. Zal ga ta slepa sila vedno vrze v pogubo.

Zdej, kje je problem sodobnega katolistva. Problem je v tem, da to ni vera harmoniziranih sil. To je vera, kjer se dobro bojuje proti zlu. To ni vera v enega Boga. To je vera v dualizem. Vera v dva boga. Dobrega in slabega. In ko dobro koncno premaga zlo, ko vernik koncno spozna boga, se ta zmagoslavna dobrota na svojem zenitu avtomaticno sprevrze v svoje nasprotje in potem je potreben katoliski exorcist, da to zlo prezene.

Da ga prezene in ne uravnovesi!!

In krog se zacne znova.Lp
Jst

Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #19 - 25.11.2002 at 08:54:06
 
A  se je pol tovrstne obsedenosti  možno rešit s psihiatrično tererapijo al pa je edino možno pregnat z religioznim obredjem ? Če te prav razumem, jst, je osedenost s hudičem v bistvu posledica verskega fanatizma,  ker pa je verski  fanatizem  psihiatričnem smislu blažja ali hujša oblika epilepsije, bi se ustvarjen dualizem med bogom  hudičem  dalo odgnat tud s  psihoterapetskimi metodami oz. psihotiki, s katerimi se da nadzorovat epilepsijo. Ta dilema se da postavt tud v en širši kontest zdravljenja verskega  fanatizma na splošno z metodami, ki za podlago nimajo religoznega obredja in tako dejansko reprogramirajo duševnost iz dualizma v harmonizacijo dobrega in zla     ???
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: eksorcizem
Reply #20 - 25.11.2002 at 10:24:28
 
jst, dej tole še malce obrazloži

To je t.i. negativno zlo, ki ga luciden clovek zna opaziti povsod na vseh ravneh svojega zivljenja in ga izrablja kot gonilo silo, namesto da bi se boril proti njemu.  

torej vprašanje se glasi, kako (in predvsem ali sploh) izrabljati (negativno) ZLO kot gonilno silo zase ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: eksorcizem
Reply #21 - 25.11.2002 at 23:27:28
 
Titud,

Ce mene vprasas je 99,9% obsedenosti s hudicem predvsem psihicnega znacaja.
V preteklosti so bili npr. to predvsem histericni napadi posameznih zensk. Do njih
je pogosto prihajalo zaradi nezdravega verskega ozracja, ki je videlo ideal v zatiranju
cloveskih custev in nagonov v cast enega samega custva. Ljubezni do Boga. Tako je
v ljudeh nastajal vakum, ki se je slej ko prej napolnil ravno s tistim, kar so v ljudeh
skusali zatreti. Od tukaj tudi vsa tista preklinjanja boga, pa slacenja pred prisotnimi
in ostale tipicne nespodobnosti obsedenih. No, glav sigurno niso vrteli, ali bruhali na litre in litre zelene tekocine kot tako pogosto vidimo v filmih. Slo je za tipicne blazje ali hujse histericne napade. Da so pa nekateri obsedeni govorili tuje jezike, npr. latinscino, ceprav niso bili niti pismeni, pa ima v ozadju isti razlog, kot dejstvo, da so nekatera sibirska plemena iskala za samane predvsem ljudi, ki so bili tako ali drugace psihicno moteni. Ko so bili prisotni, ki so latinscino znali, odstranjeni, so
ugotovili, da tudi obsedeni kar naenkrat ne zna vec latinsko.

Zdej, verski fanatizem kot ena od oblik epilepsije mi je precej nova zadeva. Tudi ne vem,
ce bi se s to trditvijo ravno strinjal. Jest bi verski fantizem prej opisal kot obliko psihoze. Pa v svoji resnicno ekstremni obliki, ko prizadeti dejansko ne najde vec stika s realnostjo, kot obliko shizofrenije. Zdej, epileptik pa se zdalec ne boleha za psihozo ali shizofrenijo. Jest mislim, da je
epilepsija prej organskega izvora in vpliva na dusevnost. Torej obratno kot npr. pri shizofreniji,
ko dusevna motnja vpliva na telo.
No, morda zadevo samo premalo poznam.


Gape,

Mislim, da je ze Jezus rekel, da bodi vroc ali mrzel. Ne bodi pa mlacen. Mislil je tocno to, kar
sem napisal tudi jaz. Namrec, dobro in zlo imata v svojem bistvu isti izvor. Energija je ista, le
njun tok, ki ga usmerjajo custva je drugacen.Lp
Jst
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #22 - 26.11.2002 at 07:47:30
 
Quote:
Zdej, verski fanatizem kot ena od oblik epilepsije mi je precej nova zadeva. Tudi ne vem,
ce bi se s to trditvijo ravno strinjal. Jest bi verski fantizem prej opisal kot obliko psihoze. Pa v svoji resnicno ekstremni obliki, ko prizadeti dejansko ne najde vec stika s realnostjo, kot obliko shizofrenije. Zdej, epileptik pa se zdalec ne boleha za psihozo ali shizofrenijo. Jest mislim, da je
epilepsija prej organskega izvora in vpliva na dusevnost. Torej obratno kot npr. pri shizofreniji,
ko dusevna motnja vpliva na telo.  
No, morda zadevo samo premalo poznam.


Gregor Tomc - Šesti čut

Družbeni konsenz in fanatizem


str. 30-31 - Vzemimo na primer religioznega fanatika. Na duševni ravni lahko genezo takšne osebnosti razložimo s psihčno deviacijo, na primer z epilepsijo v teporalem predelu možganske skorje, ki v določenih primerih povzroči takšno spremembo nevralnih povezav z amigdalo, da se oseba čustveno vzburja le še na religiozne pojave. (...) Pri religijskih fanatikih je  Ramachandran odkril, da se zelo selektivno čustveno odzivajo na abstraktne religiozne besede in slike, hladni pa ostajajo, denimo, ob pogledu na slike njim bližnjih oseb ali ob prizorih nasilja in spolnosti. Vidimo torej, da pri takšni osebi ne gre le za močno čustveno odzivanje na abstraktne religiozne pojave, ampak hkrati tudi za indiferentnost do konkretnih ljudi in situacij. Dejstvo da so moralni fanatiki vseh vrst po pravilu brezbrižni, ko gre za bližnje čustveno okolje, lahko torej razložimo z bolezensko nastalo nezmožnostjo  čustvenega vživljanja na primarni človeški ravni. Vsako fanatično gibanje ima na čelu ljudi, ki so čustveno neobčutljivi  na ravni vsakdanjega življenja in ki jim uspe v totalni družbeni situaciji takšno občutljivost začasno potlačiti tudi v drugih pripadnikih skupnosti.  


Tole je mal out of topic, samo da pojasnim, od kod sem pobral, da gre pri  obsedenosti (po mojem v bistvu ni razlike al z bogom al s hudičem, z dobrim/zlim v religiozno moralnem smislu) za obliko verskega fanatizma, ki ima tud organski izvor.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: eksorcizem
Reply #23 - 26.11.2002 at 21:42:30
 
Hi Titud,

Se popolnoma strinjam, da biti obsedem s dobrim ali zlim je v bistvu popolnoma ista zadeva.

Moram ti povedati, da se strinjam s citatom, ki si ga navedel. Samo moras vedeti, da to se ne pomeni nicesar.

Energija se izliva skozi plane navzdol in koncno pride v fizicni plan, kar je tudi namen. Fizicni kanal te energije v nasem telesu pa je zivcni sistem in zleze. Tako bo neki sodoben psihiater vedno sposoben odkriti fizicne spremembe, kot posledico neuravnotezene energije izlite v clovekovo psiho. Tako bo lahko s zdravili, ki bodo vplivala samo fizicno npr. na zivcni sistem poskrbel iz zadnjega konca, da se neuravnotezena energija ne bo dokoncno izlila v clovekovo psiho. Tak clovek bo npr. pod tabletami psihicno stabilen, vendar ne bo pa ozdravljen.

Namrec, tok neuravnotezene energije v njegovo psiho v bistvu ni odstranjen, temvec je samo prekinjen. Zato, takoj ko bo tak clovek prenehal jemati zdravila, se mu bodo psihicne tezave zopet pojavile. Tako so npr. shizofreniki pac neozdravljivo bolni, saj se ne zdravi vir, temvec cilj izliva energije.

V primeru, da so okvare dejansko fizicne narave, pa je sodobna psihiatrija neprecenljive vrednosti. To je treba povedati naglas.


Lp
Jst
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #24 - 27.11.2002 at 08:03:11
 
Hecno, jst, da tukaj prihajam do odgovora, ki sem ga mogoče premalo agresivno postavljal na drugih topikih. Namreč do dvoma v to, da je možno uresničit sen sodobne kognitivna vedenjska  terapije, ki stavi na to, da je spremebo obnašanja in vrednotenja  mogoče tud fiziološko regenerirat možganske celice tako, da  začnejo funkcionirat tako  kot so se pred 'deformacijo'. Ta sen temelji n predpostavki, da so se možganske celice deformirale zarad trajnega in intenzivnega napačnega obnašanja/vrednotenja.  Jest namreč  vidim en feler te teorije  v tem, da si pol od take terapevtske spremembe obašanja nekako podobno odvisen kot si od tablet, da v bistvu nis nikol čist  ozdravljen, in da zato tako  zdravljenje itak poteka ponavad predvsem kot doplnilo zdravljenju s tabletami. Moraš tako non stop  prostovoljno al pa pod strokovnim vodstvom/nadzorom izvajat  ene obrede pa žret ene tablete, s katerimi moraš kot ti praviš, zagotavljat 'uravnoteženo izlitje energije v človekovo psiho'.

Zdej  se pa še enkrat sprašujem, kako je možno ponovno in trajno zagotovit to 'uravnoteženo izlivanje energije v človeško psiho', če taka neuravnovešenost  še ni povzročila fizične deformacije človeškega tkiva. Po domače povedano, kako  je mogoče 'prebudit' oz. trajno 'ozdravit' verskega fanatika takega tipa kot ga ozančuje tomc, ki v 'totalni družbeni situaciji čustveno občutljivost na ravni vsakdanjega življenja le začasno potlači'? Kot ti ugotavljaš, jst, exercit te naloge ne more do konca speljat, mora njegov pacient bit stalno pod eno vedenjsko terapijo v smislu obrednega mentalnega ohranjajnja ravnovesja med bogom in hudičem, dobrim/zlim. Psihoterpavet te obsedonosti tud ne more trajno pozdravt oz.  trajno zagotovit 'uravnoteženo izlivanje energije v človeško psiho' brez korenitega posega  v pacientov intimni, religiozno vzpostavljeni vrednostni sistem, ker bi ga v tem primeru moral posegat v svobodo veroizpovedi in bi ga cerku lahko obtožila, da medicinsko oz. psihiatrićno stroko  zlorablja za ustvarjanje 'nevernikov'. Kaj zdej?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: eksorcizem
Reply #25 - 27.11.2002 at 23:08:12
 
Hi Titud,

Dost aktualno vprasanje si postavil. Jest sem o tem v bistvu tud kar precej razmisljal.

Morda bi morala zaceti iskati odgovor skozi dejstvo, da smo ljudje bitja navade. Da se nase zivljenje itak pelje skozi po navadah. Pa potem takem neke "škodljive" vzorce zamenjati z drugimi "manj skodljivi" vzorci ni nic tako tragicnega. Problem jest vidim nekje drugje.

Namrec, po moje navade ne smemo ukiniti, temvec samo preoblikovati. Saj, ce gre ravno za verski fanatizem, kot nek vzorec, morda to pomeni, da je ta oseba naravno nagnjena k meditaciji, privrzenosti k Bogu itd., itd. Ampak verjetno zaradi nesrecnih zunanjih okoliscin, povezanih s preveliko preobcutljivostjo, se cela zadeva casoma izrodi v neko psihozo, fanatizem itd., itd. Pa bi bilo morda dolgorocno skoda, da v tej osebi unicimo zeljo in voljo po veri.

Miselni in custveni vzorci, ki so omogocili kanaliziranje neuravnotezene energije v clovekovo psiho zagotovo morajo biti odstranjen. Ampak, po moje tako, da priliv energije v clovekovo psiho ostane, le v druge centre mora biti usmerjena. Ker pa s energijo ravnamo predvsem miselno, to pomeni, da dejansko moramo osvojiti nove miselne vzorce.

Tako se v bistvu nismo odpovedali nicemur. Bistvo je namrec priliv energije, ki da npr. fanatizmu tudi tisto silno moc. Miselni vzorci so samo noz, ki reze kruh. Bistvo je ostalo, kanal je ostal odprt, nic ni bilo izgnano, ukinjeno, le nova kontrolirana kvaliteta je bila pridobljena, medtem, ko je kvantiteta ostala ista.

To npr. pojasnjuje vsa tista slavna spreobrnjenja. Najbolj znamenit je npr. mislim da Sv. Pavel. Sprva je bil najhujsi sovraznik prvih kristjanov s Kristusom na celu, nato pa se je spreobrnil in postal svetnik in apostol. Ta prilika govori simbolicno v bistvu o tem, kar sem jaz zgoraj napisal.

Tisti, ki je mlacen, pac nikoli ne bo svetnik. Tisti, ki je poln npr. sovrastva ima vse moznosti postati svetnik.

Upam, da sem ti dal vsaj delno zadovojujoc odgovor na tvoje vprasanje.Lp
Jst
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: eksorcizem
Reply #26 - 28.11.2002 at 00:18:06
 
je pa zanimivo da tale pavel ki se je spreobrnu, da je on u bistvu začel z rk vero ki se je izrodila v to kar se je ker je bil ta pavel pač preveč neumen da bi bil sposoben zapisat jezusove besede misli in dejanja tko kot bi blo treba mislm itak jih ne bi bilo treba, samo žvet bi mogl modeli tko kt jih je nauču in z zgledom učit druge ne pa s pisanjem, če bi jezus hotu da se ljudem pomaga s pisano besedo bi jo zapisu, tko kot jest naprimer.

drgač pa ... tega vajinega izvajanja valjda ne štekam 100% ampak vem da ko bosta prišla do rešitve da jo bosta znala tud men predstavit ... bi pa samo pristavu tole:
'uravnoteženo izlivanje energije v človeško psiho'
energija se ves čas izliva v človeka in vsa njegova telesa, da pa bi ona bila pravilno transformirana je potrebno nedelovanje, tj ne-delovanje-po-vzorcih in dejansko s tem ko odpravljaš vzorce ne delaš drugega kot daješ energiji prosto pot. ko ta energija potuje skozi človekova telesa povroči v človeku kreativno materializiranje te energije ... realiziranega človeka, ki samo preoblikuje energijo v kreacijo, človeka ki postane bog ... najlepš pri tem pa je da ti niti umret ni treba, v takem smislu kot umrejo stari in bolni ljudje (povečini) ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: eksorcizem
Reply #27 - 28.11.2002 at 08:07:38
 
Quote:
Miselni in custveni vzorci, ki so omogocili kanaliziranje neuravnotezene energije v clovekovo psiho zagotovo morajo biti odstranjen. Ampak, po moje tako, da priliv energije v clovekovo psiho ostane, le v druge centre mora biti usmerjena. Ker pa s energijo ravnamo predvsem miselno, to pomeni, da dejansko moramo osvojiti nove miselne vzorce. Tako se v bistvu nismo odpovedali nicemur. Bistvo je namrec priliv energije, ki da npr. fanatizmu tudi tisto silno moc. Miselni vzorci so samo noz, ki reze kruh. Bistvo je ostalo, kanal je ostal odprt, nic ni bilo izgnano, ukinjeno, le nova kontrolirana kvaliteta je bila pridobljena, medtem, ko je kvantiteta ostala ista.

To npr. pojasnjuje vsa tista slavna spreobrnjenja. Najbolj znamenit je npr. mislim da Sv. Pavel. Sprva je bil najhujsi sovraznik prvih kristjanov s Kristusom na celu, nato pa se je spreobrnil in postal svetnik in apostol. Ta prilika govori simbolicno v bistvu o tem, kar sem jaz zgoraj napisal.    


Jst, tale primer spreobrnjenja po moje ne razrešuje nč, ostaja znotraj istega fanataizma, ki je  enkrat usmerjen na hudiča, drugič pa na boga, le da se v tem spreobrnenju hudič skonvertira v boga.  


Quote:
Namrec, po moje navade ne smemo ukiniti, temvec samo preoblikovati. Saj, ce gre ravno za verski fanatizem, kot nek vzorec, morda to pomeni, da je ta oseba naravno nagnjena k meditaciji, privrzenosti k Bogu itd., itd. Ampak verjetno zaradi nesrecnih zunanjih okoliscin, povezanih s preveliko preobcutljivostjo, se cela zadeva casoma izrodi v neko psihozo, fanatizem itd., itd. Pa bi bilo morda dolgorocno skoda, da v tej osebi unicimo zeljo in voljo po veri.


V tem bi tud jest, če bi bil v vlogi psihiatra,  vidu eno pot za razrešitu psihoze, ne da bi posegu v pacientov vrednostni sistem. Ne v zapiranju kanalov z omejevanjem vere, ampak s kanaliziranjem energije v več strug, s pragovi in menadri, ki umirjajo tok in akumulizacijskimi jezeri, v katerih je energijo mogoče shrant za obdobja, ko se v depresijah in dvomih, ki nujno sledijo evforičnim izlivom energije, obupno hlasta za novimi  dozami ljubezni do boga oz. sovraštva do zla.    

Quote:
je pa zanimivo da tale pavel ki se je spreobrnu, da je on u bistvu začel z rk vero ki se je izrodila v to kar se je ker je bil ta pavel pač preveč neumen da bi bil sposoben zapisat jezusove besede misli in dejanja tko kot bi blo treba mislm itak jih ne bi bilo treba, samo žvet bi mogl modeli tko kt jih je nauču in z zgledom učit druge ne pa s pisanjem, če bi jezus hotu da se ljudem pomaga s pisano besedo bi jo zapisu, tko kot jest naprimer.


Gape, če vzamemo pavla, je on  po moje skusu hate/love varianto pa ugotovu, da sta to v bistvu dve plati istega kovanca. Na področju kanaliziranja  energrgije je šlo za  količinsko isto stvar, zato se je lotu pisanja, s čemer je te neukrečene  energije  skušal vsaj mal omejit po količinski plati, pri tem pa se je poslužu še mal interpretiranja, ki je njegov nemir umiru tud s spremembo kakovosti izkustveno doživetega. Ne vem, lahko pa je šlo tud za obraten proces, da je svojo gorečnost/fantizem s pisanjem celo spodbujal, ker so bile možnosti za neposredno utrjevanje v  veri  po kristusovi smrti omejne in razmere precej deprepisivne. Tako je v svoj evangelij  dodal še  kaknšne svoje napihnjene interpretacije kristusovega dela in besede, ki jo je za spodbujenje svoje psihoze pač rabu. Težko je zdej sodit, dejstvo je, da ne moreš od človeka, ki ga fanatizem vrže tko al pa drgač, pričakovat, da bo delal tko, kot mu je blo pokazan in sugeriran, da mora verovat, da bo vero v real-lajfu lahko spedenal. Ta keč tukaj razrešujemo na osebnem nivoju, pustmo zdej to, kolk tako ne/reševanje vplivalo nazaj dobr al pa slab na versko doktrino samo.     
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: eksorcizem
Reply #28 - 28.11.2002 at 09:08:55
 
Hi Gape,

Tale tvoja varianta nedelovanja mi precej disi po Daoizmu. Edina vzhodna filozifija, ki me je res pritegnila. Ali pa je bil prevod Maje Milčinski zelo dober. Namrec, vse ucenje starih mojstrov je bilo podano skozi prilike, kot tudi npr. NZ. Vendar moras vedeti, da je za vsako se tako obicajno zgodbico skrita globoka duhovna modrost.
Isto velja tudi za NZ. Zgodbice v njej si lahko interpretiras dobesedno iz zgodovinskega stalisca in pa duhovno. Se pa z nedelovanjem jest ne strinjam ravno, sam pustmo to za kasneje.

Kar se sv. Pavla tice... Ce je bil ze sam zgodovinski Pavel bedak, bi rekel vseeno, da je bil zgodovinski Kristus dovolj jasnoviden, da je vedel kaj dela, ko ga je izbral za enega izmed svojih. Sploh pa je v duhovnem smislu bolje, da vzames Kristusa za Sonce, kar je tudi sicer njegov simbol v Zahodni tradiciji, Pavla pa za enega od njegovih zarkov, ki seva navzdol.

In, ce je kot ti pravis Pavel ustanovil RKC, bi lahko potegnili zakljucek, da je to fizicni izliv Jezusa Kristusa, kot Sonca, ki sveti nad nami in nam tako podarja  Zivljenje, pa se mu zato tudi rece Kralj, saj s tem tudi vlada nad nami. Torej bi Pavel pripadal Bozjemu Kraljestvu kot bi rekli kristjani oz. fizicnemu planu. Z drugimi besedami, Pavel je duhovno fizicni izliv Kristusa. Tko bi jest to rekel v duhovnem smislu. Po moje je bolje, da tako razmisljas o Jezusu in njegovih apostolih, ker prevec in premalo sonca pomeni smrt. Sonce v kombinaciji s Senco (formo), pa pomeni zivljenje.

Kar se pa doktrine same RKC tice, pa sv. Pavla sigurno ne mores obtozevati za dejanja ljudi, ki so ziveli stoletja za njem. Ni posteno. Po moje je on svoje delo dobr opravil. Navsezadnje je RKC prezivela Antiko, cel kup narodov, vojn, pa se vedno zivi. To samo pomeni, da ima ali pa je imela izredno veliko notranjo duhovno moc. To skusam vsaj jaz dokazati tudi na topicu o svetih mestih. Pa mi gre kar dobro za enkrat.
Ce ima pa sedaj krizo tudi v duhovnem smislu, kar je treba priznati, pa se ne pomeni nic.


Lp
Jst
Back to top
 
 
IP Logged
 
jasa
2
**
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 61

Re: eksorcizem
Reply #29 - 19.10.2003 at 18:19:51
 


 Včeraj sem ujela konec oddaje o eksorcizmu, na radiu Ognjišče. Danes je ponovitev, so rekli,v nedeljo ob 23:30.

 Gost je bil župnik iz Špitaliča in Žič, ki ima s tem izkušnje.

 
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4