Hi Titud,
Titud said:
Jst, sem bral nekaj tvojga o magiji in mistiki...
Namrec, ce izhajam iz tega, da sta magija in mistika pojma, ki vsaj v nasem danasnjem splosnem razumevanju izvirata iz srednjega veka in, da je namen post/modernega cloveka ne preseci razum, temvec ga oplemenititi s orodji, ki delujejo ko razum odpove bi rekel, da ja.
Mislim, da je v nas ljudeh mnogo vec srednjeveskega duha kot se nam sploh dozdeva.
Glede na to, da je RKC po svojem zunanjem videzu v bistvu srednjeveska institucija, po duhovnem pa se celo starejsa, bi rekel, da to nekje pocnemo vsi kristjani, ki gremo vsaj se sem pa tja v cerkev.
Njena sv. masa sicer izvira se iz antike, vendar lahko recem, da je kot taka odlicen primer srednjeveske ceremonialne magije. RKC duhovnost vsaj za mnozice je pa itak cisti misticizem.
Tudi slovenska pokrajina posuta s stevilnimi cerkvami, ki so v veliki meri nastale tam do 17. stol. in gradovi ohranja ta duh. RKC jo je dobesedno spremenila v duhovno pokrajino, kar danes, ko ljudje Cerkev kritizirajo zaradi njenega materialnega bogastva dobesedno pozabijo. Namesto, da bi bili vsaj malce hvalezni...

).
In, da naj zdej recem nekaj out of topic, zaradi cesar me bodo verjetno prenekateri tukaj na forumu kritizirali.
Npr. budisticni tempelj je kot tak precudovit. Ampak, nekje na valovitih gricih na Dolenjskem bi deloval kot tista rimska arena v Las Vegasu/ZDA.
Povsem upraviceno lahko ta makrokosmos prenesemo v veliki meri se vedno srednjeveski mikrokosmos nekega slovenca.
Zdej, koliko je to berglja in koliko ne, je pa drugo vprasanje.
Po moje obstajajo kriteriji, ki delajo ali ne delajo neko duhovnost bergljo. Naj bo to moje proti vprasanje tebi.
Bi se pa morali verjetno najprej pogovoriti kaj je za nekoga magija in mistika. Za nekatere so to zaklane crne macke, pa demoni, crne mase, manipuliranje z ljudmi pa kaj jst vem kaj se.
Za nekatere pa je to duhovna disciplina, ki jo za trde buce imenujejo tudi Zahodna Yoga, pa jim se vedno ni cist nic jasno. Pa ceprav so dali pri Swamiju Krisnamarutiji imenovanemu Yoganananda ze tretji dan skozi, da ne omenim vseh tistih spriceval vrednih cca. 15.000 sit/kos/dan...
Lp