Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 33071 times)
ego(3p
Ex Member
Re: Delo ali ja?
Reply #45 - 06.08.2013 at 21:36:47
 
gape nedelovanje če misliš to o katerem piše v tao nima nobene veze z fizičnim delom ali nedelom , nedelovanje je tako že delovanje .Nič ni treba naredit pa je vse postorjeno ,seveda tu ni govora o takšnem delu kot si  govoril zgoraj.
Drugače pa delamo vsi eni bolj drugi manj in tako pač je , marskej bi lahko blo drugač pa ni .Ni za đabe tako kot je in brezvezno je govorit kk fajn bi blo če bi bil svet brez dnarja pa lahko bi blo ovo i ono ....jeste lahko bi ampak pač ni .Bo pa tudi drugače še brez skrbi .
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #46 - 10.08.2013 at 00:25:22
 
okrajšano Quote:
Eden od pomenov besede joga je "spretnost pri delu".
V dobesednem pomenu karma pomeni delovanje in se nanaša na vse aktivnosti uma in telesa. Vsakršno delovanje je karma. Predanost, ljubezen, čaščenje, meditacija, koncentracija in pristranskost, pa tudi prehranjevanje, pitje, hoja, govorjenje ali potek kakršnihkoli življenjskih funkcij - vse to je karma.

V tem [tretjem]pomenu beseda karma zajema nakopičene rezultate preteklih aktivnosti, oziroma semena prihodnjih aktivnosti.

Karma joga [...] pojasnjuje filozofijo dela, opisuje metodo, s katero se posamezna duša lahko osvobodi iz kolesa akcije in reakcije, in ko pobegne neustavljivemu zakonu vzročnosti, ki veže vsakogar, lahko doseže popolno svobodo, izpolni višji namen v življenju in tako samo s pravilnim delovanjem doseže končni cilj vseh religij. Ta pot je najprimernejša za ljudi, ki ne pripadajo nobeni veroizpovedi, ki niso pobožni in ne želijo častiti ali moliti k osebnemu Bogu.

Karma joga uči, da je vzrok trpljenja, bridkosti, bolezni in nesreč, ki zasenčijo naše zemeljsko življenje, v naših lastnih dejanjih. Pobiramo sadove tega, kar smo sami posejali. Ti vzroki so v nas. Za svoje trpljenje ne bi smeli kriviti niti staršev niti zlih duhov, ampak moramo pogledati vase, da bi odkrili vzrok.
Skrivnost dela je delati zaradi dela samega, ne zaradi sadov.
Človek, ki opravlja svoje dolžnosti z razumevanjem skrivnosti dela, postane resnično nesebičen in sčasoma spozna svoj resnični Jaz, ki je nesmrten in božanski.

Ko dosežemo to, živimo in delamo v svetu - za človeštvo. Tedaj [...] si bomo prizadevali za dobro vseh.

Vsakdo, ki želi postati pravi karma jogi, mora jasno razumeti filozofijo dela in si zapomniti, da vsaka aktivnost telesa in uma nujno povzroči nek učinek, ki se nam bo nekoč vrnil; in če čutimo tudi najmanjšo željo po rezultatu, bo seme prihodnjih aktivnosti podobne narave. Zavedati bi se tudi moral, da vsaka aktivnost povzroči podobno reakcijo. Če je aktivnost v harmoniji z moralnimi in naravnimi zakoni, ki vladajo našemu življenju, potem bo reakcija človeku prinesla le dobre stvari - mir, počitek, bogastvo, zdravje in srečo.

Vsaka misel povzroči določeno vibracijo uma in odpre vrata vplivu drugih umov, ki vibrirajo enako.
Ustrezen rezultat dosežemo z dobrimi mislimi.

Karma jogi se mora zavedati, da je v vesolju le eno Bitje, en Duh. Ko vidi to isto bitje oziroma Duha v vseh živih bitjih, mora spoznati pravice vseh, in ne sme nikomur škoditi - ne mentalno, ne fizično. Tak jogi je resnično nesebičen, je blagoslov za svet in človeštvo.

V mislih naj ima, da s svojim delom odplačuje dolg, ki ga dolguje staršem, družbi, državi in vsemu človeštvu. Kakor dojilja mora skrbeti za svoje otroke in se obenem zavedati, da mu ne pripadajo,  ampak so mu dani v varstvo, da bi on sam in otroci pridobili izkušnje in razvili svoje latentne moči in občutke.

Poleg tega pravi karma jogi spozna, da njegov resnični Jaz ne deluje, temveč so vse mentalne in telesne aktivnosti le rezultat sil narave. Zato nikoli ne trdi, da je katerokoli delo, bodisi dobro ali slabo, opravil njegov resnični "Jaz". Dovoli, da njegov um, intelekt in čutila nenehno delujejo, v duši pa stanovitno ohranja idejo, da je le priča, ki pozna vso aktivnost, mentalno in telesno.
Pri vsaki preizkušnji se kar najbolj potrudi. Ko opravi dolžnost po svojih najboljših močeh, [...] si reče, da je storil vse, kar je mogel glede na okoliščine; ostane umirjen in uživa dušni mir celo, kadar je soočen s porazom.

Cilj karma jogija je živeti v svetu in se obnašati kot gospodar, ne kot suženj.
Človek, ki izbere pot karma joge, si prizadeva za popolni nadzor nad željo in strastjo, in usmeri silo, ki se manifestira po teh kanalih, k najvišjemu idealu življenja - svobodi duše.

Pri izpolnjevanju vseh življenjskih dolžnosti karma jogi najde zavetje v ljubezni, ki jo izbere kot edino gonilno silo za vsako aktivnost telesa in duha. Vsakršno dolžnost vedno opravi z ljubeznijo.

Vsi veliki duhovni voditelji človeštva, na primer Kristus ali Buda so bili karma jogiji. Delali so za človeštvo z ljubeznijo in s svojim zgledom pokazali, kako je s pravilnim delom mogoče doseči popolno svobodo. Buda ni učil o čaščenju osebnega Boga, ampak je uveljavil resnico, da ljudje, ki ne verjamejo v osebnega Boga in ki niso pobožni, lahko dosežejo najvišji cilj vseh religij po poti karma joge.
Svami Abhedenanda, 1902

http://www.bird-publisher.com/Svami_Abhedananda_Kako_postanem_jogi_knjiga

http://www.vivekananda.net/PDFBooks/BrotherDisciples/How_to_be_a_Yogi.pdf
Back to top
 
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10687

Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #47 - 10.08.2013 at 03:26:53
 
ja ego nas ves čas nagovarja,da itak vse skp brez zveze in se ne da nič naredit in spremenit. lahko pa za začetek spremenimo vsak sebe in pogled na svet. pa fajn se na pluse osredotočat, hehe.
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
ego(3p
Ex Member
Re: Delo ali ja?
Reply #48 - 10.08.2013 at 17:46:18
 
v razumevanju je problem  , čisto nič me ne razumeš
nikjer nisem napisal da je vse brez veze ,zgoraj sem omenil ravno nasprotno
okoli spreminjanja sveta in spreminjanja sebe pa ti priporočam da se z gapetom usedeta skupaj in preštudirata kaj pomeni nedelovanje, oziroma delovanje .
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #49 - 10.08.2013 at 17:57:43
 
mene pa ne. moj ego zna tudi upat, pa me pozitivno spodbujat, bodrit, nežno, ali pa na komando, kakor je treba, da optimalno preživim! Zna uporabit razne načine pozitivnega mišljenja, da si ustvarim tisto, kar se mi zdi dobro in zna bit tudi 'nevljuden'/odrezav, da me zaščiti pred razsipavanjem energije. Sem samo ena jaz in za to imam prvo odgovornost poskrbet, da sem lahko dober zgled svojemu otroku, kar je tudi moja odgovornost. Smiley

Včeraj sem prepisovala o karma jogiju, danes bi pa še nekaj malega o džnana jogiju. Bolj okrajšano, saj je knjiga (98 str.) na voljo v knjižnici in na netu v .pdf formatu v angleškem jeziku. Povezava je v mojem prejšnjem postu.

okrajšala pretipkovalka

Quote:
Glavni cilj džnana joge je združitev Boga in individualne duše, ter odkritje njune popolne enosti na najvišji duhovni ravni. Individualni ego, ki je odsev oziroma podoba božanskosti Brahmana*, je v svoji resnični naravi božanski; in ta resnični Jaz je v sanskrtu poznan kot Atman.

*Brahman - monistični koncept absolutne, najvišje realnosti; neskončna zavest, ki se nenehno širi.

Džnana joga nas opominja, da je vse, kar mislimo ali počnemo, mentalno ali fizično, kot sanje v spancu iluzije, ki jo povzroča moč avidje**; da teh sanj v spancu neznanja ni mogoče odstraniti niti z delom, niti s čaščenjem, niti z meditacijo, ampak z lučjo in močjo vidje***, poznavanja Atmana ali Jaza in njegovega odnosa do Brahmana.

**Avidja - nevednost; pomanjkanje zavedanja; zmotno zamenjavanje minljivega z večnim; pomanjkljivo znanje.

***Vidja - višje znanje ali znanost, posebej znanje o duhovni resnici in neposvetni realnosti; vizija.

Džnana joga uči, da sta pravilno razlikovanje in analiza nepogrešljiva pri pridobivanju znanja o resničnem Jazu in Resničnosti, ki tvori osnovo čutnega sveta. Prav tako trdi, da poznavanje Jaza duši prinese spoznanje popolne Resnice hitreje kot vadba radža, karma ali bhakti joge.

Pot modrosti tako najbolj ustreza tistim gorečim in iskrenim iskalcem Resnice, ki se ne nagibajo k aktivnemu življenju, ki po naravi niso pobožni, ampak pretežno intelektualni. Ker so spoznali minljivi ali kratkotrajni značaj čutnih stvari, jih čutni užitki ne zadovoljujejo več. To je pot za ljudi, ki se želijo osvoboditi vseh okovov in navezanosti, ki jim ni mar za posvetno blaginjo, uspeh, družbeno čast, slavo, ali doseganje osebnih ambicij. Njihova edina želja je spoznati, kdo so v resnici, kakšna je njihova resnična narava, in kakšen odnos obstaja med njihovo dušo, Bogom in vesoljem.

Popotnik na tej poti ima filozofska nagnjenja, oster intelekt in predirno moč analiziranja resnične narave stvari. Prav tako mora trdno verjeti, da je prvobitna Resnica ali Resničnost univerzuma nespremenljiva. Z uporabo meča pravilnega razlikovanja med Jazom in ostalim mora prerezati vse vezi, in si nikoli dovoliti, da bi ga premagali zunanji ali notranji vplivi.

Nenehno bi moral misliti na pomen "Tat tvam asi" - "Ti si to", in svoj čas bi moral namenjati meditaciji o tej enosti, vse do takrat, ko luč Brahmana razsvetli njegovo dušo, prežene temo avidje in preobrazi njegov ego v bistvo božanskosti.

Pravi džnana jogi si nenehno prizadeva ostati nad vsemi okoliščinami pojavnega sveta in nenehno ponavlja "Jaz sem Brahman", "Soham" - Jaz sem On, jaz sem On. V sebi ponavlja:

"Nisem ne um, ne intelekt, ne ego, ne čuti; nisem ne zemlja, ne voda, ne zrak, ne ogenj, ne eter. Moja resnična narava je popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

Nisem ne delovanje organov, niti nisem deli telesa, niti občutek znanja, ne delovanja, ampak sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

"V meni ni ne sovraštva ne ljubezni, ne pohlepa ne zablod, ne egoizma, ne ponosa, ne nečimrnosti, ne vere, pa tudi ne cilja ali želje po svobodi. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

V meni ni ne vrlin ne napak, ne grehov ne užitka, ne bolečine, ne svetih spisov, ne ritualov, ne ceremonij. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

Ne poznam smrti, ne strahu pred smrtjo, ne rojstva, ne razrednega razlikovanja. Nimam ne očeta, ne matere, ne prijatelja, ne sovražnika, ne  učitelja, ne učenca. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

"Nimam ne dvomov ne vprašanj. Sem brez oblike in vseprežemajoč. Sem večni gospodar narave in gospodar čutov. Nisem ne vezan, ne svoboden. Sem eno z Brahmanom. Sem povsod navzoča Božanskost, sem nespremenljivi Bog vsega. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."

Popolni džnana jogi resnično živi kot utelešenje Boga na Zemlji.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10687

Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #50 - 10.08.2013 at 20:59:17
 
Quote:
v razumevanju je problem  , čisto nič me ne razumeš
nikjer nisem napisal da je vse brez veze ,zgoraj sem omenil ravno nasprotno  
okoli spreminjanja sveta in spreminjanja sebe pa ti priporočam da se z gapetom usedeta skupaj in preštudirata kaj pomeni nedelovanje, oziroma delovanje .


saj sm napisala ego, ne egotrip. vsak od nas ima ego in on je ta k nas skos v dvome spravlja. hi hi. ego, kot glas v naših mislih. vedno pretirava al v eno al pa v drugo skrajnost. a ne.  Wink
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10687

Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #51 - 10.08.2013 at 21:01:50
 
Eva wrote on 10.08.2013 at 17:57:43:
mene pa ne. moj ego zna tudi upat, pa me pozitivno spodbujat, bodrit, nežno, ali pa na komando, kakor je treba, da optimalno preživim! Zna uporabit razne načine pozitivnega mišljenja, da si ustvarim tisto, kar se mi zdi dobro in zna bit tudi 'nevljuden'/odrezav, da me zaščiti pred razsipavanjem energije. Sem samo ena jaz in za to imam prvo odgovornost poskrbet, da sem lahko dober zgled svojemu otroku, kar je tudi moja odgovornost. Smiley
to o čemer ti govoriš, na to ne gledam tok kot na ego, ampak bolj gledam na to tako, da ko končno prevzameš odgovornost za svojega notranjega otroka, takrat mu začneš nežno prigovarjat in ga vzpodbujat in pohvalit. mogoče je to tud ego, kaj vem, ampak definitivno, ko nisi več na hardcore sam s sabo in se znaš potolažit, bodrit itd, pol življenje postane lažje. včasih pa je človek lahko tudi nevljuden ja. se je treba postavit znat zase, če ne te lahko zelo hitro začnejo izkoriščat.

jaz sem ravno brala knjigico meditacija in še 7 stvari, ki ti lahko spremenijo življenje. striček pravi, da bodimo vedno to kar smo, nikoli ne igrat vlog zaradi drugih ljudi. izražaj se, povej stavri tako kot jih resnično vidiš, takrat te potem začnejo tudi drugi resnično spoštovat.
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
ego(3p
Ex Member
Re: Delo ali ja?
Reply #52 - 10.08.2013 at 22:12:44
 
Petra. wrote on 10.08.2013 at 20:59:17:
Quote:
v razumevanju je problem  , čisto nič me ne razumeš
nikjer nisem napisal da je vse brez veze ,zgoraj sem omenil ravno nasprotno  
okoli spreminjanja sveta in spreminjanja sebe pa ti priporočam da se z gapetom usedeta skupaj in preštudirata kaj pomeni nedelovanje, oziroma delovanje .


saj sm napisala ego, ne egotrip. vsak od nas ima ego in on je ta k nas skos v dvome spravlja. hi hi. ego, kot glas v naših mislih. vedno pretirava al v eno al pa v drugo skrajnost. a ne.  Wink

opa sory js ze mislim da se cel svet okrog mene vrti ,a to je moj ego  Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #53 - 11.08.2013 at 15:48:51
 
jaz te besede navadno niti ne uporabljam, v mislih in besedah. Ta tekst, ki sem ga pretipkala, pravi da je ego v svoji resnični naravi božanski. To popolnoma raje sprejmem.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #54 - 12.08.2013 at 11:53:04
 
Če opazim v mentalu pojav nečesa, za kar vem, da ne vodi v dobro, to opustim. Opazujem dihanje in počnem, kar počnem. Pokončno držo tudi zelo cenim.

vprašala sem tudi večkrat: kako bi bilo lahko (še) bolje?
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13590
The Land of YaBB
Re: Delo ali ja?
Reply #55 - 12.08.2013 at 13:09:42
 
po svoji naravi - bistvu, je use božansko, ničesar ni kar bi tako ne bilo
tud ego je del tega
vprašanje je pač drugo - kolk ta ego (ki je božanski enako kot use ostalo) poslušat in predvsem ukaze njegove spoštovat ...


*kako bi bilo lahko (še) bolje?*
kako to mislš? u kerem kontextu?
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5745
Dolenjska
Gender: male
Re: Delo ali ja?
Reply #56 - 12.08.2013 at 16:55:07
 
gape wrote on 12.08.2013 at 13:09:42:
po svoji naravi - bistvu, je use božansko, ničesar ni kar bi tako ne bilo
tud ego je del tega
vprašanje je pač drugo - kolk ta ego (ki je božanski enako kot use ostalo) poslušat in predvsem ukaze njegove spoštovat ...


*kako bi bilo lahko (še) bolje?*
kako to mislš? u kerem kontextu?

SAj, če je bog vsemogočen, potem je vse božansko. Smiley

Koliko ego poslušati, pa je odvisno od tega v kakšne situacije nas spravlja in če smo zadovoljni s samim življenjem.
Seveda pa za to, da hočemo spremembe, ni dovolj le neposlušanje, ampak je potrebno razumevanje in s tem ustvarjanje zavestnejših odločitev.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #57 - 12.08.2013 at 20:34:07
 
Ko pride do enih rezultatov, se vprašam: "Kako bi bilo lahko še bolje?"
Da se izognem jamranju ali polovičarskemu hvaljenju in ostalemu ne bodi ga treba besedičenju. V duhu "kako bi bilo (lahko) (še) bolje/optimalno?" delam naprej.

To je odvisno. Situacije so namreč tudi take, ko se je najbolje/optimalno  najprej še s kom pogovorit, preden se dela naprej.

Prisoten je treba bit. Če so mi misli tavale, sem jih pustila, in vrnila pozornost na to, kar sem počela. Zame je to meditacija ob delu. Bolj ko sem prisotna, in pozorna na delo, bolje se uskladijo telo/gibi, um, intuicija.

Spoznavam pomembnost osnov, komunikacije, kolektiva.
Učim se.

Tako je pač moje delo.

Menim, da je tudi tole v zvezi z delom.
http://www.sensa.si/duhovnost/kolektivna-zavest/
Back to top
« Last Edit: 12.08.2013 at 22:49:26 by Eva »  
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #58 - 13.08.2013 at 20:13:42
 
drugač sem pa o delu takole mislila: kdor za denar, vprašanje, če je etično. Toda lenoba tudi ni etična in če se da uredit tako, da za delo, ki ga lahko dobro opravljaš, dobiš denarno plačilo, kar. nasploh bi moral biti finančni sistem etičen, ali dober, da bi lahko vsi opravljali delo, kakokrkoli se že zagre in živeli v slogi.

govoriti o meditaciji je cela umetnost. tam, kjer se poznajo, hitro vedo, a si njihov, a ne. To je pač nekaj, kar lahko preizkusiš, da vidiš, kako je bit ti. in ti je jasno, da te tega nihče ne more učit.

si grem pripravit mešano solato.

čau.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10687

Gender: female
Re: Delo ali ja?
Reply #59 - 13.08.2013 at 21:08:12
 
Eva wrote on 13.08.2013 at 20:13:42:
drugač sem pa o delu takole mislila: kdor za denar, vprašanje, če je etično. Toda lenoba tudi ni etična in če se da uredit tako, da za delo, ki ga lahko dobro opravljaš, dobiš denarno plačilo, kar. nasploh bi moral biti finančni sistem etičen, ali dober, da bi lahko vsi opravljali delo, kakokrkoli se že zagre in živeli v slogi.

govoriti o meditaciji je cela umetnost. tam, kjer se poznajo, hitro vedo, a si njihov, a ne. To je pač nekaj, kar lahko preizkusiš, da vidiš, kako je bit ti. in ti je jasno, da te tega nihče ne more učit.

si grem pripravit mešano solato.

čau.lahko bi bil ja. in ko končno tudi bo, takrat gre lahko svet na pot brez denarja. Wink
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5