Lilith wrote on 16.12.2004 at 17:20:45:Bom poskusila razmišljati.
Če imam nizko samozavest- potem obstajata dva main streama. Lahko sem naduti cepec, ki ne bo spoštoval nikogar oz. ki bo potreboval "nizko vrednost" drugih, da bi se sam počutil bolje. Lahko pa sem toliko ubog, da so me skozi vzgojo zdrilali, da je treba ljudi spoštovati in se bo ta refleks v meni javljal ob vseh ljudeh. Torej bom vse spoštoval.
Če imam dovolj samozavesti oz. recimo raje, če imam zdravo samozavest, pa bom zmogel brez večjih ovir diferencirati med ljudmi. Najbrž mi bo hitro jasno, kdo si moje spoštovanje "zasluži" in kdo ne. Najbrž se bom skušal idiotom izogibati oz. ne bom se jim ravno ponujal, da si me "izposodijo", ker sicer bom kmalu v situaciji, ko bi jim moral izkazati vse svoje nespoštovanje.
Se mi zdi, da je samozavest še najbolj povezana ravno s sposobnostjo prepoznave, s kakšnimi ljudmi imamo opravka in na podlagi tega se odmerja tudi naše spoštovanje do njih.
Seveda pa bo tale moja teza šla močno v nos tistim, ki menijo, da je treba spoštovati ljudi vse povprek že po defaultu, ne glede na njihov odnos do mene.
Eno vprašanje se mi že dalj časa mota po glavi...in sicer mi ni čist glih najbolj jasno kar se tiče 'jaz sem ok'- 'ti si ok pozicije'. Jasno mi je,da je to pozicija,h kateri moramo stremet,ki se najbolj izplača,če lahko tako rečem.Vendar mi ni čist jasno al je ta pozicija= spoštovanje.Sklepam,da če jst mislim o nekomu,da je ok(kot osebi),potem to pomeni,da ga tut spoštujem...al ne? Ne rabim odobravat-lahko jih celo močno zavračam- (nekaterih) njegovih dejanj,lahko pa ga vseeno spoštujem,v smislu 'jaz sem ok-ti si ok' pozicije. Sej ne vem,če me kdo šteka...upam,da me...
Na tem mestu se mi tut poraja vprašanje kaj v bistvu sploh točno je spoštovanje.Kako ga mate vi definiranega v svoji glavi?
Strinjam se s stališčem t-ja,saj je osebo,ki ima nizko samospoštovanje(mi je boljši izraz kot samo-zavest(zavedati se sebe-al si točno to mislu,invisible?) najbrž res težje spoštovati,saj se tudi sama ne spoštuje(in prihaja po moje v situacije,kjer se izkaže njeno temeljno prepričanje,t.j.,da si ne zasluži spoštovanja). Lahko pa ga najbrž spoštujem zaradi nekaterih njegovih dejanj(ki pa so lahko na koncu koncev tut maska?)
V bistvu ugotavljam,da nimam vseh stvari razčiščenih tukejle...
Upam,da bo dober odziv,da se mi še kej novga pošajna...
Aja,Lilith...tvoja beseda 'idiot' in kar je še podobnih v tvojem besednjaku...se mi zdi nerealna (ni iz Odraslega+ je odraz 'jaz sem ok-ti nisi ok'pozicije) in me čudi,da jo kot (vsaj po moje) zrela oseba sploh uporabljaš v zvezi z ljudmi(za katere veš,da nimajo ali pa vsaj nisi prepričana,da imajo IQ na stopnji idiota). Včasih sem (negativno) presenečena,saj so to uvodne ure TA(al pa vi tega niste omenjal,kar je tut možno).