mene pa ne. moj ego zna tudi upat, pa me pozitivno spodbujat, bodrit, nežno, ali pa na komando, kakor je treba, da optimalno preživim! Zna uporabit razne načine pozitivnega mišljenja, da si ustvarim tisto, kar se mi zdi dobro in zna bit tudi 'nevljuden'/odrezav, da me zaščiti pred razsipavanjem energije. Sem samo ena jaz in za to imam prvo odgovornost poskrbet, da sem lahko dober zgled svojemu otroku, kar je tudi moja odgovornost.

Včeraj sem prepisovala o karma jogiju, danes bi pa še nekaj malega o džnana jogiju. Bolj okrajšano, saj je knjiga (98 str.) na voljo v knjižnici in na netu v .pdf formatu v angleškem jeziku. Povezava je v mojem prejšnjem postu.
okrajšala pretipkovalka
Quote:Glavni cilj džnana joge je združitev Boga in individualne duše, ter odkritje njune popolne enosti na najvišji duhovni ravni. Individualni ego, ki je odsev oziroma podoba božanskosti Brahmana*, je v svoji resnični naravi božanski; in ta resnični Jaz je v sanskrtu poznan kot Atman.
*Brahman - monistični koncept absolutne, najvišje realnosti; neskončna zavest, ki se nenehno širi.
Džnana joga nas opominja, da je vse, kar mislimo ali počnemo, mentalno ali fizično, kot sanje v spancu iluzije, ki jo povzroča moč avidje**; da teh sanj v spancu neznanja ni mogoče odstraniti niti z delom, niti s čaščenjem, niti z meditacijo, ampak z lučjo in močjo vidje***, poznavanja Atmana ali Jaza in njegovega odnosa do Brahmana.
**Avidja - nevednost; pomanjkanje zavedanja; zmotno zamenjavanje minljivega z večnim; pomanjkljivo znanje.
***Vidja - višje znanje ali znanost, posebej znanje o duhovni resnici in neposvetni realnosti; vizija.
Džnana joga uči, da sta pravilno razlikovanje in analiza nepogrešljiva pri pridobivanju znanja o resničnem Jazu in Resničnosti, ki tvori osnovo čutnega sveta. Prav tako trdi, da poznavanje Jaza duši prinese spoznanje popolne Resnice hitreje kot vadba radža, karma ali bhakti joge.
Pot modrosti tako najbolj ustreza tistim gorečim in iskrenim iskalcem Resnice, ki se ne nagibajo k aktivnemu življenju, ki po naravi niso pobožni, ampak pretežno intelektualni. Ker so spoznali minljivi ali kratkotrajni značaj čutnih stvari, jih čutni užitki ne zadovoljujejo več. To je pot za ljudi, ki se želijo osvoboditi vseh okovov in navezanosti, ki jim ni mar za posvetno blaginjo, uspeh, družbeno čast, slavo, ali doseganje osebnih ambicij. Njihova edina želja je spoznati, kdo so v resnici, kakšna je njihova resnična narava, in kakšen odnos obstaja med njihovo dušo, Bogom in vesoljem.
Popotnik na tej poti ima filozofska nagnjenja, oster intelekt in predirno moč analiziranja resnične narave stvari. Prav tako mora trdno verjeti, da je prvobitna Resnica ali Resničnost univerzuma nespremenljiva. Z uporabo meča pravilnega razlikovanja med Jazom in ostalim mora prerezati vse vezi, in si nikoli dovoliti, da bi ga premagali zunanji ali notranji vplivi.
Nenehno bi moral misliti na pomen "Tat tvam asi" - "Ti si to", in svoj čas bi moral namenjati meditaciji o tej enosti, vse do takrat, ko luč Brahmana razsvetli njegovo dušo, prežene temo avidje in preobrazi njegov ego v bistvo božanskosti.
Pravi džnana jogi si nenehno prizadeva ostati nad vsemi okoliščinami pojavnega sveta in nenehno ponavlja "Jaz sem Brahman", "Soham" - Jaz sem On, jaz sem On. V sebi ponavlja:
"Nisem ne um, ne intelekt, ne ego, ne čuti; nisem ne zemlja, ne voda, ne zrak, ne ogenj, ne eter. Moja resnična narava je popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
Nisem ne delovanje organov, niti nisem deli telesa, niti občutek znanja, ne delovanja, ampak sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
"V meni ni ne sovraštva ne ljubezni, ne pohlepa ne zablod, ne egoizma, ne ponosa, ne nečimrnosti, ne vere, pa tudi ne cilja ali želje po svobodi. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
V meni ni ne vrlin ne napak, ne grehov ne užitka, ne bolečine, ne svetih spisov, ne ritualov, ne ceremonij. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
Ne poznam smrti, ne strahu pred smrtjo, ne rojstva, ne razrednega razlikovanja. Nimam ne očeta, ne matere, ne prijatelja, ne sovražnika, ne učitelja, ne učenca. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
"Nimam ne dvomov ne vprašanj. Sem brez oblike in vseprežemajoč. Sem večni gospodar narave in gospodar čutov. Nisem ne vezan, ne svoboden. Sem eno z Brahmanom. Sem povsod navzoča Božanskost, sem nespremenljivi Bog vsega. Sem popolni obstoj, znanje in blaženost. Jaz sem On, jaz sem On."
Popolni džnana jogi resnično živi kot utelešenje Boga na Zemlji.