Quote:Način vzgoje je zanemarljiv v primerjavi s tem, kako starši sprejemajo življenje in kakšen model, vzgled, vzor so otroku. Kakšni so. Na kakšen način ljubijo. Pa če to niso starši, pa je kdo drug v okolju - kdorkoli, več ljudi, ki se s sorodnimi značilnostmi odzovejo na človekov (otrokov) dušin zapis z namenom samouresničitve.
Quote:V knjigi Sporočilo iz večnosti Aborigini pravijo: četrto božjo zapoved vi kristjani narobe razumete. Mišljena je takole: Ne stori ničesar, zaradi česar te tvoj otrok ne bo mogel več spoštovati. Mi pa seveda pravimo: Spoštuj očeta in mater.... Bi rekla še to: ni krivcev. Ni tistih, ki so boljši, ni tistih, ki smo slabši. Samo smo. Delamo tako kot ta trenutek najbolje zmoremo.
Tele dve zadevi sta se mi kot staršu v dušo segli, sami zase, se pa tud majkom strinjam, ko pravi, da so starši tisti, ki narede take otroke. Mislim, da sta dekleti hotli povedat, da jih naredimo take ne samo z načrtno skrbjo in vzgojo amapak če smo prevsem za nič drugega kot za vzgled.
Zadnje čase prihajam do spoznanja, da je to ta zadnje najbolj pomembno. Za eno skrbnostjo pa kontrolo pa odgovornostjo za otroke samo skrivamo eno svojo nezrelost, ki jo mulci potem ko shodijo pa par besed spregovorijo takoj spregledajo. Pol je celo odraščanje eno preigravnje in tekmovanje kdo bo koga nadmudril, da bo zase vzel več svobode na račun drugega znotraj enih okvirov, ki zagotavljajo en minimum varnosti nasproti zunanjemu okolju. Stalno smo okupirani z urejanjem enih odnosov od avtoritete do podrejanja, tako da ljubezni izven te sheme tud zaznati ne zmoremo več.
Če sem sam pri sebi na čistem, da se lahko realiziram le kot enkraten in neponovljiv iduvidum in da mi je le kot takemu preko ljubezni dano občutiti enost z drugim, drugimi in vesoljem, potem ja ne bom posiljeval s sabo ene nedolžne duše, ki je že tako obremenjena s tem, da je na pol moja gentetska kopija. Kot staršu naj bi se mi prebudile le predispozicije za en ljubezenski odnos do te dušice, ki ji dam občutit povezanost s svetom, pa prav nič drugega. Samo to je moja starševskega naloga in le če je nisem sposoben zaštekat, se začnem zatekat v ene straševske vloge, ki so jih za take primere zrežirali drugi. Ampak pol itak ne živim iz sebe ampak za svoj ego po scenariju teh drugih in lahko sem samo srečen, da mi to otrok čimprej na tak al drugačen način vrže v glavo. To pomen, da ga še nisem uspel tolk speglat, da me ne bi bil več sposoben spregledat. To pomen, da mi je mulc dal še šanso.
Če je takih otrok vse več, to pomeni, da smo tastari pač množično sfalil, pa še sfalili smo hvala bogu slabo. Včasih so zanal še sfalit boljš, tko da se to praktično ni opazilo. Zato nismo samo mi krivi, imamo en karmični zapis sojih prednikov odzad, kot zvezdica pa ana prav ugotavljata.
Ampak po tej po tej logiki tud otroc niso avtomatsko nedolžni, jim ni možno našega karmičnega dolga odpisat pa za odrešenike proglašat, kakor je tud mike v eni podobni debati po mojem prav zapisal.
Skratka:
Delamo tako kot ta trenutek najbolje zmoremo..