Devi
5 p

ravno prav
Dolenjska
Mogoce tole ni ravno na mestu, bi pa se dodala par stvari, ki se mi zdijo pri Slovencih problematicne, ceprav se ne nanasajo neposredno na Nato. Povsod po svetu vidis, kako ljudje s transparenti po ulicah protestirajo in usmerjajo svojo vlado, oz. jo korigirajo, ko dela premalo ali narobe. Pri nas pa smo kljub 10 letni samostojnosti se vedno nekako grozljio pasivni, kar je mogoce ostalo v ljudeh se iz casa sozializma, ko so drugi resevali nase probleme oz ko je bila drzava urejena tako, da je bilo vse dobro, ce pa ne, pa boljse, da si bil tiho. Teh casov se v resnici sama ne spomnim, je pa mogoce to razlog, da so starejse generacije tako mirne, ob vseh stvareh ki se danes dogajajo. Mozno je tudi, da so korenine nase pasivnosti tudi globlje in starejse, dejstvo pa je, da se ljudje nekako se vedno ne obnasamo kot drzava in trenutno ponovno silimo nekam, kjer bo neki veliki brat skrbel za nas, se preden smo se sami postavili na lastne noge. nekako mi gre zdaj po glavi asociacija o deviski nevesti, ki pride pod okriljem starsev varno iz druzine v druzino, tako da se nikoli niti ne zaveda dobro svojega bistva in samostojnosti. Saj nimam nekega sklepa. Hotela sem samo izpostavit problem ljudi. Ce bomo silili v neko veliko druzino, s tem se ne bomo avtomaticno Avstrijci, ki na ulici protestirajo proti ceski nuklearki. Oni so bili taki najbrz se preden so vstopili v vsa ta velika bratstva in se svoje drzave in drzavnih pravic zvedajo. Sprasujem se, koliko casa bo preteklo, da bomo sami prisli na to stopnjo sodelovanja v drzavnih odlocitvah, ki se mi zdi bistveno za kvaliteto in blagor neke drzave. In ce bomo imeli sploh cas razviti kako svojo drzavnost, se preden nas pograbijo in nam jo skorigirajo drugi.
|