kolesar
3

Žalostil sem se, da nimam čevljev. Ko sem šel mimo vrat mošeje v Damasku, sem opazil človeka brez nog. Takrat sem nehal žalovati in prigovarjati usodi. SAADI
Nekoč je o našem narodu bilo zapisano sledeče: "Toda to je bilo pač ljudstvo Ilirije, tako prostodušno v svojih vtisih, zagledano v svojih navadah, zvesto v svojih čustvih in mislih pa vendar tako izobraženo v vseh vprašanjih, ki se tičejo prave sreče. Bilo je to ljudstvo brez tatov, brez slabih ljudi, mogel si porkajine prepotovati z denarjem na dlani. Bil je to narod, ki smo ga skoraj morali šele učiti rabiti ključavnico in zapah, ki pa je z neomajno neustrašenostjo odklonil giljotino, sploh najboljša družba dobrih ljudi, ki jih je Bog postavil na Zemljo; sredi med njimi bi si želel umreti." /Charles Nodier; Pariz- 1813/
Res, da avtor marsikaj preveč poudari, dejal bi že skorajda pretirano olepša, a načeloma ,je to držalo, namreč: da smo si drznili reči ne, da smo bili na svoje korenine in na svojo domovino še kako ponosni. Pa danes? Menim, da se vse preveč obremenjujemo s tem, da smo mahjen narod- posebej politiki si s tem kar naprej dajejo duška- saj ni v številu vedno vse..NE razumem, zakaj ničesar ne vemo o slovenskem prispevku k razvoju civilizacije; v končni fazi pa, koliko Slovencev pa ve, da je bil "izmuitelj" znamke, ki jo uporablja danes cel svet prav Slovenec? KOliko ljudi pa ve, da je dunajska univerza imela v času pod avstrijsko cesarsko oblastjo več kot 130 slovenskih profesorjev in 13 rektorjev? Ne, tega nas pa pri zgodovini niso nikoli učili, saj dlje v preteklost kot do leta 1941 sploh ne pridemo..Je torej kriv šolski sistem, da veliko Slovencev ne zna našteti pravilno - po vrsti- barve državne zastave?.. In mi bi si želeli v EU? Kaj pa bomo tam brez lastne identitete, brez lastnega spoštovanja do korenin in zavedanja, da smo vendarle velik narod, velik v duhovnem , kulturnem, smislu- mar ni tega dokazal že Prešeren? Pa res ne vem, kaj bomo počeli v EU; tam bo Nemec v prvi fazi še vedno Nemec in FRancoz Francoz..Kaj pa bo Slovenec? Menim, da ni prav, da se v vseh stvareh skorajda, kot je rekel v enem izmed intervjujev Jurij Gustinčič, dobesedno vsiljujemo EU, le zakaj ne znamo imeti tudi svojih stališč, svojih argumetnov in jih utemeljiti tako kot se spodobi? Naši politiki pravijo, da je to danes nuja, da se uklonimo v vsem. S tem se pa sam ne strinjam- tisočletni boj za suverenost čez noč prodamo za nekaj piškavih sedežev v evropskem parlamentu, ne da bi bil naš glas tam kaj več vreden, saj lastnega mnenja sploh ne bomo imeli? Ali pač?
|