A.
Za začetek ti predlagam, da napišeš en članek za pozitivke, zakaj ljudje pridejo na forume. Glede na to, da si to v 1 naštudiral, kot to temu praviš, bo to za vse nas, ki tega ne razumemo povsem, zelo zanimivo branje.
Glede na to, da se razumeš na forume in forumaše, potem ti gotovo ni ušlo, da se tistim, ki smo sem prišli slučajno in pozneje niti najmanj ne sanja, čemu je ta forum namenjen. Ti spet predlagam en projekt, glede na to, da se ukvarjaš s softverjem, da vsakemu, ki se prijavi kot član, se mu avtomatsko pošlje spisek tvojih programskih smernic, želja, in pravil, kaj naj bi ta forum bil.
Že kmalu, ko sem "uletel" na ta forum, sem opazil v topiku o vranah, da se rad postaviš v položaj učitelja, razsodnika, skratka nekoga visoko nad tisto ubogo paro, ki se s tvojim mnenjem slučajno ne strinja. Si nisem mogel, da se ne bi tudi takrat prvi dan oglasil.
Lahko si postaviš forum, ki bo po tvojem okusu in služil tvojemu namenu, ampak s tem boš odgnal z njega marsikoga, najboljše sodelavce najbrž najprej, saj tako mi pravijo moje izkušnje.
In če želiš, da forum ne bo več forum, torej prostor za svobodno, še enkrat poudarjam __svobodno__ izmenjevanje mnenj, potem bo pač nekaj drugega.
Odločitev je seveda tvoja, oz. ne vem, morda tvoja in gapetova, saj mi relacije zadaj niso niti najmanj jasne, niti pomembne.
Sam zadosti resno in sproščeno delam v službi. Če sem pripravljen svoj prosti čas žrtvovati nečemu, potem je to zato, ker me to napravi bolj srečnega, ker v tem čutim svoje zadovoljstvo, poslanstvo, potrebo. In moje zadovoljstvo in potrebe se na žalost niti najmanj ne mislijo ozirat na tvoje smernice ali tvoje želje ali tvoje predstave, kako naj bi to sodelovanje zgledalo.
Možnosti za reakcijo imaš vedno veliko, nekaj sem ti jih celo sam predlagal v enem od prejšnjih postov na to temo. Avtoritaren odgovor v smislu splošnega omejevanja svobode in postavljanja pravil je ena od možnih rešitev. Glede na to, da je do sedaj edini, ki si ga uspel prepoznati in ga nameravaš tudi uporabiti, upam, da si tudi to uspel naštudirati v 1, tako da so ti jasne posledice, ki jih imajo takšne reči.
Tudi potem blagohotno dopuščanje oziroma včasih malo večje svobode ali pa neukrepanje v primeru kršitve pravil pa vtisa tega foruma ne bo popravilo. Vtisa, da je njegov namen v prvi vrsti izpolnjevanje tvojih ciljev.
Naj ti namignem. Najmanj, kar bi lahko dopustil je, da bi si v tem okviru tudi kdo drug ustvaril svoj svet, svoj vrtiček. Seveda si lahko ustvari svoj forum, pa naj se gre tam kar se hoče. Ampak, potem pa ga ne bo več tukaj.
Predlagam ti, da si tale cel topik še enkrat prebereš in razmisliš o tem, kaj si o vsem skupaj misli večina tistih, ki so o tej temi razpravljali. Morda več omejitev in usmeritev? Drugačno kulturo pisanja? Manj gostilniških prepirov? Svoj kotiček, v katerem bodo lahko počeli, kar pač želijo početi? Zanimive pogovore? Več in boljše projekte? Pa potem pogledaš, kakšen bo vpliv tvojih programskih smernic nanje in s tem posledično na to kar si želiš sam. Morda pozitiven?
Povsem razumem tvoj strah, da ti forum razvodeni v gostilniško debato. Pa se pojavljajo novi in novi ljudje, vsak s svojim mnenjem, nekateri se mi zdijo prepričani prinašalci edine prave in zveličavne resnice. Boš začel prikrajati svoje smernice, jih zanje pisati na novo, podrobneje opredeljevati pravila, postavljati zakone, za vsakega novega človeka. Do kod? Boš zmogel? Kaj pa projekti?
Do sedaj sem se v življenju naučil predvsem tega, da ljudi ne moreš kar spremeniti, če si jih poskušaš podrediti, pa so posledice včasih takšne, da si jih v začetku težko predstavljaš. Tako kot naravo. Ali pa vrt. Z malo manj zalivanja lahko hitro zadevo pripelješ do stanja, ki si ga niti najmanj nisi želel, pa si hotel predvsem izkoreniniti plevel.
Kje je pa tukaj tisti open source, ki ti sicer na vsakem odstavku ven štrli?
bp