Miska
|
Hej, ti ekstremni nagajivček!
Najprej tole – veliko nas je. In vsi se med seboj razlikujemo. Med nekaterimi so opazne, velike razlike, nekateri se razlikujemo samo po niansah. In prav je tako. In prav je, da poveš to, kar čutiš. Prav je, da poveš to, kar misliš. Vsakdo je upravičen do svojega mnenja in vsaj jaz nikomur ne oporekam njegovega stališča, četudi je drugačno od mojega. Svojega mnenja niti nikomur ne vsiljujem.
In želim zdajle deliti s tabo samo svoje mnenje. Tudi jaz ne pričakujem ničesar od tebe – niti tega, da moje mnenje sprejmeš, niti tega, da se z mano strinjaš, niti tega, da celo deliš moje mnenje z mano. Želim si le to, da sprejmeš moje mnenje kot mnenje, ki je drugačno od tvojega…
Tudi jaz bi, če bi pred kakšnim letom naletela na ta forum, verjetno mislila zelo podobno, kot misliš ti danes. Vse bi se mi zdelo čudno, vse bi se mi zdelo neotipljivo, vse bi lebdelo nekje v zraku…
Niti ne rečem, da se danes strinjam z vsemi mnenji tukaj na forumu. Preberem večino postov, na nekatera odgovorim, druga samo preberem. In pustim času čas – nikoli ne vem, kdaj bo kaj dozorelo v meni… Če drugega ne, si širim obzorje. Z drugačnimi pogledi, z drugačnim načinom razmišljanja…
In če vprašaš mene – ni Boga. Vsaj ne v ožjem pomenu besede, oz. v pomenu besede, kakršna je najpogosteje razumljena. Če že hočem uporabiti besedo Bog, potem lahko rečem le – Bog sem jaz. Jaz sem tista, ki vplivam na svoje življenje, jaz sem tista, ki se odločam, po kateri poti bom zavila, ko bom prišla do križišča. Jaz sem tista, ki s svojim ravnanjem/obnašanjem/reagiranjem vplivam na ravnanje/obnašanje/reagiranje ljudi okoli sebe. Jaz sem tista, ki izbiram. Jaz sem tista, ki izberem. In jaz sem tista, ki se odločam.
Tvoji »diniji«… Nikoli nisem rekla, da denar ni pomemben. Je pomemben, saj ti omogoči toliko majhnih in drobnih radosti. Toliko majhnih in drobnih pozornosti, s katerimi lahko polepšaš dan sebi ali pa osebi, ki jo imaš rad. Ali pa komurkoli, ki ga srečaš, če tako želiš.
Ni pa denar bistvo/smisel/sreča življenja. Ker ti ne prinese tistega notranjega miru, h kateremu težimo. Ker ti ne prinese trajnega zadovoljstva. Ker ti ne prinese trajne sreče.
In tiste prave sreče ne iščem v denarju. Tiste prave sreče ne iščem v materialnih dobrinah. Tiste prave sreče ne iščem v trenutnih zadovoljitvah.
Tisto pravo srečo lahko poiščem in najdem le sama v sebi. S tem, da sem takšna, kakršna sem in takšna, kakršna želim biti… Sreča mi je recimo, da sem pozorna do drugih. Sreča mi je, če s kakšnim svojim dejanjem lahko povzročim drugemu trenutek veselja. Sreča mi je, če samo s tem, kar sem, nekomu poklonim trenutek zadovoljstva… In, John_Doe – sreča mi je, ker lahko zdajle delim s teboj svoje mnenje…
M.
|