herby wrote on 29.05.2001 at 10:16:23:Tako kot je med svetostjo in norostjo tanka linija, tako je tudi me sprejemanjem in apatijo tanka meja. Meja pa se ne postavi v teoriji ampak praksi.
Pa bom ze takoj prekrsu prejsni stavek in dodal teorijo: sprejemanje ponavadi vsebuje scepec ljubezni in dobrohotnosti, med tem ko apatija govori: "Naj gre vse v k****"
Pregledoval sem, kaj vse lepega je zapisanega pod to temo, ki je nekako blizu slehernemu mislečemu bitju. Prav tvoje misli, ki jih tu navajam,herby, so me spodbudile, da pristavim svoj piskrček. S sprejemanjem samega sebe sem imel tudi jaz precej dela. Nekako težko sem se sprijaznil z lastnostmi, ki sem jih nekako imel za slabe. Pa ni nujno, da so bile res slabe, le tedaj so se mi zdele neprimerne zame. Pri sprejemanju samega sebe mi je mnogo pomagalo nekakšno prirojeno teženje k mističnemu doživljanju stvari, še zlasti odnosa med menoj kot osebo in Bogom kot osebo - kar mi je bilo že od nekdaj najbolj pomembno v življenju-, in zato se vse življenje borim, da bi bil predvsem pošten do drugih pa tudi do sebe. Saj me prav ta poštenost po izvirni Kristusovi dialektiki najbolj zanelsjivo približuje Bogu. Sleherno napako si lažje odpustim kot to, da se kdaj ne odzovem dovolj hitro kot ljubezniv sosed, sopotnik, prijatelj, ali to, da sem kdaj v besedah preoster. Prepiri me bremenijo in me žalostijo, zato najraje kar bežim od njih, če je seveda to mogoče.
Sprejemanje samega sebe in drugih po mojih izkušnjah vsebuje predvsem veliko mero ljubezni, rad moram imeti druge, rad moram imeti sebe, pa bom rad imel tudi Boga, v smislu mojega nagnjenja k misticizmu.
Spomnim se stavka, ki ga ne morem pozabiti, a bo prišel zelo prav za ilustracijo uporabljenega navedka. Na nekem predavanju, ki sem ga poslušal, je dr. Rode, sedanji ljubljanski nadškof in slovenski metropolit, ko je govoril o človekovi poti skozi življenje in konkretno o starostni dobi: človeka, vehementno pribil: "Star človek je ali svetnik ali šema. Vmesne variante so zelo redke..." Zelo poetično povedano, zelo slikovito. Pa tudi, vsaj kot jaz vidim te stvari, zelo resnično.
Lep pozdrav,
Samson