Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 
(Read 32785 times)
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #45 - 08.03.2002 at 12:04:04
 
titud wrote
Q
V zgoraj povedanem jest slutim eno bojazen, da nekdo vleče koristi od naše neosveščenosti.
Q

jest tud, jest tud...
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13594
The Land of YaBB
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #46 - 08.03.2002 at 12:19:45
 
Q
V zgoraj povedanem jest slutim eno bojazen, da nekdo vleče koristi od naše neosveščenosti.
Q
ja itak, kwa s pa mislu

sicer pa ...
dobr si tole zastavu, sicer tud men ni niti slučajno jasno kaj ima to z dušami ... nas je odpelal kt otroke od topica ... dobr da nas A. ne bere, k bi že čist vn padu

ti že pripravljaš super udarni članek za prvo številko seveda ... upam da bo v tej smeri kt je bil tale ... mal dodelat pa bo ... al kwa?
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5749
Dolenjska
Gender: male
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #47 - 08.03.2002 at 19:57:09
 
Najlepše pa je,ko dve duši postaneta eno
">...
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #48 - 11.03.2002 at 14:22:25
 
Tole sem pravkar   v kjižici Alfonza Rosenberga o prasimbolih in njihovem spreminjanju prebral (mi je padlo v roke kot naročeno):

Duša ima neposreden dostop do temeljev naravnega sveta, istočasno pa sili nad to izkušnjo, v kraljestvo idej, arhetipov, vsega,  kar deluje v delujočem. Duša je uposobljena za neposredno in nadlogično izkušnjo resnice, kot posredovalka simbolov. Svet simbolov in mitov ustreza področju naravno religioznega, iz katerega se gotovo oblikuje vsako razodetje. K vzrokom za našo duhovno katastrofo in k zatonu religioznih sil , ki so oblikovale človeško skupnost, sodi tudi to, da se nam je podrla povezava med razodetjem božje besede in med naravno religioznostjo. Vsaka religija ima duhovne korenine, korenine v duhovno religioznem. Če se te posekajo v  kake t.i. "čiste božje besede" , ali sama notranjost z druge, ali v korist takoimenovane  "čiste religije",  tedaj se zruži sama božja beseda v prepad razuma in nezavednosti in se zgubi. Toda človek živi od besede in od kruha, od smiselnega doživetja podobe in duha. V protestantzmu, in v novejšem času  pod njegovim vplivom tudi v katoliški religiji, se je ta proces duhovnega izkoreninjenja  religioznega  intenzivno in usodepolno uresničil: posledica je bila izkoreninjenje človeka.  Jung o tem pravi naslednje : "Ko so protestanti podrli obrabni zid Cerkve (proti svobodnemu ravnanju arhetipičnih moči), so izgubili svete podobe kot izraz pomembnih nezavednih dejavnikov, skupno z obredom, ki je bil že v sivi davnini  gotova pot, kako razložiti neizračunljive  moči nezavednega. Velika količina energije se je sprostila in istočasno izlila  v stare kanale radovednosti in želje po osvajanju. Tako je postala Evropa mati zmajev, ki so požrli večji del zemeljske oble. Od tistega dne je protestantizem postal poganjek shizem, istočasno pa je soudeležen pri hitrem razvoju znanosti in tehnike, ki je vregla človeško zavest v tako, da je le-ta pozabila na neizračunljive moči nezavednega. ... Ta celoten razvoj je usoden.... Moderni človek, protestant ali ne, je daljnosežno izgubil  zavetje cerkvenih zidov  in zaradi te izgube se je približal območju svetovno razdirajočega in svetovno uničujočega ognja. Življenje je postalo hitrejše in intenzivnejše. Naš svet je pretresen in presunjen od valov nemira in strahu."
Globine duše se ne da na hitro spremeniti. V trajni predstavni sposobnosti  so skupne korenine duševne in religiozne izkušnje. V tem območju duše, ki je zakladnica simbolov, je utemeljena pomenljiva možnost človeka, da v svojem življenju po eni starni pusti, da svet deluje nanj, po drugi pa, da predokuša božjo resničnost in življenje kot sveto celovitost, v kateri deluje Bog.  

Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #49 - 11.03.2002 at 14:24:13
 
Tole pa spet jest dodajam:

Na duše se gornji post pa nekataeri drugi moji prejšnji posti  navezujejo v tolko, da  je dobro vedet,  da je  protestantska etika  omogočila  le eno navidezno osamosvojitev  izpod dušnega pastirstva pravoverne cerkve. Kapitalistična logika kot materialni odraz protestantizma si je vsako  dušo ponovno prilastila preko kopičenja od duše odtujenih energij v profitu. Profitni motiv je skrit in na prvi pogled nedolžen, a ravno zarad tega  tolk močan, da  se je danes edini  sposoben  globalizirat. Nobena cerkev doslej ni bla tako  in najbrž tud ne bo tako močna, da bi bi  lahko tak dušni univerzalizem vzpostavla. Je (še) ni enosti, ki  bi jo blo mogoče bolj intezivno občutit  pa se ji predat, kot je enost v materilanem bogastvu in oblasti  in po drugi strani v revščini in podrejenosti.

Moderni človek je po mojem spustil k sebi svet  po vseh kanalih,  tud po  tistih, s katerimi je nekoč davno predokušal božjo resničnost. Boga je prepresto zamenjal  z zlatim malikom, na kateregega je mojzes že enkart ponorel ob vrnitvi z gore sinaj. Območje duše, ki je zakladnica simbolov, so zavzeli simboli kot so §,  $, €  in  logotipi globalnih blagovnih znamk, s katerimi vzpostavljamo življenje v "sveto" celovitost. Verovanje v vitalnost in tehnicistično urejenost  potrošniške družbe kot edine možne  oblike medsebojnega sožitja močnejših  in šibkejših mu pomeni novo "čisto religijo".  Isaknje "čiste božje besede" je prepušeno sposobnosti posameznika, da se zazre vase, kjer pa naleti povečini le na svoj ego, ki mu narekuje le to, kaj si mora še prilastit in kam se mora še razširit.  
Ker ni zidov, ki bi omejevali arhetipske  moči, se zdi, da je vseposvsod možno it do konca brez omejtve: tako v ljubezni kot sovraštvu, imetju  kot pomanjkanju. Slej ko prej vsi ti surogati božjih besed al pa čistih religij odpovedo, ker človek smisla ne more črpat le iz vedno več al pa manj kruha.  Ker se zmaji začnejo zažirat v lastno substanco in ker zato  ni več  smiselnega doživetja podobe in duha,  pridejo  časi, ko je  v duši razpuščene arhetipske energije vendarle treba skanalizirat.  Zato takrat lahko vsak  tiran govori  božje besede in  se vsaka  zavojevalska ideologija  podaja kot čista religija. Tako na  medosebnem kot  na družbenem oz. mednarodnem nivoju.  

Takšen je po mojem dušni zapis modernega človeka 20. stoletja in  takšno karmično dediščino je treba prečistit ob vstopu v enaindvajsetega. Jest brez tega grem težko naprej, z njim pa še teže.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #50 - 05.06.2002 at 09:49:01
 
Ali morda kdo ve, kje bi lahko našla kakšno literaturo, ki opisuje naselitev nove duše v bitje nosečnice? Kdaj, v katerem mesecu nosečnosti se to zgodi? Novodobne knjige (klasične) tega podatka namreč ne vsebujejo. Po kabalskem verovanju bi naj to bilo že v tretjem mesecu, čeprav sem večkrat 'ujela' podatek, da se to zgodi v petem. Nasploh bi namig o kakšni dobri knjigi za nosečnice prav prišel (za mojo sorodnico).

Aja, HVALA!
Back to top
« Last Edit: 05.06.2002 at 15:56:49 by Loops_of_infinity »  
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: Še o Duši, Dušah...
Reply #51 - 05.06.2002 at 10:40:28
 
Poznaš knjigo Devet stopnic?

Priporočila bi tudi knjigo francoskega porodničarja Rojstvo brez nasilja.
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4