titud
5 p
Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Ta zadnja stavka sta potrditev gapove teze, da 'filinga, ki si cel življnje isku' z razumom ni mogoče dokazat.. ..sej, z raciom je tukaj konc, z izživljanjem v real lifu je to to... razum tolk zlo omejen da ne more dojet tega kar je tam naprej nekje, on razume samo do neke meje, pol je treba pa verjet, lahko tudi doživiš, lahko pa tudi verjameš - zaupaš. in bo'.
Najtežje je pri enmu z raciom obremenjenem in zateženem človeku kot sem jest, je enostavno verjet. Verjet mi pa je težko zato, ker sem bil vedno prisiljen ene iluzije z razumom premagovat, pa zraven ene močne čustvne pretrese preživljat. Začel se je že z mojo kršansko versko vzgojo, ki je potekala tako, da sem na 'šverc' k verouku hodu, 7 let star h krstu šel, birmo v enmu drugmu kraju opravu, ker je bila mat krščanka, foter pa partijec. O veri sem sicer nekaj zvedel, a sem jo hkrat smatrov za nekaj sicer zanimivega, v real-lajfu prepvedanega. Celo puberteto sem si zato sam iskal ene vzore v liternih junakih in knjigah s filozoskimi ambicijami. Sem dal kar nekaj romatičnih zljubljensoti skoz, ker mi nobene ni ratal z real-lajfam uskladit. Pol sem zadevo obrnu, sem vsemu okrog sebe višji pomen zataju, sem samo gole strasti izživljov, a sem na konc tud to moral z eno filozofijo absurda pokrit. Z žlahto sem moral na grobo prekint in materialno iz nule začet (ker so sedanjo partnerko za coprnico proglasil, ki z mano manipulira, da se bo prek mene do njihovega premoženja dokopala), a se jim je blo tako na daleč kar naprej treba z izobrazbo, pol pa z materialno uspešnostjo dokazovat. Sem kot prvi visokošiolski brezposelnež v kraju hitro razčistu, da me družba takega, za kar so me izobrazil, ne rab, da se bom moral za preživetje nase naslonit. Skrtaka, za vse kar sem v življneju počel, sem moral z eno zadevo vsaj parcialno pokrit, osmislit, generalne vere pa nisem mogu najt. Tle se mi je ljubezen zgodila, kjer bi lahko vera, eno totalno zaupanje v partnerja, vse avtomatsko pokrila. Pa ne, jest jo/se moram kar naprej nekaj z eno racionalnostjo matrat al pa od žene kot kašen nejveren Tomaž od Kristusa čudeže v potrditev vere zahtevat. Ima potrpljenje, mi pomaga stalno ene nove probleme reševat, zlepa ali zgrda ene fiksne vzorce razbijat, se mi odpira pa nazaj zapira, me razavja pa maltretira... Evo, jest bi pa samo zaupanje moral pokazat, vero vanjo imet, pa bi blo na koncu isto. Tako gape pravi, tako se tud men zdi, to bi najbrž rad tud vam dopovedov, pa je težko, če sam v to 'še' nisi čist prepričan, če rabiš vedno znova eno racionalno razlago, še eno mistifikacijo razbit...
|