Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 43136 times)
bp
Ex Member
Re: vrane
Reply #30 - 24.06.2002 at 18:52:18
 
Quote:
lahko samo vprašam dragi om je tvoje dejanje in znanje, naučeno ali izhaja iz izkušnje?

Je tole tvoje vprašanje postavljeno samo zaradi retoričnega efekta, ali te zares zanima?

Če te zares zanima, v čem je razlika?

Glede na to, da trdiš:
Quote:
samo kdor pa dojame sporočilo iz situacije, knjige in pogovora, ga sprejme, se ga nauči  in ne zavrača prijateljstva pa je modrec.

potem morda OM-u že vnaprej odrekaš prav to modrost.

lp bp

P.S. Načelno pa se strinjam, da bi OM lahko stvari, ki jih je želel povedati, povedal na dosti bolj sprejemljiv in zanimiv način.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5749
Dolenjska
Gender: male
Re: vrane
Reply #31 - 24.06.2002 at 19:36:39
 
Quote:
Načelno pa se strinjam, da bi OM lahko stvari, ki jih je želel povedati, povedal na dosti bolj sprejemljiv in zanimiv način


Le zakaj ?
Naj pač vsak pove tako, kot sam vidi stvar.

To je svobodno in ustvarjalno izražanje.
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: vrane
Reply #32 - 24.06.2002 at 21:25:13
 
Quote:
Le zakaj ?  
Naj pač vsak pove tako, kot sam vidi stvar.

Zato, ker bo na tak nacin skoraj gotovo koga prizadel, uzalil in s tem debato skoraj gotovo privedel na raven osebnih obracunov, kot mu je napisal A., in se pri tem osebnega tona se on IMHO ni mogel cisto zadrzat.

In pa zaradi mojega cisto sebicnega uzitka v branju in sledenju argumentu, ker bo ta z ad-hominem debato oddivjal v maloro, ravno zdaj, ko bi lahko postal  zanimiv.

OK?

(ta OK? je bil misljen takole: ce se z mojim videnjem ne strinjas, predlagam, da preneseva to debato na novo temo, da ne bi razvodenela trenutne. Sam je se ne znam odpreti, tako da bi prosil tebe, da v tem primeru to storis ti)

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: vrane
Reply #33 - 24.06.2002 at 21:35:47
 
Po mojem veliko vlogo igra tukaj kao višji jaz, kolko smo pač neizprosni do sebe - lahko bi temu rekli tudi super ego, in potem se zgodi ravno tistemu, da so vse 'pobrali' ostali. Tak človek mora bit pripravljen sprejeti to, potem je vse ok.
Back to top
 
 
IP Logged
 
OM.
Guest
Re: vrane
Reply #34 - 27.06.2002 at 18:42:17
 

Upssss....smo pa delikatni!!!!!Opravičujem se,če ste me napačno razumeli!Moj namen ni bil nikogar užaliti ......
star rek pravi....niso vsi,ki te napadajo sovražniki in niso vsi,ki te božajo prijatelji!Mogoče je moj način izražanja za nekatere res prehiter,preoster.....osebno pač ne maram kompliciranja po nepotrebnem.Resnično tudi ne čutim nobene potrebe po "važenju"(že dolgo ne več)pa tudi zelo dobro se zavedam,da so poti v peklu tlakovane s tujimi dobrimi nameni!V debato sem se vključil le zato,ker sem opazil,da topik dobiva oblike vraževerja!V temu kontekstu sem tudi zapisal,da je neznanje vir zla!Če že razpravljate o vranah sem vam pač moral razjasniti,osvetliti določene plati oz. utemeljene resnice iz katerih so nastali ti miti!Informacije,ki sem jih iznesel so plod več letnega *druženja s to ptico ter znanja iz različnih strokovnih literatur.

Ker mi trenutno čas ni zaveznik,bom naslednjič bolj natančno opisal moje izkušnje z vranami!


Back to top
 
 
IP Logged
 
anac.
Guest
Re: vrane
Reply #35 - 25.08.2002 at 11:41:28
 
tole je pa danes na siol.netu
17.8.2002, 10:51
Vrane imajo talent za izdelovanje orodij

Vrana z imenom Betty je izjemno vešča v izdelovanju in uporabi orodja. V tej veščini prekaša celo šimpanze, ki poleg človeka veljajo za najbolj inteligentna bitja v živalskem kraljestvu. Ptica je izdelala kavelj iz kosa navadne žice, kar ni uspelo niti šimpanzu.''To je izjemen dosežek za nekoga s tako majhnimi možgani,'' je povedal Jackei Chappell, eden od znanstvenikov, ki skrbi za Betty in preučuje njeno vedenje.

Vrsta vran, kateri pripada tudi Betty, zna v svojem naravnem okolju izdelati in uporabljati celo vrsto orodij. Kavlje uporablja za lovljenje plena, ki se skriva v razpokah skal. Betty je pokazala, da zna izdelati orodje iz materiala, ki ga prej ni poznala. Taka iznajdljivost ni značilna za nobeno drugo žival.

Bettyin talent so odkrili med izvajanjem poskusa pri katerem sta morali vrani izvleči majhno vedro hrane z dna plastične cevi. Na voljo sta imeli kavelj in kos ravne žice. Samec je izbral kavelj, samici pa ni preostalo drugega, kot da kavelj izdela sama, tako da ukrivi vrh žice.

''Ravnanje vran je bilo popolnoma spontano,'' je povedal Alex Kacelnik, član skupine opazovalcev.

Navdušeni nad sposobnostjo samice so se znanstveniki hoteli prepričati, da Bettyin uspeh ni bil zgolj naključje. Poskus so ponovili desetkrat, tokrat pa so kot orodje ponudili dva ravna kosa žice. Betty je devetkrat uspešno izdelala kavelj in izvlekla hrano iz cevi.

Divje vrane v svojem naravnem okolju izdelujejo kavlje iz vejic in listja. Ne srečujejo pa se z materiali, ki so upogljivi in zadržijo željeno obliko.

Odkritje odpira številna vprašanja o inteligenci ptic. ''Ne verjamem, da so vrane bolj inteligentne kot šimpanzi, toda zdi se, da jih v tem specifičnem področju spoznavnega delovanja prekašajo,'' je razložil Kacelnik.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Gru Gru
5
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: vrane
Reply #36 - 27.08.2002 at 08:51:23
 


Sem gledal neko oddajo kako leto, dve nazaj, kako so se vrane adaptirale na življenje v mestu in kako trejo orehe.

Z orehom prileti na žico, ki se razteza čez cesto in spusti oreh na tla. Počaka da čezenj zapelje avto in potem pojedina.... In še cel kup takih trikov.
Back to top
 
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: vrane
Reply #37 - 27.08.2002 at 09:36:28
 
Edi, si nehal pripovedovati sredi oddaje (nisem je gledala, pravil mi je prijatelj)
vrane so pogruntale, da je rahlo smrtno nevarno, če orehe kar takole po cesti mečeš in čakaš na avteke, da ti jih zdrobijo. So vrane pogruntale, kaj pomeni zelena luč na semaforju in kaj pomeni prehod za pešce. In sedaj mende mečejo orehe na prehod za pešce v semaforiziranem križišču. Tudi če ni nikjer nobenega avta, počakajo (za razliko od ljudi) na zeleno za pešce. In potem lepo mirno med nogami hitečih ljudi zobajo orehe in frrrr na višino, ko se pokaže rdeča za pešce


eh, vrane - v soboto so me spet priklicale na vrt, tretjič ta mesec. Naša mačka je pod drevesom imela na hrbet obrnjenega ptiča. Je moral biti čisto pri miru, drugač ga je takoj kofnila. Ponoči je poginil. Zanimivo, da so me srake in vrane poklicale ven, kljub temu, da ujeti ptič ni bil njihovega rodu. Dvakrat prej sem reševala mladi vrani (al nekaj takega), samo nista bili močno ranjeni.
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: vrane
Reply #38 - 27.08.2002 at 10:24:14
 
lansko leto je bil hec, ko sem se peljala iz službe in sem naletela tik pred naseljem na sprevod: en mačkonar si je izvolil prav počasi prečkati cestišče (kar je pomenilo, da sem jaz v primerni razdalji ustavila avto). Kazal je močne znake nezadovoljstva, ker sta ga dve vrani divje in vreščeče kregali in se (peš!) poganjali poskakovaje za njim. Mačkonar je poskusil vsaj delček dostojanstva ohraniti s svojo počasno hojo preko ceste. Odrasle vrane so prevelike in prenevarne, da bi se jih mačkonarji lotili. Ziher pa se je spravil na mlade in sedaj je moral poslušati branje levit preživelih ta starih.


Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: vrane
Reply #39 - 17.09.2002 at 00:56:29
 
Hi,

Om said:
V debato sem se vključil le zato,ker sem opazil,da topik dobiva oblike vraževerja

Jest se kar strinjam s Om. Namrec, ce si clovek deli zivljenski prostor s vrano se ne pomeni, da vsakic, ko si krizata poti, vrana dejansko hoce cloveku nekaj povedati. Pac je v njeni naravi, da rada vtika svoj "nos" povsod.

Mislim, da stvar ni tako preprosta. Npr. za macke je splosno znano, da imajo sposobnost spremljati svojega "gospodarja" v podrocje astralnega plana. Verjetno je tako tudi s vrano in ostalimi zivalmi. In ce to drzi, vrana zagotovo sledi izlivu energije, ki je sicer tipicna zanjo iz astralnega plana v Fizicni plan oz. makrokosmos. Katera je ta energija lahko pogledamo v kaksen slovar simbolov, kjer je simbolika vrane zagotovo dobro opisana.

In ce potegnes korespondenco med makrokosmosom, kot nasim okoljem, in mikrokosmosom, kot nasim telesom in vsemi ravnmi, ki ga sestavljajo, lahko ugotovis dejansko, kaj bi ti tisti trenutek vrana "zelela povedati".

Ampak, da to ni zgolj neko vrazeverje, je zagotovo potrebno, da dobis iniciacijo v energije, ki jih vrana simbolicno predstavlja. To pa je ze druga pesem. To zagotovo zahteva veliko znanja, pa tudi sposobnost potovanja v AP, ki ga po mojem mnenju vrana se ima. V AP namrec dobimo iniciacijo v specificne sile, ki se nato izlivajo v Fizicni plan. In ker je vrana na Fizicnem planu korespondentna tem silam na AP, jim na Fizicnem planu tudi sledi. In ker imamo sposobnost potovanja na AP in s tem sposobnost "branja" gibanja sil, ki jih vrana predstavlja na Fizicnem planu si tako dejansko znamo razlagati kaj nam govori.

Mislim, da je tudi Carlos Castaneda govoril v tej smeri.

To zagotovo ni vec podrocje vrazeverja in ugibanja, temvec tisto splosno znano severno amerisko razlaganje dogodkov z duhovno vrednostjo po zunanjih znamenjih. To pa je ze nekaj popolnoma drugega.

Torej, to je po moje bistvo in ne zgolj povecana pozornost na gibanje vran v svojem zivljenskem okolju.
Ali pa neki nezanesljivi obcutki simpaticnosti do vran ali pa ko se ti kar nekaj zdi itd., itd., itd. Take stvari so pogosto precej varljive, pa zato zahtevajo veliko mero previdnosti pri sklepanju in delanju zakljuckov.

Vsekakor pa ne smemo zanemariti prirojene resnicne intuicije, ki jo nekateri ljudje morda imajo, pa si znajo kljub temu, da nimajo za sabo iniciacije opisane zgoraj, gibanje vran dokaj natacno razlagati. Samo takih ljudi je vsaj po mojem mnenju malo.

Lp
Back to top
 
 
IP Logged
 
tula
Guest
Re: vrane
Reply #40 - 21.03.2003 at 19:31:46
 
[ Roll Eyes
ZDRAVO

DOSTI VRAN, PA ŠE ENA VERZIJA.
V INDIJSKI ASTROLOGIJI YJOTISH JE VRANA SATURNOV GLASNIK, SATURN/ŠANI/ PA PLANET, KI NAS ZLEPAALI ZGRDA SILI V SAMORAZVOJ, POGLED NAVZNOTER,PREOBRAZBO, ČE NOČEMO TUDI S TEM, DA NAM VSE VZAME,LAHKO TUDI ŽIVLJENJE,JE NAŠ STROGI, KRUTI UČITELJ.
OD NAS ZAVISI, ČE MU SLEDIMO ALI SE MU UPIRAMO.
VLADA 3X PO 7 LET, KI SO ZA NAS NAPORNA, KDAJ JE TO V ŽIVLJENJU ZAVISI OD POLOŽAJA OB ROJSTVU.
SAMO NA KRATKO, DA BOSTE POGLEDALI VASE IN SE ZAMISLILI, KO BO SREČANJE Z GLASNIKOM-VRANO "NENAVADNO".
POZDRAV
Back to top
 
 
IP Logged
 
himynameis
5
*****
Offline

Equilibrium.
Posts: 1392
Earth
Gender: male
Re: vrane
Reply #41 - 21.03.2003 at 19:35:40
 
Quote:
Zadnje dneve (tedne) videvam cedalje vec vran. V skupinah ali parih. Danes zjutraj me recimo zbudi vrescanje in na drogih pred oknom vidim vsaj 20 vran, ki se derejo in kricijo.

Kaksna simbolika?

Preseli se, pa jih sigurno ne boš več videl. Sploh če boš šel/šla v mesto.
Back to top
 

Why? There is no why! Why is a mind f**king word!
 
IP Logged
 
A.
Ex Member
Re: vrane
Reply #42 - 22.03.2003 at 09:48:13
 
hmy dej dovol da se ti zgodi
Back to top
 
 
IP Logged
 
himynameis
5
*****
Offline

Equilibrium.
Posts: 1392
Earth
Gender: male
Re: vrane
Reply #43 - 22.03.2003 at 10:34:34
 
Quote:
hmy dej dovol da se ti zgodi

A prometna nesreča? Wink
Back to top
 

Why? There is no why! Why is a mind f**king word!
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: vrane
Reply #44 - 23.03.2003 at 17:47:17
 
Sorry, hy, kle pa čist v temo brcaš, pa saj te razumem, ker verjetno zelo redko zaideš v kako mesto. Jst sem v mestu in je polno polno vran. Cele jate vran. Vedno več njih. In to polet in pozim.
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5