Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 17
(Read 57483 times)
Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Re: Trdi determinizem
Reply #135 - 18.03.2011 at 20:35:34

M.L. wrote on 18.03.2011 at 19:55:31:
Od desetih zapovedi po Postavi se jih sedem nanaša na ljubezen do sočloveka/bližnjega, in tri na ljubezen do Boga, kot sem pa že prej rekel je nesebična ljubezen do sočloveka tudi ljubezen do Boga in obratno.

kakor pravijo se na vsakih 2000 let zamenjajo energije, ki vplivajo na razvoj (ribi-devica, vodnar-lev)
si kdaj razmišljal da bog obstaja že dlje ko 2000 let in da postave verstva, ki je v nekem obdobju nastalo, mogoče ne vsebujejo vsega, kar bi morale, temveč le to, kar se je v tem obdobju dalo čutiti in razumeti?
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #136 - 18.03.2011 at 20:40:17

Quote:
Ne vem, zakaj te toliko moti beseda Bog ali pa kaj zelo preprosto povedanega. Glej, v mojih postih ni nič verskega in fanatičnega, še manj pa neka stara farjska prepričanja. Če ti povem, da nisem religiozen človek in da ne hodim v cerkev, ker me je od tam vedno odbijalo, ampak samo s svojem umom in razumom razmišljam o skrivnostih našega življenja. Jaz sem te izraze že presegel, me ne motijo, ter mi v preprostosti mojega izražanja zelo prav pridejo. Ne nazadnje pa ima vsaka še tako na zunaj neumna zgodbica, notranji globji duhovni pomen, in če človek lahko tega prepozna, mu bo namen jasen.

Napisal sem, da s tem, ko omenjaš božjo voljo, tvoje pisanje izgubi smisel.
Recimo, da obstaja bog, ki je vse. Potem to pomeni, da je vse, kar se dogaja, tudi božja "volja". In govoriti, da nekaj je božja volja, drugo ni, nesmiselno.
Vesolje deluje, kot pač deluje.....

Quote:
Da, pa so stara versko fanatična prepričanja škodljiva ne samo za človeka, ampak za vso družbo, je pa popolnoma jasno. Vsa prepričanja in verovanja katera niso v skladu z zdravim razumom človeka, katera ne vsebujejo ali je izničena ljubezen do bližnjega, takšna prepričanja je treba nedvomno zavreči in človek z zdravim in poštenim razumom jih bo zagotovo zavrgel.

Zakaj pa se jih potem poslužuješ oz. pišeš v njihovem jeziku in uporabljaš njihove pojme ?

Verjetno vsak, ki bere tvoje poste, sklepa, da si podvržen neki religiji. Lahko pa se tudi motim....
Quote:
Tudi mene je nekoč motila vsaka beseda, katera je vsaj malo dišala po cerkvenem, in to kar oznanjajo požrešni in napuha polni farji mi se še danes gnusi, zelo malo je pravih župnikov, kateri res služijo za duhovni napredek ljudstva in so pravi in pošteni ljudje, taki pa tako ali tako morajo hitro zapustiti župnijo, ker bojda niso dovolj gospodarni in premalo izvlečejo denarja od slepega ljudstva.

Takšnih je pa res zelo malo.
Quote:
No, toliko o tem, zdaj še pa nekaj o ljubezni do Boga; ljubezen do Boga pomeni spoštovanje zapovedi v Postavi, torej če spoštujemo in ljubimo svojega bližnjega vsaj kakor sebe in s tem v razumnem merilu ne storimo bližnjemu ničesar kar ne želimo, da bi bližnji storil nam. S takšnem delovanjem izkazujemo največjo ljubezen do Boga, pa če se zavedamo ali pa ne. Torej ljubezen do Boga nikakor ne more biti sebična, ampak se izkazuje v meri ljubezni do bližnjega.

Imam občutek, da zelo poosebljaš pojem bog. Saj pa ni stric z brado...Kot praviš.....
Quote:
Torej ljubezen do Boga nikakor ne more biti sebična, ampak se izkazuje v meri ljubezni do bližnjega.

Čemu pa potem sploh rabiš boga in vero vanj ?
Sigurno imaš od tega neko korist, tako kot vsi.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #137 - 18.03.2011 at 20:47:04

Devi wrote on 18.03.2011 at 20:35:34:
Od desetih zapovedi po Postavi se jih sedem nanaša na ljubezen do sočloveka/bližnjega, in tri na ljubezen do Boga, kot sem pa že prej rekel je nesebična ljubezen do sočloveka tudi ljubezen do Boga in obratno.

kakor pravijo se na vsakih 2000 let zamenjajo energije, ki vplivajo na razvoj (ribi-devica, vodnar-lev)
si kdaj razmišljal da bog obstaja že dlje ko 2000 let in da postave verstva, ki je v nekem obdobju nastalo, mogoče ne vsebujejo vsega, kar bi morale, temveč le to, kar se je v tem obdobju dalo čutiti in razumeti?

Zanimivo mi je tudi to...Čeprav že 2000 let pridigajo in učijo te zapovedi in o ljubezni, je dejansko stanje izkazovalo čisto drugačne rezultate.
Kar pomeni, da njihov način, ni prava pot, da bi besede tudi meso postale.
Mislim, da se ob vseh teh religijah in zapovedih pozablja na samo bistvo. To je na (so)človeka.
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #138 - 18.03.2011 at 21:03:57

Robi wrote on 18.03.2011 at 20:40:17:
Čemu pa potem sploh rabiš boga in vero vanj ?
Sigurno imaš od tega neko korist, tako kot vsi.

Žal mi je Robi, ne moreš še dojeti niti trohice duhovnega, ker še zelo vztrajaš v sebični materialnosti.

Pa lep pozdrav.
Back to top

Vrnimo Življenju življenje.

IP Logged

ego-3p
5

Reply #139 - 18.03.2011 at 21:06:02

Poet wrote on 18.03.2011 at 12:36:06:
ego-3p wrote on 18.03.2011 at 12:00:47:
Poet wrote on 18.03.2011 at 11:06:27:
To se zgodi, ko ljudje začnejo preveč verjeti v razne opise sveta ala biblija in podobno čtivo. In njih govori samo Mali Lukov evangelij, ki je že sam po sebi napeta pripovedka iz uma, ki nima prav nobene zveze s stvarnostjo. In ljudje se izgubijo v pripovedkah, nevedoč da so samo poskusi opisa sveta, ki pa nimajo prav nobene zveze z realnostjo, ampak ravno s svojim opisom postavijo še eno plast nad resničnost, in se s tem za en korak odmaknejo od nje.

saj si jim sam najbrz tudi dolgo verjel , kaj pa zdaj ? bos sam sestavil teorijo univerzuma ? zdi se mi da na koncu lahko clovek samo utihnes ali pa pametujes v neskoncnost zgolj zaradi pametovanja samega .

A bi rad teorijo od mene, al kaj? Je ne boš dobil, ker jaz samo govorim o nespametnosti vseh teorij. Človek ne rabi biti zafrustriran, potem ko vidi, da se ne more več opreti na nobeno teorijo. Še več, šele takrat si lahko prvič povsem nezafrustriran, ker veš da ne rabiš več slediti ničemur, življenje se pa odvija samo naprej. Kje je tu problem?  Wink

sem vesel da nimas kake teorije zame , me je pa zanimalo  ce imas kaksno, tezko breme so teorije ja hahah tuje ne toliko lastne pa huff se dobro da so tako tezke  Grin
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #140 - 18.03.2011 at 21:36:14

Devi wrote on 18.03.2011 at 20:35:34:

No, to še nisem slišal, bi pa verjel, da se z tisočletji energije spreminjao, saj je naše osončje, če gledamo časovno in to po vsakih dvatisoč leti drugje v nekem drugem delu vesolja in na njega z svojem vplivom delujejo različna vesoljna telesa, zato lahko pride tudi do različnih vsebnosti energij, ki tudi lahko povzročajo spremembe na naši zemlji.

Ampak te spremembe, ki jih povzročajo te različne planetarne energije, lahko vplivajo samo na lastnosti materije in ne na duhovno lastnost planeta in duhovni razvoj človeka. Da je Bog že od neskončne večnosti prej preden je zemlja sploh bila sposobna za utelešenje prvega človeka, mi je že davno jasno. Božjih deset zapovedi je na zemljo že postavljenih ob samem prvem paru, kateri je bil sposoben sprejeti svobodno voljo, in zapoved je postavljena za vso večnost, še za dalj kot bo trajal zemljin čas, kajti zapovedi so postavljene za duhovni razvoj človeka in ne materialni, zato so tudi same zapovedi duhovne narave, kar pa pomeni, da so neskončne in večne.

Naravni človek niti slutiti ne more kolikšna največja neskončna modrost prebiva v globinah zapovedi Postave in kateri človek jih uresničuje in se ravna po desetih Božjih zapovedih, ta tudi zagotovo doseže to modrost.

Pa lep pozdrav.
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #141 - 18.03.2011 at 22:37:28

titud wrote on 18.03.2011 at 13:03:58:
No, tale tvoj duhovni razum srca oz. duhovne oči je potrebno najprej razvit, se pravi naučit gledat skozi. t.i. duhovne oči. Učimo pa se lahko glede na spreminjajoče okolje edvolucisjko gledano na kolektivni ravni zgolj na način, da vrsta razvija sposobnost   boljše/širše adaptacijsko spobnost glede na spreminjajoče okolje. Manj kompleksne vrste ta problem razrešujejo zgolj skozi prenos bolje adpatpiranih genov na prihodnje rodove ali preko bolj ali manj uspešnih  mutacij teh genov (ki so itak pogojene z vplivom okolja na te gene), bolj kompleksne pa skozi prenos (nezvedne) kulture ali po domače rečeno avtoritarne 'vzgoje' (ki je prisotna že v živlaskih vrstah), še bolj kompleksne pa skozi prenos zavestne kulture (značilne samo za človeka) oz z zavestnim učenjem, kjer pa se ta avtoritarnost vzoje začne izgubljat. Izgublja pa se s točno določenim namenom, saj je človeštvo kot vrsta prav zaradi te neavtoritarnosti pri prenosu kulture izkazalo za evolucijskko uspešna prilagoditev na (vse bolj po človeku predelano) okolje.

Ta neavtoritarnost pa ima tudi svojo svojo slabo plat, ker lahko vodi do odsotnosti/nepriznavanja vsakršne avtoritete in s tem do družbene anomije/kaosa ali pa do atomizacije posmeznikov, ki ogrozi reprodukcijo človeštva kot vrste.

Inštitut boga kot vrhovne avoritete je  neke vrste 'varavolka', ki kljub določeni avtonomnosti posameznika drži skupnost v neko povezano in s tem funkcionalno  celoto. Ni pa malo primerov v zgodovini, ko je ta 'varovalka' pregorela bodisi  zaradi prevelike gorečnosti pripadnikov ali pa je postala povsem nefunkcionalna  zaradi padca avtoritete same Brezbožtvo/nihilizem je tako  posledice nesposobnosti  duhovnih avtoritet,  da bi s svojim učenjem uspeli  razvijat med ljudmi 'duhovni  razum srca' oz. ugledat stvarnika s svoji lastnimi 'duhovnimi očmi'.  

Zopet gledama materialni napredek človeka v socialnem okolju, kateri doprinese do materialno visoko tehnološkega razvoja človeka in s tem neko določeno svetno učenost. Ni pa nujno ali pa skoraj nemogoče je, da bi takšen razvoj doprinesel duhovni napredek. Takšen kulturni napredek je predvsem navidezen in ne doprinese prav nič pri kultiviranju duhovnega človeka. Učenja duhovnosti se pa grejo razne inštitucije, ki pa tudi niso nič druga kakor molznice za materialna okoriščanja.

In tako se človeštvo ne more obrniti proti Bogu, stran od svoje slabe plati, katera posledično pogreza človeka v prepad. Tukaj pa seveda varovalka, kot praviš ne vzdrži, seveda ne, saj takšni ljudje tudi nikoli niso priznali kakšne Božje varovalke, predvsem ne tistih, ki jih je oznanjala svetna cerkev. Ampak pri duhovnem Bogu in ne zemeljskem, pa vendar obstoja nepremagljiva varovalka, ki po svojem večno nespremenljivem redu ne prepušča nobene nepravilnosti in če že pride do nepravilnosti postavi to nepravilnost po svojem redu zopet nazaj v red.

Ja, tako je kot praviš; brezbožtvo je posledica nesposobnosti duhovnih avtoritet.

Pa lep pozdrav.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #142 - 19.03.2011 at 20:25:41

Quote:
Božjih deset zapovedi je na zemljo že postavljenih ob samem prvem paru, kateri je bil sposoben sprejeti svobodno voljo, in zapoved je postavljena za vso večnost, še za dalj kot bo trajal zemljin čas, kajti zapovedi so postavljene za duhovni razvoj človeka in ne materialni, zato so tudi same zapovedi duhovne narave, kar pa pomeni, da so neskončne in večne.

Le kako bi naj že takrat vedeli za zapovedi, saj še niso znali brati....
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #143 - 20.03.2011 at 10:51:16

Robi wrote on 19.03.2011 at 20:25:41:
Le kako bi naj že takrat vedeli za zapovedi, saj še niso znali brati....

dogma je dogma
eni je niso sposobni spustit
drugi je ne bomo sprejeli
lahko ti da varnost in te centralizira, lahko pa tud zgolj ščiti neumnost
sam dvomim da vpliva na kvaliteto človeka spodaj, ker vse, kar je, je blo že prej tam in jo sam uporablja
(ML in bošti sta oba dogmatika, pa je razlika med njima bistvena)
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #144 - 20.03.2011 at 10:55:44

Devi:
Quote:
sam dvomim da vpliva na kvaliteto človeka spodaj, ker vse, kar je, je blo že prej tam in jo sam uporablja

Ne razumem, kje spodaj ?

Neka pravila ali naravni zakoni so res že od vsega začetka..A misliš, da ni razlike, če se po njih ravnaš ali ne ?
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #145 - 20.03.2011 at 12:02:55

Robi wrote on 20.03.2011 at 10:55:44:
Devi:
Quote:

Ne razumem, kje spodaj ?

Neka pravila ali naravni zakoni so res že od vsega začetka..A misliš, da ni razlike, če se po njih ravnaš ali ne ?

tam spodaj, kjer je narava nekoga in so težnje, kako človek čuti, dopušča, razmišlja, reagira
noben ni tak, kot je, zarad določenih pravil, ki se jih drži, prej se jih drži zato, ker jih (spodaj) čuti kor pravilne
potreba bit boljši, globlji in širši po moje nima kej dost zveze s prepričanjem, ki ga prevzameš. prevzameš ga po moje lih zato, ker (za tebe) dobro služi ravno tej potrebi

verjetno je razlika ali se nečesa držiš ali ne, že zato, ker greš ponavad proti svoji naravi če se jih ne in včasih (z muko) lahko kej v sebi tud prevzgojiš v boljše
ljudje si vse prilagodimo po sebi in dogme in dvomi so krasen izgovor da delaš al pa ne delaš nekaj, kar itak bi al pa ne bi
spodaj smo vsi vedno (taki in drugačni) ljudje
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #146 - 20.03.2011 at 13:10:08

Verjetno to misliš vrline. Človeka določajo vrline, ki zgradijo njegov karakter. Karakter pomeni vse, od tega kako človek govori, hodi, razmišlja....

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #147 - 20.03.2011 at 14:06:55

Devi Quote:
tam spodaj, kjer je narava nekoga in so težnje, kako človek čuti, dopušča, razmišlja, reagira
noben ni tak, kot je, zarad določenih pravil, ki se jih drži, prej se jih drži zato, ker jih (spodaj) čuti kor pravilne
potreba bit boljši, globlji in širši po moje nima kej dost zveze s prepričanjem, ki ga prevzameš. prevzameš ga po moje lih zato, ker (za tebe) dobro služi ravno tej potrebi

To je res.
Osnovni temelji se zgradijo v prvih letih življenja. Potem pa tisto v glavnem le nadgrajujemo tako, kot mislimo, da je prav. Razen, če nam nadgradnja ne povzroča preveč težav ali bolečin predvsem zaradi slabih temeljev, v nezavednem delu.
Na primer, če smo v prvih letih dobili občutek in si ustvarili sliko, da nas nihče ne mara, bomo kasneje v življenju nehote ustvarjali takšne okoliščine, da se bo to tudi realiziralo. Pa ne glede na to, če zaradi tega trpimo ali pa ne.

Quote:
ljudje si vse prilagodimo po sebi in dogme in dvomi so krasen izgovor da delaš al pa ne delaš nekaj, kar itak bi al pa ne bi
spodaj smo vsi vedno (taki in drugačni) ljudje

Ali drugače rečeno, le potrjujemo sami sebe. Tako z dogmami, kot s tako imenovano božjo voljo.
Le prepoznati sebe in svoj nezavedni del v vsem tem, je prava umetnost.
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #148 - 20.03.2011 at 15:00:02

Robi wrote on 20.03.2011 at 14:06:55:
Osnovni temelji se zgradijo v prvih letih življenja.
Na primer, če smo v prvih letih dobili občutek in si ustvarili sliko, da nas nihče ne mara, bomo kasneje v življenju nehote ustvarjali takšne okoliščine, da se bo to tudi realiziralo. Pa ne glede na to, če zaradi tega trpimo ali pa ne.

ne, nisem misla vzorcev osebnosti
misla sem nekej bl osnovnega, kar je izključno tvoje in ne vem če velik dobiš z vzgojo, lahko pa po moje zlo razviješ s proaktivnostjo
kapaciteta za zaznavanje, razvoj, razumevanje, za iskanje in potrjevanje nečesa kvalitetnejšega, kar sicer lahko ima, sam večinoma nima prov velik zveze z okoljem in vzgojo

ajgor je rekel vrline
jes bi težko najdla pravo besedo, mogoče bi rekla človečnost
Back to top

IP Logged

Poet
4

Ljubljana
Reply #149 - 21.03.2011 at 08:54:52

M.L., ne rabiš hodit v cerkev, da bi bil verski fanatik. Dovolj je že, da ti je Sveto pismo najbolj sveta stvar na svetu, z drugimi besedami, da energijo za svoje življenje jemlješ iz neke tuje knjige. S tem ko se opiraš na nekaj, kar je nekdo drug napisal, delaš sebi največjo krivico, in v svoji slepoti svoj največji problem tudi braniš na vse kriplje.

Pač, Biblija je nek softwer za katerega ljudje mislijo, da ga morajo imeti, ker drugače se jim bo življenje razsulu oz. ne bo nič vredno/smiselno. Zato vse vidijo čez prizmo Biblije in se je oklepajo kot pijanc plota.

M.L. koliko vpliva pa misliš, da ima lahko neka več kot 1500 let stara knjiga na življenje, ki se je ustvarilo pred 5 leti? Po mojem mišljenju bore malo ...
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 17