Aravinda
2
I Love YaBB 2!
|
bom poskusil opisati moje poglede na življejnje. upam da ne bom preveč (titud bi temu rekel) "pravljičen" in bo diskusija možna.
materialna energija je sama po sebi mrtva. meso, miza, stol, kamen, itd...nima zavesti. ali je možno da se materija (nekaj kar je mrtvo) sestavi, tako da lahko postane postane "živa"?
znanstveniki in evolucionisti to predvidevajo, kljub temu da nimajo niti najmanjšega dokaza. kljub temu pa 99,9% ljudi to sprejema kot dejstvo in niti ne razmišlja, da mogoče pa je življenje kaj drugega, kot le skupek materije.
kako nastane možnost odločanja, ki je simptom življenja ?
če rečem "to je moja hiša", "to je moj avto"...je vsem jasno da jaz nisem ta hiša ali ta avto.
zakaj potem v primeru ko nakazujemo na "sebe" ne rečemo "to je jaz roka", "jaz noga", "jaz telo"....ampak prav tako kot v zgornjem primeru vsi rečemo "to je moja roka", "moja noga", "moje telo" ? kdo je ta jaz, ki pravi da je nekaj njegovega ?
tudi besedna zveza "moja zavest" "moj um" nakazuje, da smo mi različni od vsega tega.
kdo sem torej jaz ? kdo je tisti, ki se prvobitno odloča in ima identiteto "jaz sem" in si potem lasti vse te ostale stvari..telo, um, hišo, avto ?
ta jaz je življenje, duša, atma ali pravi jaz. ima možnost odločanja in ni materialen (mrtev), ampak je onkraj materialnega, ima sposobnost odločanja.
tisti ki se poistoveča s tem grobim materialnim telesom, bo vse svoje napore tekom življenja uporabil za napredek tega telsa. tisti ki misli, da je um, bo svoje napore posvetil napredku svojega uma, in tisti ki (na začetku) vsaj teoretično in na podlagi vere sprejme da je spiritualna duša bo svoje aktivnosti poskušal nameniti za duhovni razvoj. telo in um bo uporabil kot pripomoček za spoznanje samega sebe. to materialno telo za tega zadnjega ni nekaj kar bi moral zavreči, zanikati ali se mu odpovedati, ampak je sredstvo za dosego najvišjega cilja.
vendar kako lahko nekdo ki je zelo močno pogojen z "materialnim" pride ven iz tega oz. pride do sebe. spozna sebe. po mnogih življenjih poskusov in negativnih izkušenj v zvezi s tem, lahko spozna da izključno s svojimi omejenimi pripomočki (telo in um) tega ne more. enkrat more odvreči lažno koncepcijo o sebi kot o najvišjemu bitju, in sprejeti da njegovo lastno spoznanje ni odvisno izključno od njega samega. znanje o samemu sebi lahko pridobi z iskreno predajo in zavedanjem o svoji pravi poziciji v tem svetu. da ni gospodar, kontrolor in uživalec...ampak je odvisen, je kontroliran in je uživan.
z drugimi besedami, gre za sprejetje obstoja višje inteligence, Osebe, še najboljše če prosto-voljno (željno) sprejme pomoč Najvišje osebe, Boga. na tak način lahko postopoma vedno bolj spoznava samega sebe in tudi vse v povezavi z Njim. znanje ki ga pridobiva ne izhaja iz omejenih čutil in uma, ampak znanje o njem samem sestopa od Boga proti njemu v obliki milosti. ko se popolnoma preda Bogu lahko doseže najvišje zadovoljstvo, ljubezen s to Osebo in takrat ni več potrebe po sebičnem uživanju v obliki matteralnih objektov.
svobodno voljo in zeljo po zadovoljstvu imamo z namenom, da lahko ljubimo Boga. ker je ljubezen lahko le prostovoljna, je možna tudi vsaj ena drugačna odločitev (drugače ne bi bilo svobodna). in ta drugačna odločitev je, da svojo željo (našo notranjo naravo) po zadovoljstvu, želimo izpolniti brez Boga, torej brez tistega ki nas je ustvaril. tsiti ki smo tukaj, smo se tako odločili v večnosti.
in v ta namen je Bog ustvaril vse te materialne univerzume, kjer lahko duša sebično (brez Njega) uživa. ko večna duša po mnogih milijonih življenj takšnega "uživanja" (rojstvo, smrt, bolezen, staranje in vmes kratkotrajni užitki) spozna, da v tem začasnem svetu ne more biti večno izpolnjena, se kot človek lahko začne spraševati določena vprašanja o smislu svojega obstoja.
prepričanje da je vse nastalo kar samo od sebe in da ni vzadaj "nekaj živega", je nelogično. to nekaj živega je Oseba. sicer se lepo sliši, da smo mi najvišji (oseba je namreč višje kot nekaj mrtvega) in to v bistvu večini ljudi ustreza. priznanje nemoči in neke višje Avtoritete je za nekatere kot "strup". vendar s tem se prikrajšujejo za najvišji nektar. Ker smo globoko v "materiji" (smo kontrolorji, uživalci, Bogovi, itd..) se nam zdi takšno delovanje (za Boga) "kontra" naši naravi. ampak naša prava narava ni materialna, temveč spiritualna. zadvoljstvo prihaja z delovanjem ki je "kontra" materialni naravi. torej s ponižnostjo, zavedanjem da nismo neodvisni, niso gospodsrji tega sveta, da smo zelo majhni in nemočni.
je pa možno vse to imitirat. senitmentalna ponižnot je ponižnost ki jo večinoma lahko vidimo pri "pobožnih" ljudeh. redki so tisti, ki so ponižni v smislu dejanske realizacije oz. zavedanja kdo v resnici so. da so večni sluga Boga in iz tega odnosa z Njim tudi vedno delujejo. takšne osebe vidijo vse in vsakogar v povezavi z Njim, in zato nimajo nobenega sovraštva ali negativnih občutkov do kogarkoli ali česarkoli v tem svetu.
jaz sicer nisem med temi realiziranimi, jim pa poskušam nekako sledit. osebe ki ljubijo Boga niso samo iz Indije, ki je na tem forumu večkrat nekako negativno omenjena....kdorkoli svoje življenje v praksi nameni Bogu, je lahko moj učitelj. učit pa se poskušam tudi skozi vse druge (tudi vas na forumu). celotno življenje bi pravzaprav moralo biti duhovna praksa in v vseh okoliščinah bi morali videti Njegovo milost. Hare Krishna
|