Aravinda
2

I Love YaBB 2!
|
Absolutno svobodno voljo ima samo Bog. On je Vsemogočen in po Njegovi vrhovni volji se vse dogaja.
mi smo Božji otroci, Njegovi majhni delčki in imamo podobne lastnosti kot On. vendar naša svobodna volja je precej omejena. noben ne more priklicati sonca po svoji omejeni volji, ampak morem počakati da vzide, tako kot je določil tisti ki ima Vrhovno voljo. da mi nimamo Absolutne svobodne volje je torej vidno na vsakem koraku.
vseeno pa smo ustvarjeni po Njegovi podobi, kar pomeni da imamo relativno svobodno voljo. smo prav tako osebe, z lastnostmi mišljenja in čutenja. lahko se odločamo, ampak znotraj Njege volje.
ta svet je Njegova igra in pravila so določena od Njega. kar lahko mi storimo je le, da igramo to igro po Njegovih zapovedih. in zakaj sploh imamo svobodno voljo, sposobnost čutenja in mišljenja (thinking, willing, feeling) ? zakaj nas je On ustvaril takšne ?
takšni smo zaradi tega, ker takšni Ga lahko ljubimo. v Vedah obstaja ena zgodba, kjer si je mož nadvse želel da bi njega žena bila njemu poplnoma ubogljiva. zato se je obrnil polbogovom (lahko jih imenujemo tudi angeli, ki nam lahko izpolnijo razne materialne želje in imajo določene funkcije v tem svetu določene od Boga). povsem se je predal tem polbogovom in jih prosil naj ga uslišijo. čez nekaj časa se mu je želja usresničila, in dobil je "čarobno palico", s katero je lahko ukazoval ženi. rekel ji ji je "sedi" in žena se je usedla. "skuhaj mi kosilo" in žena je skuhala". "daj mi poljub" in žena ga je poljubila.nato je rekel "pospravi hišo" in žena brez obotavljanja to naredila, itd.. no čez nekaj dni takšnega ukazovanja, pa moža nekako to ni več zadovoljevalo. želel si je, da bi žena spontano naredila nekaj za njega, da bi mu spontano dala poljub, itd..in postal je pooplnoma nesrečen. od te prislie torej ni nobil nikakršenga zadovoljstva več.
ta zgodba je v Vedah prikazana z namenom, da bi razumeli, zakaj nam je Bog omogočil svobodno voljo. od prosto-voljne naklonjenosti, namreč prihaja zadovoljstvo. in Bog si želi, da bi ga mi ljubili spontano, brez prisile. ker nam je dal možnost da ga ljubimo, nam je torej moral dati tudi možnost da ga ne ljubimo. vsaj dve možnosti morata biti, da lahko rečemo da ni prisila. no, mi ki se nahajmo v tem materialnem svetu, smo v nekoč v večnosti (ne moremo določit trenutka s pomočjo materialnega časa) izbrali to drugo možnost in se tako obrnili stran od njega. ker je naša narava da si želimo zadovoljstvo, smo to hoteli izkusiti brez Njega. in zato je Bog ustvaril neksončno mnogo materialnih univerzumov, kjer nam je to omogočil. obstajajo tudi duše ki so se odločile za Njega in živij pri Njem v večnem zadovoljstvu. vsi ki smo tukaj tako od nekdaj iščemo zadovoljstvo. duša, naš pravi jaz je prekrit z materialnim telesom in ker se positovečamo z materialnim telesom iščemo zadovoljetvo v materialnih objektih. zaradi tega tega tudi od večno trpimo štiri osnovne nadloge materialne eksistence (rosjstvo, bolezen, staranje in smrt), ki se ciklično ponavljajo. krog rojstev in smrti. na tak način nam želi Bog indirektno nakazati "kaj ne". na tak način lahko sami spoznamo "kaj ja" in se sčasoma spontano obrnemo nazaj k Njemu.
v človeški obliki, ki je zelo redko dosegljiva imamo to možnost. diskriminirati med začasnim in minljivim. v drugih oblikah to ni možno. žival se ne zaveda da bo enkrat umrla, ona samo išče hrano, se želi množiti se v strahu brani in spi. vse to smo že dali skozi, zato je nesmiselno se samo s tem ukvarjati v človeškem telesu.
Vede zato pravijo, (sicer je sliši malo hudo, ampak je res), da tisti ljudje ki se ne sprašujejo o smislu življenja, ki živijo samo te štiri živalske principe, niso boljši kot živali.
Hare Krishna
|