Oldio wrote on 18.02.2007 at 20:56:41:Sem bral en kao resen članek na to temo. Boja obstajao 3 možnosti
1) Smrtna kazen - očitno za bolne, če je seveda nezmožnost biti odgovoren bolezen
2) Dosmrtni zapor - zopet za bolne
3) Stalno spremstvo po izpustu
Slednje (po članku) pomeni na vsakega takega - jih je pa le nekaj na 10 let, po 3 policaje, za vsako smeno po enega.
Zame povsem legitimnega zaprtja v nek delovni zavod, kjer z delom sam skrbi zase in za paznike, z možnostjo evtanazije, če se tega ne gre. Taki tipi kot omenjeni so namreč neozdravljivi, zato kaka terapija menda nima smisla.
Rešitve za take, ki se hočijo pozdraviti, je pa prevzgojni delovni zavod s povdarkom na socializaciji po izpustu - seveda če se je po oceni terapevtov pozdravil.
Da bi pa za take ljudi trošili davkoplačevalski denar, otroci revnih pa se ne bi mogli šolati, ženske pa zaradi premalo denarja za mamografijo umirale zaradi raka, se mi pa zdi več kot sprevrženo. Družbi škodljiv osebek vzdrževati 24 ur na dan, perspektivnega otroka pa odpraviti s 30 jurji doklad, če sploh. Totalna hinavščina, sprenevedavost, slepost, kretenizem skratka.
Je bil mogoče to članek z izjavami našega "strokovnjaka" Dragana Petrovca? Strokovni pristop pri nas namreč izgleda takole:
- omeniš tri možne rešitve problema

- pojasniš, da nobena od teh rešitev ni sprejemljiva oz. izvedljiva

- zaključiš, da moramo problem Casiraghija in tudi vseh prihodnjih Casiraghijev rešiti zdaj

Toliko o podpori strokovnjakov v tej zadevi.
Tisto, kar se mi gnusi do konca in naprej v odnosu naših strokovnih in političnih krogov do kaznovalne politike, je zlagani, hlinjeni humanizem. Ta zlaganost sega tudi na področje psihiatrije. Danes sadističnemu zločincu ne smeš več reči psihopat, temveč človek z osebnostno motnjo (glej: psihiater Gorazd Mrevlje). Mimogrede, za številnimi vrstami osebnostnih motenj trpijo največ prav tisti, ki so bili žrtve raznih psihopatov (če si dovolim uporabiti ta izraz).
Civilizirani, "evropeizirani" državljan se v slovenskem prostoru glede na želje naše oblasti in t.i. strokovnjakov obnaša torej takole: izraža veliko razumevanja, modrosti in sočutja do zločincev, ki jih seveda ne sme več imenovati s takšnimi barbarskimi izrazi. Žrtev zločinov ne omenja, ker je zadeva menda že tako ali tako predebatirana in zakonsko rešena. Če se navaden državljan že dotakne problema zakonske zaščite obstoječih in potencialnih žrtev, je maščevalna osebnost, ki z izživljanjem svojih primitivnih nagonov poziva k linču in ustvarja neravnovesje v družbi.

Petrovec navaja, da uvedba dosmrtnega zapora ni priljubljena. Me pa res zanima, v imenu koga govori na tem mestu? Močno dvomim, da v imenu večine državljanov. Prej bi rekla, da ni priljubljena za tiste, ki so z blago kaznovalno politiko dobili edino priložnost v življenju, da pokažejo svetu svojo "civiliziranost" in "humanost".
Ne vem, če v ozadju vse te politike dejansko tiči kretenizem. Po moje prej preračunljivost, cinizem in človeška brutalnost. Izgleda, da so to temeljne značilnosti nosilcev našega pravnega, političnega in socialnega sistema. Če bi čutili tisto najelementarnejšo stopnjo empatije do žrtev, ki naj bi označevala človeško bitje, vprašanje dosmrtnega zapora sploh ne bi bilo vprašanje. Prav tako ne bi vlagali davkoplačevalskih sredstev v rehabilitacijo zločinca, temveč njegovih žrtev.
Povzetek naše situacije bi bil tale:
- če so naša dejanja uperjena zoper državo, smo naj***
- če uničujemo življenja drugih sodržavljanov, nas bo celotna družba zaščitila
- če drugi sodržavljani uničujejo naša življenja, nas bo družba odje***
I FEEL SLOVENIA