Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 
(Read 60185 times)
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #165 - 15.12.2005 at 12:52:17
 
t wrote on 15.12.2005 at 09:25:32:
Na tem nivoju zaenkrat še ni vse dorečeno - mislim, da je zelo težko določati, kdaj je nekaj degeneracija, kdaj pa možnost novega napredka: imamo cel kup družb, ki se še vedno gonijo znotraj bližnjih sorodstev pa so uspele obstati zelo dolgo: po svoje se je ravno dvospolno razmnoževanje že samo po sebi izkazalo za zelo učinkovito, po drugi strani pa nse ta ista varovalka lovi znotraj podobnosti.

Če bi se lotili zadeve resno bi najbrž ugotovili, da je zadeva dvorezna - imamo veliko možnosti neželenih napak, hkrati pa lahko dobimo tudi zelo zaželjene lastnosti (tako kot recimo pri pasjih pasmah): zato je tvoj pomislek o degeneraciji upravičen, po drugi strani pa je ravno toliko moižnosti, da se združijo boljši geni: zadevo o parjenju znotraj družine lahko torej gledamo tako s pozitivne kot z negativne plati vsekakor pa ni nujno, da bi neka vrsta propadla samo zaradi tega.

U bistvu je vse stvar morale - načeloma pa velja, da si bolj razvite družbe lahko privoščijo tudi več degeneracij - še posebej, če obstajajo tudi obeti izboljšav (to je tisto česar se religiozneži bojijo kot hudič križa): tako kot gre svet, bo seks lahko že čez par desetletji zgolj zabava, razmnoževali pa se bomo po epruetah - pa to ni nek znanstvenofantastični hec temveč problem onesnaženja z estrogeni in podobnimi strupi.

Po moje je naš največji problem neumnost, ki sicer nima veze z nobenimi nagoni, temveč je posledica pohlepa in človeške ignorance (bolj ali manj namernega mižanja pred določenimi posledicami naših dejanj); v tem smislu bi se degenerirani debili, spočeti znotraj incesta, ki bi bili brez takšnih (tipično človeških) lastnosti lahko izkazali celo za rešitev (zagotovo bi naredili manj škode kot razni Buši in Blairi, Putini...) in konec koncev mar ni ideal ljjubezni ravno takšna "nedolžna in iskrena" ljubezen, ki jo lahko najdemo pri otrocih in debilih - za to da lažemo potrebujemo inteligenco, za iskrenost pa ne.
Kakorkoli že, tabuizacija znotrajdružinskega parjenja je odraz  ozaveščenja  'sleposti sile' oz. je že kultivacija spolne sle (libida?)  v ljubezen. Morda  ravno zaradi možnosti 'pozitivne degeneracije' kor vrsta nismo razvili biološke blokade  znotrajdružinskega parjenja in jo  prepustli v urejanje vsakokratni kulturi oz. zavestnemu urejanju. Zavestnemu ne v pomenu razumskemu, ker razumsko itak ni možno predvidet 'pozitivnih  degenereracij'  (razen mogoče pri selekcijski reji živali, kjer pa  kriterij pozitivnosti ne določa uspeh za živalsko  vrsto ampak uspeh za človeka, ki  se ga prav zarad inštrumetalnosti našega razuma  praviloma  izenačit s katastrofo za vrsto). Um je v vsakem primeru instrumentalen in v tem pogledu nemoralen, saj je v to instrumenatlizacijo mogoče vprečt v vse čute in občutja razen ljubezni, ki je po defoltu svobodna, sama sebi namen in s tem neinstrumentljiva.  
Bi si upal trdit, da je prav ljubezen v vsakem pogledu in brezpogojno edina moralna, je nezmotljiv čut za pravično, pozitivno  in pravo mero, tud če je v popolnem neskladju z vsemi veljavnimi moralnimi normami, nerazumna, naivna  in tkorekoč debilna.  


Quote:
Ljubezen je po moje sila/nagon, ki je bil davno pred kulturo in če čutimo nelagodje, je to nelogodje že posledica tega, da smo razpeti med sile (vseh) gonov in zahteve kulture - ljubezen je tu povsem jasno na strani gonov in je seveda tako pred kulturo kot tudi pred obstojem kogarkoli od nas.

Manifestiranje ljubezni je ljubljenje - koitus: vse ostalo je zgolj navaden blef, seveda je res, da resnično ljubimo svoje fantazme (in tudi svoj drek, dokler ga ne spremenimo v darilo) in tako naprej, vendar je to popolnoma sekundarno - navlaka, ki zadeve nekoliko zamegli in polepša, poleg tega pa nam pomaga na begu pred realnostjo in realnim, ki nas lahko zlomita, še preden bi do konca opravili svoje delo znotraj življenske verige.Dejavna ljubezen je ljubljenje-kooitus +vse ostalo (tud fantazme). To je snov, iz katere je skreirana realnost in ne balast, ki bi nas ovirala pri opravljanju poslanstva znotraj življenjske  verige.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #166 - 15.12.2005 at 13:04:20
 
vida wrote on 15.12.2005 at 12:49:49:
ja kaj pa fant, a on je ima dost do sebe  ???

direktno lahko spremenis le sebe, ne drugih. je pa res, da ce se sam spremenis na boljs, da obstaja zlo velka moznost, da se odlocjo spremenit na boljs tud drugi, ko vidjo tvoj zgled.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #167 - 16.12.2005 at 09:49:59
 
TheONE wrote on 15.12.2005 at 18:52:00:
ker je smer postala absurdna in le v domeni kopiranja prebrane literature brez kancka osebne note razmislanja in posledicno custvene praznine je sedaj dovolj udejstvovanja na temle postuTheone, kot opazovalec se preber še tole:
Quote:
Pretekla stoletja so nakopičila številne reprezentacije ljubezni in tudi v 20. stoletju se ljubezen  pojavlja kot ena najpogostejših tem literature, umetnosti, popularne glasbe in fikcije, v zadnjem času pa tudi v raznovrstnih medijskih produktih: od filmov in oglasov, časopisnih podlistkov  do pedagoških televizijskih programov in 'soap oper'. Kultura s tem, ko govori in piše o ljubezni, oblikuje predstave in verjetja o ljubezni in s tem pripravisvo je člane na izkušnjo ljubezni  ter druge pojave in odnose v emocionalni sferi življenja. N. Luhan je v svoji študiji o ljubezni pokazal na obstoj kulturnih navodil, v skladui s katerimi  
čustvo izražamo, oblikujemo simuliramo, pripisjemo drugim, da ga imajo, ga tajimo in se z vsem tem pripravimo na posledice, ki jih sproži, če se taka komunikacija tudi udejani(...) Prav množitev pomenov, zasidranih v kodi, omogoča učenje ljubezni, interakcijo njenih znamenj in sporočanje globokih čustev s pomočjo znakov; in prav koda omogoča oživljanje diferece in poveličevanje neizpolnjene ljubezni.

Verjetja o ljubezni sooblikujejo ljubezen kot emocionalno izkušnjo ter vzorce romance in šrše vzorce delovanja. A. Jaggar trdi, da  
nimamo nobenega dostopa do lastnih čustev ali čustev drugih, ki bi bil neodvisen in neposredovan z disurzivnimi praksami dane kulture(...) Tako je ljubezen mogoče proučevati le skozi načine, na  katere se o njej govori in piše.

Kulturne reprezentacije  nam ne povedo le to, da smo zaljubljeni (napr. ko nam pokažejo, da je ljubezen možna le med določenimi vrstami ljudi in v določenih vrstah okolij), ampak da nas za to (čustvo/vanje) tudi usposobijo s tem, da nam pokažejo, kaj pomeni biti zaljubljen, da nas naučijo ars amadi (npr. filmi).  

Ljubezen postane življenjska veščina  s pomočjo sistema pomenov, besednjaka diskurzivnih konvencij in norm, ki jih razvija kultura. Da ljubezni ni mogoče razumeti brez povezave zrazličnimi diskurzov o ljubezni je zelo dobro zaznal že La Rochefocault, pisec iz 17. stoletja, ki je zapisal:
So ljudje, ki se nikoli ne bi zaljubili, če ne bi slišali govoritio ljubezni.

Ljubezen je kulturni fenomen. V nekem smislu je vse tisto, kar ljudje verujejo, da je. Ob predpostavki, da ljubezen ni (v celoti) naravno čustvo, ampak v (v veliki meri) produkt kulture, postanejo nesmiselna vprašanja kot so: 'Kaj je ljubezen?', 'Kakšna je prava/resnična ljubezen?'. Z drugimi besedami, vprašanja o bistvu ljubezni je smiselno opustiti ob upoštevanju dejstva, da je ljubezen skoz stoletja podvžena različnim interpretacijam. Dsikurz zastopa čustvo prek drugih (predhodnih) reprezentacij,  njegovo razumevanje je vselej posredovano s predhodno reprezentacijo čustva. Nova palst razumevanja, ki o doda, širi, spreminja in zapleta razumevanje ljubezni. Nalaganje številnih plasti sedimentiranih  razumevanj (pomenov) ljubezni otežuje neposredno soočanje  s tem pojavom, kar bi v postmodernem jeziku pomenilo, da se realnost trasformira v hiperrelanost.  

Ljubezen je mogoče prepoznati, označiti in izraziti le s pomočjo standardov, ki jih oblikuje domena hiperrealnosti.


Bi si tud jest upal trdit, da ljubezni ni mogoče razumeti brez povezave zrazličnih diskurzov o ljubezni in bi se strinjal tud   z  rochefocaultom, da se ljudje nikoli ne bi zaljubili, če ne bi slišali govoriti o ljubezni.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #168 - 16.12.2005 at 10:02:08
 
titud wrote on 16.12.2005 at 09:49:59:
Bi si tud jest upal trdit, da ljubezni ni mogoče razumeti brez povezave zrazličnih diskurzov o ljubezni in bi se strinjal tud   z  rochefocaultom, da se ljudje nikoli ne bi zaljubili, če ne bi slišali govoriti o ljubezni.
 

Naši predniki so se zaljubljali še preden so znali govoriti (sicer tudi nas danes ne bi bilo tukaj).

Človeški jezik pri teh procesih nima prav velike vloge in je prej ovira, kot vzpodbuda.
Pomembnejšo vlogo ima jezik kemije, preko katerega narava že milijarde let ureja življenja bitij na tem planetu tudi takrat, ko se tega ne zavedamo.


Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #169 - 16.12.2005 at 16:03:34
 
titud wrote on 15.12.2005 at 12:52:17:
Kakorkoli že, tabuizacija znotrajdružinskega parjenja je odraz  ozaveščenja  'sleposti sile' oz. je že kultivacija spolne sle (libida?)  v ljubezen. Morda  ravno zaradi možnosti 'pozitivne degeneracije' kor vrsta nismo razvili biološke blokade  znotrajdružinskega parjenja in jo  prepustli v urejanje vsakokratni kulturi oz. zavestnemu urejanju. Zavestnemu ne v pomenu razumskemu, ker razumsko itak ni možno predvidet 'pozitivnih  degenereracij'  (razen mogoče pri selekcijski reji živali, kjer pa  kriterij pozitivnosti ne določa uspeh za živalsko  vrsto ampak uspeh za človeka, ki  se ga prav zarad inštrumetalnosti našega razuma  praviloma  izenačit s katastrofo za vrsto). Um je v vsakem primeru instrumentalen in v tem pogledu nemoralen, saj je v to instrumenatlizacijo mogoče vprečt v vse čute in občutja razen ljubezni, ki je po defoltu svobodna, sama sebi namen in s tem neinstrumentljiva.  


Ljubezen po defoltu ne more biti svobodna, lahko sicer govorimo o tem, vendar pa s tem ničesar ne spremenimo, temveč se samo zapletamo.

Ljubezni same po sebi ni, temveč je vedno ljubezen do nekoga, vsaj pri meni je tako, ne vem, kako je pri tebi, toda, če nekoga ljubiš, potem se najprej odrečeš svobodi, ki si jo imel pred tem oziroma si se vsaj pripravljen odreči vsemu kar si in imaš.

titud wrote on 15.12.2005 at 12:52:17:
Bi si upal trdit, da je prav ljubezen v vsakem pogledu in brezpogojno edina moralna, je nezmotljiv čut za pravično, pozitivno  in pravo mero, tud če je v popolnem neskladju z vsemi veljavnimi moralnimi normami, nerazumna, naivna  in tkorekoč debilna.  


Ljubezen ne more biti moralna, saj ni normativna - kot se reče: v ljubezni in vojni je dovoljeno vse - in v imenu  ljubezni se lahko dogajajo najbolj nemoralne zadeve (u bistvu boš v katerikoli pravi ljubezni našel karkoli moralnega (vzemi na primer, primer Troje ali pa Julijo in Romea ali pa Pesem ptic trnovk...) - za moralno jo hočejo napraviti razne religije in ideologije).

Kdor ni nikoli ljubil svoje ženske tako, da bi bil zanjo pripravljen poklati vse človeštvo, raztreliti galaksijo, početi še vse ostale smrtne grehe ter se poscati Vsemogočnemu Bogu na njegovo brado, ta po moje ni občutil prave ljubezni.

titud wrote on 15.12.2005 at 12:52:17:
Dejavna ljubezen je ljubljenje-kooitus +vse ostalo (tud fantazme). To je snov, iz katere je skreirana realnost in ne balast, ki bi nas ovirala pri opravljanju poslanstva znotraj življenjske  verige.


Dejavna ljubezen je parodoksna v sebi - saj je ljubezen absolutna: ljubiš ali ne ljubiš, vse ostalo pa je blefiranje, če se izrazim po tvoje je instrumentalizacija ljubezni za neke popolnoma tuje namene.


titud wrote on 16.12.2005 at 09:49:59:
Bi si tud jest upal trdit, da ljubezni ni mogoče razumeti brez povezave zrazličnih diskurzov o ljubezni in bi se strinjal tud   z  rochefocaultom, da se ljudje nikoli ne bi zaljubili, če ne bi slišali govoriti o ljubezni.To je problem besed, da vse skupaj zapletejo - vendar pa obstoj besede ne pogojuje obstoja stvari: to kar so namleli v tistem tvojem citatu pa je neumnost: če beseda "konj" ne bi ostajala, potem bi najbrž jezdili samo na kamelah, slonih, jelenih, kravah? Ali torej jezdimo besedo ali žival?uživajte!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #170 - 16.12.2005 at 21:22:49
 
Madan Gopal Das wrote on 15.12.2005 at 12:17:07:
"Zakaj je moj fant tako ljubosumen?"

Ker imas ti, njegova punca premalo ljubezni do sebe in posledicno do svojega fanta.

Kako razvit/povecat/obudit ljubezen do sebe in drugih pa je ze novo vprasanje.


No tale je mal bosa, mgd.
Preber si njen post najprej. Taka bolestna ljubosumnost, ki jo izvaja on, je predvsem njegovo nezaupanje v sebe, ki je po vsej verjetnosti posledica pomanjkanja ljubezni, ki bi jo moral biti deležen v svoji primarni družini v času svojega otroštva.

en bk
Back to top
 
 
IP Logged
 
picola
5
*****
Offline

Življenje je lepo
Posts: 667
Novo mesto
Gender: female
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #171 - 16.12.2005 at 21:29:54
 
Se strinjam en-bk s tabo. Ne moreš nekoga okrivit za svoje napake,nihče ni odgovoren za tvoja lastna čustva,kakor ti sam. Berem pa glih zdej eno fajno knjigo (Družine in kako v njih preživeti) in se strinjam s trditvijo, da se partnerja najdeta zato, ker sta obtičala na isti razvojni točki, ker imata iste stvari za poštimat...tako da mogoče oziroma po vsej verjetnosti ima  punca iz našega naslovnega posta tut nekej za poštimat v zvezi z ljubosumjem...(sam ne me vprašat, kaj... Wink) Kaj ti misliš o tem?
Back to top
 

Ljubezen vedno prevlada!
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13525
The Land of YaBB
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #172 - 17.12.2005 at 03:23:09
 
picola wrote on 16.12.2005 at 21:29:54:
mogoče oziroma po vsej verjetnosti ima  punca iz našega naslovnega posta tut nekej za poštimat v zvezi z ljubosumjem

to je ja jasno (to je osnovno spoznanje)
vedno
to kar se ti dogaja, je tvoj problem, tvoja izkušnja, tvoja šola skratka ... to je tm zarad tebe ...
drugi so boljkotne igralci
en drugmu smo igralci ...

je pa v tem primeru (tega threada), stvar bla predstavljena tko, da kolkr da punca nima blemov, da je samo on ljubosumen ...
in se človk praša, mogoče pa ni njen problem ljubosumje, ampak ljubezen - nezmožnost nje izkazovanje ...

se reče ... da je thread pol mogu odblodt tja kjer punco u bistvu tišči ... tko kot pravi the one; da če nista perfect match, itaq nimata kej skupi delat ...
dočim; mi smo ugruntal, da smo provzaprov vsi eni veliki prasci in da se mormo vsi po vrsti izboljšat - VSI, noben ni krasen, pot do tja pa je ljubezen, sprejemanje.
in pol smo izhajal iz tega da je valjda najlaži sprejemat jebe od nekoga, kogar maš tkoitaq že full rad zarad full stvari ...
in ko vidš da se ti (neki (kar te moti)) dogaja, veš da je to tud tvoj problem ... in pol delaš ... in sprejemaš in ljubiš ... in se spremeniš ...
sprememba je edina stalnica
in tko rasteš
in tko vidš, da če ti je težko v odnosu, je to u bistvu samo še ena priložnost za rast ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
picola
5
*****
Offline

Življenje je lepo
Posts: 667
Novo mesto
Gender: female
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #173 - 17.12.2005 at 10:57:22
 
Lepo  si tole spisal, gape. Smiley
Back to top
 

Ljubezen vedno prevlada!
 
IP Logged
 
Madan Gopal Das
Ex Member
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #174 - 17.12.2005 at 16:00:04
 
en_bk wrote on 16.12.2005 at 21:22:49:
No tale je mal bosa, mgd.
Preber si njen post najprej. Taka bolestna ljubosumnost, ki jo izvaja on, je predvsem njegovo nezaupanje v sebe, ki je po vsej verjetnosti posledica pomanjkanja ljubezni, ki bi jo moral biti deležen v svoji primarni družini v času svojega otroštva.

ja, to je njegov problem. ampak njen problem pa je, da jo to moti. jaz sem dajal nasvet njej, ne njemu. on ni sprasval za nasvet.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #175 - 19.12.2005 at 15:39:58
 
t wrote on 16.12.2005 at 16:03:34:
Ljubezen po defoltu ne more biti svobodna, lahko sicer govorimo o tem, vendar pa s tem ničesar ne spremenimo, temveč se samo zapletamo.

Ljubezni same po sebi ni, temveč je vedno ljubezen do nekoga, vsaj pri meni je tako, ne vem, kako je pri tebi, toda, če nekoga ljubiš, potem se najprej odrečeš svobodi, ki si jo imel pred tem oziroma si se vsaj pripravljen odreči vsemu kar si in imaš.


Ljubezen ne more biti moralna, saj ni normativna - kot se reče: v ljubezni in vojni je dovoljeno vse - in v imenu  ljubezni se lahko dogajajo najbolj nemoralne zadeve (u bistvu boš v katerikoli pravi ljubezni našel karkoli moralnega (vzemi na primer, primer Troje ali pa Julijo in Romea ali pa Pesem ptic trnovk...) - za moralno jo hočejo napraviti razne religije in ideologije).

Kdor ni nikoli ljubil svoje ženske tako, da bi bil zanjo pripravljen poklati vse človeštvo, raztreliti galaksijo, početi še vse ostale smrtne grehe ter se poscati Vsemogočnemu Bogu na njegovo brado, ta po moje ni občutil prave ljubezni.


Dejavna ljubezen je parodoksna v sebi - saj je ljubezen absolutna: ljubiš ali ne ljubiš, vse ostalo pa je blefiranje, če se izrazim po tvoje je instrumentalizacija ljubezni za neke popolnoma tuje namene.


Bi se pod vse tole podpisla tud jest  z eno pripombo:

si se sposben odrečt vsemu kar si in kar maš, si dovoliš počet vse kar sicer moralnih zadržkov ne bi dovolu počet, bi udejenu ljubezen absolutno, bi naredu vse to in vse več, amak le pod pogojem, da veš, da to počneš v imenu ljubezni.

Skratka, abosutno moč daje le (za)vedenje, da gre za ljubezen.

Quote:
To je problem besed, da vse skupaj zapletejo - vendar pa obstoj besede ne pogojuje obstoja stvari: to kar so namleli v tistem tvojem citatu pa je neumnost: če beseda "konj" ne bi ostajala, potem bi najbrž jezdili samo na kamelah, slonih, jelenih, kravah? Ali torej jezdimo besedo ali žival?


Ko se v ljubezen kot  besedo artikulirajo vsa presežna  čustva, je  ta sposobna kreairat forme, na katerih je mogoče ne samo jahat, ampak clo letat...   Grin Wink

Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #176 - 19.12.2005 at 17:07:38
 
titud wrote on 19.12.2005 at 15:39:58:
Bi se pod vse tole podpisla tud jest  z eno pripombo:

si se sposben odrečt vsemu kar si in kar maš, si dovoliš počet vse kar sicer moralnih zadržkov ne bi dovolu počet, bi udejenu ljubezen absolutno, bi naredu vse to in vse več, amak le pod pogojem, da veš, da to počneš v imenu ljubezni.

Skratka, abosutno moč daje le (za)vedenje, da gre za ljubezen.


Ko se v ljubezen kot  besedo artikulirajo vsa presežna  čustva, je  ta sposobna kreairat forme, na katerih je mogoče ne samo jahat, ampak clo letat...   Grin WinkPa saj moč ljubezni je kreacija, ki pa je v svoji domeni lahko tudi destruktivna - se pravi, da mora podirati zato, da lahko gradi.

Je isti problem z ljubeznijo in osvabajanjem, saj po eni strani ponuja osvobajanje od vse morale in vsega ostalega, po drugi strani pa se popolnoma veže na svoj objekt (in tako lastno svobodo ukinja).

V tem smislu je ljubezen kvečjemu prožilec, ne pa čustvo - odpira paleto vseh čustev tudi najbolj nasprotujočih, zato je artikulacija prej njen konec kot rešitev.


uživajte!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #177 - 20.12.2005 at 16:27:24
 
[quote author=Bardo_Thodol link=1131367399/240#250 date=1134723728]
Naši predniki so se zaljubljali še preden so znali govoriti (sicer tudi nas danes ne bi bilo tukaj).

Naši predniki zarad tega, ker niso znali govoriti, niso bli učlovečeni. Iz njih se je razvilo marsikaj, mi  pa smo tukaj izkljućno po zaslugi govorečih prednikov.

Quote:
Človeški jezik pri teh procesih nima prav velike vloge in je prej ovira, kot vzpodbuda.
Pomembnejšo vlogo ima jezik kemije, preko katerega narava že milijarde let ureja življenja bitij na tem planetu tudi takrat, ko se tega ne zavedamo.

Nezavednega jezika kemije tud jezikovna bitja ne zanikamo, čeprav ga ne razumemo. Razlagamo si ga   z metaforiko v stilu 'čarobni napoj' (legenda o tristanu in izoldi), amorjeva strelica..., ravno s to metaforiko pa omgočamo kemičnemu brbotanju da se manifestira na avtentičen, v primeru človeka pač človeški način kot ljubezen.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #178 - 20.12.2005 at 17:06:47
 
t wrote on 19.12.2005 at 17:07:38:
Pa saj moč ljubezni je kreacija, ki pa je v svoji domeni lahko tudi destruktivna - se pravi, da mora podirati zato, da lahko gradi.

Je isti problem z ljubeznijo in osvabajanjem, saj po eni strani ponuja osvobajanje od vse morale in vsega ostalega, po drugi strani pa se popolnoma veže na svoj objekt (in tako lastno svobodo ukinja).

V tem smislu je ljubezen kvečjemu prožilec, ne pa čustvo - odpira paleto vseh čustev tudi najbolj nasprotujočih, zato je artikulacija prej njen konec kot rešitev.


Ne vem, zakaj bi se morala ljubezen zaciklat točki navezanosti na svoj objekt. Če je ljubezen 'prožilec' za osvoboditev  poslušnosti  zunanjim moralnim normam/vrednotam  in nadomestitev s poslušnostjo  subjektivnim vzgibom (tud če so vezani na svoj objekt) je kot akt osvoboditve lahko tudi 'prožilec', ki omogoča rekonstrukcijo osebnosti k indivdualnosti in lastne avtentičnosti.    

Back to top
 
 
IP Logged
 
vida
5
*****
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1240

Re: Zakaj je moj fant tako ljubosumen?
Reply #179 - 25.12.2005 at 06:59:40
 
picola, malo je trajalo  Smiley
tole besedno prepucavanje na forumu sega že precej časa nazaj in je na tej temi nekako »izbilo sodu dno« kot se temu reče, ko je TheONE na preprost način dal vedet, da ljubezen lahko živimo le v odnosu do konkretnega drugega. Tudi jaz v to verjamem, le da tega nikoli nisem znala tako lepo povedat. Sem ti odgovorila ?


Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 ... 10 11 12 13 14