Devi wrote on 05.09.2005 at 15:20:49:nisem prepričana, da so fizični, kemijski in psihični vplivi tako zelo ločeni eni od drugih, tud zato, ker vidim, kolko lahko sama s kontrolo svoje psihe na izboljšanje svojega fizisa vplivam.
al ti tud psiho obravnavaš kot sistem, ki deluje zarad čist določenih kemijskih reakcij?
Saj ne trdim, da so ločeni. To je vse ena in ista zgradba.
Po moje psiha izhaja iz fizisa, od koder tudi vse nastaja, kot hiša sloni na temeljih, streha pa na zidovih hiše.
Psihično stanje torej lahko izboljšaš (ali pokvariš) tako, da sežeš spet nazaj "dol", v fizis, preko katerega vplivaš na telesno stanje in se od tod vrneš spet nazaj gor v psiho.
To so vse povezani krogi v istem organizmu (povratne zveze).
Seveda lahko podobno preko psihe izboljšaš telesno stanje, le da začneš zdaj delovati na krogu zgoraj (in se od tu zavrtiš preko povratnih zvez naokoli).
Ker je tudi psiha zapleten sitem, ki deluje preko fizisa (predvsem preko nevronskih poti), je še kako odvisna od kemičnih reakcij. Dokazov za to ni treba iskati prav daleč, od uporabe psihoaktivnih substanc do fizičnega stimuliranja možganov, ki se takoj odrazi na psihičnih doživetjih.
Poleg vsega tega, pa še vedno ostaja odprt problem zavesti. Kaj je zavest, od kje zavest, kdo se zaveda, to so zaenkrat še vedno pretežka vprašanja, da bi nanja lahko z današnjim znanjem z gotovostjo odgovorili.
Pred leti sem na tem forumu že nekaj špekuliral o tem, v smislu, da bi zavest lahko bila "vseprisotna", in da se v kompleksnem sistemu (kar živo bitje je) lahko na nek način "konkretizira" kot lokalni hologram, ki ravno tako vsebuje informacijo celote, le da je ta bolj zamegljena.
To so seveda le špekulacije, brez kakšnih trdnih dokazov. Sem pa nekaj podobnega lahko prebral že na več mestih v literaturi, med drugim v knjigi Mitje Peruša, tako, da v podobni smeri razmišljajo tudi drugi.