sinjeoka wrote on 22.08.2005 at 15:14:17:tudi stranke so ena izmed oblik ceha - sicer pa, tudi civilno družbo se da definirati na temelju Cerkve tako da damo v nadzorni svet jezuite. teologe, duhovnike in nune (o pluralnosti take civilne družbe bi imel verjetno precej povedat)
Kolikor se spominjam je po novem zakonu par mest posebej rezerviranih tudi predstavniki religij - ne vem pa, kako je po sedanjem.
sinjeoka wrote on 22.08.2005 at 15:14:17:najprej je fino, da ločiš med ureditvijo države in obliko oblasti - kraljevina je lahko tudi čisto demokratična stvarca
demokracija pa še vedno je, da imaš možnost voliti ne glede na osebne okoliščine in cehovsko pripadnost, biti voljen in aktivno sodelovati pri postavljanju pravil (in pri njihovem doslednem uveljavljanju)
Kar pa sploh ni pomembno, če ti je vsebina pomembnejša od odlike - kot si napisala ti.
sinjeoka wrote on 22.08.2005 at 15:14:17:kar se pa Lockeja tiče

gospodić moj - njegovega temeljnega dela s področja politike The two Treaties of Civil Government sploh nimamo prevedenega v slovenščino (vi ga pa tudi nimate v obveznem branju)
vprašanje dosega človeškega razuma je pa nekaj politično povsem nevtralno (seveda danes, potem ko smo se losali Cerkvenega mračnjaštva) Locke je bil eden izme filozofov, ki je razum in znanost "ugrabil" izpod okrilja Cerkvene dogme - o tistem delu, ko govori o Civilni Državi in konceptu osebne ekonomske svobode pa so naši filozofeljni tiho
Locke je namreč tako kot Cerkvi oporekal tudi avtoritarni državi.
Ljubica draga, v naši državi ti načeloma na fakulteti ne smejo dati obveznega branja v tujem jeziku (razen pri jezikih), zato pride to pod sekundarno literaturo. Poleg tega pa Locka nismo brali samo pri novoveški filozofiji temveč tudi pri socialni filozofiji, tam smo brali še "Pismo o toleranci" in tisti dve razpravi, tega se spominjam, ker sem pomladi med pospravljanjem v star papir poslal fotokopije srbohrvaškega prevoda.
Če bi ti prebrala vsaj
Pismo o toleranci, bi lahko videla, da je Locke nasprotoval samo RKC (ker imajo katoliki dva šefa, od katerih jim eden ponuja nebesa), drugače pa je oblastnikom priporočal toleranco do vseh religij.
Kar pa se tiče Lockove politične teorije, si v slovenščini lahko prebereš knjigo, ki jo je napisal John W. Gough:
Družbena pogodba - Kritična študija njenega razvoja, kjer je IX. poglavje posvečeno Locku. (naslednji dve poglavji sem prevedel jaz) Če bi kadarkoli brala Locka vsekakor ne bi mogla pisati takih neumnosti. Za nasprotnika absolutne države so ga razlasili wighi (in pa v nadaljevanju američani, kateri so ga najbrž tako kot ti brali v raznih enciklopedičnih povzetkih - Lockova pisanja so pač uporabili v skladu s svjimi potrebami), ki so zagovarjali pravice ljudi (tj. zemljiških posestnikov) viz. rojalistom, ki so zagovarjali od boga dano kraljevo oblast. Locke tako ni bil nasprotnik avtoritarne absolutne države temveč zgolj teoretski nasprotnik rojalistične teorije o od boga dani oblasti.
Locke je tako kot večina kontraktualistov izhajal iz naravnega stanja ala Hobes, pri čemer je zagovarjal popolno svobodo in enakost posameznikov v naravnem stanju (pri tem pa je za razliko od Hobesa (človek človeku volk) uvajal določeno naravno racionalno moralo - ne delaj mi tega, česar nočeš, da jaz delam tebi), ki pa se nato preko pogodbe odrečejo svojim močem, ki jih uporabljajo za obrambo sebe in svoje lastnine ter jih prenesejo na skupnost. V tem smislu Locke zagovarja polnomočje oblasti - vse to za javno dobro, ki je tudi edina omejitev za tistega, ki postavlja zakone po naravnem pravu (za razliko od Hobesa, ki govori o suverenu, Locke tu govori o poverjenikih). Revolucija pa je upravičena vedno, kadar vlada ravna v nasprotju s poveritvijo.
Uvede pa tudi neko noviteto - da je vsak lastnik samega sebe in da je tudi lastnik svojega dela (kot da bi poslušal kakšnega komuista a ne?).
Locke na tak način samo upraviči revolucionarni upor proti državi, in seveda spodbija rojalistično tezo o oblasti kot nasledljivemu božjem darilu, v ničemer pa ne govori proti absolutnosti države, vse dokler v skladu s pravili naravnega prava ravna v javnem interesu.
Sploh pa Locke vsaj na področju politične teorije ne pove ničesar novega ali posbej izvirnega, temveč predvsem dobro sledi svojim predhodnikom.
uživajte!