Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 33
(Read 120805 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Zoran Kanduč - Onkraj zločina in kazni
Reply #165 - 02.09.2005 at 12:41:08

Toni_Zamene wrote on 02.09.2005 at 12:14:20:
Samo vzpodbuda k aktualni diskusiji.

Kaj pa ta dimenzija diskutiranega.

Kdo odloča o tem kakšen odgovor  in če sploh kakšen odgovor bo dobil ? Tisti, ki postavlja vprašanje ali tisti , ki se ga nagovarja ?
A nas ima vsak pravico nagovarjati in od nas pričakovati odziv - odgovor ?
Torej kdo v odnosu postavlja meje ? Tisti, ki nekaj od mene hoče ali jaz ?

Oba drug drugemu z uporabo vseh metod zavednega/nezavednega zavajanja, laži  in priseganja na resnico. Skozi te metode se manifestira moč (statusna, intelektulna, moč ideloških/verskih prepričanj), gre za boj za resico, v kateri  naj  naj bi bla predmet poženja resnica tako spraševalca kot vprašnega. Nekakšen sokratovski dilaog, ki ga je  uprizoril platon kot dramaturg, ki je  v dialoškem boju za resnico uzrl resničnost samo.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #166 - 02.09.2005 at 12:42:27

Lilith wrote on 02.09.2005 at 12:31:44:
Zato pa puščavnik ne pošlje lovca, kamor bi si lovec zaslužil (v tri krasne...), pač pa si s strategijo, nad katero se nekateri zgražajo, rešuje kožo.

Zanimivo, kako različno smo se vživeli v vlogi teh dveh iz zgodbice.

Jaz puščavnika naprimer ne doživljam kot nekega slabiča, ki naj bi se bal za svoje življenje. Predstavljam si ga kot modrega človeka, ki premore toliko integritete, da bo povedal po resnici in brez izmotavanja.
Nenazadnje se tudi v sami zgodbi ne sprašuje, kaj bo z njegovim življenjem, in ali bo preživel, ampak, kako bi zadostil (vsem) svojim moralnim normam.

Po drugi strani pa, če sebe projiciram v vlogo lovca, bi reagiral tako, kot sem že napisal. Če bi mi puščavnik odgovoril odkrito, bi ga pustil pri miru, če bi pa videl, da me poskuša nategniti, bi ga pa tudi jaz še malce privil.

Seveda so v tej zgodbici mogoči  tudi drugačni scenariji in vsak si bo napisal svojega, takega, ki najbolj odgovarja njegovi osebnosti in njegovemu načinu razmišljanja.

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #167 - 02.09.2005 at 12:46:26

Imaš prav, Bardo.

Me pa zanima, kako bi ti reagiral, če bi kdo s pozicije moči (s puško v roki) terjal od tebe narediti nekaj, kar je proti tvoji etiki?
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #168 - 02.09.2005 at 12:47:16

Naš puščavnik je po božji milosti samo upošteval eno od zlatih bleferskih zapovedi.

Never lie, if you can bullshit the way through!

Glede na to, da se je tega njegovega uspeha veselil celo bog, mu vsekakor ne bi smeli zameriti. (lahko pa se zabavamo nad celotno situacijo)

Vendar pa je vseeno prekšil svojo lastno zavezo, da bo vedno govoril resnico. Tudi če rečemo, da bullshiting ni laž, pa še vedno ne moremo reči, da je resnica.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #169 - 02.09.2005 at 12:50:19

t wrote on 02.09.2005 at 12:47:16:
Naš puščavnik je po božji milosti samo upošteval eno od zlatih bleferskih zapovedi.

Never lie, if you can bullshit the way through!

Glede na to, da se je tega njegovega uspeha veselil celo bog, mu vsekakor ne bi smeli zameriti. (lahko pa se zabavamo nad celotno situacijo)

Vendar pa je vseeno prekšil svojo lastno zavezo, da bo vedno govoril resnico. Tudi če rečemo, da bullshiting ni laž, pa še vedno ne moremo reči, da je resnica.

uživajte!

Jao jao.

Misel, ki jo je puščavnik izrekel, namesto neposrednega odgovora na vprašanje lovca je resnica. Problem je, da tega stavka večina tukaj ne razume.

Zato, ker maš ti svojo resnico, potem je drug človek laž ali neresnica, ker je drugačen, al kaj?

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #170 - 02.09.2005 at 12:55:52

Quote:
Misel, ki jo je puščavnik izrekel, namesto neposrednega odgovora na vprašanje lovca je resnica. Problem je, da tega stavka večina tukaj ne razume.

moj podpis

In še teza- morda kdo noče razumeti.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #171 - 02.09.2005 at 13:13:19

Quote:
Jao jao.

Tako kot bi bila še večja resnica tudi, če bi lovcu odgovoril 1+1=2

Problem je v tem, da puščavnik ni pravilno odgovarjal na vprašanje - ni povedal resničnega odgovora, za katerega je vedel.

Tako kot, če bi nekdo na vprašanje, koliko je 3+2 odgovorli, da je 3+2=2+3 ali, da 5+5 je 10. Vse to so same resnice, vendar so v dani situaciji nepravilni odgovori, kadar govorimo o laži kot načinu govorjenja pa je laž govorjenje, kjer navajamo zavajajoče ali nepravilne odgovore in hkrati vemo za pravilni odgovor.

Quote:
Zato, ker maš ti svojo resnico, potem je drug človek laž ali neresnica, ker je drugačen, al kaj?

Ne gre za moje resnice ali prepričanja, gre za navadno resnico v danem kontekstu, ki je absolutna in objektivno preverljiva za vse. Ne glede na to, kako različni ali enaki smo si.

Gre za dejstvo, da je srna v grmu in za dejstvo, da puščavnik ve, kje je srna. Gre za vprašanje o tem dejstvu in za odgovor, ki ne odgovarja na vprašanje o tem dejstvu. Puščavnik torej s tem, da govori resnico o nečem drugem v danem kontekstu laže, saj njegov odgovor ne ustreza dejstvu po katerem je vprašan.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #172 - 02.09.2005 at 13:16:44

t wrote on 02.09.2005 at 13:13:19:
Gre za dejstvo, da je srna v grmu in za dejstvo, da puščavnik ve, kje je srna. Gre za vprašanje o tem dejstvu in za odgovor, ki ne odgovarja na vprašanje o tem dejstvu. Puščavnik torej s tem, da govori resnico o nečem drugem v danem kontekstu laže, saj njegov odgovor ne ustreza dejstvu po katerem je vprašan.

OK, nisem nameravala it v debato o tem, kaj je sploh resnično, samo me tišči Grin. Kako pa sploh veš, da je srna tam? Sicer je šla za grm, ja, lahko pa da je že zdavnaj več ni bilo, medtem ko se je pogovarjal z lovcem.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #173 - 02.09.2005 at 13:23:09

Lilith wrote on 02.09.2005 at 12:46:26:
Imaš prav, Bardo.

Me pa zanima, kako bi ti reagiral, če bi kdo s pozicije moči (s puško v roki) terjal od tebe narediti nekaj, kar je proti tvoji etiki?

Ne vem, kako bi v tem primeru reagiral. Takih odločitev nič kaj rad ne prejudiciram, saj se v primeru, ko smo res življensko ogroženi, odločamo z malimi možgani, kot kakšni reptili, razen če nismo prej dali skoz kakšne hude meditacije .  8)

Samo v tej zgodbi mu lovec ni grozil, le vprašal ga je, če je mogoče videl srno.
Vsaj jaz nisem v tem zaznal nobene grožnje.
Če nekdo nosi puško, še ne pomeni, da mi z njo grozi.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #174 - 02.09.2005 at 13:24:57

Quote:
OK, nisem nameravala it v debato o tem, kaj je sploh resnično, samo me tišči Grin. Kako pa sploh veš, da je srna tam? Sicer je šla za grm, ja, lahko pa da je že zdavnaj več ni bilo, medtem ko se je pogovarjal z lovcem.

To sploh ni pomembno, saj je puščavnikov odgovor enako nepravilen, kot če srne sploh nikoli ne bi bilo.

In laž je še vedno prisotna, saj bi v danem primeru puščavnik še vedno mislil, da je srna v grmu in tako še vedno namerno poskušal zavajati lovca (čeprav bi se lahko izkazalo, da se je puščavnik motil, ko je mislil, da je srna še vedno v gmu).

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #175 - 02.09.2005 at 13:47:26

Lilith wrote on 02.09.2005 at 12:55:52:
moj podpis

In še teza- morda kdo noče razumeti.

Zame, ki si me označila za relativista, je tako resnica relacija oz. odnos med dvema. Bullshit pa je tisto, kar bi ti verjetno označila za neodnos, torej nikakor ne more biti resnica Wink

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #176 - 02.09.2005 at 14:02:31

Quote:
Jao jao.

Starčev stavek je tako izven konteksta, da je (vsaj zame, ki  sem pač butast ali pa funkcionalno nepismen) neresničen.

Quote:
»O, lovec, kdor vidi, ne more govoriti, kdor govori, ne more videti.«

Jaz ko vidim morem  govoriti  in ko govorim morem videti. Kako je z vami?

Quote:

Starec bi očitno moral biti res zelo  drugačen od lovca, da bi govoril resnico in ne samo zavajal z blebatnejm. Vsaj iz konteksta zgodbe mi ta različnost ni razvidna.  
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #177 - 02.09.2005 at 14:07:25

titud wrote on 02.09.2005 at 14:02:31:
Jaz ko vidim morem  govoriti  in ko govorim morem videti. Kako je z vami?

Hehe, glede te (ne)resnice sem se tudi jaz podobno spraševal, samo sem pomislil, da me najbrž spet logika jebe ...  Wink

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #178 - 02.09.2005 at 14:18:55

Quote:
vprašanje "kje je srna?"  
Odgovor: »O, lovec, kdor vidi, ne more govoriti, kdor govori, ne more videti.«

Če gledam samo odgovor, se mi sploh ne zdi sporen, kot neka subjektivna misel, ali kot nekakšen povzetek razkola med prakso (videti, čutiti, zaznati) in teorijo (opisati, razumeti, govoriti).
Vendar pa to ne more biti pravilen (konsistenten) odgovor na vprašanje "kje je srna".

Bi pa to lahko bil zelo konsistenten ogovor na primer, na vprašanje, "Kaj je s tistim, ki vidi in s tistim, ki govori?" ali Kaj lahko počne, kdor vidi in kaj kdor govori?"...

Seveda pa sama situacija sploh ne bi bila tako zelo problematična, če se puščavnik ne bi zavezal temu, da bo govoril samo resnico, saj resničen v danem kontekstu ta odgovor pač ne more biti.

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #179 - 02.09.2005 at 17:43:12

t wrote on 02.09.2005 at 13:13:19:
Problem je v tem, da puščavnik ni pravilno odgovarjal na vprašanje - ni povedal resničnega odgovora, za katerega je vedel.

To, kar je zame ves čas te debate bilo frustrirajoče in me spravljalo v bes, je končno dobilo jasno obliko v tem stavku.

Govoriti resnico ne pomeni, da nam lahko drugi ukazujejo, kdaj bomo govorili. Govoriti resnico ne pomeni biti neumen.
Karkoli je že puščavnik povedal, je bilo zanj gotovo resnično.

t, kaj če bi tako pogledal:
1. lovec vpraša
2. puščavnik se odloči ne povedati (menda si priznal molk kot legalno stvar oz. ga nisi označil za laž)
3. puščavnik začne govoriti resnične stvari, ki nimajo nujno zveze z puščavnikovim vprašanjem

Puščavnik je ves čas resničen. Ni pa podložen lovcu, da bi mu ta določal, o čem naj govori.

Kdorkoli misli tu drugače, izvaja za moje pojme nad puščavnikom hudo nasilje, ki bi ga jaz še najlažje poimenovala "manipulativno naprtiti puščavniku lastnost, ki ni njegova".
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 10 11 12 13 14 ... 33