Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11 12
(Read 66273 times)
exodus
Ex Member

Re: Kako naj se ubijem
Reply #120 - 17.12.2004 at 21:38:01

ixtlan wrote on 17.12.2004 at 11:51:27:
Grin

spet ti lahko le citiram Junga...in to z veseljem ker ga spoštuješ, vendar ne upoštevaš:

»Vse, kar nas iritira pri drugih, nas lahko vodi k razumevanju sebe.«

Ja, enako za tebe - to ne velja samo zame. To bi zate morebiti še bolj prišlo v poštev, premisli?  Da malo parafraziram JUnga i ntebe: Če te iritirram, kar pa je več kot očitno, te morda to lahko vodi k sebi, ko boš enkrat spoznal in pri sebi temeljito premislil, da si morebiti vendarle zašel v nek ekstrem, ko verjmeš dobesedno knjigam, ki so bile spisane pred več tisočletji.  Da ne bo pomote, tudi jaz bi se lahko nekako lahko uvrstil med "anonimne kristjane", ampak to še ne pomeni, da bi si Sveto pismo dobesedno razlagal, ker potem bi zgrešil poanto in lahko kaj hitro postanem verski fanatik.
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #121 - 17.12.2004 at 21:50:32

Lilith wrote on 17.12.2004 at 12:15:53:
Wrong, da ne bi moglo biti bolj.
Raznorazni dobronamerni nasveti velikokrat pahnejo iskalca pomoči v še večjo bedo. Ker ni univerzalnih pomoči, veš, pač pa je pomoč uspešna oz. vsaj škode ne dela (in že to je uspeh!), le če je prilagojena posamezniku.
Pa saj o tem smo že večkrat razpravljali. Očitno smo še zmeraj na dveh bregovih v tej zadevi.

Ja,tut mene zdej že pošteno zanima,kaj je 'prav' in kaj ne...Moje mnenje:
1: Oseba je SAMA prišla na forum in SAMA vprašala za nasvet
2:Oseba je SAMA odgovorna za svoja dejanja,med katera spada tudi to al se bo odločla poslušat koga al ne(ti kot vem,si goreča zagovornica tega pravila,če sem te do sedaj uspela razumet)
3:Vsak pove tisto,kar je pomagalo njemu ali pa misli,da lahko pomaga osebi,ki sprašuje za nasvet(tukej te sprašujem,zakaj ti misliš,da so vsi tvoji nasveti dobri,lahko pa da boš glih ti od vseh najbolj pihnila mimo pa čeprav si prepričana,da svetuješ prav-glede na tvoj poklic)
4:rešitev te dileme je lahko ta,da se naštima besedilo ob vstopu v Svetovalnico,da je vstop na lastno odgovornost in da za posledice(dobre ali slabe) laični svetovalci ne morejo odgovarjati(al kej v tem smislu)
5:men ste tukej na forumu ZELO pomagali,če ne drugega pa včasih  z različnimi mnenji,ob katerih so se mi porajala nova vprašanja,ki sem si jih nujno morala postavit,če sem hotela kej rešit pri sebi
6:NISEM ODGOVORNA ZA DEJANJA DRUGIH!(če nekdo naredi samomor,ker sem mu po tvoje 'napačno' svetovala in sem potem jst kriva in odgovorna za to,je to glih tako,kot če bi bila kriva za samomor osebe,s katero sem končala zvezo-al bi morala ostat z njim samo zato,da se ne bo fental?)
7:pomagam samo tistemu,ki me za to prosi(in oseba,ki pride na forum iskat nasvet,zanj prosi,se pravi,da je sama ODGOVORNA,če  bo poskusla naredit nekaj,kar ji je nekdo svetoval in ji bo zaradi tega še bolj bad)
8:profesor TA nam je na eni od začetnih ur povedal,da laiki le redkokdaj naredijo tako napako,da se zgodi sranje(če že glih govorimo o samomoru)
9:povej,kako bi ti rešila to dilemo? Zapremo Svetovalnico? In odpremo drugo,z naslovom Laiki svetujejo al pa Strokovnjak(Lilith in Toni) svetuje? Al se Svetovalnica čist ukine? Al napišemo na veliko pri vstopu na Forum 'na lastno odgovornost'? Dej en predlog pa bomo vidl,če smo za...
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

exodus
Ex Member

Reply #122 - 17.12.2004 at 22:01:30

Lilith wrote on 17.12.2004 at 12:15:53:
Wrong, da ne bi moglo biti bolj.
Raznorazni dobronamerni nasveti velikokrat pahnejo iskalca pomoči v še večjo bedo. Ker ni univerzalnih pomoči, veš, pač pa je pomoč uspešna oz. vsaj škode ne dela (in že to je uspeh!), le če je prilagojena posamezniku.
Pa saj o tem smo že večkrat razpravljali. Očitno smo še zmeraj na dveh bregovih v tej zadevi.

Ja, se strinjam s tabo, ker kot prvič ne bluziš tja v en dan,  si objektivno trdno prisidrana na tleh, drugič pa imaš strokovne kompetence, in seveda izkušnje kot psiholog, kar pa za ostale, vključno z mano, ne velja.

Ixtlan in vsi ostali, če si psiholog ali psihiater, morda tudi socialni delavec po poklicu, z besedo na dan - v nasprotnem primeru pa mislim, da si premala ribica za Lilith, da bi ji oporekal in se šel "preizkušnje moči", kateri bi jaz osebno dal status administratoreja za to rubriko, ker je pač strokovnjak s tega področja, za razliko od tebe in vseh ostalih.
Back to top

IP Logged

Lukec
Guest

Reply #123 - 18.12.2004 at 01:23:20

Tolko dni je minilo, pa niti enga pametnega nasveta mi niste dali kako bi se ubil. Ko vas jebe, grem, pa bom že sam nekaj pogruntal.
Back to top

IP Logged

.o.k...o.b.
1
*

let's play

Reply #124 - 18.12.2004 at 10:54:27

Good Luck, Lukc.  Smiley
Back to top

x w z

IP Logged

X
4

Vsa moja družina je narejena
iz mesa.

Reply #125 - 18.12.2004 at 11:55:12

Quote:
Tolko dni je minilo, pa niti enga pametnega nasveta mi niste dali kako bi se ubil. Ko vas jebe, grem, pa bom že sam nekaj pogruntal.

Javi nam, ko ti bo uspelo. Grin
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

THOR
2
**

Reply #126 - 18.12.2004 at 12:03:46

X wrote on 18.12.2004 at 11:55:12:
Javi nam, ko ti bo uspelo. Grin

Grin Grin Grin

Ko prebiram tele poste od Lukca, se mi zdi da bi nam rad povedal da ga nekaj grozno muči.
To da se bo ubil je samo njegov način kako pritegniti pozornost. Torej povej kaj te matra: si brezposeln, osamljen, zadrogiran... Malo več povej kot to :"Rad bi se imel rad" in "Kako naj se ubijem?"  Wink
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #127 - 18.12.2004 at 12:49:32

kmalu bo leto naokoli ... sej je brezveze tale čas ... ampak masovno žuranje naredi svoje ... vpadnice v trgovske centre so zabasane ... smreke že kičasto okrašene ... vsi neki vejo kaj bojo za Silvestrovo počel ... "kje boš pa ti?" ... "s kom pa boš?" ... in vse kar je teh brezveznih debat ... kriza ... veliko ljudi v tem času pomisli na samomor (vsaj v Sloveniji)

Lukc - a veš, tudi jaz sem kdaj pomislila na to možnost ... fentat se... zanimivo, da način mi je bil pa ob teh črnih mislih vedno nekak jasen ... pred očmi se mi je razgrnil cel imaginarij ... uh ... uboga jaz v vrhuncu ekstaze samopomilovanja in mizerije

THOR wrote on 18.12.2004 at 12:03:46:

Ko prebiram tele poste od Lukca, se mi zdi da bi nam rad povedal da ga nekaj grozno muči.
To da se bo ubil je samo njegov način kako pritegniti pozornost. Torej povej kaj te matra: si brezposeln, osamljen, zadrogiran... Malo več povej kot to :"Rad bi se imel rad" in "Kako naj se ubijem?"  Wink

in tko kot je Saddam  Smiley povedal ... tudi jaz vem, da nekaj te grozno muči ... obstaja določena možnost, da se tud mal zafrkavaš ... mal ezičem dat vetra ... Undecided

je pa res nekaj, če bi se bolj odprl, bolj odkrito, malo bolj, spregovoril o "težavah" ... bi bilo bolje zate ... bi morda tudi potem kaj uporabnega zase našel na tem forumu ...

pozornost se s tem da dobit - to jaz vem  Wink Wink ... in men so takrat napisal, da s tem pa res ni nič narobe  Grin .. danes sem brala ... Cry Grin ... in meni je tist res pomagal ... ni me pa rešilo ... kar sem delala še po tem, je druga zgodba ... je pa Bardo_Thodol takrat povedal nekaj, kar drži danes ...  ... .... .... in vsak prispevek v tistem topiku je dragocen zame, kot biseri, nanizani na ogrlici  Kiss Kiss

fakat  Smiley  Grin ... tuki smo sam ljudje, ne vem ... če bi nam kaj več povedal ... pa res ne vem, če bi koga lahko še šokiral ...

....tole je men pomagal (med drugim) ... probi  Wink... mogoče bo še tebi

bogglefreak20 wrote on 14.02.2004 at 17:06:12:
Se mi zdi, da je treba tudi sposobnost nekoga ljubiti trenirati. Čisto zares.

Če ti ne gre, pa bi to rad/-a, je fajn začet pri sebi. Vzemi si pet minut časa vsak dan in išči na svojem telesu in v sebi lastnosti, ki so ti všeč, in si glasno reci npr.: "Rad/-a imam svoje zelene oči!" Zveni butasto, ampak se mi zdi to res fajn.

Ko počasi vzljubiš sebe, lahko pa že deliš ljubezen z drugimi. Magari najprej s kako rožico, ki ji daješ ljubezen tako, da se ji posvetiš vsak dan recimo za pet minut. Skrbno preveriš ali rabi vodo ali kaj drugega, malo poklepetaš z njo, ji poveš, kako je lepa, kaj ti je všeč na njej itd. Boljše počutje obeh zagotovljeno. Taka rožica lepše raste - imam izkušnje!  Smiley Lahko probaš imeti rad/-a psa ali mačko ali kanarčka.

Počasi prideš do tega, da imaš lahko rad tudi sočloveka. In ta občutek zna biti božanski! Smiley

.... kje so tisti časi, ko nismo bili še tok nezaupljivi ... ?

.... zdej se pa že na vsakem koraku bremzamo ...

Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

exodus
Ex Member

Reply #128 - 18.12.2004 at 13:20:29

siaj wrote on 18.12.2004 at 12:49:32:
kmalu bo leto naokoli ... sej je brezveze tale čas ... ampak masovno žuranje naredi svoje ... vpadnice v trgovske centre so zabasane ... smreke že kičasto okrašene ... vsi neki vejo kaj bojo za Silvestrovo počel ... "kje boš pa ti?" ... "s kom pa boš?" ... in vse kar je teh brezveznih debat ... kriza ... veliko ljudi v tem času pomisli na samomor (vsaj v Sloveniji)

Lukc - a veš, tudi jaz sem kdaj pomislila na to možnost ... fentat se... zanimivo, da način mi je bil pa ob teh črnih mislih vedno nekak jasen ... pred očmi se mi je razgrnil cel imaginarij ... uh ... uboga jaz v vrhuncu ekstaze samopomilovanja in mizerije

in tko kot je Saddam  Smiley povedal ... tudi jaz vem, da nekaj te grozno muči ... obstaja določena možnost, da se tud mal zafrkavaš ... mal ezičem dat vetra ... Undecided

je pa res nekaj, če bi se bolj odprl, bolj odkrito, malo bolj, spregovoril o "težavah" ... bi bilo bolje zate ... bi morda tudi potem kaj uporabnega zase našel na tem forumu ...

pozornost se s tem da dobit - to jaz vem  Wink Wink ... in men so takrat napisal, da s tem pa res ni nič narobe  Grin .. danes sem brala ... Cry Grin ... in meni je tist res pomagal ... ni me pa rešilo ... kar sem delala še po tem, je druga zgodba ... je pa Bardo_Thodol takrat povedal nekaj, kar drži danes ...  ... .... .... in vsak prispevek v tistem topiku je dragocen zame, kot biseri, nanizani na ogrlici  Kiss Kiss

fakat  Smiley  Grin ... tuki smo sam ljudje, ne vem ... če bi nam kaj več povedal ... pa res ne vem, če bi koga lahko še šokiral ...

....tole je men pomagal (med drugim) ... probi  Wink... mogoče bo še tebi

.... kje so tisti časi, ko nismo bili še tok nezaupljivi ... ?

.... zdej se pa že na vsakem koraku bremzamo ...

Noben nasvet ne pomaga, pa naj še bo tako od srca, če je človek recimo zbolel za kako obliko duševne bolezni, npr. klinična depresija.  To ponavadi ne gre tako na lahko, da bi si rekel: "Uh, saj se samo napravljam, da sem bolan in imam zato samomorilne misli., zato bom začel "pozitivno" misliti."

Treba razlikovati, da  človeška psiha zavzema velik razpon čustev, od skrajno negativnih, do skrajno evforičnih ali pozitivnih - zato je normalno, če si včasih žalosten in te prešine tudi kaka črna misel - potem je tak nasvet, kot ga ti daješ in drugi dobrodošel. Če pa to stanje traja že dlje časa, npr. več mesecev, potem pa že gre za bolezenske znake, ki so v večini primerov potrebni strokovnih prijemov , npr. obisk psihiatra, kjer pa se naša solidarnostna meja konča..
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #129 - 18.12.2004 at 13:35:10

exodus wrote on 18.12.2004 at 13:20:29:
Če pa to stanje traja že dlje časa, npr. več mesecev, potem pa že gre za bolezenske znake, ki so v večini primerov potrebni strokovnih prijemov , npr. obisk psihiatra, kjer pa se naša solidarnostna meja konča..

po tem kar si povedal, veš pač o Lukcu (predvidevam) več kot mi ... in valda si mu dal kakšen naslov od dobrega psihiatra, psihologa ... a?

in tudi to je res, da napisane besede .. so le napisane .. pogovor v živo je pa nekaj drugega .. in vemo mi vsi, da težav se ne da na papirju rešit .. upam vsaj, da se je Lukc tebi odprl .. ali pa bližnjim, s katerimi živi ...
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #130 - 18.12.2004 at 13:50:12

Ixtlan, picola
Stvar, na katero sem jaz opozorila nima zveze z gapetovimi določili o čem se tu sme pisati in kdo lahko piše.
O tistem, da je oseba sama odgovorna, če pride sem po nasvet pa bi se dalo razpravljati- kakšni so v bolj prištevnem stanju, kakšni v manj.

Jaz sem želela opozoriti na našo osebno odgovornost v odnosu do človeka, ki sprašuje za nasvet.  Predvsem na ta vidik, ki se mi zdi v etičnem smislu tudi najbolj sporen. Je pa prav zato tudi stvar osebne etike človeka. Zame neumnost ali neosveščenost nikoli ni bila dovolj dobro opravičilo za delanje škode, ker dovoljuje človeku ostajati v pasivni poziciji do sočloveka.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #131 - 18.12.2004 at 21:15:49

Lilith, vem,kaj ti misliš,da ni ok,še vedno pa ne vem,kaj ti misliš,da bi v tem primeru bilo ok.Se pravi,oseba pride na forum,prosi za pomoč in sedaj kaj? Kakšen predlog ?
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #132 - 19.12.2004 at 10:49:35

Z svojo lastno odgovornostjo do sočloveka se bo pa moral vsak spopasti sam.  Temu se reče aktiven odnos do sočloveka. In sem spada tudi prevzemanje odgovornosti za lastna dejanja v vlogi ssvetovalca.
Morda namig: ogromno literature obstaja o svetovanju, o patologiji.... Pa še ena namig - tudi najbolj izurjeni svetovalci imajo supervizijo.
Seveda pa je linija najmanjšega odpora tista, ki ljudi pogosto sili k temu, da rečejo "ah, kaj mi mar, ča lahko škodim- jaz bom pač povedal, kar se meni zdi, da je fajn in bi pomagalo, človek v stiski si je pa itak sam kriv, če mu bo to škodilo." Takšno razmišljanje, ki je v ozadju nekega pavšalnega svetovanja, meni pove, da je pravzaprav "svetovalec" tisti, ki potrebuje možnost, da lahko drugim svetuje. Zadovoljevati lastne potrebe na škodo drugemu je pa izjemna napaka. Žal, takšne stvari opažam tudi med so called strokovnjaki.
Zato še zmeraj trdim, da ni vseeno, katerega terapevta si izberemo. In zato ne bi nikoli iskala pomoči pri nestrokovnjakih.  Žal pa ljudje v stiski, ki so v smislu potencialne škode, ki se jim lahko zgodi, precej neuki, še naprej postavljajo sebe v situacijo, da jim lahko pamet soli vsak, ki ima pet minut časa.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #133 - 19.12.2004 at 14:58:40

exodus wrote on 17.12.2004 at 21:38:01:
Ja, enako za tebe - to ne velja samo zame. To bi zate morebiti še bolj prišlo v poštev, premisli?  Da malo parafraziram JUnga i ntebe: Če te iritirram, kar pa je več kot očitno, te morda to lahko vodi k sebi, ko boš enkrat spoznal in pri sebi temeljito premislil, da si morebiti vendarle zašel v nek ekstrem, ko verjmeš dobesedno knjigam, ki so bile spisane pred več tisočletji.  Da ne bo pomote, tudi jaz bi se lahko nekako lahko uvrstil med "anonimne kristjane", ampak to še ne pomeni, da bi si Sveto pismo dobesedno razlagal, ker potem bi zgrešil poanto in lahko kaj hitro postanem verski fanatik.

ti mene čist nč ne iritiraš. zakaj pa bi me?

aja, katerim knjigam to verjamem?
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #134 - 19.12.2004 at 15:15:18

Lilith,

ne verjameš, da svet deluje tako, da ti pripelje na pot prave ljudi v pravem trenutku? če si dovolj pozoren, ujameš sporočilo. že Jung (hehe nonstop je na tapeti) se je lepo razpisal o načelu sinhronosti...

če ne zaupaš sistemu, po katerem deluje kozmos, si lahko v stalni paranoji... so relax

in hvala za opozorilo za odgovornost za moje besede, se je povsem zavedam in sprejemam Wink
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Pages: 1 ... 7 8 9 10 11 12