Quote:A in B sta množici. A B ni nič..
Imamo A U B (unija) A *presek* B, in podobne operacije na množicah. Nobena operacija pa ni kr brez *znaka*.
Zjasni se najprej katera množica je zate A B ..če sploh je množica. Kajti verjetnostna funkcija P, vzame množico, in slika v [0,1]..
OK najprej terminologija:
A - dogodek, ko je A pomiloščen
IB - dogodek, ko je od stražarja izbran B
A*IB , to se običajno piše tudi A "presek" B (samo jaz na tipkovnici ne najdem znaka za presek) ali pa brez vsega vmes, pomeni pa, da presek dogodkov, ali konkretno, da se zgodita oba dogodka A in IB (A je pomiloščen hkrati pa je bil izbran B)
A/IB - piše se tudi s pokončno črto in pomeni dogodek A ob pogoju, da se prej zgodi IB
P(A/IB) - verjetnost dogodka A, ob pogoju IB
da ne pozabim:
po definiciji je P(A/IB) = P(A*IB) / P(IB)
Definicija neodvisnosti:
P(A * IB) = P(A) * P(IB) dogodka A in IB sta neodvisna
če je
P(A * IB) <> P(A)*P(IB) potem sta dogodka odvisna
razliko med P(A*IB)-P(A)*P(IB) sem imenoval "presek odvisnosti". Če je ta prazen je razlika 0 in dogodka sta neodvisna.
-----------------------------------------------------------------
Če sem bil jasen, potem lahko zdaj ugotavljamo, ali sta A in IB neodvisna dogodka ali odvisna dogodka
To pa lahko ugotovimo tako, da izračunamo P(A*IB) in P(A)*P(IB) in pogledamo ali sta vrednosti enaki ali nista.
Če sta enaki, sta dogodka A in IB neodvisna.
Iz te neodvisnosti pa sledi, da je verjetnost P(A)=1/3 enaka verjetnosti P(A/IB) (A ob pogoju, da se je zgodil IB)
Kar pomeni, da je verjetnost A vedno 1/3
To lahko ovržeš samo tako, da dokažeš, da A in IB nista neodvisna.