Danes smo se pri TA pogovarjali o užaljenosti in prizadetosti.Kakšna je razlika med njima in zakaj reagiramo na točno določene stvari,besede.Ker se mi zdi to aktualna tema na našem forumu,sem se odločila,da jo 'dam v promet...' Pogovarjali smo se o tem,da če imaš visoko samospoštovanje/ dobro samopodobo,da te lahko prizadane le malo stvari,oziroma bolj natančno povedano le ob malo stvareh si lahko prizadet ali užaljen.Moj profesor celo trdi,da njega nobena beseda/žaljivka/človek ne more prizadeti ali užaliti.
Se pravi, prizadanejo me lahko samo stavki,za katere nekje v podzavesti(ponavadi v Otroku) menimo,da so resnični.Če smo prepričani vase,potem vemo in čutimo,da to ni res in smo v sebi kljub žaljivkam mirni.
Torej...,da ne bom samo besedičila,bom povedala še svoje izkušnje...Mene osebno najbolj prizadane,če mi nekdo reče ali pa mi da vedeti s svojim vedenjem,da sem neumna(nisem pametna),če me kdo ignorira,prizadeta sem,če se več ljudi hkrati 'spravi' name,takrat popolnoma zablokiram(tudi,če imam dobre argumente,jih ne znam spravit ven),če kdo kriči name,če mi kdo reče da sem grda(oziroma tole sem že mal popravla,vsak dan sem si vizuelno bolj všeč).Pa še kaj bi se najbrž našlo...ampak za začetek se mi zdi,da bo dovolj.
Vem tudi,zakaj v takšnih okoliščinah odreagiram z užaljenostjo(sem žalostna) ali prizadetostjo ali celo agresivno(užalim nazaj-se maščujem z besedami) in sicer odgovor sem(kot skoraj vedno) našla v svojem odnosu z očetom,ki me je ignoriral,mi ni dajal pozitivnih stoukov(pohval),ko sem bila vsa leta odlična v šoli(pa tudi odnos z mamo je nakazoval na to,da so ženske neumne in podrejene)...v glavnem večina stvari izhaja iz mojega odnosa z očetom...
Zanima pa me tut,kaj vas užali ali prizadane? Kaj mislite,da je vzrok temu? Ali ste pogosto užaljeni? Kdo vas najlažje užali oziroma ob kom se počutite manjvredni(zdi se mi,da je tukaj tut neka povezava-če te nekdo užali,se počutiš v tistem trenutku manjvrednega od drugega)?
Tako...moram rečt,da sem se v današnjem dnevu veliko naučila,predvsem nekaj,kar mi ne bo koristilo samo teoretično,ampak predvsem praktično,vem,da bom s tem znanjem še izboljšala samopodobo...skratka...zopet mi bo mal lepša potka za hodit(ne bo tolk kamenčkov) in počutim se prov fajn.
Lep dan želim vsem skupaj.